Na kritiek op Week van de Steak-Friet pleiten professoren voor nuance
Ondanks het feit dat vlees evolutionair en historisch van enorm belang is geweest voor de mens, en ook op die manier steeds naar waarde werd geschat, lijkt dit imago in het hedendaagse westerse discours helemaal op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt voorgesteld als iets dat ziekte brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. Hoog tijd voor nuance, vinden professoren Frédéric Leroy (Voedingsbiotechnologie, VUB), Stefaan De Smet (Dierlijke Productie, UGent) en Ilse Fraeye (Vleeswarentechnologie, KU Leuven).
De huidige negatieve
berichtgeving over vlees is ook veelal ideologisch geïnspireerd en
wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo
wordt nu ook de Week van de Steak-Friet als niets minder dan regelrechte
blasfemie aangezien en wordt er zelfs gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees
belast dient te worden om verder onheil te vermijden. Boetedoening, zeg maar.
Met andere
woorden, het concept vlees wordt in een binair keurslijf van goed versus kwaad
gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke
onderbouwing vaak ver te zoeken zijn. Hier zijn een aantal redenen voor, die
voor een groot deel maatschappelijk van aard zijn en passen in de huidige
tijdsgeest, maar waarbij de nutritionele rationale zeker niet de meest
doorslaggevende is.
Ongeëvenaard
We lijken te vergeten dat het in essentie nog steeds om een levensmiddel
gaat dat al sinds het begin der tijden door de mens wordt geconsumeerd en
bovendien nutritioneel heel wat te bieden heeft. Het gevaar bestaat dat sommige
mensen meegesleept worden in een reductionistisch en ideologisch wereldbeeld
waarbij vlees koste wat het kost vermeden moet worden. Omdat dierlijke
producten net ongeëvenaard zijn in hun nutriëntdichtheid en -spectrum is het
geen evidentie om vlees zomaar te vervangen door uitsluitend plantaardige
producten. Wanneer deze ‘robuustheidsfactor’ uit de maaltijd wordt geschrapt,
brengt dit risico’s met zich mee, in het bijzonder voor kwetsbare groepen met
specifieke behoeften, zoals zwangere vrouwen, baby’s, peuters, kinderen,
adolescenten en bejaarden.
Precies daarom moeten
veganistische diëten met veel zorg worden opgebouwd, onder meer om voldoende
eiwitkwaliteit te garanderen, en bovendien gecomplementeerd worden met een
aantal micronutriënten. Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees
wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn
toevlucht moet nemen tot supplementen?
Omnivoren
Bepaalde pediatrische verenigingen, zoals bijvoorbeeld het Duitse Pädiatrie
und Ernährungswissenschaft, raden dan ook sterk af om vlees te weren
tijdens periodes van intense groei en ontwikkeling. Klinische rapporten van
pediaters wijzen veelvuldig op het niet te verwaarlozen gevaar voor
ondervoeding, groeiachterstand en gebrekkige cognitieve ontwikkeling. Er
circuleert ook een veelheid aan wetenschappelijke studies waarbij verscheidene
nutriëntgebreken worden beschreven in veganistische populaties, in het
bijzonder wanneer deze vergeleken worden met omnivoren. Het betreft niet alleen
vitamine B12 (uitsluitend te vinden in dierlijke producten), ijzer, jood, en
bepaalde essentiële langketenige vetzuren (EPA, DHA), maar ook het gevaar op
suboptimale niveaus aan creatine, taurine, carnosine, selenium, zink,
aminozuren en een reeks aan vitamines.
" Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?
Samenvattend, wanneer
mensen de stigmatisering van vlees als absoluut beginnen te beschouwen, kunnen
ze geneigd zijn om een waardevol levensmiddel zomaar uit hun eetpakket te
schrappen. Op deze wijze nemen ze onnodige risico’s. Het is alarmerend te
moeten vaststellen dat in een welgesteld land als België ondervoeding ontstaat
door vermijdbaar gedrag, waarbij in het bijzonder kinderen zorgwekkende
deficiënties kunnen ontwikkelen. En dit niet door economische problemen maar
door de ideologische keuzes van hun ouders. Het wordt hoogdringend om gezonde
maaltijden opnieuw holistisch te bekijken en de echte boosdoeners die typisch
zijn voor het westerse junk-dieet te gaan aanpakken in plaats van
een waardevol levensmiddel te beladen met alle zonden van Israël.
Bron: HLN
anno 2018 draait het al lang niet meer om zo objectief mogelijk te zijn
BeantwoordenVerwijderenmaar slimme marketingtrucs om ons het verkeerd straatje in te sturen denk aan algoritmes