Landbouworganisaties (Boerenbond en Algemeen
Boerensyndicaat (ABS), de ambachtelijke
slagers, vleessector… zijn woedend over de wijze waarop Gaia de pandemie
gebruikt om de veehouderij zwart te maken. In een paginagrote advertentie in
landelijke kranten klaagt de dierenrechtenorganisatie de menselijke omgang met
dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Daarbij suggereert
ze dat veeteelt over de hele wereld en de omgang met wilde dieren 1 pot nat is.
Bij deze een weerwoord van een viroloog:
Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed. Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn de dupe van (i) Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens, (ii) de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een probleem met het voeder en (iii) vogelgriep die afkomstig is van wilde vogels. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen. Spijtig voorval…Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.
Prof. dr. Hans Nauwynck ViroloogFaculteit Diergeneeskunde - Universiteit Gent
Bron: Landbouwleven – Boerenbond - Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS)
Reactie: Boerenbond
BeantwoordenVerwijderenGAIA lanceert misleidende campagne tegen veeteelt – Boerenbond reageert
Platvloers dat dierenrechtenorganisaties de huidige coronacrisis misbruiken om ledenwerving te doen, maar het was te verwachten.
17 april 2020
Els Goossens, adviseur diergeneeskunde Studiedienst Boerenbond
Het coronavirus is in China vermoedelijk via wilde dieren, namelijk vleermuizen, naar de mens overgesprongen, maar de verdere verspreiding was daarna enkel en alleen te wijten aan menselijk gedrag en bewegingen, zoals ook professor Herwig Leirs, zoöloog aan de universiteit Antwerpen, onderstreepte.
Maar de GAIA-advertentie die op vrijdag 16 april in verschillende kranten verscheen, kan echt 'fake news' genoemd worden, en bevat pertinent foute informatie en staat bol van de insinuaties. Wilde dieren, die niet in Europa voorkomen, worden onjuist naast landbouwhuisdieren gezet. Ziekten waarvan België al decennia vrij is, worden verkeerdelijk naast pandemieën geplaatst. Zogenaamde 'wet markets', waarbij wilde en tamme dieren naast elkaar verkocht en geslacht worden, komen in Europa niet voor, aangezien voedselveiligheid en dierenwelzijn tijdens het doden streng gereguleerd is, zowel in Europese, nationale als regionale wetgeving. “De professionele veehouderij in België behoort tot de meest veilige en gecontroleerde ter wereld. Deze advertentie is een kaakslag voor onze lokale boeren die nu in volle coronacrisis aan de slag blijven om de bevolking te voorzien van veilig voedsel”, luidt het bij Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.
Lokale landbouw is eerder een bescherming tegen de verspreiding van mondiale ziekten en heeft, zeker nu de wereldhandel grondig verstoord is door het coronavirus, zijn waarde al bewezen. In de professionele veeteelt is er een grote kennisdeling, en de dierenarts is zeer nauw betrokken bij de gezondheidstoestand van de dieren. Dierenartsen zijn uitstekend opgeleid om zoönosen – ziekten mogelijk overdraagbaar op de mens – te herkennen. We mogen uitermate trots zijn op onze dierenartsen en beschikken in België over enkele van de beste diergeneeskundige universiteiten en instellingen. De Belgische overheid en landbouwsector investeren ook zeer veel in de bestrijding van dierziekten en het verhogen van de diergezondheidstatus. We mogen eveneens zeer blij zijn met de hoge graad van voedselveiligheid die België siert. Hierbij verwijzen we graag naar de recent opgerichte werkgroep van Volksgezondheid en het FAVV, die het risico van verspreiding van het corona-virus via dieren inschat. Een eerste advies van deze werkgroep, voorgezeten door professor Etienne Thiry van de universiteit Luik, behandelt vooral het risico dat huisdieren aangaat.
Op het vlak van ziekten overdraagbaar van dier op mens, lopen huisdiereigenaars en diegenen met enkele kippen in de achtertuin, een risico. Onze huisdieren worden beschouwd als deel van het gezin en delen onze leefruimte. Nauw contact dus, met veel knuffels en gezellig samen op de bank zitten. Met een gevaar op het delen van ziekten, zowel van dier naar mens als van mens naar dier. Maar dit risico weegt niet op tegen het plezier dat onze huisdieren ons verschaffen, en de goede invloed die huisdieren hebben op de gezondheid van hun eigenaar en gezinsleden. Wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vaak gestelde vragen over de rol van (huis)dieren in de verspreiding van het corona-virus, worden voorzien door de werkgroep, op de website van het FAVV.
Bron: www.boerenbond.be
Reactie: Algemeen Boerensyndicaat (ABS)
BeantwoordenVerwijderenPlaatsvervangende schaamte bekruipt ons als we constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed misbruikt om enkele punten aan te halen rond vermeend dierenleed via een dure, paginabrede, “publireportage” in een aantal kranten.
Op zich hebben we weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van enkele, niet professionele en zeer kortzichtige individuen. Zowat iedereen gaat akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen.
Wij, als ABS hebben echter wel problemen met het feit dat men op één en dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep en daarnaast ook wilde species als buideldier, vleermuis en civetkat weergeeft met hun bordje Covid, Ebola en SARS. Dit is een totaal ander verhaal.
Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest,
gekkekoeienziekte en vogelgriep is niet gelogen, maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. De landbouwer-veehouder is de dupe van:
- Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via wilde everzwijnen, niet
via commercieel gehouden varkens,
- de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een intussen compleet achterhaald
probleem met het voeder.
- Vogelgriep die afkomstig is van wilde, trekkende vogels.
Op een moment waar mensen vechten voor hun leven en anderen vechten om mensenlevens te redden, is dergelijke misleidende propaganda meer dan een brug te ver. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola.
Iedereen, ook degenen die verantwoordelijk zijn voor dit pamflet, zou nu respect moeten hebben voor de mensen die het land draaiende houden. Ook voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om ervoor te zorgen dat er iedere dag lekker en veilig voedsel op elke tafel komt.
Deze wansmakelijke GAIA-campagne is meer dan een spijtig voorval. ze is verwerpelijk. Zo’n campagne kost bovendien veel geld, geld dat in deze tijden echt wel nuttiger besteed kan worden.
Om het met dezelfde woorden te zeggen: “Wij hebben er genoeg van”. Een welgemeend excuus zou nu, meer dan ooit op zijn plaats zijn.
Bron: Algemeen Boerensyndicaat (ABS)
Reactie: Vilt
BeantwoordenVerwijderenCoronacampagne GAIA stuit op grote verontwaardiging
17.04.2020
Met paginagrote advertenties pakt dierenrechtenorganisatie GAIA uit met een campagne waarbij veeteelt wordt gelinkt aan de uitbraak van pandemieën zoals het coronavirus, maar ook vogelgriep, varkenspest, Ebola, enz. “Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS of Ebola. Zeker op een moment waarop iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen”, zegt viroloog Hans Nauwynck (UGent) in een reactie.
Een foto van onder meer een koe, een kip en een varken en daarbij de bordjes ‘gekkekoeienziekte’, ‘varkenspest’, ‘vogelgriep’, ‘Ebola’, ‘Covid-19’ en ‘SARS’, gecombineerd met de slogan ‘Wij hebben er genoeg van!’. Op deze manier pakt GAIA uit in een aantal kranten. Wie op de website van de dierenrechtenorganisatie op de campagne klikt, wordt meteen gevraagd om te doneren. Je kan kiezen tussen 12, 25 of 40 euro of een vrij te kiezen bedrag om GAIA te helpen de wet markets of de industriële veehouderij aan te pakken.
Het onderschrift bij het beeld dat voor deze campagne gebruikt wordt, geeft meer uitleg: ‘Wet markets, overal bloed, ingewanden, verschillende diersoorten in openlucht geslacht. De handel in wilde dieren, weggevangen uit de natuur, vaak beschermde diersoorten, vernielde biotopen. Bushmeat, ook te koop in België. Verre veetransporten, duizenden kilometers onderweg, veemarkten, verspreiders van dierenziektes. Industriële kwekerijen, intensieve veehouderij, dieren dicht op elkaar, behandeld als producten', zo staat er te lezen.
Bij veel landbouwers die in deze moeilijke tijden het beste van zichzelf geven, schiet deze GAIA-campagne in het verkeerde keelgat. De landbouworganisaties worden overstelpt met misnoegde reacties. Ze wijzen onder meer op de strenge bioveiligheidsmaatregelen die veehouderijen in ons land al jaar en dag hanteren. Of zoals een veehouder eerder al zei: “Zelfs de zorgsector zou op dat vlak van ons nog iets kunnen leren”.
Steun krijgen de landbouwers ook van UGent-viroloog Hans Nauwynck die het zeer spijtig noemt dat een organisatie als GAIA "de huidige coronapandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed". “Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS of Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb er echter wel problemen mee dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal”, stelt professor Nauwynck.
Volgens hem is het een feit dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. “Maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn er juist de dupe van. De Afrikaanse varkenspest is vanuit Afrika aan het oprukken via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens. De gekkekoeienziekte werd veroorzaakt door een probleem met het voeder en de vogelgriep is afkomstig van wilde vogels”, verduidelijkt de viroloog.
Voor hem is het dan ook een brug te ver dat GAIA de huidige crisis aangrijpt om de landbouw op hetzelfde niveau te plaatsen als “de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van pandemieën zoals Covid-19, SARS of Ebola”. Hans Nauwynck vindt dat excuses van GAIA meer dan ooit op zijn plaats zouden zijn, zeker nu die landbouwers dag in dag uit verder werken om iedereen in deze moeilijke tijden van voldoende voedsel te voorzien.
Bron: www.vilt.be