In het kader
"Promotie van Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk
slager-traiteur " werkte de Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs
CERVO-GO Diksmuide mee aan het "13e
Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door
de Orde van Meesterkok Jean Berquin, VLAM, Salons Saint Germain en
Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide.
Eén keer per jaar is Diksmuide de hoofdstad van het varken want dan is er
in de Salons Saint-Germain het festival van het varkentje en dit voor de 13e
keer. In de rand van dit festival werd er ook door de slagers-traiteurs
gestreden om de titel van “Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2018″, een
realisatie van het “Genootschap Orde Jean Berquin” en de vzw
Oud-leerlingenbond. Dit jaar streden zowel professionelen als
juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke Boerenpastei’ en het ‘Beste
Breugelbuffet’.
De 6e en 7e j. leerlingen van de
Slagers-traiteursschool en de cursisten van het volwassenenonderwijs CERVO-GO
Diksmuide behaalden heel wat prijzen. In de categorie – professionals gingen de oud-leerlingen met de prijzen lopen.
Professionaliteit troef bij de ambachtelijke slagers!
Uitslagen: professionelen
Rubriek – De
Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’
* Bij de professionals ging
de 1e plaats naar Frederiek
Strubbe uit Aalter.
De jurycommissie bekroonde het ambachtelijke product,
‘Boerenpastei’ met goud. Zelfs sterrenchef Geert Van Hecke proefde en was
overtuigd: Frederiek Strubbe en Kim Genbruge maken de beste ambachtelijke
boerenpaté van Oost- en West-Vlaanderen! Frederiek (31) studeerde in 2006 af
als slager-traiteur aan de Slagerijsschool van Diksmuide. Kim studeerde voor ingenieur. Sinds een
drietal jaar baat Frederiek Strubbe samen met zijn vrouw Kim Genbruge (27) een ambachtelijke
slagerij uit in
de Aalterse Stationsstraat. Heel wat zelfbereide charcuterie en ook de traiteursgerechten
zijn echte toppers. De
bekroonde boerenpastei is een huisspecialiteit en wordt
gemaakt volgens de aloude, ambachtelijke traditie met grondstoffen van uitstekende
kwaliteit o.a. Duroc d’Olives varkensvlees en een fijne kruidenmengeling. “Onze
runderen worden op de eigen hoeve gekweekt met de allerbeste zorgen en de
nodige liefde”, zegt Frederiek. Om verdere kwaliteit te waarborgen volgde Frederiek
onlangs nog verschillende navormingen i.v.m.
‘Vernieuwde charcuterie voor de ambachtelijke slagerij’, in het kader van het vet- en zoutreductie-project,
ingericht door De Belgische Beenhouwersbond en KU Leuven. “Ambachtelijke
bereidingen maken is onze passie”, zegt de fiere Frederiek. Proficiat met jullie 1e plaats!
* De 2e plaats ging naar Nicolas Vandenbroucke uit Langemark.
Nicolas en zijn vrouw Tine baten een eigen Keurslagerij met een feestzaal 't
Buskantje uit op de wijk Madonna, Klerkenstraat
te Langemark. Keurslagerij 't Buskantje staat borg voor ervaring, dagverse
kwaliteit en klantvriendelijkheid. Waar
het ambachtelijke aspect en een doorgedreven hygiëne in het middelpunt van het
slagersvak staan. “Hier doen wij elke dag ons uiterste best om de lekkerste
ambachtelijke producten te bereiden en om een excellente service naar de
klanten te brengen”, zegt Nicolas. Tine is zeer klantvriendelijk en staat
vooral in voor de winkelverkoop en zorgt ervoor dat klanten zich volledig op
hun gemak voelen. Nicolas en Tine zijn beiden oud-leerlingen van Slagerijsschool – Diksmuide. Proficiat
met jullie 2e plaats!
* Patrick Neirynck uit Egem-Pittem eindigde op de 3e plaats.
Patrick oud-leerling van de slagersschool
Diksmuide begon 30 jaar geleden een slagerij aan de kerk in Egem. Ondertussen
is de zaak uitgegroeid tot een gekende naam in de streek met een uitgebreid
assortiment vers vlees, charcuterie en bereide gerechten. De oudste broer van
Patrick levert het rundvlees van eigen kweek. Daarnaast verzorgen Patrick en
zijn team events op maat zoals barbecues, eetfestijnen, recepties… frietmobiel… “Slagerij Neirynck, meesterschap in vlees” is zijn
slogan.
Proficiat met jullie 3e plaats!
1e plaats
|
Goud
|
Frederiek Strubbe -
Aalter
|
2e plaats
|
Zilver
|
Nicolas Vandenbroucke - Langemark
|
3e plaats
|
Brons
|
Patrick Neirynck - Egem-Pittem
|
Persprijs
|
In alfabetische volgorde
|
|
Bart Verstraete - Oostvleteren
|
||
Christophe Van Simaeys - Dentergem
|
||
Claude Vergote - Aarsele
|
||
Dries Sentobin - Roeselare
|
||
Griet Dewicke Avekapelle - Veurne
|
||
Ignace Casier - Vladslo
|
||
Jelle Vanquaethem - Veurne
|
||
Joris Boddez - Koksijde
|
||
Jurgen Carron - Diksmuide
|
||
Kurt Warnez - Meulebeke
|
||
Liselotte D'hoore - St. Kruis - Brugge
|
||
Philip Pattyn - Westende
|
||
Pieter Lavens - Lichtervelde
|
||
Robin Vandenberghe - Staden
|
||
Roeland Dewicke Avekapelle - Veurne
|
||
Steven Vanacker - Diksmuide
|
||
Tom Wybo - Roeselare
|
||
Tony Vandecasteele - Ruddervoorde
|
Junior slagers-traiteurs streden voor goud, zilver
en brons
Juniors & Cursisten – Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – volwassenenonderwijs CERVO-GO – Ambachtelijke slager - Diksmuide
Uitslagen: juniors –
Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – Diksmuide
1e plaats
|
Goud
|
Pieter-Jan Hillewaere - Hooglede
|
Alexander Vanspeybrouck - Alveringem
|
||
Luiz Deblaere - Brugge
|
||
2e plaats
|
Zilver
|
Eline Vandamme - Kemmel
|
Sybren Rosseel - Gistel
|
||
Davey Herreman - Veurne
|
||
3e plaats
|
Brons
|
Kevin Catteau - Dikkebus
|
Zion Vanhulle - Poperinge
|
||
Casper Verschaeve - Staden
|
||
Persprijs
|
Bram Derijcke - Oeselgem
|
|
Brecht Parmentier - Staden
|
||
Lars Pollet - Oudenburg
|
||
Laurent Surmont - Westende
|
||
Robbe Van Wonterghem - Lotenhulle
|
||
Ruben Stols - Houthulst
|
||
Shanley Tytgat - Oeselgem
|
||
Thijs Michiels - De Haan
|
Uitslagen: cursisten – volwassenenonderwijs CERVO-GO – Ambachtelijke
slager
1e plaats
|
Goud
|
Brecht Goemaere - Diksmuide
|
2e plaats
|
Zilver
|
Xavier Roosens - Leffinge
|
3e plaats
|
Brons
|
Peter Voet - Tielt
|
Persprijs
|
In alfabetische
volgorde
|
|
Bart Goemaere - Merkem
|
||
Johan Vandevelde - Koekelare
|
||
Shauni Vandevelde - Zedelgem
|
Uitslagen: juniors -
Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI – Diksmuide
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Miss België Justine De Jonckheere presenteerde
de proclamatie tijdens het feest met de 780 genodigden.
Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter
Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de
Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen
oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI - Diksmuide.
13e editie vol verrassingen…
De Beste Ambachtelijke ‘Boerenpastei’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op
uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de
minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een
aantal een sterrenchefs o.a.:
- Mevr. Jean Berquin
- Geert Van Hecke «Zet'joe *», «Karmeliet ***», «Refter»,
- Franky Vanderhaeghe «Hostellerie Saint Nicolas **»
- Lieven Demeestere «Arenberg»
- Rudy Pattyn «La boule de glacee»
- Yves Stal «Mouscron Gastronomie»
- Ivan Claeys - Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
- Marc Landuyt - Ere Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
- Norbert Van Speybroeck - afgevaardigde VLAM – culinair journalist
- Isabelle Callens - Culinaire docente
- Ronny Vanhooren - Journalist, Het Nieuwsblad - De Standaard
- Rudy Devolder - Chefkok
- Frans Saint Germain «Eethuis Père et Mère»
- Tim Saint Germain «Salons Saint Germain»
- Sofie Boving, Dir. Slagers-traiteursschool GO-Diksmuide
- Evelyne De Spriet, Dir. CERVO-GO
Fotoalbum >>> (klik hier)
Dit festival mede georganiseerd door de Orde van
Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain en Slagers-traiteursschool
IJZERVALLEI & CERVO-GO – Diksmuide was terug een voltreffer.
Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 780 gasten in voor dit culinair evenement. De leerlingen, cursisten
en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de
Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De
leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar maakten
alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten
en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder
leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.
Deze culinaire happening werd afgesloten met een
optreden van de populaire Vlaamse zangeres Laura
Lynn.
Hop naar het volgende culinair evenement!
De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast
uit naar de Opendeurdag van de
Slagers-traiteursschool IJZERVALLEI &
CERVO-GO – Diksmuide op zondag
25 maart 2018 vanaf 14 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het
werk zijn en kunt u hun culinaire creaties bewonderen.
Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een
bezoek!
Info: www.go-diksmuide.be
Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond
het evenement van het “13e Festival van het varkentje”
Fotoalbum >>> (klik hier)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten