Nl - Fr - Eng – Deu….

maandag 5 februari 2024

"Triomfantelijke overwinning voor leerlingen Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide op '17e Festival van het Varkentje 2024”

Tijdens een feestelijke proclamatie van de vakwedstrijd ‘Beste Ambachtelijk Vleesbrood' en ‘Beste Breugelbuffet’ werden de succesvolle leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide in het zonnetje gezet. Het banket, dat plaatsvond in aanwezigheid van 810 genodigden, vormde het decor voor deze eerbetuiging.

Deze prestigieuze vakwedstrijd, die al voor de 17e keer werd georganiseerd, was een initiatief van 'Het Genootschap van de orde Jean Berquin', de vzw Oud-leerlingenbond van de 'Slagers-traiteursschool GO! van het Atheneum - Diksmuide' en Salons Saint-Germain. Het enthousiasme en de inzet van zowel leerlingen als vakleraars van de afdeling slagerij-traiteur hebben bijgedragen aan het succes van dit grandioze evenement.

Het jaarlijkse Festival van het Varkentje trok opnieuw een volle zaal, waar de aanwezigen zich tegoed deden aan een weelderig galamenu waarin het varken de hoofdrol speelde. De proclamatie werd op charmante wijze gepresenteerd door niemand minder dan Miss België, Justine De Jonckheere. De winnaars ontvingen lof en prijzen uit handen van vooraanstaande figuren, waaronder Ivan Claeys, Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Marc Landuyt, Ere Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Nobert Van Speybroeck, Adviseur van de Belgische Beenhouwersbond en Jochen Nolf, Directeur van de Slagers-Traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide.

Fotoalbum>>> (klik hier)

 

Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2024’

Dit jaar streden terug zowel professionelen als juniores voor het Beste Ambachtelijk 'vleesbrood'. Bij de profs won Patrick Neirynck van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem de 1e prijs. De 2e plaats ging naar Sharon Neirynck, van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem. David Laeremans van Vleeswaren Glorius-Laeremans uit Gistel won de 3e prijs.

>>> "Triomf in Vlees: Patrick Neirynck van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem bekroond met 1e plaats voor Meesterlijk Ambachtelijk Bereid 'Vleesbrood"

“Het ambachtelijk bereide 'vleesbrood' is een uniek recept met als basis, varkensvlees uit de korte keten. Dit hoogwaardige vlees wordt in ons eigen atelier verwerkt met behulp van een hakmolen en vervolgens vakkundig gebakken. Ons recept is geïnspireerd door traditionele methoden en maakt gebruik van kwaliteitsingrediënten om een smaakvol eindproduct te garanderen. Dit heerlijke vleesbrood is uitgegroeid tot een van onze best verkopende producten en wordt zeer gewaardeerd door onze klanten. De gebruikte varkensvleesbronnen worden zorgvuldig geselecteerd uit de korte keten, waardoor we niet alleen een voortreffelijke smaak leveren, maar ook bijdragen aan duurzame en lokale voedselpraktijken. Ons toegewijde team blijft streven naar ambachtelijke perfectie, waardoor ons vleesbrood een onmisbaar element is geworden in de culinaire ervaring van onze klanten” zegt de fiere Patrick.

 “Slagerij Neirynck, Meesterschap in vlees"

Met een passie voor het mooie slagersberoep begon Patrick Neirynck maar liefst 30 jaar geleden zijn ambachtelijke slagerij aan de kerk in Egem. Wat ooit bescheiden begon, is nu uitgegroeid tot een bekende naam in de streek, waar vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Als boerenzoon uit een landbouwersgezin met acht kinderen, heeft Patrick zijn roots in de landbouw. Zijn oudste broer, een gepassioneerde
veehandelaar, zag in dat een slagerij een waardevolle aanvulling zou zijn op het gezin. Op zijn twaalfde begaf Patrick zich al naar de Slagersschool in Diksmuide, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde en zijn diploma behaalde.

In 1987 nam Patrick een café met feestzaal op het Dorpsplein over en transformeerde dit tot zijn eigen slagerij. Recentelijk, in 2020, onderging de zaak een volledige vernieuwing om te blijven voldoen aan de eisen van een moderne slagerij. Hierbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel, met oog voor een korte keten van riek tot bord.

Het assortiment van slagerij Neirynck is uitgebreid, met een focus op vers vlees, ambachtelijke charcuterie en heerlijke bereide gerechten. Patrick's oudste broer levert hoogwaardig rundvlees van eigen kweek, terwijl voor varkensvlees, kip en kalkoen steevast wordt gekozen voor de beste kwaliteit.

Naast het brede scala aan vers vlees en zelfbereide charcuterie, is BBQ een ware specialiteit van slagerij Neirynck. Gedurende de zomermaanden prijkt er een ruim assortiment barbecuevlees in de toonbank, allemaal met dezelfde toewijding bereid. Bovendien staat de slagerij garant voor sfeervolle barbecuefestijnen gedurende het seizoen, waarbij de passie voor het vak duidelijk tot uiting komt. Bij Slagerij Neirynck ervaart u niet alleen meesterschap in vlees, maar ook een ongeëvenaarde liefde voor het ambacht, kwaliteit en duurzaamheid.


>>> Sharon Neirynck, dochter van Patrick Neirynck, is een enthousiaste vakvrouw met een passie voor het slagersambacht, behaalde de 2e plaats op deze prestigieuze vakwedstrijd. Na het voltooien van haar hogere studies nam ze de beslissing om haar talenten in te zetten binnen de slagers-traiteurszaak van haar vader. Gedreven door haar liefde voor het vak, besloot Sharon een uniek recept te ontwikkelen: artisanaal vleesbrood met een verrassende twist.

Dit eigen creatie van Sharon bevat een bijzondere garnituur van krokant gebakken reepjes Breydelspek, een Vlaams spekproduct met een kenmerkende smaak, gedrenkt in perenstroop voor een zoete en hartige combinatie. Als extra smaakdimensie voegde Sharon Cheddar toe, een harde, gele tot oranje-gele kaas met een pittige ondertoon, gemaakt van koemelk.

Om de perfecte smaakbalans te bereiken, heeft Sharon haar recept talloze keren uitgetest. Ze experimenteerde met verschillende hoeveelheden en verhoudingen van de grondstoffen, op zoek naar de ultieme combinatie die de smaakpapillen zou verleiden. Voor de kruidenmix koos ze ervoor om een eigen blend te creëren, zorgvuldig samengesteld om de unieke smaak van het vleesbrood te accentueren.

De bereidingswijze is even ambachtelijk als het recept zelf. Met behulp van een hakmolen worden de ingrediënten zorgvuldig verwerkt, waarna het mengsel wordt afgebakken in de oven. Het resultaat is een smaakvol en karaktervol vleesbrood dat de signatuur draagt van Sharon's culinaire creativiteit en toewijding aan het slagersambacht.

>>> Het vleesbrood van David Laeremans uit Gistel behaalde de 3e plaats en is bereid met varkensvlees afkomstig van de ‘Glorius’ boerderij in Merkem, waar het varkensvlees wordt gekweekt volgens de hoogste normen en erkend is als 100% West-Vlaams. Deze erkenning staat garant voor authenticiteit, kwaliteit, lokale verankering, gezondheid en smaakvol eten.

David Laeremans en Bart Goemaere, oud-leerlingen van de ‘Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide’, hebben samen met Herlinde en zoon Charles het artisanale vleeswarenbedrijf ‘Laeremans-Glorius’ in Gistel overgenomen en runnen het nu gezamenlijk. Ze beschouwen het als hun plicht om meer te doen met het hoogwaardige varken dat ze produceren.

Het bedrijf waarin het vlees wordt verwerkt en gedistribueerd draagt de naam GLORIUS, waarbij lekker, puur, eerlijk en lokaal de kernwaarden zijn. Glorius staat voor heerlijk en duurzaam varkensvlees, met aandacht voor het hele proces van zaadje tot karbonaadje. De Glorius varkens genieten van een gezond dieet en optimale verzorging op de boerderij.

Glorius varkensvlees onderscheidt zich door zijn verfijnde smaak en malsheid, het resultaat van zorgvuldige keuze van het varkensras en het gebruik van subtiel gekruid luxevoer. Het bedrijf gelooft in het principe dat liefde voor de dieren leidt tot smaakvol vlees.

Het verhaal van Laeremans gaat terug tot 1950, toen grootvader Lambert Laeremans de basis legde voor vleeswaren Laeremans. In 1975 nam zoon Frank Laeremans het roer over en introduceerde een breed scala aan fijne vleeswaren, wat resulteerde in een snel stijgende omzet.

De derde generatie, vertegenwoordigd door David Laeremans, investeerde in de toekomst met een ultramodern complex van 2000 m2 in de Abdijstraat te Gistel, dat gemakkelijk bereikbaar is. Het huidige assortiment omvat meer dan vijftig producten, waarbij zowel productieruimtes als verwerkingsmachines voldoen aan strenge HACCP-normen. Hygiëne en kwaliteit hebben topprioriteit, zoals blijkt uit wekelijkse chemische en bacteriologische analyses door het FAVV op eigen verzoek.

Vleeswaren Laeremans, met zijn meer dan vijftig verleidelijke producten, heeft sinds 1950 een reputatie opgebouwd in fijne vleeswaren. Het assortiment heeft de harten van fijnproevers veroverd en staat synoniem voor vakmanschap en traditionele smaak. De samenvoeging van Vleeswaren Laeremans en Glorius belooft een nog glorieuzere toekomst, waarbij het getalenteerde team van Vleeswaren Laeremans samenwerkt om dit engagement verder te versterken.

 
Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN ‘Beste Ambachtelijk 'vleesbrood' met Voorzitter Ivan Claeys, Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond -  Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond - Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide - Miss België Justine De Jonckheere 

 Fotoalbum>>> (klik hier)

Uitslagen: PROFESSIONELEN

Miss België, Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys,
Ere Voorzitter Marc Landuyt en Adviseur Norbert Van Speybroeck van De Belgische Beenhouwersbond. De genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-Traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.
 

Trofee, diploma & gouden medaille

1e plaats

Patrick Neirynck

Egem

2e plaats

Sharon Neirynck- Slagerij Neirynck

Egem

3e plaats

David Laeremans

Gistel


Talentenprijs 

In alfabetische volgorde

diploma & gouden medaille

 

 


Arthur Blockeel

Leernes-Hainaut


Bart Goemaere

Merkem


Brecht Parmentier

Staden


Brecht Strubbe

Moerkerke


David De Loof

Moerbrugge


Henri Vanholme

Stavele


Ignace Casier

Vladslo


Jelle Vanquaethem

veurne


Kris Louwaege

Klerken


Liselotte D'hoore

Moerbrugge


Maarten Vandermeulen

Esen


Maxime Soen

Poperinge


Pieter Lavens

Lichtervelde


Pieter-Jan Hillewaere

Hooglede


Steven Vanacker

Diksmuide

Toekomstige slagers-traiteurs streden om drie ereplaatsen!


Rubriek - Beste Ambachtelijk 'vleesbrood' (fricandon)’

In deze vakwedstrijd voor opkomende slagers stond de titel van 'Beste Ambachtelijk Vleesbrood (Fricandon)' centraal, waarbij leerlingen hun vaardigheden in de schijnwerpers zetten."

De eerste prijs werd toegekend aan Liselotte Toebaert uit Passendale, Milan Devysdere uit Diksmuide en Valmont Willemyns uit Loker.

Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! atheneum - Diksmuide 

Trofee, diploma & gouden medaille

1e plaats

Liselotte Toebaert

Passendale

 

Milan Devysdere

Diksmuide

 

Valmont Willemyns

Loker

2e plaats

Aïsha Denys

Lo-Reninge

 

Anouk Deconinck

Diksmuide

 

Niels Bulcke

Merkem

3e plaats

Beyonce Seys

Merkem

 

Bram Bruneel

Roeselare

 

Levi Noppe

Nieuwpoort

 

Talentenprijs 

In alfabetische volgorde

diploma & gouden medaille

 

 

 

Dré Duyvejonck

Zwevezele

 

Ian Tuyten

Nieuwkerke

 

Jamie Moens

Veurne

 

Mickael Vlaminck

Langemark



Fotoalbum>>> (klik hier)

Foto: De winnaars - JUNIORS ‘Beste Ambachtelijk 'vleesbrood' met Voorzitter Ivan Claeys, Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond -  Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond - Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide - Miss België Justine De Jonckheere 

Fotoalbum>>> (klik hier)

Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide

Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’

En er werden ook prijzen uitgereikt aan de jongeren voor het meest voortreffelijke Breugelbuffet tijdens dit culinaire evenement. 

Valmont Willemyns uit Loker behaalde de eerste plaats, terwijl Jamie Moens uit Veurne de tweede plaats veroverde. De welverdiende derde plaats werd toegekend aan Aïsha Denys uit Lo-Reninge.

Trofee, diploma & gouden medaille

1e plaats

Valmont Willemyns

Loker

2e plaats

Jamie Moens

Veurne

3e plaats

Aïsha Denys

Lo-Reninge

 

Talentenprijs 

In alfabetische volgorde

diploma

 

 

Beyonce Seys

Merkem

 

Bram Bruneel

Roeselare

 

Dré Duyvejonck

Zwevezele

 

Ian Tuyten

Nieuwkerke

 

Levi Noppe

Nieuwpoort

 

Liselotte Toebaert

Passendale

 

Mickael Vlaminck

Langemark

 

Milan Devysdere

Diksmuide

 

Niels Bulcke

Merkem






Fotoalbum>>> (klik hier)

 17e editie vol verrassingen met topjury

De 17e editie verraste met een scala aan hoogtepunten, waarbij het beste ambachtelijke 'vleesbrood' (fricandon) en het 'Breugelbuffet' werden beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak, consistentie en originaliteit door een indrukwekkende jury. Deze jury bestond niet alleen uit culinaire adviseurs en journalisten, maar ook uit gerenommeerde sterrenchefs, waaronder:

 - Tim Saint Germain, Salons Saint Germain

- Frans Saint Germain, Meester Chef-kok

- Geert Van Hecke, Zet'joe (*)

- Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas (*)

- Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas (*)

- Lieven Demeestere, Arenberg (*)

- Loïc Dufour, Le grill Dufour

- Stijn Bauwens, De Kruidenmolen

- Rudy Pattyn, La boule de glace

- Rudi Devolder, Meester Chef-kok

- Ronny Vanhooren, Persjournalist

- Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond

- Marc Landuyt, Ere Voorzitter Belgische Beenhouwersbond

- Nobert Van Speybroeck, adviseur Belgische Beenhouwersbond & VLAM

- Yves Stal, 'Orde Jean Berquin'

- Jochen Nolf, Directeur Atheneum GO! Diksmuide

 Terug een voltreffer

Dit festival, georganiseerd in samenwerking met het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide en de vzw Oud-leerlingenbond, diende ter bevordering van het Belgisch varkensvlees en de ambachtelijke vaardigheden van slager-traiteurs. Het bleek opnieuw een groot succes te zijn! Ongeveer 810 gasten uit alle hoeken van het land schreven zich in voor dit culinaire evenement. De leerlingen, onder begeleiding van hun vakleraars, namen de verantwoordelijkheid op zich voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten, evenals het indrukwekkende warme buffet met diverse hoogtepunten. Alle Breugelgerechten werden door de leerlingen gemaakt met zelfgemaakte ambachtelijke vleeswaren. Zowel de gasten als de juryleden waren vol lof over de uitmuntende prestaties van de leerlingen, geleid door hun vakleraars in de slagerij-traiteur.



Team - Slagers-Traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide


Team -  Salons Saint Germain - Diksmuide

Fotoalbum>>> (klik hier)

Spannende verrassingsact met Laura Lynn!


Op het einde van de avond gaf Frans Saint Germian -
Orde van de 33 Meesterkoks van België een mooie speech ter ere van de grondleggers van dit evenement. 
>>> (lees hier)

Op het allerlaatste moment werden de gasten op de hoogte gebracht van de spectaculaire Vlaamse topartiest die de avond zou doen bruisen van energie. Elk jaar weer wordt de afsluiting van het evenement gekenmerkt door een verrassingsact die alle aanwezigen versteld doet staan. Waar nog een beetje ruimte vrij is, neemt dj Peter plaats achter de mengtafel van Sound- & Light. Samen met de populaire Vlaamse zangeres Laura Lynn mengen zij zich tussen het enthousiaste publiek in het prachtig gevulde Salons Saint Germain, om zo deze culinaire belevenis op een onvergetelijke wijze af te sluiten. 

Fotoalbum>>> (klik hier)



Bijzondere dank aan de sponsors
 

Salons Saint Germain - Feestzalen in hartje Diksmuide - www.salonssaintgermain.be

mjPublishing - Uitgeverij opleidingsboeken - www.mjpublishing.be

VLAM - Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - www.vlam.be

REJO - Spices – www.rejo.be

Het Genootschap van de orde Jean Berquin









Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “17e Festival van het varkentje”


Fotoalbum>>> (klik hier)

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
 


zaterdag 25 november 2023

LUIKSE PENS... moet artisanaal blijven!


met NL ondertiteling (klik hier)

"Het is de bloedworstoorlog tussen Luikse slagers en vleesverwerkers”

De Luikse pens verdeelt zich. Een twintigtal Luikse slagers maken aanspraak op een IGP, dat wil zeggen op een Beschermde Geografische Aanduiding. De naam “boudin de Liège” zou dus voorbehouden zijn aan Luikse slagers die een nauwkeurig recept volgen. Tot groot ongenoegen van de vleesverwerkersfederatie.

 “We hebben een land en we verdedigen het”

“We willen de Luikse knowhow verdedigen, die moet in de provincie Luik blijven”, legt Benoit Simonis uit. Voor deze Luikse slager wordt in Luik de Luikse pens gemaakt met Luikse marjolein. “Je kunt marjoleinen hebben die van het einde van de wereld komen, die geïoniseerd zijn, die per boot aankomen, ze hebben absoluut niet dezelfde smaak als de onze”, legt hij uit.

Met een twintigtal slagers roept hij op tot een IGP om de strijd rond de Luikse pens te vermijden: “Het is volkomen krankzinnig om een ​​witte pens uit Luik met mandarijnen te noemen, een witte pens uit Luik met pistachenoten. De witte pens uit Luik is EEN product, en dat moet verdedigd worden."

“De appellatie verkoopt”

Maar dat bevalt de federatie die de vleesverwerkers vertegenwoordigt niet. Ze herinnert ons eraan dat Luikse pens overal in het land wordt geproduceerd, en vooral dat de naam "Luikse pens" goed verkoopt. Het IGP zal het exclusief maken voor de Luikse slagers. En dat is precies wat Benoit Simonis wil: "We hebben regionale producten nodig. We hebben een terroir en die verdedigen we. Een beetje zoals Bayonneham, een beetje zoals veel andere IGP-producten in Frankrijk, België en Duitsland, en we willen Luikse witte pens te identificeren aan de hand van het terroir."

Het dossier ging naar de Raad van State. Vandaag is het in handen van de Waalse regering, die een ontwerp van ministerieel besluit zal opstellen. De Luikse slagers lijken dus een slag gewonnen te hebben, maar nog niet de bloedworstoorlog want de weg is nog lang. Dit project zal door de Waalse regering moeten worden goedgekeurd, waarna Europa zal moeten beslissen.

Bron: RTBF 

Fr.

“C'est la guerre du boudin entre les bouchers liégeois et les transformateurs de viande”

Le boudin de Liège divise. Une vingtaine de bouchers liégeois revendiquent une IGP, c'est-à-dire une Indication Géographique Protégée. L’appellation "boudin de Liège" serait ainsi réservée aux bouchers liégeois qui respectent une recette précise. Au grand dam de la fédération des transformateurs de viande.

”On a un terroir, et on le défend”

"On veut défendre le savoir-faire liégeois, il faut que ça reste sur la province de Liège," explique Benoit Simonis. Pour ce boucher liégeois, le boudin de Liège se fait à Liège, avec de la marjolaine de Liège. "Vous pouvez avoir des marjolaines qui viennent du bout du monde, qui sont ionisées, qui arrivent par bateau, elles n'ont absolument pas le même goût que la nôtre" explique-t-il.

Avec une vingtaine de bouchers, il réclame une IGP pour éviter les boudins de Liège fantaisistes: "C'est complètement farfelu d'aller appeler un boudin blanc de Liège à la mandarine, un boudin blanc de Liège aux pistaches. Le boudin blanc de Liège est UN produit, et il faut le défendre."

”L'appellation fait vendre”

Mais ça, ça ne plait pas à la fédération qui représente les transformateurs de viande. Elle rappelle que le boudin de Liège est produit partout dans le pays, et surtout, le nom "boudin de Liège" fait vendre. L'IGP en fera une exclusivité des bouchers liégeois. Et c'est justement cela que veut Benoit Simonis: "Il faut des produits de région. On a un terroir, et on le défend. Un petit peu comme le Jambon de Bayonne, un petit peu comme des tas d'autres produits IGP en France, en Belgique et en Allemagne, et on tient à ce que le boudin blanc de Liège soit identifié par son terroir."

Le dossier est passé au Conseil d’État. Aujourd'hui, il est dans les mains de l'administration wallonne, qui va rédiger un projet d'arrêté ministériel. Les bouchers liégeois semblent donc avoir remporté une bataille, mais pas encore la guerre des boudins car la route est encore longue. Ce projet devra être approuvé par le gouvernement wallon, puis l'Europe devra se prononcer.

Bron: RTBF 

vrijdag 27 oktober 2023

SPECIAL EUROBEEF’ diploma-uitreiking voor winnende leerlingen van de Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide


Fotoalbum (klik hier)
Na de officiële proclamatie van de vakwedstrijd ‘SPECIAL EUROBEEF’ op Meat Expo te Kortrijk werden de gelauwerde leerlingen nog eens op school speciaal in de bloementje gezet.
Directeur, Jochen Nolf  verwelkomende de aanwezigen. Ivan Claeys, nationale voorzitter van ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België’, Marc Dekeyrel, schepen van onderwijs waren in hun speech vol lof over de talentvolle leerlingen. 
Na hun speechen werden de diploma’s door de nationale voorzitter van ‘De Landsbond’ aan de laureaten overhandigd. Ook de ouders, Norbert Van Speybroek, BB-technische dienst, Marc Van Tilborgh, verenigingsmanager Belgische Keurslagers, Burgemeesters  Lies Laridon (Diksmuide) en Jeroen Vandromme (Houthulst) waren aanwezig.


Deze tweejaarlijkse vakwedstrijd staat bekend om de hoge mate van specialisatie, creativiteit, vakmanschap en vernieuwing in de sector. Sommigen noemen het zelfs de Champions League van de ambachtelijke slagerij. Het is tevens een uitgelezen kans om de school in de schijnwerpers te zetten en het ambacht en opleiding te promoten.

Opvallend veel jongeren zetten sterke prestaties neer op de SPECIAL JUNIORCUP

De Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide werd verdedigd door talentvolle leerlingen met niet minder dan 59 producten in diverse categorieën, waaronder: Tapasschotel, Ambachtelijke kookham, Ambachtelijke gezouten ham, Ambachtelijke vleesproducten en Ambachtelijke gezouten vleesproducten. Onder begeleiding van de vakleraars konden de leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. 

Er werden verschillende top producten afgeleverd  die werden beloond met 42 gouden medailles, 12 zilveren, 5 bronzen, 1 hoofdprijs en creativiteitsprijs.

In de rubrieksprijzen junioren behaalde eindejaarsleerling Liselotte 
Toebaert  de 1e plaats met haar tapasschotel en  won ze eveneens de beker van de Grootorde van de Belgische Slagersde creativiteitsprijs voor de JUNIORCUP met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel.
Bijzondere aandacht ging uit naar de meisjes in de opleiding, met name Liselotte Toebaert, Aïcha Denys en Beyonce Seys, allen afkomstig uit het 7e jaar specialisatie. Zij bewezen dat vrouwen hun mannetje kunnen staan in deze traditioneel door mannen gedomineerde sector. Samen waren de dames goed voor 21 medailles, wat zonder twijfel een buitengewone prestatie is.



Arthur Blockeel, net afgestudeerd aan de Slagers-Traiteursschool GO! - Diksmuide wint de SPECIAL EUROBEEF professionelen!

In de drie rubrieksprijzen voor professionelen werd oud-leerling Arthur Blockeel laureaat in 
de rubrieken:  tapasschotel, ambachtelijke kookham en ambachtelijke gezouten ham.
De beker van de Grootorde van de Belgische Slagersde creativiteitsprijs voor de SPECIAL EUROBEEF, ging naar de kandidaat met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel, werd gewonnen door oud-leerling Arthur Blockeel.
En daar bovenop won Arthur Blockeel ook DE NATIONALE BEKER voor de deelnemer die in de SPECIAL EUROBEEF vakwedstrijd de hoogste totaalscore behaalde, bekomen door optelling van de beste uitslagen in de 5 rubrieken.
Dit is de eerste keer dat een jonge slager deze trofee wint in zijn 47-jarige bestaan! Wat een uitzonderlijke prestatie!
Oud-leerling Arthur Blockeel is 19 jaar en komt uit Leernes - Fontaine-l'Evêque en is medewerker bij Slagerij Blockeel met eigen kweekhoeve en is reeds sinds tientallen jaren een gevestigde waarde in Oudenaarde.


Uitslagen eindejaarsleerlingen

Bram Bruyneel

Tapasschotel

goud

Niels Bulcke

Tapasschotel

goud

Liselotte Toebaert

Tapasschotel

goud

Aïcha Denys

Tapasschotel

goud

Bram Bruyneel

Gekookte Ham

zilver

Niels Bulcke

Gebakken Ham

zilver

Jelle deryckere

Kookham

goud

Dré Duyvenjonck

Kookham

goud

Liselotte Toebaert

Gegrilde Kookham

goud

Aïcha Denys

Gebakken Ham

Zilver

Valmont Willemyns

BBQ Ham

Goud

Levi Noppe

Vleesbrood

Goud

Levi Noppe

Hespenworst

Goud

Levi Noppe

Parijseworst

Zilver

Bram Bruyneel

Witte Worst

Goud

Niels Bulcke

Champigonworst

Goud

Milan Devuysdere

Vleesbrood

Goud

Milan Devuysdere

Grilworst Special

Brons

Milan Devuysdere

Hespenworst

Goud

Jelle Deruykere

Witte Pens

Goud

Dré Duyvenjonck

Vleesbrood

Goud

Michael Vlaeminck

Vleesbrood

goud

Michael Vlaeminck

Lookworst

Zilver

Michael Vlaeminck

Gekookte Varkensbuik

Goud

Ian Tuyten

Champignonworst

Zilver

Ian Tuyten

Parijseworst

Zilver

Ian Tuyten

Lente Worst

Goud

Ian Tuyten

Bierworst

Goud

Beyonce Seys

Hespenworst

Zilver

Beyonce Seys

Lunchworst

Zilver

Beyonce Seys

Grillworst

brons

Jamie Moens

Vleesbrood Pickels

Goud

Jamie Moens

Lookworst

Zilver

Liselotte Toebaert

Hespenworst

Goud

Liselotte Toebaert

Champinonworst

Goud

Liselotte Toebaert

Bierworst

Goud

Liselotte Toebaert

Provinciaals Vleesbrood

goud

Liselotte Toebaert

Peterselie Worst

Zilver

Liselotte Toebaert

Broccoli Worst

Brons

Aïcha Denys

Grilworst

Brons

Aïche Denys

Witte Pens

Goud

Valmont Willemyns

Kalfsworst

Goud

Valmont Willemyns

Gekookt Buikspek

goud

Bram Bruyneel

Gerookte Buik

Goud

Niels Bulcke

Nootham

Goud

Beyonce Seys

Filet De Sax

Goud

Jamie Moens

Gerookt Buikspek

goud

Liselotte Toebaert

Gerookte Bacon

Goud

Aïcha Denys

Bacon

Goud

Aïche Denys

Nootham

Goud

Valmont Willemyns

Gedroogde Varkensheup

goud

Ian Tuyten

Boerenpastei

Goud

Valmont Willemyns

Boerenpastei

Zilver

Bram Bruyneel

Appelpastei

goud

Beyonce Seys

Boerenpastei

Goud

Jamie Moens

Appelpastei

Goud

Liselotte Toebaert

Appelpastei

Goud

Niels Bulcke

Appelpastei

Goud

Aïcha Denys

Boerenpastei

brons


Als klap op de vuurpijl behaalden onze leerlingen ook ereplaatsen op de jaarlijkse Nationale Scholenclub Vakwedstrijd voor Keurslagers.
Deze resultaten getuigen van de toewijding en de onmiskenbare talenten van de leerlingen en docenten van de Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide, die de toekomst van de slagerijstiel vormgeven met passie en expertise.

Dit succes op de Meat Expo Vakwedstrijden onderstreept niet alleen het hoge niveau van opleiding en vakmanschap aan de school, maar benadrukt ook de groeiende invloed van vrouwen in een traditioneel mannelijke sector. De Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide met zijn meer dan 60 jaar expertise  kan terecht trots zijn op deze prestaties en blijft een voortrekkersrol vervullen in de promotie en ontwikkeling van de slagerijstiel.

Speech: Jochen Nolf - Directeur, GO! atheneum Diksmuide

Laat me toe om te starten met het welkom heten van de genodigden in naam van de directie:

Beste burgemeester(s) mevr. Laridon Lies, dhr. Vandromme Jeroen;

Beste schepen van Onderwijs dhr. Dekeyrel Marc;

Beste Voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, dhr. Ivan Claeys;

Beste algemeen directeur van de Belgische Keurslagers, Marc Van Tilborgh

Beste coördinerend directeur van Scholengroep Inspira;

Beste directeur van CERVO-GO, mevr. Despriet Evelyne (verontschuldigd);

Beste journalisten;

Beste leerkrachten; beste vakleerkrachten slagerij

Beste ouders;

En uiteraard beste leerlingen van de 3de graad slagerij van het GO! atheneum Diksmuide;

Het is me een eer en genoegen om jullie allen te mogen toespreken. Waarom? Dat is nogal wiedes. Onze leerlingen van de afdeling slagerij hebben het weer geflikt, nl. tijdens de Special Juniorcup 2023,  een concours met naam een faam tijdens Meat Expo uitblinken en met een karrenvracht medailles richting Diksmuide terugkeren. Ben ik een beetje aan het overdrijven? Neen, helemaal niet want onze dames en heren slagers wisten nl. van de 59 ingezonden producten er maar liefst 42 te verzilveren met een gouden plak. Van een talentvolle generatie gesproken. Nu, volgens ingewijden zit er in de eerste en tweede graad nog heel wat verzameld talent in de wachtkamer. Dat belooft voor de nabije toekomst.

Want, laat ons eerlijk zijn, de slagersstiel heeft het niet gemakkelijk. Het ambacht van slager is intussen een knelpuntberoep met de grote K geworden. Willen we de stiel aantrekkelijk houden dan moet er ingezet worden op de troeven van het beroep. Als slager sta je in de voor de voedselvoorziening vanzelfsprekend met de nodige aandacht voor de voedselveiligheid én met het oog op duurzaamheid. Een echte slager heeft een broertje dood aan voedselverspilling. Met hun ambachtelijk vakmanschap hebben slagers een belangrijke rol te spelen in de lokale economie en waarom niet in de veel geprezen korte keten. En wat te zeggen van de klantenservice die een gediplomeerd slager kan bieden: de klant gelukkig maken met een goed stuk vlees. Een stuk vlees dat op vandaag nog altijd een belangrijke factor speelt in een gezond voedselpatroon m.a.w. er is niks mis met een goed stuk vlees, integendeel. Want, vergis je niet, de consument wil kwaliteit voor zijn geld. Wel, met deze generatie toekomstige slagers durf ik te stellen dat deze missie zal slagen. Getuige het feit dat onze leerlingen zowel op  Special Juniorcup als op de Nationale Scholenclub Vakwedstrijd voor Keurslagers uitermate sterk wisten te presteren. In deze laatste wedstrijd waarin gestreefd werd naar bereiden van de beste boerenpaté kaapten Valmont Willemyns en Bram Bruyneel en Michael Vlaeminck respectievelijk de tweede en een gedeelde vierde plaats weg op meer dan 50 inzendingen. Toeval? Ik dacht het niet…

Hierbij aansluitend wil ik nog even de aandacht vestigen op Arthur Blockeel. Arthur rijfde tijdens Meat Expo bij de professionelen de ene prijs na de andere binnen. Straf, heel straf, want Arthur was tot enkele maanden geleden nog leerling van het GO! atheneum Diksmuide. Van harte proficiat, Arthur. Ik plak er graag een retorische vraag aan vast: “Arthur, waar heb je de stiel geleerd”?

Het spreekt voor zich dat we deze ‘prijzenregen’ niet zomaar konden laten passeren. Het is absoluut gepast om de leerlingen te huldigen en spreekwoordelijk in de bloemetjes te zetten. Als je kijkt naar de resultaten, dan kan je zonder fout stellen dat de leerlingen barsten van het talent. Laat me toe om een saillant detail te vertellen, nl.  21 van de 42 medailles werden behaald door jongedames. Ook op mijn beurt, van harte proficiat aan Liselotte Toebaert, Aicha Denys en Beyonce Seys. Jullie zijn het levende bewijs dat vrouwen in deze sector hun mannetje kunnen staan. Wat meer is, Liselotte won ook de Junior Cupbeker voor de mooiste en creatiefste tapasplank. Een hele eer en zo werd nog maar eens duidelijk dat de vakleerkrachten hun passie en expertise elke dag doorgeven om van onze leerlingen exponenten van de slagersstiel te maken. Ik wil dhr. Bulcke Vincent, dhr. Dubois Andy en dhr. Vernaillen Joris dan ook uitdrukkelijk te danken. Jullie zetten zich elke dag in om de slagersafdeling van het GO! atheneum Diksmuide op de kaart te zetten, meer zelfs jullie geven elke dag het beste van jullie zelf om het GO! atheneum Diksmuide uit te bouwen tot dé referentie als slagersschool. Hulde hiervoor!

Afsluiten zou ik willen met een kwinkslag. Nogmaals proficiat aan alle leerlingen. Ik hef dan ook graag het glas op jullie, want jullie zijn met recht en rede de feestvarkens van de avond.

En, aan alle genodigden… geniet van de receptie met bubbels en fijne babbels. Op jullie gezondheid!

Speech: Ivan Claeys, Nationale voorzitter van ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België’


Bedankt  voor de uitnodiging.

Ook een bijzondere grote dank aan onze toekomstige slagers. Het was een pracht van een vakwedstrijd. Jullie behaalden 42 gouden medailles, 12 zilveren, 5 bronzen, 1 hoofdprijs en creativiteitsprijs met 59 ingezonden vleesproducten.

Dat kan bijna niet beter, dat is eigenlijk meer dan overtroffen. Daar zien we toch dat motivatie, visie, inzet… van bepaalde leerlingen, die zich kunnen uitleven in hun vak tot dergelijke resultaten kunnen komen. Jullie zijn een voorbeeld voor onze jeugd en door jullie prachtige prestaties op de Jongercup van Erobeef pikt de media dit op en ook door ‘mond-aan-mond’ reclame krijgt ons mooi ambachtelijk beroep de welverdiende aandacht.

Er is wel degelijk nog een toekomstperspectief voor onze stiel! Jullie dappere slagers in spé dragen tevens het positief imago uit naar jullie leeftijdsgenoten.

Ik wil je allemaal bedanken voor jullie inzet en behaalde resultaten en hoop binnen 2 jaar jullie terug mogen zien op Eurobeef, dan kunnen jullie deelnemen aan de meester vakwedstrijden. Eurobeef in zijn huidige vorm bestaat dan 30 jaar!

Hierbij bedank ik ook alle vakleraars, de meer dan 80 medewerkers, juryleden, helpers achter de schermen, om dit alles in goede banen te leiden.

Ik hoop dat de school op dit elan zo verder doet, jullie hebben een zeer goede naam en zijn een begrip in Vlaanderen, met meer dan 60 jaar ervaring en traditie!

Tot ziens.

Speech: Marc Dekeyrel, Schepen van Onderwijs - Diksmuide 

Goeie avond iedereen,

Het is mij een groot genoegen om namens het stadsbestuur van Diksmuide hier voor jullie een toespraak te mogen houden, naar aanleiding van de heugelijke gebeurtenis op de Eurobeef vakwedstrijd – Meat Expo Kortrijk.

Meat Expo is 4 dagen lang een inspirerend en sfeervol forum waar het slagersambacht, de passie voor het vak en de stielkennis centraal staan. En waar u in een gezellige sfeer uw collega's uit de sector, én uit de bakkerij- en delicatessenwereld kan ontmoeten. 

Ik begrijp waarom jullie deelnamen, jullie hebben zeker een hart voor de stiel, net als directie en schoolteam. Zo’n prachtig resultaat door stielkennis en hard werken.  Bovenal hebben jullie oog voor finesse (afwerking – het oog wil ook wat), dit bewezen de leerlingen in het aantal overwinningen!

Wat een prachtig resultaat… 42 medailles met 59 ingezonden vleesproducten… 42 gouden medailles, 12 zilveren, 5 bronzen, 1 hoofdprijs en creativiteitsprijs! Jullie zullen veel ouders, vakleraars…  gelukkig maken met dit fenomenaal resultaat!

Stad Diksmuide is enorm trots op GO! Atheneum, dat zij deze unieke opleiding aanbieden in onze stad. Dit zorgt voor naambekendheid in de regio, West-Vlaanderen en ruimer in Vlaanderen….

Jullie zijn waardige ambassadeurs voor onze stad Diksmuide!

Bedankt en nogmaals succes met jullie resultaat.

Gerelateerde berichten