Tijdens een feestelijke proclamatie van de vakwedstrijd ‘Beste Ambachtelijk Vleesbrood' en ‘Beste Breugelbuffet’ werden de succesvolle leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide in het zonnetje gezet. Het banket, dat plaatsvond in aanwezigheid van 810 genodigden, vormde het decor voor deze eerbetuiging.
Deze prestigieuze vakwedstrijd, die al voor de 17e keer werd georganiseerd, was een initiatief van 'Het Genootschap van de orde Jean Berquin', de vzw Oud-leerlingenbond van de 'Slagers-traiteursschool GO! van het Atheneum - Diksmuide' en Salons Saint-Germain. Het enthousiasme en de inzet van zowel leerlingen als vakleraars van de afdeling slagerij-traiteur hebben bijgedragen aan het succes van dit grandioze evenement.
Het jaarlijkse Festival van het Varkentje trok opnieuw een volle zaal, waar de aanwezigen zich tegoed deden aan een weelderig galamenu waarin het varken de hoofdrol speelde. De proclamatie werd op charmante wijze gepresenteerd door niemand minder dan Miss België, Justine De Jonckheere. De winnaars ontvingen lof en prijzen uit handen van vooraanstaande figuren, waaronder Ivan Claeys, Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Marc Landuyt, Ere Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Nobert Van Speybroeck, Adviseur van de Belgische Beenhouwersbond en Jochen Nolf, Directeur van de Slagers-Traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide.
Fotoalbum>>> (klik hier)
Foto: Het volledige organisatieteam van de
Slagers-Traiteursschool GO! atheneum
Diksmuide
Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2024’
Dit jaar streden terug zowel
professionelen als juniores voor het Beste Ambachtelijk 'vleesbrood'. Bij
de profs won Patrick Neirynck van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem de
1e prijs. De 2e plaats ging naar Sharon Neirynck,
van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem. David Laeremans van
Vleeswaren Glorius-Laeremans uit Gistel won de 3e prijs.
>>> "Triomf
in Vlees: Patrick Neirynck van Slagerij-Traiteur Neirynck uit Egem bekroond met
1e plaats voor Meesterlijk Ambachtelijk Bereid 'Vleesbrood"
“Het ambachtelijk bereide 'vleesbrood' is een uniek recept met als basis, varkensvlees uit de korte keten. Dit hoogwaardige vlees wordt in ons eigen atelier verwerkt met behulp van een hakmolen en vervolgens vakkundig gebakken. Ons recept is geïnspireerd door traditionele methoden en maakt gebruik van kwaliteitsingrediënten om een smaakvol eindproduct te garanderen. Dit heerlijke vleesbrood is uitgegroeid tot een van onze best verkopende producten en wordt zeer gewaardeerd door onze klanten. De gebruikte varkensvleesbronnen worden zorgvuldig geselecteerd uit de korte keten, waardoor we niet alleen een voortreffelijke smaak leveren, maar ook bijdragen aan duurzame en lokale voedselpraktijken. Ons toegewijde team blijft streven naar ambachtelijke perfectie, waardoor ons vleesbrood een onmisbaar element is geworden in de culinaire ervaring van onze klanten” zegt de fiere Patrick.
Met een passie voor het mooie slagersberoep begon Patrick Neirynck maar liefst 30 jaar geleden zijn ambachtelijke slagerij aan de kerk in Egem. Wat ooit bescheiden begon, is nu uitgegroeid tot een bekende naam in de streek, waar vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel staan.
Als
boerenzoon uit een landbouwersgezin met acht kinderen, heeft Patrick zijn roots
in de landbouw. Zijn oudste broer, een gepassioneerde
veehandelaar, zag in dat
een slagerij een waardevolle aanvulling zou zijn op het gezin. Op zijn twaalfde
begaf Patrick zich al naar de Slagersschool in Diksmuide, waar hij de fijne
kneepjes van het vak leerde en zijn diploma behaalde.
In 1987 nam Patrick een café met feestzaal op het Dorpsplein over en transformeerde dit tot zijn eigen slagerij. Recentelijk, in 2020, onderging de zaak een volledige vernieuwing om te blijven voldoen aan de eisen van een moderne slagerij. Hierbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel, met oog voor een korte keten van riek tot bord.
Het assortiment van slagerij Neirynck is uitgebreid, met een focus op vers vlees, ambachtelijke charcuterie en heerlijke bereide gerechten. Patrick's oudste broer levert hoogwaardig rundvlees van eigen kweek, terwijl voor varkensvlees, kip en kalkoen steevast wordt gekozen voor de beste kwaliteit.
Naast het brede scala aan vers vlees en zelfbereide charcuterie, is BBQ een ware specialiteit van slagerij Neirynck. Gedurende de zomermaanden prijkt er een ruim assortiment barbecuevlees in de toonbank, allemaal met dezelfde toewijding bereid. Bovendien staat de slagerij garant voor sfeervolle barbecuefestijnen gedurende het seizoen, waarbij de passie voor het vak duidelijk tot uiting komt. Bij Slagerij Neirynck ervaart u niet alleen meesterschap in vlees, maar ook een ongeëvenaarde liefde voor het ambacht, kwaliteit en duurzaamheid.
Dit eigen creatie van Sharon bevat een bijzondere garnituur van krokant gebakken reepjes Breydelspek, een Vlaams spekproduct met een kenmerkende smaak, gedrenkt in perenstroop voor een zoete en hartige combinatie. Als extra smaakdimensie voegde Sharon Cheddar toe, een harde, gele tot oranje-gele kaas met een pittige ondertoon, gemaakt van koemelk.
Om de perfecte smaakbalans te bereiken, heeft Sharon haar recept talloze keren uitgetest. Ze experimenteerde met verschillende hoeveelheden en verhoudingen van de grondstoffen, op zoek naar de ultieme combinatie die de smaakpapillen zou verleiden. Voor de kruidenmix koos ze ervoor om een eigen blend te creëren, zorgvuldig samengesteld om de unieke smaak van het vleesbrood te accentueren.
De bereidingswijze is even ambachtelijk als het recept zelf. Met behulp van een hakmolen worden de ingrediënten zorgvuldig verwerkt, waarna het mengsel wordt afgebakken in de oven. Het resultaat is een smaakvol en karaktervol vleesbrood dat de signatuur draagt van Sharon's culinaire creativiteit en toewijding aan het slagersambacht.
David Laeremans en Bart Goemaere, oud-leerlingen van de ‘Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide’, hebben samen met Herlinde en zoon Charles het artisanale vleeswarenbedrijf ‘Laeremans-Glorius’ in Gistel overgenomen en runnen het nu gezamenlijk. Ze beschouwen het als hun plicht om meer te doen met het hoogwaardige varken dat ze produceren.
Het bedrijf waarin het vlees wordt verwerkt en gedistribueerd draagt de naam GLORIUS, waarbij lekker, puur, eerlijk en lokaal de kernwaarden zijn. Glorius staat voor heerlijk en duurzaam varkensvlees, met aandacht voor het hele proces van zaadje tot karbonaadje. De Glorius varkens genieten van een gezond dieet en optimale verzorging op de boerderij.
Glorius varkensvlees onderscheidt zich door zijn verfijnde smaak en malsheid, het resultaat van zorgvuldige keuze van het varkensras en het gebruik van subtiel gekruid luxevoer. Het bedrijf gelooft in het principe dat liefde voor de dieren leidt tot smaakvol vlees.
Het verhaal van Laeremans gaat terug tot 1950, toen grootvader Lambert Laeremans de basis legde voor vleeswaren Laeremans. In 1975 nam zoon Frank Laeremans het roer over en introduceerde een breed scala aan fijne vleeswaren, wat resulteerde in een snel stijgende omzet.
De derde generatie, vertegenwoordigd door David Laeremans, investeerde in de toekomst met een ultramodern complex van 2000 m2 in de Abdijstraat te Gistel, dat gemakkelijk bereikbaar is. Het huidige assortiment omvat meer dan vijftig producten, waarbij zowel productieruimtes als verwerkingsmachines voldoen aan strenge HACCP-normen. Hygiëne en kwaliteit hebben topprioriteit, zoals blijkt uit wekelijkse chemische en bacteriologische analyses door het FAVV op eigen verzoek.
Vleeswaren Laeremans, met zijn meer dan vijftig verleidelijke producten, heeft sinds 1950 een reputatie opgebouwd in fijne vleeswaren. Het assortiment heeft de harten van fijnproevers veroverd en staat synoniem voor vakmanschap en traditionele smaak. De samenvoeging van Vleeswaren Laeremans en Glorius belooft een nog glorieuzere toekomst, waarbij het getalenteerde team van Vleeswaren Laeremans samenwerkt om dit engagement verder te versterken.
Fotoalbum>>> (klik hier)
Uitslagen: PROFESSIONELEN
Miss België, Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie
tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele
felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys, Ere Voorzitter Marc Landuyt en Adviseur Norbert Van Speybroeck van De Belgische Beenhouwersbond. De
genomineerden zijn allen oud-leerling van de
gekende Slagers-Traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.
Trofee, diploma & gouden medaille |
|||
1e
plaats |
Patrick Neirynck |
Egem |
|
2e
plaats |
Sharon Neirynck- Slagerij Neirynck
|
Egem |
|
3e
plaats |
David Laeremans
|
Gistel |
|
|
|||
Talentenprijs |
In alfabetische volgorde diploma & gouden medaille |
|
|
|
Arthur Blockeel
|
Leernes-Hainaut |
|
|
Bart Goemaere |
Merkem |
|
|
Brecht Parmentier |
Staden |
|
|
Brecht Strubbe |
Moerkerke |
|
|
David De
Loof |
Moerbrugge |
|
|
Henri Vanholme |
Stavele |
|
|
Ignace Casier |
Vladslo |
|
|
Jelle Vanquaethem |
veurne |
|
|
Kris Louwaege
|
Klerken |
|
|
Liselotte D'hoore |
Moerbrugge |
|
|
Maarten Vandermeulen
|
Esen |
|
|
Maxime Soen |
Poperinge |
|
|
Pieter Lavens |
Lichtervelde |
|
|
Pieter-Jan Hillewaere |
Hooglede |
|
|
Steven Vanacker |
Diksmuide |
|
Toekomstige slagers-traiteurs streden om drie
ereplaatsen!
Rubriek - Beste Ambachtelijk 'vleesbrood' (fricandon)’
In deze vakwedstrijd voor
opkomende slagers stond de titel van 'Beste Ambachtelijk Vleesbrood
(Fricandon)' centraal, waarbij leerlingen hun vaardigheden in de schijnwerpers
zetten."
De eerste prijs werd toegekend aan Liselotte
Toebaert uit Passendale, Milan Devysdere uit Diksmuide en Valmont Willemyns uit
Loker.
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! atheneum - Diksmuide
Trofee, diploma & gouden medaille |
|||
1e
plaats |
Liselotte
Toebaert |
Passendale |
|
|
Milan
Devysdere |
Diksmuide |
|
|
Valmont
Willemyns |
Loker |
|
2e
plaats |
Aïsha
Denys |
Lo-Reninge |
|
|
Anouk Deconinck
|
Diksmuide |
|
|
Niels
Bulcke |
Merkem |
|
3e
plaats |
Beyonce
Seys |
Merkem |
|
|
Bram
Bruneel |
Roeselare |
|
|
Levi
Noppe |
Nieuwpoort |
|
|
|||
Talentenprijs |
In alfabetische volgorde diploma & gouden medaille |
|
|
|
Dré
Duyvejonck |
Zwevezele |
|
|
Ian
Tuyten |
Nieuwkerke |
|
|
Jamie
Moens |
Veurne |
|
|
Mickael
Vlaminck |
Langemark |
|
Fotoalbum>>> (klik hier)
Foto: De winnaars - JUNIORS ‘Beste Ambachtelijk 'vleesbrood' met Voorzitter Ivan Claeys, Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond - Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond - Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide - Miss België Justine De Jonckheere
Fotoalbum>>> (klik hier)Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide
Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’
En er werden ook prijzen uitgereikt aan de jongeren voor het meest voortreffelijke Breugelbuffet tijdens dit culinaire evenement.
Valmont Willemyns uit Loker behaalde de eerste plaats, terwijl Jamie Moens uit Veurne de tweede plaats veroverde. De welverdiende derde plaats werd toegekend aan Aïsha Denys uit Lo-Reninge.
Trofee, diploma & gouden medaille |
|||
1e
plaats |
Valmont
Willemyns |
Loker |
|
2e
plaats |
Jamie
Moens |
Veurne |
|
3e
plaats |
Aïsha Denys |
Lo-Reninge |
|
|
|||
Talentenprijs |
In alfabetische volgorde diploma |
|
|
|
Beyonce
Seys |
Merkem |
|
|
Bram
Bruneel |
Roeselare |
|
|
Dré
Duyvejonck |
Zwevezele |
|
|
Ian
Tuyten |
Nieuwkerke |
|
|
Levi
Noppe |
Nieuwpoort |
|
|
Liselotte
Toebaert |
Passendale |
|
|
Mickael
Vlaminck |
Langemark |
|
|
Milan
Devysdere |
Diksmuide |
|
|
Niels
Bulcke |
Merkem |
|
Fotoalbum>>> (klik hier)
De 17e editie verraste met een scala aan hoogtepunten, waarbij het beste ambachtelijke 'vleesbrood' (fricandon) en het 'Breugelbuffet' werden beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak, consistentie en originaliteit door een indrukwekkende jury. Deze jury bestond niet alleen uit culinaire adviseurs en journalisten, maar ook uit gerenommeerde sterrenchefs, waaronder:
- Frans Saint Germain, Meester Chef-kok
- Geert Van Hecke, Zet'joe (*)
- Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas (*)
- Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas (*)
- Lieven Demeestere, Arenberg (*)
- Loïc Dufour, Le grill Dufour
- Stijn Bauwens, De Kruidenmolen
- Rudy Pattyn, La boule de glace
- Rudi Devolder, Meester Chef-kok
- Ronny Vanhooren, Persjournalist
- Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
- Marc Landuyt, Ere Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
- Nobert Van Speybroeck, adviseur Belgische
Beenhouwersbond & VLAM
- Yves Stal, 'Orde Jean Berquin'
- Jochen Nolf, Directeur Atheneum GO! Diksmuide
Fotoalbum>>> (klik hier)
Spannende verrassingsact met Laura Lynn!
Bijzondere dank aan de sponsors
Salons Saint Germain - Feestzalen in hartje Diksmuide - www.salonssaintgermain.be
mjPublishing - Uitgeverij opleidingsboeken - www.mjpublishing.be
VLAM - Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - www.vlam.be
Het Genootschap van de orde Jean Berquin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten