Nl - Fr - Eng – Deu….

zaterdag 1 november 2025

Triomf van vakmanschap: Slagers-Traiteursschool Diksmuide schittert op vakwedstrijd Artisan 2025

De Slagers-Traiteursschool Diksmuide heeft een verbluffende prestatie neergezet op de prestigieuze vakwedstrijd Artisan 2025 in Kortrijk. Onder massale belangstelling en in aanwezigheid van federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Eléonore Simonet (MR), die de prijsuitreiking verzorgde, etaleerden de leerlingen hun uitzonderlijke vakmanschap, resulterend in een ware medailleregen.


Goud, zilver en brons: een fenomenale oogst

De laatstejaarsleerlingen bewezen hun meesterschap in het ambacht van slager en traiteur. Ze behaalden maar liefst:

  • 12 Gouden medailles
  • 24 Zilveren medailles
  • 5 Bronzen medailles
Foto: De fiere winnende leerlingen 

Deze buitengewone prestaties werden geleverd tijdens de meest prestigieuze vakwedstrijd, georganiseerd door de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. De competitie, die ruim 700 producten telde, is een absolute graadmeter voor de kwaliteit in de sector. Er waren 7 wedstrijdrubrieken

Rubriek 1

Tapasschotel / Plat à tapas

Rubriek 2

Ambachtelijke kookham / Jambon cuit artisanal

Rubriek 3

Ambachtelijke gezouten ham / Jambon salé artisanal

Rubriek 4

Ambachtelijke gezouten vleeswaren / Produit de viande artisanal salé

Rubriek 5

Ambachtelijk vleesproduct / Saucisson cuit artisanal

Rubriek 6

Ambachtelijke droge worst / Saucisson sec artisanal

Rubriek 7

Geleibereiding / Produit à base de gelée

Laureaat Kyano Devroome: winnaar van de trofee

Foto: Minister Simonet reikte in hoogsteigen persoon het diploma en trofee uit aan Kyano Devroome als laureaat ambachtelijke vleesproducten

Een bijzonder hoogtepunt was de overwinning van laatstejaarsleerling Kyano Devroome. Hij sleepte de felbegeerde Trofee in de wacht in de rubriek Ambachtelijke Vleesproducten. Deze erkenning onderstreept het hoge niveau van de opleiding in Diksmuide.

Film: vakwedstrijd 'Tapasschotels'

Trots en toekomst in de slagerij

De leerlingen mogen terecht fier zijn op hun behaalde resultaten, die aantonen dat zij de waarden van de ambachtelijke slagerij-traiteur hoog in het vaandel dragen. Ook de begeleidende vakleraars kijken met trots terug op de resultaten van de Artisan 2025, een bevestiging van hun inzet en de kwaliteit van het onderwijs in de school.

Naast de successen bij de jeugd, vielen ook tal van oud-leerlingen in de prijzen bij de professionele categorieën, wat de blijvende impact van de Diksmuidse Slagersschool op de sector aantoont.

Openbare jurering en hoge kwaliteit

Voor de vijfde keer in de 48-jarige geschiedenis van de Eurobeef-vakwedstrijden (waarvan de Artisan deel uitmaakt), vond de jurering ‘openbaar’ plaats in de Expo-hallen van Kortrijk. Ruim 60 juryleden en administratieve medewerkers verleenden hun medewerking. Bezoekers konden de juryleden van nabij aan het werk zien, waarbij elk van de meer dan 700 ingezonden producten met de grootste nauwkeurigheid werd geproefd, gekeurd en beoordeeld.

Volgens de voorzitters van de Landsbond, Ivan Claeys en Philippe Bouillon, en wedstrijdvoorzitter Stefaan Van Hee, stond de kwaliteit van de ingezonden producten alweer op een zeer hoog niveau, wat de prestaties van de Diksmuidse studenten des te indrukwekkender maakt.

Uitslagen

Deelnemer

Woonplaats

wedstrijdproduct

Médaille

Malysse, Ayron

Reninge

1: tapasplank

2: kruiden kookham

3: coubourg

4: filet de sax

5: bierworst

6: droge worst

7: preskop

goud

zilver

zilver

zilver

zilver

zilver

goud

Ketelslagers, Michael

Eernegem

1: tapasschotel

2: vleesbrood

3: preskop

goud

zilver

zilver

Devoogdt, Femke

Boezinge

1: tapasplank

2: kookham

3: coubourg

4: coppa

5: vleesbrood met tuinkruiden

6: droge worst

7: preskop

goud

goud

zilver

goud

goud

 

zilver

zilver

 

Denolf, Lothar

Houthulst

1: droge worst

2: Cabanbossy

brons

brons

Devrome, Kyano

Handzame

1: droge worst

2: witte pens

3: vleesbrood met kaas

zilver

goud

zilver

Hallaert, Ilyäno

Diksmuide

1: coubourg

2: preskop

3: Kippewit

goud

brons

zilver

Vanhille, Ruben

Oudekapelle

1: vleesbrood

2: hespenworst

zilver

zilver

 

Vanslembrouck, Keany

 

Koekelare

1: champignonworst

2 :hespenworst

3: kippewit

 

goud

zilver

gouden

 

Vermote Tristan

Koekelare

1: drogeworst met nootjes

2: Provençaals vleesbrood

 

zilver

 

goud

 

 

Wathelet,   Elias

Poperinge

1: coppa

2: vleesbrood

3: preskop

zilver

zilver

zilver

Mylle, Arno

Langemark

1: lunchworst

2: witteworst

zilver

zilver

De Vuysdere, Milan

Diksmuide

1: kalfsworst

2: grillworst

zilver

brons

Vlaeminck, Michael

Langemark- Poelkapelle

1: vleesbrood

2: Parijse worst

zilver

brons


Laureaat ambachtelijke vleesproducten:  Kyano Devroome


Proficiat aan alle deelnemers!

Fotoalbum>>> (klik hier)  ARTISAN - EUROBEEF 2025 - Tapasschotel  & vleeswaren

Fotoalbum>>> (klik hier)  ARTISAN - EUROBEEF 2025 – Voorbereiding –Slagers-Traiteursschool Diksmuide

Lees ook:


Speech van: Federaal Minister,Eléonore Simonet 


Mijnheren de Voorzitters,

Beste ambachtelijke slagers,
Beste liefhebbers van lekker eten,

Het is een eer om vandaag hier in Kortrijk Expo aanwezig te zijn, ter gelegenheid van de nieuwe editie van de wedstrijd Eerste Slager van België, Eurobeef en Junior Cup.

Naast deze prestigieuze competitie wil ik ook hulde brengen aan alle wedstrijden die de Belgische gastronomie doen schitteren. Deze evenementen zijn essentieel: ze brengen talenten onder de aandacht, valoriseren unieke vakkennis en versterken de reputatie van ons land.

Vandaag staan onze slagers in de kijker. Maar via hen verdienen ook de  traiteurs onze appreciatie. Jullie werk is onmisbaar om een culinaire ervaring van top-kwaliteit te garanderen en om een gastronomisch erfgoed te bewaren dat ons samenbrengt.

Uw aanwezigheid doet ook onze wijken en buurten leven: u bent de vertrouwde gezichten in onze buurtwinkels, jullie zorgen voor sociale verbondenheid en gezelligheid in het hart van onze steden en dorpen.

We kunnen het belang daarvan niet onderschatten.

Laat mij daarom beginnen met een krachtige boodschap: deze Arizona-regering gelooft in u. Met een duidelijke ambitie: ondernemerschap stimuleren en belonen.

Ons centrale doelstelling is om de werkgelegenheidsgraad op te trekken tot 80 %. Dit doel is uiteraard onbereikbaar zonder de kmo’s en de zelfstandigen, de echte motoren van de werkgelegenheidscreatie in ons land.

