De Slagers-Traiteursschool Diksmuide heeft een verbluffende prestatie neergezet op de prestigieuze vakwedstrijd Artisan 2025 in Kortrijk. Onder massale belangstelling en in aanwezigheid van federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Eléonore Simonet (MR), die de prijsuitreiking verzorgde, etaleerden de leerlingen hun uitzonderlijke vakmanschap, resulterend in een ware medailleregen.
Goud, zilver en brons: een fenomenale oogst
De laatstejaarsleerlingen bewezen
hun meesterschap in het ambacht van slager en traiteur. Ze behaalden maar
liefst:
- 12 Gouden medailles
- 24 Zilveren medailles
- 5 Bronzen medailles
Deze buitengewone prestaties werden
geleverd tijdens de meest prestigieuze vakwedstrijd, georganiseerd door de Landsbond
der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. De competitie, die
ruim 700 producten telde, is een absolute graadmeter voor de kwaliteit
in de sector. Er waren 7 wedstrijdrubrieken
|
Rubriek
1 |
Tapasschotel / Plat à tapas |
|
Rubriek
2 |
Ambachtelijke kookham / Jambon
cuit artisanal |
|
Rubriek
3 |
Ambachtelijke gezouten ham /
Jambon salé artisanal |
|
Rubriek
4 |
Ambachtelijke gezouten vleeswaren
/ Produit de viande artisanal salé |
|
Rubriek
5 |
Ambachtelijk vleesproduct /
Saucisson cuit artisanal |
|
Rubriek
6 |
Ambachtelijke droge worst /
Saucisson sec artisanal |
|
Rubriek
7 |
Geleibereiding / Produit à base
de gelée |
Laureaat Kyano Devroome: winnaar van de trofee
Een bijzonder hoogtepunt was de
overwinning van laatstejaarsleerling Kyano Devroome. Hij sleepte de
felbegeerde Trofee in de wacht in de rubriek Ambachtelijke
Vleesproducten. Deze erkenning onderstreept het hoge niveau van de
opleiding in Diksmuide.
Trots en
toekomst in de slagerij
De leerlingen mogen terecht fier
zijn op hun behaalde resultaten, die aantonen dat zij de waarden van de ambachtelijke
slagerij-traiteur hoog in het vaandel dragen. Ook de begeleidende
vakleraars kijken met trots terug op de resultaten van de Artisan 2025, een
bevestiging van hun inzet en de kwaliteit van het onderwijs in de school.
Naast de successen bij de jeugd,
vielen ook tal van oud-leerlingen in de prijzen bij de professionele
categorieën, wat de blijvende impact van de Diksmuidse Slagersschool op de
sector aantoont.
Voor de vijfde keer in de 48-jarige
geschiedenis van de Eurobeef-vakwedstrijden (waarvan de Artisan deel uitmaakt),
vond de jurering ‘openbaar’ plaats in de Expo-hallen van Kortrijk. Ruim 60
juryleden en administratieve medewerkers verleenden hun medewerking.
Bezoekers konden de juryleden van nabij aan het werk zien, waarbij elk van de
meer dan 700 ingezonden producten met de grootste nauwkeurigheid werd
geproefd, gekeurd en beoordeeld.
Volgens de voorzitters van de
Landsbond, Ivan Claeys en Philippe Bouillon, en
wedstrijdvoorzitter Stefaan Van Hee, stond de kwaliteit van de
ingezonden producten alweer op een zeer hoog niveau, wat de prestaties
van de Diksmuidse studenten des te indrukwekkender maakt.
Uitslagen
|
Deelnemer |
Woonplaats |
wedstrijdproduct |
Médaille |
|
Malysse, Ayron |
Reninge |
1:
tapasplank 2:
kruiden kookham 3:
coubourg 4:
filet de sax 5:
bierworst 6:
droge worst 7:
preskop |
goud zilver zilver zilver zilver zilver goud |
|
Ketelslagers, Michael
|
Eernegem |
1:
tapasschotel 2:
vleesbrood 3:
preskop |
goud zilver zilver |
|
Devoogdt, Femke |
Boezinge |
1:
tapasplank 2:
kookham 3:
coubourg 4:
coppa 5:
vleesbrood met tuinkruiden 6:
droge worst 7:
preskop |
goud goud zilver goud goud
zilver zilver
|
|
Denolf, Lothar |
Houthulst |
1:
droge worst 2:
Cabanbossy |
brons brons |
|
Devrome, Kyano |
Handzame |
1:
droge worst 2:
witte pens 3:
vleesbrood met kaas |
zilver goud zilver |
|
Hallaert, Ilyäno |
Diksmuide |
1:
coubourg 2:
preskop 3:
Kippewit |
goud brons zilver |
|
Vanhille, Ruben |
Oudekapelle |
1:
vleesbrood 2:
hespenworst |
zilver zilver
|
|
Vanslembrouck, Keany
|
Koekelare |
1:
champignonworst 2
:hespenworst 3:
kippewit
|
goud zilver gouden
|
|
Vermote Tristan |
Koekelare |
1:
drogeworst met nootjes 2:
Provençaals vleesbrood
|
zilver
goud
|
|
Wathelet, Elias |
Poperinge |
1:
coppa 2:
vleesbrood 3:
preskop |
zilver zilver zilver |
|
Mylle, Arno |
Langemark |
1:
lunchworst 2:
witteworst |
zilver zilver |
|
De
Vuysdere, Milan |
Diksmuide |
1:
kalfsworst 2:
grillworst |
zilver brons |
|
Vlaeminck, Michael |
Langemark-
Poelkapelle |
1:
vleesbrood 2:
Parijse worst |
zilver brons |
|
Laureaat ambachtelijke vleesproducten: Kyano Devroome |
|||
Proficiat aan alle deelnemers!
Fotoalbum>>> (klik hier) ARTISAN - EUROBEEF 2025 – Voorbereiding –Slagers-Traiteursschool Diksmuide
Reportage – website Belgische Beenhouwersbond
Mijnheren de Voorzitters,
Beste ambachtelijke slagers,
Beste liefhebbers van lekker eten,
Het is een eer om vandaag hier in Kortrijk Expo aanwezig te zijn, ter gelegenheid van de nieuwe editie van de wedstrijd Eerste Slager van België, Eurobeef en Junior Cup.
Naast deze prestigieuze competitie
wil ik ook hulde brengen aan alle wedstrijden die de Belgische gastronomie doen
schitteren. Deze evenementen zijn essentieel: ze brengen talenten onder de
aandacht, valoriseren unieke vakkennis en versterken de reputatie van ons land.
Vandaag staan onze slagers in de
kijker. Maar via hen verdienen ook de traiteurs
onze appreciatie. Jullie werk is onmisbaar om een culinaire ervaring van top-kwaliteit
te garanderen en om een gastronomisch erfgoed te bewaren dat ons samenbrengt.
Uw aanwezigheid doet ook onze wijken
en buurten leven: u bent de vertrouwde gezichten in onze buurtwinkels, jullie
zorgen voor sociale verbondenheid en gezelligheid in het hart van onze steden
en dorpen.
We kunnen het belang daarvan niet
onderschatten.
Laat mij daarom beginnen met een
krachtige boodschap: deze Arizona-regering gelooft in u. Met een duidelijke
ambitie: ondernemerschap stimuleren en belonen.
Ons centrale doelstelling is om de
werkgelegenheidsgraad op te trekken tot 80 %. Dit doel is uiteraard
onbereikbaar zonder de kmo’s en de zelfstandigen, de echte motoren van de
werkgelegenheidscreatie in ons land.
Het regeerakkoord erkent dat jullie
concurrentievermogen vandaag onder druk staat: hoge belastingen, complexe
regels, energiekosten, concurrentie van grote internationale groepen. Daarom
willen we, dankzij fiscale en parafiscale hervormingen en een grotere
flexibiliteit op de arbeidsmarkt, het tij keren. Werken wordt weer de norm en
werken zal meer lonen.
Mais venons-en à votre secteur. La
boucherie est aujourd’hui confrontée à une réalité difficile : d’après une
analyse du SNI, près de 20 % des boucheries et épiceries fines indépendantes
ont disparu en dix ans. Concrètement, cela équivaut à la fermeture d’un
établissement quasiment chaque semaine.
Et le constat est préoccupant lorsqu’on regarde l’avenir : seule 1 boucherie
sur 10 est reprise lors d’un départ à la retraite, ce qui entraîne la fermeture
des neuf autres.
Pourtant, au-delà des chiffres, vos
métiers restent un pilier de notre société : un symbole de convivialité et
surtout une histoire de passions. La passion des artisans pour les produits de
qualité, la passion des chefs pour l’art de les sublimer, et la passion de
transmettre un savoir-faire aux générations futures.
Vous le savez, les défis sont
nombreux : le poids des coûts, le manque de main-d’œuvre qualifiée et fiable,
l’évolution constante des réglementations, ou encore l’adaptation aux nouvelles
attentes des consommateurs.
Face à ces enjeux, notre
Gouvernement a pris des mesures fortes pour soutenir l’Horeca et les métiers de
bouche :
- Les flexi-jobs sont étendus à d’autres
secteurs et le revenu annuel maximum des flexi-jobs a été relevé de 12.000
à 18.000 € ;
- le plafond du salaire horaire est passé de
17 à 21 € ;
- les heures supplémentaires volontaires sont
passées à 360.
Ce gouvernement a également déjà
pris plusieurs mesures avec un impact direct et positif pour les PME et les
indépendants :
- la prime de reprise du travail pour les
employeurs qui aident un travailleur en incapacité de longue durée à
réintégrer son emploi est pérennisée ;
- le crédit d’impôt pour les indépendants est
doublé ;
- certaines petites taxes ont été supprimées ;
- les indépendants qui continuent à travailler
après l’âge de la pension peuvent encore acquérir des droits
supplémentaires à la retraite ;
- le droit passerelle est désormais partiellement
pris en compte dans le calcul du bonus de pension et pour atteindre la
limite minimale de 42 années de carrière, permettant de prendre sa pension
dès 60 ans.
Dans mon département des indépendants,
je souhaite aller encore plus loin, avec :
- le renforcement du statut social des
indépendants,
- la simplification administrative,
- le soutien au financement et à la croissance
des indépendants et des PME,
- la revalorisation des métiers artisanaux,
- et bien d’autres mesures encore.
Mijn doel is duidelijk en kan in
één slagzin worden samengevat: "meer kansen, minder hindernissen".
Wij willen jullie in staat stellen om
zich ten volle te wijden aan wat jullie het beste doen: smaken creëren,
transformeren, producten verwerken en onze smaakpapillen verwennen, in plaats
van tijd te verliezen aan administratieve rompslomp.
Dames en Heren, deze dag is de uwe.
We vieren uw passie, uw gedrevenheid en uw vakmanschap. Via deze wedstrijd
toont u aan dat het ambacht van slager een grote toekomst kent.
Ik wil alle deelnemers van harte
feliciteren, en in het bijzonder de laureaten 2025 van de wedstrijd Eerste
Slager van België. U bent de ambassadeurs van een knowhow die ons allen trots
maakt.
Zoals Paul Bocuse zei: "Er is
geen goede keuken als ze niet in de eerste plaats is gemaakt uit vriendschap
voor degene voor wie ze is bedoeld."
Dat citaat illustreert perfect uw
beroep: het gaat er niet enkel om de voeding op zich, maar ook om passie,
verbondenheid en gulheid.
Dank u wel, en proficiat!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten