Hoe een Vlaamse slagerij met koersliefhebbers wereldwijd
viraal ging
Je kon er de afgelopen wielerseizoen niet aan ontsnappen: de iconische foto met
in de hoofdrol Wout van Aert en de slagers van slagerij Vande Walle tijdens de
E3 Saxo Bank Classic. Het beeld is vastgelegd door de Amerikaanse
wielerfotografe Ashley Gruber.
Deze Amerikaanse
wielerfoto maakt slagerij uit Kluisbergen wereldberoemd !
Grootste foto in het jaaroverzicht van 'Het Nieuwsblad'
Van slagers die
Wout van Aert toejuichen tot de ellenlange tafel van Vladimir Poetin: 2022 in
22 foto's
De Franse president
Emmanuel Macron aan de lange tafel van zijn Russische collega Vladimir Poetin,
de ongeziene pomp and circumstance bij de dood van de Queen of
de gruwel van het bombardement op een kraamkliniek in Marioepol: ontdek hier de
22 foto's van VRT NWS die 2022 hebben getekend.
Voor het vakmagazine 'De Belgische Beenhouwerij' waren we te gast bij
Frederik Vande Walle
Reportage...
SLAGERIJ-SLACHTERIJ- VANDE WALLE Een verdwijnende traditie, maar actueler dan ooit
Meer dan ooit bepalen ‘klimaat’ en duurzaamheid het economisch leven. En dat geldt ook voor de vleessector in het algemeen en de ambachtelijke slagerijsector in het bijzonder. Steeds meer immers laten steeds meer kritische consumenten hun keuze bepalen door kwaliteit, gezondheid, ecologisch voetafdruk én dierenwelzijn. Criteria die niet altijd in het voordeel pleiten van vlees en vleesproducten. Althans zo wil het de perceptie bij de mensen.
En dat de perceptie niet altijd strookt met de realiteit mag blijken uit de aanpak van Slagerij Vande Walle www.slagerijvandewalle.beuit Kluisbergen. De met respect voor het milieu gekweekte dieren worden er in het eigen slachthuis geslacht en in de slagerij ernaast volledig verwerkt tot kwaliteitsvolle producten. Alles in eigen beheer, met duurzaamheid als bindend element in elke stap van de productie. Wat het de combinatie slachten-slagerij is Slagerij Vande Walle nog de enige in Vlaanderen. Wat jammer is omdat hierdoor voor de slager de band met het dier is verdwenen. Nochtans begint de kwaliteit van vlees met de kwaliteit van het slachtdier: het dier zelf én de manier van slachten. Deze werkwijze mag dan wel uniek zijn, gecombineerd met dierenwelzijn, is zij in het duurzaam produceren van tegenwoordig actueler dan ooit.
In
een oase van rust in het
midden van de Merkemse
groene natuur nabij Houthulst vond op 11
oktober 2020 het‘GLORIUS’
slagers event plaats. De varkenshoeve van Herlinde
Lafaut, Bart Goemaere en zoon Charles was de
place to be voor slagers- en horecavaklui om het vijf jarig
bestaan van ‘GLORIUS‘ te vieren. Na
het welkomstwoord van gastvrouw
Herlinde gaf zij toelichting i.v.m. het ‘GLORIUS’
succesverhaal… een uniek 100%
West-Vlaams kwaliteitsvarkensvlees dat in heel wat slagerijen
te koop wordt aangeboden. Winkelcoach Caroline Quintijn bracht tal
van inspirerende tips & tricks om
meer omzet uit de ambachtelijke slagerij te halen. Ook werden de 1e Erkende ‘GLORIUS’ slagers in de bloementjes
gezet. De vlees- en vleeswaren specialiteiten, gepresenteerd in de toonbank werden erg gesmaakt door de genodigden.
Het ‘GLORIUS’
varken aan spit sloot deze gezellige avond af.
Bekijk de sfeerfilm !
Meer info,
verkooppunten ‘GLORIUS’varkensvlees, vleeswaren >>>www.glorius.be
‘GLORIUS’ staat voor… Lekker, lokaal en met veel liefde Wij zijn trotse varkensvleesproducenten waarvan we ons bedrijf hebben uitgebouwd met veel aandacht voor hygiëne, dierenwelzijn en samenwerking met onze lokale toeleveranciers. We zien het als onze plicht om met ons edele varken iets meer te doen. Het bedrijf waarin ons vlees verwerkt en verdeeld wordt heeft de naam GLORIUS gekregen waarbij lekker, puur, eerlijk en lokaal onze kernwaarden zijn. Glorius staat voor heerlijk en duurzaam varkensvlees. Van zaadje tot karbonaadje, zoals we het zelf graag zeggen. Lekker en puur varkensvlees begint bij een kwaliteitsvolle kweek. Onze Glorius varkens zijn op onze boerderij echt met hun gat in de modder gevallen. Ze krijgen de gezondste voeding en de beste zorgen. Wie liefde geeft, krijgt smaak terug. Daar geloven we in. Glorius varkensvlees herken je aan zijn verfijnde smaak en malsheid, het resultaat van onze keuze voor een karaktervol varkensras en het subtiel gekruide luxevoer dat op hun menu staat. Naast ons ruim aanbod vers varkensvlees hebben we nog een ruim assortiment charcuterie en horecabereidingen. Wij verkopen voornamelijk aan onze erkende Glorius-slagers, horeca, Catering en delicatessezaken.
Unieke kruidenmix Glorius varkens hoeven echt niet te knorren. Op het dagelijkse menu staat varkensvoer met heerlijke natuurlijke kruiden waaronder tijm, rozemarijn en kurkuma. Dat resulteert in het Glorius varkensvlees dat we kennen: super smaakvol en tegelijk heel voedzaam en gezond. De unieke kruidenmix werkt op verschillende vlakken heilzaam. De kruiden zorgen voor stressbestendige varkens en zachter en smaakvoller vlees met gezonde, onverzadigde vetten en duurzame eiwitten. Dankzij de kruiden is het vlees bovendien opvallend malser en geven de sappen een vollere smaak. De kruiden dienen ook als natuurlijke antioxidanten voor het vlees, waardoor de kwaliteit en smaak tot een hogere klasse getild wordt. Geen kleur- en smaakstoffen dus, maar pure, eerlijke en authentieke smaken. 100% West-Vlaams Glorius varkensvlees is ook erkend als 100% West-Vlaams. 100% West-Vlaamse producten staan voor authenticiteit, kwaliteit, lokale verankering, gezond en lekker eten.
Kies
voor ‘van bij ons’ tijdens de week van de steak-friet
Door te kiezen voor producten van bij ons, ondersteun je
de lokale economieën beperk
je voedselkilometers. Het aanbod van lokale producten is groot en zeer zeker
kwaliteitsvol. Voedselveiligheid begint immers met strenge normen en controles.
België is
een van de landen die daar het verst in gaat, dankzij een strenge wetgeving,
extra bovenwettelijke normen en traceerbaarheid van veevoederleverancier tot winkel.
Er
gebeuren m.a.w. heel wat inspanningen om ons heerlijk stukje vlees in de meest
veilige omstandigheden van bij de boer tot in de winkel te krijgen.
Geniet mee van de
inspanningen van de hele sector om vlees van bij ons te promoten. Hang de
affiche in de winkel op en geef steak een imposante plaats in je assortiment
tijdens de week van de steak-friet.
Oud-leerlingen Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide in
de kijker!
Zij gaven hun leven een compleet nieuwe wending…“Dankzij mij opleiding aan de Slagers-Traiteursschool
GO! Diksmuide kon ik zowel in de winkel als in het atelier mijn mannetje staan”, vertelt Liselotte…
Liselotte & David zijn oud-leerlingen van de Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide.
Naar jaarlijkse gewoonte trokken de leden en sympathisanten
van hetAlgemeen Boerensyndicaat (ABS) groot Diksmuide naar het havengebied van Zeebrugge.Zo dichtbij en toch wel anders! In een
mum van tijd was de bus met 60 personen volzet. De ervaren reisgids, met oog
voor detail zorgde voor de interessante en leerzame informatie. We vertrokken
in alle vroegte om 7 uur aan het Bourgondisch Schild richting Sint-Andriesabdij te Zevenkerken waar we eerst
genoten van een heerlijk ontbijt. Daarna bezochten
we het Zespri Service Centre Zeebrugge.
80 procent Europese kiwi’s via Zeebrugge Het Zespri distributiecentrumverwerkt 80 % kiwi’s van het Europese volume en voeren de vruchten
verder uit naar de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. De kiwi’s
worden per schip vanuit Nieuw-Zeeland via Zeebrugge aangevoerd. Naast de bestaande 4.000 m² gebouwen – waar 250 mensen werken – werd een extra
ruimte van 3.500 m² opgetrokken en
verpakken tientallen medewerkers langs een transportband onafgebroken vers
gekoelde kiwi’s. Door de groei voorzien ze dit jaar op piekmomenten 300
arbeidsplaatsen. Daarnaast staan een 80-tal havenarbeiders in voor het lossen
van de schepen. Tegenwoordig gebruiken zij vooral koelschepen bij de
start van het seizoen. De rest volgt met koelcontainerschepen waardoor de
vruchten op hun reis van een maand als het ware “slapen”. Zespri verdeelt dit
jaar 63 miljoen dozen Nieuw-Zeelandse kiwi’s in Europa, goed voor 225.000 ton
en werden er 26 miljoen consumenten-verpakkingen gemaakt. Opmerkelijk zijn twee nieuwe lijnen voor kartonnen
verpakkingen in plaats van de prepacks met plastic, zogenaamde flow
wrap . Zespri heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het ontwikkelen
van duurzamere verpakkingsoplossingen. Dit doen zij uit eigen milieubekommernis
en als antwoord op de vraag van de consument. Dit seizoen mikken zij erop om 9
miljoen prepacks zonder plastic te kunnen aanbieden. Zespri verwacht dat dit de komende jaren nog zal toenemen. Tegen
2030 mikt Zespri op een verdubbeling van het volume. Naast de bekende groene,
zurige vruchten, heeft de gele, zoet-zurige SunGold™-variant nog flink wat
potentieel. Sinds drie jaar hebben ze een nieuwe variant: de rode kiwi, die ze in
de nabije toekomst ook op de Europese markt willen brengen. Rond
de middag reden we richting Damme om er te genieten van een uitgebreide
maaltijd. In de namiddag bezochten we het ABC-gebouw Zeebrugge en het
havengebied.
Film
ABC Tower… een panoramisch
uitzicht over Zeebrugge
Het 37,5m hoge ABC-gebouw aan de Rederskaai, is een veelzijdig gebouw
van acht verdiepingen in het hart van Zeebrugge. Dit gezamenlijke project van
Artes Depret NV en Port of Antwerp-Bruges herbergt zowel een cruiseterminal,
een bezoekerscentrum, een shop en enkele polyvalente zalen. Brugge ontvangt jaarlijks 500.000 cruisetoeristen en kan
met de realisatie van dit nieuw gebouw het verblijfstoerisme een extra boost
geven. Onze professionele gids gaf via een
filmprojectie een uiteenzetting over de haven. Hierna volgde een
rondrit doorheen het uitgestrekte havengebied,
waarbij de gids tal van interessante feiten en weetjes over de haven vertelde. Onze professionele gids gaf via een
filmprojectie een uiteenzetting over de haven. Hierna volgde een
rondrit doorheen het uitgestrekte havengebied,
waarbij de gids tal van interessante feiten en weetjes over de haven vertelde.
Haven van Zeebrugge is één van de belangrijkste
in Europa
Is de op één na grootste haven in België (na Antwerpen)
en één van de belangrijkste in Europa. De haven beslaat een oppervlakte van ca. 3400 ha en bestaat uit
drie delen. De voorhaven is op de zee gewonnen en beschermd deze door twee
strekdammen van meer dan 4 km lengte. Jaarlijks bezoeken ruim 8000 zeeschepen
de haven en de overslag ligt al jaren rond de 60 miljoen ton. Deze haven is de wereldleider in de behandeling van nieuwe
wagens en biedt werkgelegenheid aan 20.000 mensen. Er worden ook containers
verscheept. De haven is ook belangrijk voor zijn LNG-terminal (aardgas) in de
voorhaven en de roll-on-roll-off-trafiek van en naar Scandinavië, het Verenigd
Koninkrijk en het Iberisch Schiereiland.
Film
Rond 19u30 waren we terug in Diksmuide en konden we nog samen genieten van een lekker avondmaal in het Bourgondische schild.
ABS voorzitter, Joël Vancoppenolle en zijn bestuur kunnen met grote tevredenheid terugblikken op een deze geslaagde uitstap!
Hitteplan- Slagerij Wauters –
Waregem
op het Journaal – TV één
dinsdag 19 juli - 13u & 19u
Collega Johan Van Nieuwenhuyse kwam ook in beeld!
Bekijk de reportage >
Hitteplan: Wegens de
extreem hoge voorspelde temperaturen voor maandag 18 juli en dinsdag 19 juli hebben team ’Wauters’ besloten om
enkel in de voormiddag open te zijn van 8 tot 13u. Gesloten dus in de namiddag.
Tip!... doe je boodschappen bij zulke temperaturen... neem zeker een koeltas mee met
koelelementen of een bevroren flesje water!👍.
De afgestudeerde leerlingen van het
Atheneum GO! Diksmuide werden afgelopen dinsdagavond gevierd tijdens de jaarlijkse proclamatie van
de school in het CC Kruispunt. Voor dit bijzonder moment in het leven van de
jongeren kwamen zij netjes uitgedost samen met hun familie naar de imposante
evenementenzaal. De feestelijke avond werd ingeleid door toespraken van
directie, prominenten en de leerlingen zelf. Tussendoor kon iedereen genieten
van enkele muzikale intermezzo’s gebracht door een duo leerkrachten, waaronder
ook een hommage aan de recent overleden Oostendse rockzanger Arno. Na de
officiële proclamatie, naamafroeping van de afgestudeerden, werd iedereen
verwacht in de prachtige tuin van het centrum waar er gezellig gekeuveld kon
worden met een hapje en een drankje. De ouders en familie straalden van trots;
de leerlingen straalden van geluk, maar toch is het afscheid van hun
klasgenoten en hun ‘warme’ school voor de meesten best wel moeilijk. We wensen
al deze jongeren het allerbeste, veel geluk en voorspoed tijdens de
avontuurlijke levensreis die zij zullen ondernemen! (PVG)
Wil je al eens kennismaken
met de studierichting SLAGERIJ EN VERKOOPSTECHNIEKEN in het Atheneum – ‘Slagers-Traiteursschool
GO!’ Diksmuide? Boek snel een (vrijblijvende) afspraak! (klik hier)
Interesse in één van onze studierichtingen?
Inschrijvingen tijdens vakanties: De eerste week van juli. De laatste twee weken van augustus.
Slagerijtechnieken - Dubbele finaliteit of arbeidsmarkt. Uniek in de streek!
Interesse in één van onze studierichtingen?
Tijdens vakanties: De eerste week van juli. De laatste twee weken van augustus.
Telkens van 9 tot 16u.
Heb jij een passie voor slagerij, vleeswaren, fijnkost en traiteur? ... wij maken je dromen waar !
Altijd al jouw eigen salami willen maken? Geïnteresseerd in de beste manier
om een ham te roken? Hoe maak je de perfecte paté? Of heb je meer interesse in
het verkopen van vleeswaren? Dit alles en meer leer je in onze afdeling
slagerij, de referentie voor alles met vleeswaren in België.
Interesse?
Gelieve een afspraak te maken op het nummer
051/51.92.51.(Wacht niet te lang, zo kunnen tijdig alle boeken worden besteld!)
Info: Voor alle afdelingen !
Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
De laureaten van de
Meesterschapwedstrijden voor Beenhouwers werden
samen met de bestuurders van de Belgische Beenhouwersbond en juryleden van de
Meesterschapwedstrijd, door Eerste Minister De Croo en Minister van
Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval, ontvangen op de eerste
editie van de ceremonie van de Meesterschapwedstrijden in de majestueuze
spiegelzaal van het Brusselse Egmontpaleis op een aperitiefdiner.
Foto: (vlnr) Ivan Claeys (Voorzitter Belgische
Landsbond der Beenhouwers), Minister David Clarinval, Philippe Bouillon
(voorzitter Fédération nationale des bouchers de BelgiqueLandsbond), eerste finaliste Nathalie Van Der Straeten, tweede finalist
Filip Ceusters, Eerste minister Alexander De Croo, eerste slager van België
Cédric Mortier, Andreas De Cruyenaere, tweede finalist Joran Delbaere, 3de
Beenhouwer van België Filip Ceusters en 2de beenhouwer van
België, Petra Van Beneden, Peter van de Weyer, en uiterst rechts
Jef Havermans (in naam van de familie Havermans: eerste finalist
Beste Beenhouwer van België)
Cédric Mortier uit Nevele is de 'Beste beenhouwer van België'
Interview met ‘De beste slager van België, Cédric Mortier uit Nevele
Meesterschapwedstrijd 2021 in beeld
De
Eerste minister benadrukte in zijn speech het belang van de zelfstandige
ondernemers in onze samenleving en loofde de vakkennis die de Belgische
ambachtslieden uitdragen. Hij stelde dat ons land heel wat te bieden heeft op
dat vlak maar dat we soms iets te bescheiden onze ambachtelijke producten in de
kijker zetten. Met de organisatie van de Meesterschapwedstrijden moet daar
verandering in komen.
Er werd kosten noch moeite gespaard om van
deze avond een feestelijke avond te maken. De ontvangst was hartelijk, de
buffetten waren uitstekend, net als de live muziek.
Onze beenhouwers tekenden allemaal present en
deze heugelijke ontvangst wordt vast een mooie herinnering voor hen allemaal.
Wij
bedanken dan ook de ministers voor de ontvangst en iedereen die meewerkte om de
prestigieuze vakwedstrijden mee in goede banen te leiden en hopen dat we de
volgende editie terug kunnen rekenen op zo’n prachtig feest.
Mogelijke nieuwe kandidaten kunnen alvast aan de
voorbereiding beginnen …
Een GWP is een verblijf van ongeveer 3 tot 8 dagen in het binnen- of
buitenland. Tijdens deze periode ligt de nadruk niet op ontspanning maar op de
zelfredzaamheid van de leerlingen. Voor elke groep werd de GWP een
combinatie van cultuur en ontspanning. Er stonden boeiende museumbezoeken en
stadsrondleidingen op het programma maar tevens sport en teambuilding. De
formule in kleine groepjes werd door iedereen gesmaakt. Geschiedenis en cultuur
werden belicht aan de hand van verschillende bezoeken en wandeltochten. We
ontdekten de eigenheid van de Catalaanse cultuur. Bovendien probeerde deze GWP
het groepsgevoel, de zelfredzaamheid en de interesse voor kunst en cultuur aan
te wakkeren. Een avondwandeling, een fietstocht, een aantal museumbezoeken,
wandelzoektochten en een vrije namiddag maakten deze GWP compleet.
Tijdens ons bezoek aan La Boqueria hebben onze leerlingen hun ogen
de kost gegeven bij de verschillende toonbanken van de gekende Spaanse hammen.
Ze hebben deze natuurlijk geproefd samen met andere lekkere Spaanse
delicatessen. Het was een zeer unieke ervaring voor onze enthousiaste
leerlingen slagerij. (PVG)