Het regeerakkoord erkent dat jullie concurrentievermogen vandaag onder druk staat: hoge belastingen, complexe regels, energiekosten, concurrentie van grote internationale groepen. Daarom willen we, dankzij fiscale en parafiscale hervormingen en een grotere flexibiliteit op de arbeidsmarkt, het tij keren. Werken wordt weer de norm en werken zal meer lonen.

Mais venons-en à votre secteur. La boucherie est aujourd’hui confrontée à une réalité difficile : d’après une analyse du SNI, près de 20 % des boucheries et épiceries fines indépendantes ont disparu en dix ans. Concrètement, cela équivaut à la fermeture d’un établissement quasiment chaque semaine.
Et le constat est préoccupant lorsqu’on regarde l’avenir : seule 1 boucherie sur 10 est reprise lors d’un départ à la retraite, ce qui entraîne la fermeture des neuf autres.

Pourtant, au-delà des chiffres, vos métiers restent un pilier de notre société : un symbole de convivialité et surtout une histoire de passions. La passion des artisans pour les produits de qualité, la passion des chefs pour l’art de les sublimer, et la passion de transmettre un savoir-faire aux générations futures.

Vous le savez, les défis sont nombreux : le poids des coûts, le manque de main-d’œuvre qualifiée et fiable, l’évolution constante des réglementations, ou encore l’adaptation aux nouvelles attentes des consommateurs.

Face à ces enjeux, notre Gouvernement a pris des mesures fortes pour soutenir l’Horeca et les métiers de bouche :

  • Les flexi-jobs sont étendus à d’autres secteurs et le revenu annuel maximum des flexi-jobs a été relevé de 12.000 à 18.000 € ;
  • le plafond du salaire horaire est passé de 17 à 21 € ;
  • les heures supplémentaires volontaires sont passées à 360.

Ce gouvernement a également déjà pris plusieurs mesures avec un impact direct et positif pour les PME et les indépendants :

  • la prime de reprise du travail pour les employeurs qui aident un travailleur en incapacité de longue durée à réintégrer son emploi est pérennisée ;
  • le crédit d’impôt pour les indépendants est doublé ;
  • certaines petites taxes ont été supprimées ;
  • les indépendants qui continuent à travailler après l’âge de la pension peuvent encore acquérir des droits supplémentaires à la retraite ;
  • le droit passerelle est désormais partiellement pris en compte dans le calcul du bonus de pension et pour atteindre la limite minimale de 42 années de carrière, permettant de prendre sa pension dès 60 ans.

Dans mon département des indépendants, je souhaite aller encore plus loin, avec :

  • le renforcement du statut social des indépendants,
  • la simplification administrative,
  • le soutien au financement et à la croissance des indépendants et des PME,
  • la revalorisation des métiers artisanaux,
  • et bien d’autres mesures encore.

Mijn doel is duidelijk en kan in één slagzin worden samengevat: "meer kansen, minder hindernissen".

Wij willen jullie in staat stellen om zich ten volle te wijden aan wat jullie het beste doen: smaken creëren, transformeren, producten verwerken en onze smaakpapillen verwennen, in plaats van tijd te verliezen aan administratieve rompslomp.

Dames en Heren, deze dag is de uwe. We vieren uw passie, uw gedrevenheid en uw vakmanschap. Via deze wedstrijd toont u aan dat het ambacht van slager een grote toekomst kent.

Ik wil alle deelnemers van harte feliciteren, en in het bijzonder de laureaten 2025 van de wedstrijd Eerste Slager van België. U bent de ambassadeurs van een knowhow die ons allen trots maakt.

Zoals Paul Bocuse zei: "Er is geen goede keuken als ze niet in de eerste plaats is gemaakt uit vriendschap voor degene voor wie ze is bedoeld."

Dat citaat illustreert perfect uw beroep: het gaat er niet enkel om de voeding op zich, maar ook om passie, verbondenheid en gulheid.

Dank u wel, en proficiat!


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten