De TV talkshow ‘Van Gils & gasten’ waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft had oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck te gast in het kader van de ‘week van de steak-friet’
Van 3 tot en
met 11 november liep de ‘week van de steak-friet’, op deze manier wil het
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de primaire producten van
bij ons promoten. En
dat valt sp.a en Groen zwaar op de maag. ‘De overheid moet stoppen met daar
promotie voor te voeren. Te veel vlees is ongezond, milieubelastend en dieronvriendelijk’,
klinkt het. Topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM, de geviseerde
instelling, snappen er niks van. ‘Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op
onze steak?’
Film - YouTube-kanaal van Bertrand Vande Ginste (OBS Studio schermopname)
U kent hem wel, de
slogan ‘Lekker van bij ons’. Het is de kreet waarmee overheidsorganisatie het
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voornamelijk primaire
producten van bij ons wil promoten – deze week in het bijzonder dus de
steak-friet. “Nationale trots of niet, stop met het promoten van een ongezond
eetpatroon”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de
marketingcampagne. “Het is absurd dat we vandaag de dag de consumptie van
vlees nog willen aanwakkeren met belastinggeld. We weten dat de huidige
vleesconsumptie ongezond is. Vandaag eten we in België twee keer zoveel vlees
als gezond is.” Uit internationaal onderzoek blijkt dat elke Belg zo’n 71 kilo
vlees per jaar eet. Maar, opvallend, dat cijfer is een daling zo blijkt uit
gegevens van een Duits onderzoeksbureau: nergens in Europa was die afname
tussen 2012 en 2016 groter.
Voor Sanctorum mag
een overheid enkel gezondere, duurzamere en meer diervriendelijke voeding
promoten - bijvoorbeeld groenten en fruit en bioproducten. Hij weet zich daarin
ook gesteund door Groen en sp.a.
Sector financiert
Bij de geviseerde
VLAM zien ze dat helemaal anders. Zij benadrukken dat niet de overheid, maar
wel de sector de campagnes financiert. De vleessector heeft daar dit jaar een
budget van 7,5 miljoen euro voor uitgetrokken. “De overheid biedt enkel de
infrastructurele ondersteuning, vooral met personeel”, reageert Liliane Driesen
van VLAM. “En belangrijk: wij zeggen niet dat consument méér vlees moet eten.
Wij roepen wel op de voorkeur aan producten van eigen bodem te geven. Zo wordt
niet alleen de eigen economie gesteund, maar verkleint men ook de ecologische
voetafdruk.”
Sanctorum erkent dat
de centen van de sector komen. “Maar voor elke 100 euro uit de sector legt de
overheid wel 60 euro bij – toch een zeer aanzienlijk aandeel. En dat dus ter
promotie van vaak ongezonde, commerciële doeleinden. Wat VLAM doet is niet meer
van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.”
Stukje culinair
erfgoed
Topslager Hendrik
Dierendonck (oud-leerling van de
Slagers-traiteursschool Diksmuide), met slagerijen in Brussel en aan de
kust, vindt de promotie wél op zijn plaats. “We mogen best wat weerwerk bieden
aan de lobby die ons vooral sinds de jaren ’80 probeert in te lepelen dat vlees
ongezond is. Een campagne die niet een overconsumptie, maar wel de keuze voor
een stuk puur Vlaams vlees promoot, verdient net alle steun.” Voor de
verdediger van ons sappig lapje ‘culinair erfgoed’, zelf onder meer kweker van
het ‘West-Vlaams Rood Rund’, mogen daar gerust ook wat overheidsmiddelen voor
aangewend. “Dagelijks zijn er in ons land veel mensen hard aan het werk om
lekker en eerlijk vlees te produceren – een dergelijke promotiecampagne is ook
een eer naar hen toe. Laat ons daar alstublieft toch een beetje trots, en wat
meer chauvinistisch op zijn.”
Ongezond, of
niet?
Is een puur,
onbewerkt stuk vlees als een biefstuk nu echt ongezond? Nee, zolang je er niet
mee overdrijft - en dat is dan ook het probleem soms. Ook voor het stukje filet
mignon geldt: ‘geniet, maar met mate’. Voedingsexperts plaatsen rood vlees -
een bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 - in de oranje zone van de
voedingsdriehoek. De aanbevolen hoeveelheid is een tot twee stukken per week. Maar
bij sp.a en Groen hebben ze de buik vol van zulke acties waarbij promo gevoerd
wordt voor ongezonde voeding. Maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat ze bij
sp.a niet van een lekkere steak houden...
“Nationale trots of
niet, stop met het promoten van ongezonde voeding”, oppert Vlaams parlementslid
Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Wat VLAM doet is niet
meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen
promoten.” Sp.a en Groen steunen hem in zijn mening. Maar oud-leerling
van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck en het
VLAM snappen er niks van. “Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze
steak?”
Graag uw mening!
Redactie: Bertrand Vande Ginste – https://sites.google.com/site/foodconsultplus
BeantwoordenVerwijderenDick Wever Eerstegraads connectie1steAlgemeen directeur bij G.van Dalen's Vleescentrale B.V
En zo is het!!!
InteressantCommentaar van Dick Wever markeren als interessantReageren
1 interessant1 markering als interessant op het commentaar van Dick Wever
1 wOpties openen voor het commentaar van Fitzgerald Delaere
Fitzgerald Delaere
Fitzgerald Delaere Tweedegraads connectie2deCommercieel technisch adviseur bij Sack Zelfbouw
Butcher 👍
InteressantCommentaar van Fitzgerald Delaere markeren als interessantReageren
1 wOpties openen voor het commentaar van Karine Collard
Karine Collard
Karine Collard Derdegraads connectie3deHR Manager Western Europe
Christelle Lepinoy
InteressantCommentaar van Karine Collard markeren als interessantReageren
2 dOpties openen voor het commentaar van Heidi Willem
Heidi Willem
Heidi Willem Tweedegraads connectie2deManager at Loonbedrijf Timmerman-Willem
Kan iets puur natuur ongezond zijn ? We mogen best trots zijn op onze Belgische keuken met zijn vele specialiteiten, steak-friet heeft daar zijn plaatsje in verworven. Geniet met mate !
InteressantCommentaar van Heidi Willem markeren als interessantReageren
5 dOpties openen voor het commentaar van Jurgen De Wolf
Jurgen De Wolf
Jurgen De Wolf Derdegraads connectie3deGroup IT Infrastructure and Operations Director at Drylock Technologies
‘t Zal wel zijn dat we fier mogen zijn op onze specialiteiten! (en ongehinderd door de slingers die op vele vlakken doorslaan vantegenwoordig...) En niet alleen fierheid op onze steak-friet, maar zeker ook op de vele andere zaken die op de ‘target list’ staan van diverse 'wereldverbeteraars': onze bieren, kazen, chocolade, keuken, landbouwproducten enz. die door passie, vakkennis, kwaliteit en oog voor detail tot de WERELDTOP behoren. (bewerkt)
InteressantCommentaar van Jurgen De Wolf markeren als interessantReageren
8 interessant8 markeringen als interessant op het commentaar van Jurgen De Wolf
6 dOpties openen voor het commentaar van Anke Morreel
Anke Morreel
Anke Morreel Tweedegraads connectie2deDossiermedewerker/Foodblogger, ijsroombereider en bakkerijmedewerker, suikerbewerker, chocoladebewerker
We moeten misschien wat minder vlees eten, maar meer kwaliteit. En dat is net wat ik bij de kwaliteitsslager kan kopen. Lekker stukje vlees, vol van smaak. Van dieren die het goed hebben gehad. Ik ben door vaak naar Spanje te gaan terug meer vlees gaan eten. 1 kg gehakt, tuurlijk, en ze malen het voor je neus, zonder toevoegingen. Dat is kwaliteit en dat proef je.
InteressantCommentaar van Anke Morreel markeren als interessantReageren
1 interessant1 markering als interessant op het commentaar van Anke Morreel • 1 reactie1 reactie op het commentaar van Anke Morreel
5 dOpties openen voor het commentaar van Patrick Burgers
BeantwoordenVerwijderenPatrick Burgers Tweedegraads connectie2de--
Top commentaar
InteressantCommentaar van Patrick Burgers markeren als interessantReageren
1 wOpties openen voor het commentaar van Caroline Naessens
Caroline Naessens
Caroline Naessens Tweedegraads connectie2deINSIDE SALES MANAGER BELGIE ( Land, Air & Ocean)
Mogen we zeker !
InteressantCommentaar van Caroline Naessens markeren als interessantReageren
6 dOpties openen voor het commentaar van Robert Slee
Robert Slee
Robert Slee Tweedegraads connectie2deManaging Director
Dierlijke eiwitten zijn de basis geweest voor onze ontwikkeling als mens, ze zijn onder meer de sleutel voor de ontwikkeling van onze hersenen en zenuwstelsel
InteressantCommentaar van Robert Slee markeren als interessantReageren
10 interessant10 markeringen als interessant op het commentaar van Robert Slee • 1 reactie1 reactie op het commentaar van Robert Slee
4 dOpties openen voor het commentaar van Mark Vennik
Mark Vennik
Mark Vennik Derdegraads connectie3deMaster Planner at Royal Agrifirm Group
Je hebt deels gelijk. Ik denk dat vooral een gevarieerd dieet de sleutel is en is geweest. Vlees is en was daarbij in grote getale een toegankelijke bron van voedsel. Tegenwoordig is er (veel) meer keus. En eiwitten zijn eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn in grotere getale en kwaliteit aanwezig maar eiwitten zijn in basis net ook te verkrijgen van plantaardig voedsel. Ik zie veel mensen ‘kamp vlees’ of kamp ‘vega’ kiezen. Laten we vooral zo volledig mogelijk blijven in wat we zeggen hierover, dan werk je op lange termijn naar een goed resultaat van de discussie.
InteressantCommentaar van Mark Vennik markeren als interessantReageren
1 wOpties openen voor het commentaar van Bruno Verlinden - cscp
Bruno Verlinden - cscp
Bruno Verlinden - cscp Tweedegraads connectie2deCommercial Director Benelux at ID Logistics Benelux
Vlees is lekker en gezond. 1 kg vlees is 700 g water, bijna 300 g proteinen en 5 g vet. Vergelijk dit met al de rest in de winkel en trek je conclusie.
InteressantCommentaar van Bruno Verlinden - cscp markeren als interessantReageren
3 interessant3 markeringen als interessant op het commentaar van Bruno Verlinden - cscp
5 dOpties openen voor het commentaar van Henk Van Rechem
BeantwoordenVerwijderenHenk Van Rechem Tweedegraads connectie2dedienstchef sales & marketing non food bij Colruyt Group
de balans slaat meer en meer door: alles welbeschouwd is alles ongezond: van zodra dat je er teveel van inneemt is het ongezond: ook vitamienen kunnen schadelijk zijn. Voor mij geld: eet in balans, maar zoveel mogelijk lokaal, daar halen we milieutechnisch al grote winsten: Tomaten in de winter is misschien gezond voor het individu, maar wat met het milieu... ik zal blijvzn genieten van mijn stukje biefstuk met frietjes op tijd en stond, maar wel van een lokale kweker... (bewerkt)
InteressantCommentaar van Henk Van Rechem markeren als interessantReageren
2 interessant2 markeringen als interessant op het commentaar van Henk Van Rechem
2 wOpties openen voor het commentaar van Xavier Coumans
Xavier Coumans
Xavier Coumans Tweedegraads connectie2deManager at Jumbo Supermarkten
Inderdaad #trots zijn op een product als dit van #goede #herkomst. Dat mag en kan dus ook van #biologisch #vlees en #biologisch geteelde #aardappelen, alles met #respect voor #consument, #dier en #milieu. #Vrije #keuze!
InteressantCommentaar van Xavier Coumans markeren als interessantReageren
2 interessant2 markeringen als interessant op het commentaar van Xavier Coumans • 1 reactie1 reactie op het commentaar van Xavier Coumans
1 wOpties openen voor het commentaar van Dimitri De Meyer
Dimitri De Meyer
Dimitri De Meyer Derdegraads connectie3deVeterinarian with a special interest in pigs and A.I. @Vedanko (Groep Danis / KI Lichtervelde),IPVSbb, VVKIC, Prohealth
That 's not the issue here, the issue is that well organised vegans want to force their vision onto the general population by guerilla -type actions online and IRL. On top of that there are 'attemps' on political recuparations on the left wing every time when this type of campaign is run. Mutual respect would take us a long way, freedom of choice indeed.
InteressantCommentaar van Dimitri De Meyer markeren als interessantReageren
1 wOpties openen voor het commentaar van gery van exem
gery van exem
gery van exem Tweedegraads connectie2de--
Succes Hendrik
InteressantCommentaar van gery van exem markeren als interessantReageren