We stelden enkele vragen aan de initiatiefnemer Goran Lowie, jonge en ambitieuze leerkracht, tevens oud-leerling van het Atheneum.
Goran Lowie aan het werk in ‘zijn’ bib
Zo, een eigen schoolbibliotheek. Vanwaar het idee om die op te starten?
We merkten dat kinderen toch wel heel weinig lezen. De verschillende taalleerkrachten hadden wel hun eigen klasbibliotheekje, maar het werd tijd om de stap te nemen om een bibliotheek op te starten op schoolniveau. De beslissing werd dan aanvankelijk gemaakt om een bibliotheek te organiseren in de studiezaal, maar uiteindelijk werd ook de digitale stap gemaakt met behulp van een bib-website.
Hoe is de bib dan tot stand gekomen?
We plunderden de boekenkasten, maakten een selectie uit oud materiaal, deden een oproep bij collega’s om boeken te schenken, en kochten ook nieuwe boeken. Die aankopen worden gebaseerd op leeslijsten voor leerlingen van het secundair, maar ook op input van de leerlingen zelf.
Je sprak over een digitale stap, wat houdt dat dan in?
De catalogus van de website is volledig te raadplegen op de bib-site. Leerlingen krijgen een eigen account waarmee ze boeken kunnen reserveren. Ze kunnen ook zoeken op specifieke genres, kenmerken, auteur en op aanraders per graad. Op deze manier krijgen we meteen een echte bibliotheek van de 21ste eeuw. Doordat we dit digitaal systeem hebben, kunnen ook leerlingen van de andere campus meegenieten van de bib.
Worden er verder nog stappen gemaakt om leesplezier te bevorderen?
Zeker. Elke maand zullen de leerlingen ook enkele leestips krijgen waardoor specifieke werken in de kijker worden gezet. Ze krijgen de keuze uit een divers aantal boeken, schrijvers, thema’s en genres. Op deze manier is er voor elk wat wils!