Kies voor ‘van bij ons’ tijdens de week van de steak-friet
Affiche HIER downloaden
Recept HIER downloaden
Kies voor ‘van bij ons’ tijdens de week van de steak-friet
Zij gaven hun leven een compleet nieuwe wending… “Dankzij mij opleiding aan de Slagers-Traiteursschool
GO! Diksmuide kon ik zowel in de winkel als in het atelier mijn mannetje staan”, vertelt Liselotte…
De laureaten van de Meesterschapwedstrijden voor Beenhouwers werden samen met de bestuurders van de Belgische Beenhouwersbond en juryleden van de Meesterschapwedstrijd, door Eerste Minister De Croo en Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval, ontvangen op de eerste editie van de ceremonie van de Meesterschapwedstrijden in de majestueuze spiegelzaal van het Brusselse Egmontpaleis op een aperitiefdiner.
Foto: (vlnr) Ivan Claeys (Voorzitter Belgische Landsbond der Beenhouwers), Minister David Clarinval, Philippe Bouillon (voorzitter Fédération nationale des bouchers de BelgiqueLandsbond), eerste finaliste Nathalie Van Der Straeten, tweede finalist Filip Ceusters, Eerste minister Alexander De Croo, eerste slager van België Cédric Mortier, Andreas De Cruyenaere, tweede finalist Joran Delbaere, 3de Beenhouwer van België Filip Ceusters en 2de beenhouwer van België, Petra Van Beneden, Peter van de Weyer, en uiterst rechts Jef Havermans (in naam van de familie Havermans: eerste finalist Beste Beenhouwer van België)
De
Eerste minister benadrukte in zijn speech het belang van de zelfstandige
ondernemers in onze samenleving en loofde de vakkennis die de Belgische
ambachtslieden uitdragen. Hij stelde dat ons land heel wat te bieden heeft op
dat vlak maar dat we soms iets te bescheiden onze ambachtelijke producten in de
kijker zetten. Met de organisatie van de Meesterschapwedstrijden moet daar
verandering in komen.
Er werd kosten noch moeite gespaard om van
deze avond een feestelijke avond te maken. De ontvangst was hartelijk, de
buffetten waren uitstekend, net als de live muziek.
Onze beenhouwers tekenden allemaal present en
deze heugelijke ontvangst wordt vast een mooie herinnering voor hen allemaal.
Wij
bedanken dan ook de ministers voor de ontvangst en iedereen die meewerkte om de
prestigieuze vakwedstrijden mee in goede banen te leiden en hopen dat we de
volgende editie terug kunnen rekenen op zo’n prachtig feest.
Tijdens ons bezoek aan La Boqueria hebben onze leerlingen hun ogen
de kost gegeven bij de verschillende toonbanken van de gekende Spaanse hammen.
Ze hebben deze natuurlijk geproefd samen met andere lekkere Spaanse
delicatessen. Het was een zeer unieke ervaring voor onze enthousiaste
leerlingen slagerij. (PVG)
Info: www.go-diksmuide.be
Interesse in één van onze studierichtingen?
Op naar het secundair? Kom dan zeker langs op één van onze individuele infomomenten en kies de modules die bij jou passen.
Nu mogelijkheid tot infomomenten en/of inschrijving op
zaterdag 2 juli van 9:00 - 12:00u.... meer info (klik hier)
Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de
kijker
Het slagersechtpaar Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier aan de Oudenaardsesteenweg in Avelgem heeft zojuist voor het eerst deelgenomen aan de 42e editie van de internationale slagerswedstrijd ‘Confrérie des Chevaliers’ die dit jaar doorging in Nederland. Tot hun verbazing en trots wonnen hun 15 inzendingen 12 keer goud en 3 keer zilver.
Jeroen en Joyce en hun team zijn er
trots op, dat niet alleen hun klanten, maar ook de internationale jury van de
prestigieuze slagerijwedstrijd van de ‘Confrérie des Chevaliers, de geboden
kwaliteit wisten te waarderen.
Een zware brand verwoeste in 2016 de keurslagerij en er werd onmiddellijk een pop-up winkel opgestart en na acht maanden ging de compleet vernieuwde en moderne slagerij terug open.
Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier zijn oud-leerlingen van de ‘Slagers-Traiteursschool GO – Diksmuide.
Na de digitale opendeurdag van vorig jaar mochten we op zondag 27 maart jl. iedereen opnieuw verwelkomen op onze school, campus Kaaskerkestraat 22.
De organisatie van dit infomoment was nog niet zoals voor COVID-19, waarbij tal van activiteiten georganiseerd werden. Dit jaar konden de geïnteresseerde bezoekers kennis maken met de verschillende afdelingen, leerlingen en vakleraars @WORK !
Via het fotoalbum vinden jullie
alvast enkele sfeerfoto’s van Slagers-Traiteurs@WORK
Info & inschrijvingen (klik hier)
Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar!
Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
INTERNATIONALE ERKENNING ‘Wetenschappelijk onderzoek is internationaal’ is één van Smagghe’s motto’s en dat resulteerde in erkenning over de hele wereld. In 2012 werd hij als een van de jongsten ooit verkozen tot ‘Fellow’ van de prestigieuze ‘American Association for the Advancement of Science’ (AAAS), de grootste wetenschappelijke vereniging met veel Nobelprijswinnaars en ook uitgever van het topvaktijdschrift ‘Science’.” Daarnaast circuleert zijn naam ook op een lijst van meest geciteerde onderzoekers bij andere collega-onderzoekers én heeft hij vier eredoctoraten ontvangen in drie continenten: Afrika, Azië en Europa. Sinds vorig jaar maakt hij ook deel uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), een genootschap van excellente wetenschappers, kunstenaars en bedrijfsleiders. Zijn erelijst is te lang om op te noemen, Smagghe is duidelijk een Diksmuideling met wereldfaam. |
Insecten kennen voor hem geen geheimen meer
en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide. |
GERELATEERDE
BERICHTEN
De ceremoniële overhandiging van
de titel zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse algemene conferentie van de
AAAS in Vancouver in februari 2012.
Prof. Smagghe is
onderzoeksprofessor binnen de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de
UGent. Zijn interesse gaat zowel naar fundamenteel als toegepast onderzoek op
het vlak van insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Er wordt
gewerkt met schadelijke en nuttige insecten die van belang zijn in de landbouw,
zoals rupsen, kevers, bladluizen en hommels.
Professor Smagghe en zijn
onderzoeksgroep verrichten origineel basisonderzoek om de mechanismen van groei
en ontwikkeling bij insecten te ontrafelen. Er gaat bijzondere aandacht naar
het unieke ontwikkelingsproces van metamorfose waarbij een insect een volledige
gedaanteverwisseling ondergaat (bijvoorbeeld van rups over pop tot adult). Het
onderzoek richt zich op de verschillende niveaus; van DNA tot het ganse insect.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van klassieke en meer moderne biotechnologische
technieken zoals RNA-interferentie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de
ecologische rol van insecten en de interacties met hun leefomgeving. Hier ligt
de nadruk vooral op hommels die zorgen voor de bestuiving en dus de productie
van vele landbouwgewassen.
In het luik toepassingsgericht
onderzoek wordt ook ijverig gezocht naar nieuwe interessante insect-specifieke
receptoren en nieuwe natuurlijke componenten die bruikbaar zijn binnen een
duurzame en milieuvriendelijke gewasbescherming. Het credo van prof. Smagghe en
zijn onderzoeksgroep is: “Passie voor onderzoek ten dienste van de
samenleving”.
Bron. Het Nieuwsblad – 13-12-2011
De American Association for the Advancement of Science verkoos professor Guy Smagghe tot Fellow, en dat is geen klein bier. Hiermee voegt hij zich namelijk bij een hele resem topwetenschappers, al dan niet met Nobelprijs.
De AAAS is ’s werelds grootste wetenschappelijke vakvereniging en tevens uitgever van het prestigieuze tijdschrift Science. Ze selecteert haar Fellows op basis van bijzondere bijdragen in hun vakgebied. Professor Smagghe is de tweede Belg die deze eer te beurt valt – Nobelprijswinnaar Christian de Duve ging hem vooraf – en dankt dit aan zijn kennis over insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Samen met zijn team van 25 onderzoekers houdt hij zich bezig met zowel fundamenteel als toegepast werk. Ze werken enerzijds aan onderzoek om plaaginsecten de wereld uit te helpen, maar anderzijds helpen ze hommels — de goeierds die voor de bestuiving van gewassen zorgen en ons zo voorzien van eten — aan de beste overlevingskansen. U hoort het al: een multidisciplinaire duizendpoot.
Net terug van Vancouver, waar hij een rozet opgepind kreeg door de
voorzitster van de AAAS, zit professor Smagghe alweer achter zijn bureau. Daar
is hij omringd door papierbergen, potjes eetbare rupsen en een exemplaar
van Rupsje Nooitgenoeg.
Waar komt uw interesse voor insecten
vandaan?
“Wat mij steeds mateloos geboeid heeft, is de metamorfose die insecten
ondergaan. Hoe een rups een vlinder kan worden, vind ik fantastisch. De
film Erik of het klein insectenboek wakkerde in mijn
kindertijd de interesse aan, en toen ik wat ouder was, vond ik ook Kafka’s Metamorphosis geweldig.
Later ben ik dan bio-ingenieur gaan studeren, en tijdens het schrijven van mijn
thesis over het hormoon dat de vervelling bij insecten — en dus de metamorfose
— induceert, had ik de smaak echt te pakken. Nu ben ik gefascineerd door het
vergelijken van verschillende insecten. Om die reden houd ik me bezig met
meerdere insecten, waar andere onderzoekers zich meestal op één organisme
focussen.”
Een van de onderzoeken die u en uw team nu
voeren, draait rond het uitschakelen van de coloradokever, die ravage aanricht
op aardappelvelden overal ter wereld. Hoe gaat dit in zijn werk?
“Coloradokevers voeden zich met de bladeren van de aardappelplant, die
kalium bevatten. Dat bracht ons op het idee om de celmembraanpompen, die ervoor
zorgen dat de kaliumbalans in de cellen van de coloradokever op punt blijft,
plat te leggen. Dat kunnen we doen door te werken met RNA-interferentie.
Concreet wil dat zeggen dat als de coloradokever dan zo’n plant begint te
verslinden, hij een construct binnenkrijgt dat ervoor zorgt dat een van de
genen die het goed werken van deze pomp garandeert, niet tot expressie komt. Op
deze manier ligt de kever binnen de dag op zijn rug.”
Wat onderscheidt deze techniek?
“Het grote voordeel van deze methode is dat we hier aan selectieve
bestrijding doen. De coloradokever sterft, maar deze middelen zijn onschadelijk
voor de mens en andere eventueel nuttige insecten. Zo’n specifieke aanpak
verschilt helemaal van het nattevingerwerk dat vroeger vaak werd toegepast — de
universeel inzetbare, toxische pesticiden van weleer raken stilaan in onbruik.”
Doordat ze instaan voor de bestuiving van
gewassen, zijn hommels nuttige insecten en daarom neemt u ze ook onder de
vleugels. Wat doet u om ervoor te zorgen dat ze hun werk optimaal kunnen uitoefenen?
“Momenteel zijn we met tests bezig die bekijken of chemicaliën die gebruikt
worden in de landbouw wel compatibel zijn met de hommels. Ook bekijken we welke
bacteriën zich allemaal in hun darmen bevinden. Als we hieruit dan de goede
bacteriën kunnen isoleren én ze ook nog eens kweekbaar blijken te zijn, kunnen
we door toedienen van deze probiotica streven naar een betere algemene
gezondheid van de hommels, wat iedereen ten goede komt. Nu zijn we nog met het
fundamentele werk bezig — is deze darmflora gelijk bij alle hommels, wat is de
functie van elke bacterie — maar dit werk valt zeker revolutionair te noemen.”
Bron: HET BLAD VAN BITS — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent – Clara Casert – foto Kristin Van Damme - 05-03-2012
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/