Nl - Fr - Eng – Deu….

vrijdag 4 juli 2025

Ambachtelijke slager Hendrik Dierendonck, trotse ambassadeur van het Collège Culinaire de Belgique

Ambachtelijke slager Hendrik Dierendonck, trotse ambassadeur van het Collège Culinaire de Belgique

Hendrik Dierendonck, de gerenommeerde ambachtelijke slager, is met trots ambassadeur van het Collège Culinaire de Belgique. Dit nieuwe netwerk verenigt gepassioneerde vakmensen die weten waar échte smaak begint: bij respect voor het product, liefde voor het ambacht en eerlijke herkomst. Met een gedeelde overtuiging zetten ze in op kwaliteit van dichtbij. Want wie weet waar iets vandaan komt, proeft met meer aandacht — en beleeft het dubbel zo intens. Hendrik Dierendonck, oud-leerling van de Slagers-Traiteursschool van Diksmuide, blijft met zijn ambacht en visie elke dag die boodschap uitdragen.

Collège Culinaire de Belgique Gelanceerd: ambachtelijk vakmanschap in de schijnwerpers

Met de officiële oprichting van het Collège Culinaire de Belgique (CCB) op 30 juni 2025 te Brussel, krijgt het Belgisch gastronomisch vakmanschap een krachtige nieuwe impuls. Geïnspireerd door het succes van zijn Franse tegenhanger, opgericht door iconen als Alain Ducasse en Joël Robuchon, verenigt dit nieuwe collectief alle ambachtslieden uit de Belgische gastronomie. Hun gezamenlijke ambitie is helder: het Belgische ambachtelijke gastronomische erfgoed, in al zijn veelzijdigheid, op een onafhankelijke en eerlijke manier in de spotlight zetten, van de velden en de zeeën tot op het bord.

De bekende ambachtelijk slager

Hendrik Dierendonck, een oud-leerling van de Slagers-Traiteursschool van Diksmuide, is trots ambassadeur te zijn van dit netwerk van vakmensen die weten waar smaak vandaan komt. Een gedeelde overtuiging staat centraal: kwaliteit komt van dichtbij en uit liefde voor het vak. Want als je weet waar iets vandaan komt, smaakt het dubbel zo goed.

Een antwoord op maatschappelijke uitdagingen

In een tijd waarin voedselproductie steeds meer gestandaardiseerd wordt, presenteert het Collège Culinaire de Belgique zich als een antwoord op de groeiende behoefte aan een nieuw voedselsysteem. Een systeem gebaseerd op ambachtelijkheid, transparantie en samenwerking tussen alle betrokkenen in de gastronomische wereld. Dit collectief erkent de ambachtslieden van België, ongeacht hun afkomst, en waardeert hun bijdrage aan onze cultuur, maatschappij en economie.

De organisatie heeft een helder doel voor ogen: de vakkennis en waarden van de Belgische ambachtslieden waarderen door persoonlijke relaties te creëren die leiden tot een economisch model dat draait om kwaliteit. Bovendien willen ze voedsel promoten dat goed is voor de producent, de consument en de planeet, de volgende generatie inspireren en een nieuwe sociale verbondenheid creëren rond de waarde van 'goed eten', met oog voor gezelligheid en saamhorigheid. Het Collège wil de referentie zijn voor ambacht en culinaire diversiteit, inspirerend voor zoveel mogelijk mensen.

Verenigd voor artisanale gastronomie

Het Collège Culinaire de Belgique verenigt producenten, ambachtslieden, restaurants, ambachtelijke slagers-traiteurs, kruideniers en andere actoren uit de voedselketen. Ze delen een gemeenschappelijke visie: artisanale, onafhankelijke en verantwoorde gastronomie in heel België promoten en levendig houden. Het doel is ambachtslieden in staat te stellen goed van hun vak te leven en tegelijk volledige transparantie te garanderen aan burger-consumenten. Tegen de toenemende industrialisatie en standaardisering wil het Collège de onvervangbare waarde van vakmanschap en attitude benadrukken, en zo een werkelijk artisanale intelligentie door heel België creëren.

Opgericht in 2025, is België het derde land ter wereld, na Frankrijk en Japan, dat zijn artisanale gastronomie zelfstandig promoot binnen en buiten de landsgrenzen. Het Collège Culinaire de Belgique is een onafhankelijk initiatief, door en voor ambachtslieden in België. De leden vormen een overtuigd, open collectief dat vastbesloten is om vakmanschap de toekomst van de gastronomie te maken.

Voordelen en impact van lidmaatschap

Lid worden van het Collège Culinaire de Belgique biedt tal van voordelen:

  • Deel uitmaken van een collectief: Lidmaatschap betekent toetreden tot een gemeenschap van gepassioneerde ambachtslieden met gedeelde waarden voor een eerlijker, menselijker en duurzamer voedselsysteem.
  • Uw engagementen in de verf zetten: Als lid bevestigt men de inzet voor artisanale gastronomie, producten uit verantwoorde bevoorrading en een directe relatie met producenten, met volledige transparantie in elke fase.
  • Praktische bronnen raadplegen: Het Collège Culinaire de Belgique ondersteunt leden met evenementen, uitwisselingen tussen peers, praktische tools, mediarelaties, opleidingen en reflectiemomenten, en zet zo artisanale praktijken in de kijker.
  • Collectieve impact & Zichtbaarheid vergroten: Samen staat men sterker. Het Collège vertegenwoordigt ambachtslieden op regionaal, nationaal en internationaal niveau, ondersteunt collectieve acties en promoot de diversiteit van gastronomische modellen in België. Het collectief is een referentiepunt voor burgers, instellingen en media dankzij de plaquette "Artisans Militants de la Qualité", wat leden erkent als betrokken en geloofwaardige spelers.
  • Krachtige dynamiek van invloed: Samen vormen de leden een krachtige kracht die zich militair uitspreekt tegenover de overheid, de media en instellingen om het belang van ambachtelijke gastronomie te promoten, en zo bij te dragen aan een dynamiek van internationale invloed.

Een digitale hub voor belgische gastronomie

De website van het Collège Culinaire de Belgique is ontworpen om de online ontmoetingsplaats te worden voor de Belgische ambachtelijke gastronomie. Bezoekers kunnen er ambachtslieden, restaurants en producenten ontdekken die door het Collège zijn erkend, een interactieve kaart raadplegen met adresgegevens, en zich verdiepen in de waarden die het Collège hoog houdt. Ambachtslieden kunnen zich aanmelden via een streng selectieproces dat focust op identiteit, transparantie en samenwerking, met een maandelijkse bijdrage van 35 euro.

Internationale erkenning en toekomstperspectief

De lancering van het Collège Culinaire de Belgique is een belangrijke mijlpaal, zoals Alain Ducasse bevestigt: "Het verenigen van alle ambachtelijke culinaire beroepen onder één vlag stelt ons in staat om het rijke vakmanschap van de Belgische ambachtslieden te laten schitteren, zowel in België als daarbuiten". Het Collège wordt gedragen door een gepassioneerd operationeel team en regionale referentie-ambachtslieden die de waarden van het collectief uitdragen.


Onder de prominenten die deel uitmaken van het Collège vinden we medeoprichter Celia Tunc, en een reeks gerenommeerde referenten en kwaliteitsproducenten/restaurants uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië, waaronder
Hendrik Dierendonck, Christophe Hardiquest, Kevin Lejeune, Pierre Marcolini, Yves Mattagne, Jean Van Roy, Joost Arijs, Filip Claeys, Viki Geunes, Peter Goossens, Jonas Haegeman, Laurence Haegeman, Joke Michiel, Tina Van der Heyden, Isabelle Arpin, Peter De Cock, Sang Hoon Degeimbre, Eric Fernez, Dominika Herzig, Laurianne Lejour, Arabelle Meirlaen, Pierre Resimont, Fabian Santi, Stéphanie Thunus, Thomas Troupin en Barbara Vissenaekens.

Met dit initiatief zet België zich stevig op de kaart als een land dat zijn ambachtelijke gastronomie koestert en proactief promoot op het wereldtoneel.

 

Meer informatie: Collège Culinaire de Belgique  -  Hendrik Dierendonck

Redactie: Bertrand Vande Ginste Foodconsultplus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten