Het lekkerste
stukje vlees dat je niet kent: de procureur of spiering
“Het Belgische varkensvlees is het beste
ter wereld. En het allerbeste stuk van dat varken is het vlees van de nek: de
spiering of procureur. Zacht van smaak, sappig en zo botermals dat het op je
tong smelt.” Aan het woord is Erwin Mertens, viervoudig beste beenhouwer van
België en horecaondernemer. Als het aan hem ligt, krijgt spiering of procureur
straks een ereplaats op je eettafel. En om het vlees opnieuw in de kijker te
zetten werkt hij samen met niemand minder dan chef Sofie Dumont.
Spiering
of Procureur
Spiering, procureur of varkensnek is
drie keer hetzelfde vlees. Toch kun je bij de slager het best naar procureur
vragen, want dat is al uitgebeend. Het vlees is mooi gemarmerd en daardoor
enorm sappig. Het beste stuk van het varken, als het van beenhouwer Erwin
Mertens van slagerij De Kapblok en Foodgarage Hoase in Heverlee afhangt.
“Belgische procureur staat als delicatesse op het menu van de beste restaurants ter wereld – van Moskou tot New York. Kijk je bij ons in de slagerstoog? Dan is het een van de goedkoopste stukken vlees. Echt een verborgen pareltje dus!” – Erwin Mertens
Varkensvlees van bij ons staat garant
voor een duurzaam, lokaal en smaakvol topproduct. De Belgische
varkenshouderijen werken volgens de strengste kwaliteitsnormen en het welzijn
van het dier staat steeds voorop. Door o.a. aangepaste stalinrichtingen en
uitgebalanceerd voeder wordt de milieudruk vermindert. Dat maakt van ons
Belgisch varkensvlees, bovenop een van de lekkerste-, een van de meest duurzame
soorten varkensvlees ter wereld.
Bereiding
Hoe kun je de spiering klaarmaken? Met
veel liefde en geduld in een stoofpotje of meteen in de pan. Erwin Mertens
creëerde samen met Sofie Dumont een gerechtje om duimen en vingers bij af te
likken. Volg onderstaande recept en verwen je gasten met deze vergeten
delicatesse.
INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN)
·
4 spieringkoteletten
·
1 klont boter
·
1 sjalot
·
Tak salie en tijm
·
Peper & zout
Ratatouille:
·
Olijfolie
·
1 ajuin
·
4 teentjes look
·
1 gele en 2 rode paprika's
·
Peper en zout
·
1 kl oregano
·
1 el balsamico crème
·
400 g cubetti in blik
·
1 kl tabasco
·
1 smalle lange aubergine
·
1 courgette
·
3 tomaten
·
1 el tijmblaadjes
·
2 el olijfolie
BEREIDINGSWIJZE
Ratatouille:
1.
Snij de ui en look fijn, stoof aan in
olie en kruid met peper en zout.
2.
Snij de rode paprika fijn en voeg toe
samen met de cubetti, balsamico, peper, zout, oregano en tabasco, laat even
onder deksel sudderen.
3.
Snij de aubergine, courgette en tomaat
in dunne schijfjes.
4.
Snij de paprika in vier en dan in
ongeveer even grote vierkanten als de courgette.
5.
Doe de mooi ingedikte saus in een
ovenschaal, neem nu telkens een schijf aubergine, tomaat, courgette en paprika
en schik ze recht in de saus, doe zo verder tot alles is opgebruikt en de
schotel vol is.
6.
Meng de tijm en olie met peper en zout
en smeer over het geheel.
7.
Bedek de schotel met aluminiumfolie en
steek 40 min in oven van 195°.
8.
Neem de folie eraf en laat nog even een
10-tal minuten verder kleuren.
Vlees:
1.
Kruid het vlees met peper en zout, laat
de boter smelten in de pan en kleur elke kant mooi goudbruin samen met de
doormidden gesneden sjalot en kruiden.
2.
Overgiet het vlees geregeld met de
schuimende boter.
3.
Serveer eventueel met frietjes, rijst of
aardappelen.
Je kan het uitgeschreven recept ook
vinden op www.sofiedumont.be. Ontdek nog meer recepten met varkensvlees van bij
ons op www.lekkervanbijons.be/vlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten