Nl - Fr - Eng – Deu….

donderdag 18 oktober 2018

Slagers-traiteursschool Diksmuide valt in de prijzen op de Eurobeef vakwedstrijd


De leerlingen van de Slagers-traiteursschool Diksmuide behaalden afgelopen week maar liefst 26 Europese gouden medailles en 25 zilveren. Ze kregen die onderscheidingen voor hun prestaties tijdens de Eurobeef vakwedstrijd in Kortrijk ingericht door ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique’.


Foto: Alle winnaars Eurobeef vakwedstrijd

Alle aandacht ging naar vakmanschap

Het was een vakwedstrijd waar zowel gevestigde ambachtelijke slagers en leerlingen konden meedingen naar de felbegeerde trofeeën. De leerlingen van de slagerij-traiteur afdeling deden mee aan de ‘junior vakwedstrijd’ waar verschillende ambachtelijke producten gekeurd werden door een professionele jury op basis van smaak, geur, kleur en uitzicht. Er werd ook veel aandacht besteed aan afwerking, presentatie en productinnovatie.
Op de officiële proclamatie bedankte de voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont alle laureaten voor hun inzet en aanwezigheid. Hij merkte op dat er veel meer sympathisanten hun laureaten waren gevolgd naar deze majestueuze prijsuitreiking dan drie jaar geleden.
“De jeugd is er, wij hebben jullie nodig. Wij hebben terechte opvolgers voor de huidige generatie slagers en daarmee is de toekomst van het ambacht verzekerd”, aldus voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont.
Minister van Middenstand, KMO, Landbouw, Voedselveiligheid en Maatschappelijke Integratie, Denis Ducarme, beklemtoonde het belang van het zo mooie slagersberoep als ambachtelijke beenhouwer, wat hem toch niet zo onbekend is. Momenteel evalueert de minister de wet voor de bescherming van de ambachtslui. Hij moedigde de slagers aan om de waarde van hun kennis te benadrukken en hun talenten en passie verder uit te dragen.
Om de daad bij het woord te voegen, lauwerde minister Ducarme de vijf winnaars van de officiële Meesterschapwedstrijd, die zeven jaar geleden werd ingericht, en onder het toezicht staat van het ministerie van Middenstand.


Opvallend veel junior slagers-traiteurs zetten sterke prestaties neer

De Slagers-traiteursschool Diksmuide werd verdedigd door leerlingen van alle graden. Onder begeleiding van de leerkrachten konden de leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. Er werden verschillende top producten afgeleverd zoals: bloedworst, preskop, gekookte- en gedroogde hammen, patés, sierschotels,… De jury was zeer streng, toch voor zowel de leerlingen als voor de leerkrachten was het een stressvolle maand september. Sommige leerlingen zijn al meer dan een jaar bezig met deze wedstrijd; namelijk de gedroogde beenhammen en Cobourghammen moesten lang drogen, sommigen zijn meer dan een jaar oud. In deze discipline behaalden we enkele keren goud.

Jolien Daelman deed mee met een culinair gerecht koolvink met een trio van aardappel. Het was een schitterend gerecht dat een gouden medaille behaalde.


Foto: Colin Decleyre, leerling en winnende finalist kreeg de trofee ‘De beste ambachtelijke vleeswaren’ uit handen van Filip Vercruysse, nationaal secretaris Belgische Beenhouwersbond.

Ook bij de bloedworst, preskop, gekookte hammen en patés behaalden we enkele gouden medailles. Er waren verrassende producten gemaakt door onze leerlingen o.a de ‘smeerpastei met Jack Daniels’ van Zinidine Deswarte en de nieuwe ‘Wortelpastei’ van Colin Decleyre die goud won en reeds eerder bekroond werd in de ‘Beuavoorder-wedstrijd’ en nu op industriële wijze geproduceerd wordt.
Bij de zeven schotels vers vlees en schotel koud buffet die ingezonden werden behaalden we zes keer goud en één keer zilver. Dit waren stuk voor stuk sierwerken waar precisie en garnituren centraal staan.
In deze wedstrijd behaalden we een extra prijs, de schotel ‘koud buffet’ van Ruben Stols kreeg goud en de beker van mooiste sierschotel onder de junioren, dit is meer dan 95% een grote onderscheiding.


Foto: Ruben Stols, leerling en winnende finalist kreeg de trofee ‘Beste culinaire sierschotel’  uit handen van Bertrand Vande Ginste, jurylid en technisch adviseur van de Belgische Beenhouwersbond.

Alle leerlingen zijn terecht fier op hun behaalde medailles, wat aantoont zij waarde hechten aan hun vak slagerij-fijnkost-traiteur. Ook de begeleidende leerkrachten kijken trots terug op de behaalde resultaten van de Eurobeef vakwedstrijd op Maet Expo

100 juryleden
Voor de tweede keer in de 44-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond de jurering ‘openbaar’ plaats. Om de wedstrijd in goede banen te leiden, verleenden 100 juryleden en administratieve collega’s hun onbaatzuchtige medewerking aan deze punctueel  uitstekende voorbereide wedstrijden. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall 4. Elk product werd met de grootste nauwkeurigheid  geproefd, gekeurd en beoordeeld. Om de smaakpapillen de baas te blijven, was een glas water, een beetje brood en een appel het heil van elk jurylid. Volgens de beide voorzitters van de Landsbond der Beenhouwers Yvan Claeys en Jean-Luc Pottier stonden de meer dan 1000 ingezonden producten alweer op een kwalitatief zeer hoog niveau.

Dit zijn de winnaars en finalisten van de Eurobeef Vakwedstrijden 2018 - Slagers-traiteursschool Diksmuide

Naam van de deelnemer

Woonplaats

Resultaat
Naam van het product

SYBREN ROSSEEL
Gistel
ZILVER
COBOURG


CASPER VERSCHAEVE 
Staden
ZILVER
SCHOTEL VERS VLEES



GOUD
GEKOOKTE HAM



GOUD
GEVULDE SCHOUDER



GOUD
BOERENPASTEI



ZILVER
PEPERSALAMI



GOUD
BLOEDWORST



ZILVER
HOOFDVLEES




BRAM
DERIJCKE  
Oeselgem
ZILVER
NOOTHAM



ZILVER
GEVULDE VARKENSMAAG



ZILVER
BOERENPASTEI



ZILVER
SALAMETTI



ZILVER
BLOEDWORST



GOUD
KIPPENKOOKWORST



ZILVER
PRESKOP


ARTHUR BLOCKEEL 
Leernes (Wallonië)
ZILVER
BOUDIN  NOIR



ZILVER
TÊTE  PRESSÉE


FLORIAN
COELUS  
Hooglede
GOUD
BLOEDWORST


ZINEDINE DESWARTE 
Geluveld
GOUD
SMEERPASTEI  MET JACK DANIELS


EMILE VANDROMME 
Poperinge
ZILVER
GEDROOGDE  BORSTLAAG






ROBBE GEERARDYN  
Poperinge
GOUD
BLOEDWORST


JENNIFER VANDENPLAS
Ruisbroek/ Brussel
BRONS
OLIJVEN  SALAMI


EMIEL
DEMOLDER 
Beveren-aan-den-Ijzer
GOUD
BLOEDWORST



GOUD
GEPERSTE  KOP


COLIN
DECLEYRE  
Lombardsijde
GOUD
SCHOTEL VERS VLEES



GOUD
GEKOOKTE    HAM



ZILVER
GEDROOGDE   BORSTLAP



ZILVER
JACHTWORST



GOUD
WORTELSMEERPASTEI



GOUD
BLOEDWORST



JOLIEN
DAELMAN  
Zwevezele
GOUD
SCHOTEL  VERS VLEES



ZILVER
GEKOOKTE HAM



GOUD
GEROOKTE  BEENHAM



BRONS
FILET  D’ANVERS



GOUD
OPGEVULDE   BUIK



GOUD
PEPERSMEERPASTEI



GOUD
BLOEDWORST



GOUD
KOOLVINK MET EEN TRIO VAN AARDAPPEL


RUBEN
STOLS   
Houthulst
ZILVER
SCHOTEL VERS VLEES



GOUD
SCHOTEL KOUD BUFFET



BRONS
GEKOOKTE HAM



ZILVER
GEDROOGDE HAM



ZILVER
BOERENPASTEI



ZILVER
DROGE WORSTEN



GOUD
BLOEDWORST



ZILVER
PRESKOP


ROBBE VAN WONTERGHEM
Lotenhulle
GOUD
SCHOTEL  VERS VLEES



GOUD
SCHOTEL KOUD BUFFET



ZILVER
GEDROOGDE BOERENHESP



GOUD
COBOURG



ZILVER
GEBAKKEN  PASTRAMI



GOUD
BOERENPASTEI MET NOTENLIKEUR



BRONS
NOTENSALAMI



ZILVER
BLOEDWORST



ZILVER
PRESKOP



>>>Fotoalbum
  • Vlees- en vleeswarensierschotels - Eurobeef 2018 (klik hier)
  • BBQ demo – leerlingen – Meat-Expo – 2018 (klik hier)
  • Officiële prijsuitreiking - Eurobeef 2018 (klik hier)

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste 

maandag 17 september 2018

Dag van de Landbouw lokt duizenden bezoekers bij melkveebedrijf Vandewalle-Deraedt


Met de zon die van de partij was, vonden op de Dag van de Landbouw 5 000 bezoekers de weg naar het prachtig landbouwbedrijf van Rik en Hilde Vandewalle-Deraedt, Stefanie, Pieter en Evelien in Boezinge.

Film:

Vier generaties Vandewalle runnen met hart en ziel hun melkvee-  en akkerbouwbedrijf
De familie Vandewalle is al de vierde generatie aan het werk op deze boerderij. Rik en Hilde namen het bedrijf in 1991 over en zijn gaandeweg geëvolueerd naar een modern melkveebedrijf, met ruim 240 koeien en bijbehorend jongvee. Het ruwvoeder voor de koeien telen ze zelf, maar je vindt ook gewone teelten zoals tarwe, suikerbieten en aardappelen. Ook de grove groenten wortelen, schorseneren, prei, koolrabi en pastinaak staan in hun teeltplan. Zoon Pieter helpt mee op het bedrijf en won verschillende eerste prijzen op de vakwedstrijden voor toilettage & exterieur jongvee.


>>> meer foto's (klik hier)

Er viel heel wat te beleven
De familie Vandewalle zette de poorten van haar melkveestallen wagenwijd open. Je zag met eigen ogen hoe een kalfje opgroeit tot melkkoe. Men draagt hier hygiëne en netheid hoog in het vaandel. Aan de hand van wist-je-datjes kreeg je tekst en uitleg doorheen het hele bedrijf. Er was ook  kinderanimatie en je kon er genieten van een verfrissend streekbiertje of een lekkere braadworst.
Een dikke proficiat voor de prachtige organisatie en aan alle enthousiaste medewerkers!



Info:

Familie Vandewalle-Deraedt
Diksmuidseweg 257
8904 Boezinge (Ieper)
057- 42 22 63
0498- 97 87 97










>>> meer foto's (klik hier)

>>> meer foto's (klik hier)


Redactie, foto's, film: Bertrand Vande Ginste

https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


zondag 16 september 2018

Opendeur bij ‘Fruitbedrijf Myngheer’ een groot succes tijdens Dag van de Landbouw


Wie eens een kijkje wilde nemen achter de schermen van een hedendaagse boerderij, kon zondag terecht bij één van de 4 landbouwbedrijven in West Vlaanderen die dit jaar deelnamen aan de 36e editie ‘Dag van de Landbouw’.  Met de slogan "Het begint bij ons" willen de Boerenbond en Landelijke Gilden erop wijzen dat de basis van ons voedsel op de bedrijven ligt. Het toonaangevende fruitbedrijf van de familie Myngheer-Quaegebeur in Zuidschote (Ieper) was de moeite waard om te bezoeken.
>>> Meer foto's (klik hier)
Derde generatie teelt appels en peren
De boomgaarden met 20 000 appelbomen en 21 500 perenbomen van Wim en Liesbeth Myngheer-Quaegebeur staan beplant met allerhande variëteiten van appels en peren. Bij de appelsoorten vind je Jonagold, Elstar, Cox, Boskoop, Mari-belle, Golden, Greenstar en Delbar. Ook de bekende perensoorten Doyenné en Conference ontbreken niet in het gamma. Het fruit wordt op het bedrijf bewaard in koelcellen met minder zuurstof (ULO’s). Het wordt er ook gesorteerd volgens de bestemming: eigen thuisverkoop, supermarkten of export. Vanaf eind augustus tot eind april kan je fruit kopen in de hoevewinkel, maar ook ambachtelijk appelsap en appelmoes van eigen kweek.
>>> Meer foto's (klik hier)

>>> Meer foto's (klik hier)

Leuk en leerzaam!
De hele dag kon je een uitgestippelde route doorheen het hele bedrijf volgen. Via filmpjes, infopanelen en mondelinge uitleg kregen de bezoekers een volledig zicht op deze bijzondere teelt. Je kon de sorteermachine, de ULO’s en het hagelkanon van dichtbij bekijken. Plattelandsklassen was er aanwezig met een infostand rond plattelandseducatie.
Er waren proevertjes en er was kinderanimatie. Na de rondleiding kon je even verpozen bij een hapje en een drankje in de bar. Het was een tof uitje en interessant voor zowel jong en oud.

Een dikke proficiat voor de prachtige organisatie en aan alle enthousiaste medewerkers!

Info:
Fruit  ‘Myngheer’
Familie Myngheer-Quaegebeur
Steenstraat 47
8904 Zuidschote (Ieper)


lies_q@hotmail.com - 057- 42. 21.33 – 0475-28.00.48  - Facebook (klik hier)
>>> Meer foto's (klik hier)

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste

dinsdag 7 augustus 2018

37e Hoevefeesten met kampioenschap touwtrekken werd terug een voltreffer


winnende team KLJ - ZIVOHO
Bekijk de foto's  (klik hier)

De landbouwhoeve & loonwerkbedrijf van familie Johan Huyghe en Nancy  Verhelst, Rijselstraat - Wijtschate, dat voor de tweede maal dienst deed als decor, mocht het voorbije weekend honderden bezoekers verwelkomen. De bezoekers werden er getrakteerd op een uitgebreid activiteitenprogramma met onder meer Kip aan ’t spit, seizoensgroenten en frietjes, kinderspelen, muziek met Dj Gurre en de absoute blikvanger van de dag was het kampioenschap touwtrekken. Geweldige teams... met veel spierballen… liters zweet… wat een groots spektakel werd het touwtrekken! Een wedstrijd waar de hele Westhoek bij betrokken was. Zes teams die het lot durfden te tarten stonden uiteindelijk tegenover elkaar, allen in competitieve stemming. Onder leiding van commissarissen, Yves Vanderhaeghe en Bart Boudry werden de ploegen van telkens 4 heren en 2 dames in goede banen geleid. Beide ploegen stelden zich op en wel op een dergelijke manier dat de aanduiding van het touw zich precies in het midden van het sportveld bevindt. Na 30 seconden trekken werd de waarde afgelezen en werd er onmiddellijk gewisseld.

winnende team KLJ - ZIVOHO in actie

De teamleden van KLJ - ZIVOHO en KVLV & LG Wijtschate schopten het uiteindelijk tot in de finale en kregen de laatste kans om zicht nog van alle resterende krachten te ontdoen. De zeer spannende finale werd gewonnen door het team van KLJ - ZIVOHO (de naam is afkomstig van de twee eerste letters van de gemeenten:  Zillebeke, Voormezele en Hollebeke). Als eerste prijs gaan… Maaike Vandeputte, Margo Fleurbaey, Arne Fleurbaey, Gert-Jan Vandeputte, Sander Leroy en Mike Wittouck binnenkort ballonvaren met Madou Ballonvaarten

Bekijk de foto's  (klik hier)



KVLV & LG Wijtschate verdienstelijke 2e plaats 

De Landelijke Gilde’ met voorzitter Jaak Degroote en voorzitster Marie-Paule Delbebe ‘Vrouwen met Vaart’ de vroegere KVLV en hun fantastisch en gedreven team kunnen bijzonder tevreden terugblikken op dit geslaagde gezamelijke activiteit.

Proficiat!


Bekijk de foto's  (klik hier)




Jaak Degroote, Johan Huyghe, Nancy  Verhelst, Marie-Paule Delbebe

Bekijk de foto's  (klik hier)


Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste


zondag 1 juli 2018

Hoevefeest met BBQ van ABS Diksmuide opnieuw een groot succes

Afgelopen zaterdag onder een stralende zon vond het jaarlijkse hoevefeest met BBQ van het ambitieuze Algemeen Boerensyndicaat (ABS) groot Diksmuide plaats. Veel leden en sympathisanten vonden de weg naar de hoeve van Joël, Rita en Joren Van Coppenolle-Vandeputte, aan de prachtige IJzerdijk in het pittoreske dorpje Kaaskerke, te midden de weidse stilte van de vette Westhoek Polders.
Niet enkel het lekkere eten viel in de smaak maar ook de springkastelen voor de kinderen. Dat het ABS groot Diksmuide een heel erg hechte groep is, vertaalde zich eens te meer op de manier hoe alle bestuursleden, perfect aangestuurd door de plaatselijke voorzitter, Joël Van Coppenolle en aangevuld door menig helpende hand deze avond vlekkeloos lieten verlopen.
De Nationale ABS voorzitter, Hendrik Vandamme was terug van de partij en ontstak fier de ‘Oklahoma Joe barbecue Smoker' met de heerlijke Diksmuidse Polderhammen. “De hammen werden low & slow gegaard, echt uniek, de hammen blijven sappig en intens van smaak, doordat de kamers zorgen voor een indirecte verhitting” aldus Hans Vandewatere, van het Cateringspecialist ‘Traiteur Standaert’ uit Ichtegem. Hans is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide.



>>> Fotoalbum (klik hier)

Mooimakers en landbouwers samen tegen zwerfvuil

Hendrik Vandamme, Nationaal ABS voorzitter en Joël Van Coppenolle, plaatselijke voorzitter trokken de actie tegen het zwerfvuil op gang en roepen op om geen zwerfvuil in bermen en akkerranden te dumpen. Blikjes, plastic flessen, glas en andere troep ontsiert niet alleen ons landschap maar berokkent ook schade aan dieren, mensen en ons milieu. Hoe zit dat? Lees even mee.
· Koeien slikken zonder te kauwen. Ze krijgen dus heel wat afval binnen wanneer ze in de weide staan te grazen. Dat afval kan bloedvergiftiging veroorzaken of hun maag- of darmwand perforeren. In beide gevallen kan dit leiden tot een verschrikkelijke dood.
· Het afval dat koeien niet opeten en landbouwers of gemeenten niet opruimen (omdat ze het niet zien liggen bijvoorbeeld), kan bij de oogst van gras, maïs of een ander gewas mee opgenomen worden. Als het versnipperd wordt, bijvoorbeeld door een maïshakselaar, kan het soms nog gevaarlijker worden voor koeien. Aluminium blikjes bijvoorbeeld veranderen zo in vlijmscherpe snippers die moeilijk te zien zijn voor veehouders. Ze komen in de stal terecht via maïs, hooi of stro en kunnen zo alsnog koeien verwonden.
· Koeien die afval opeten produceren mest, die vervolgens uitgereden worden op de velden. Via die mest kunnen bepaalde stoffen of deeltjes uit het afval dus in de bodem, het water of in het voedselgewas op ons bord terechtkomen.
Zwerfvuil?
Voorwerpen die vaak weggesmeten worden zijn appels, batterijen, blik, brik, chipszakken, plastic draagtassen, glas, isomo bakjes, hondenpoep, kauwgom, yoghurt- of plattekaaspotjes, kranten, plastic flessen, sigarettenpeuken, sixpack-houders en zakdoeken. Elk van die zaken hoort niet thuis in bermen, op akkers of op weides. Ze breken immers moeilijk af en/of geven bij vertering schadelijke stoffen vrij. En ja, zelfs appels veroorzaken problemen wanneer ze in waterlopen terechtkomen.
Vorig jaar werd in Vlaanderen 3 miljoen (!) kilo zwerfvuil opgehaald. Het meeste ligt langs snelwegen, op- en afritten van autostrades en rustige plekjes langs fiets- en wandelpaden. Uit onderzoek van OVAM blijkt dat 3/4devan de Vlamingen zich daaraan stoort, maar dat 4/5de tegelijkertijd soms zelf iets wegsmijt.
Er is dus nog werk aan de winkel, beseffen ook de initiatiefnemers van de nieuwe campagne Mooimakers (OVAM, Fost Plus en de steden en gemeenten). Ze roepen iedereen op, ook verenigingen en burgers, om actie te ondernemen en stil te staan bij hun eigen gedrag.
· Land- en tuinbouwers verspreiden daarom de komende weken massaal bordjes met de boodschap ‘ik hou het hier proper. Jij toch ook?’ of ‘wij houden niet van blik en ander afval. Hou jij het hier proper?’. Je kan ze spotten langs akkers en weides op ‘afvalgevoelige plekken’.
· Meer info: www.mooimakers.be,
· Lees ook: 'Wat is dit: de koemagneet' voor meer info over zwerfvuil en de koemagneet, een middel dat veehouders gebruiken om hun koeien te beschermen tegen zwerfvuil.

* Bestel gratis uw bermbord en strijdt mee tegen zwerfvuil bij Joël Van Coppenolle - GSM: 0495-52.35.82

Joël Van Coppenolle wil met zijn agrarische kennis vanop de 7e plaats lijst ‘IDEE - DIKSMUIDE’ onder het moto “respect... binnen en buiten de land- en tuinbouw!” voor de  gemeenteraadsverkiezingen van

14 oktober 2018 zich ten dienste stellen van alle Diksmuidelingen.

Het ABS-team kan terugblikken op een uitermate geslaagd feest met een zeer grote waardering voor hun enthousiaste en engagement.

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste -  https://sites.google.com/site/foodconsultplus/