Nl - Fr - Eng – Deu….

vrijdag 14 februari 2020

Ambachtelijke slagers vallen in de prijzen tijdens het 15e Festival van het Varkentje te Diksmuide

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide terug mee aan het "15e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken de hoofdrol speelde.
 

Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2020’

Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’
Bij de profs won Steven Zoete (37) van slagerij Zoete in Esen de 1e prijs. Hij deed voor de eerste keer mee aan die competitie en schoot meteen de hoofdvogel af.


 Foto: zie je de winnaar Steven Zoete en zijn echtgenote die scoorden met de beste ambachtelijke grillworst.

“Het is altijd mijn droom geweest om een eigen slagerij te runnen”, reageert Steven. “In mei zijn we drie jaar open. Mijn vrouw Beverly Brusseel (32) is verpleegkundige van opleiding maar is me gevolgd. Ik maak veel charcuterie zelf waaronder de kaasgrillworst waarmee ik heb gewonnen. Voor veel mensen is het moeilijk om iets simpels te maken en vaak zijn net die eenvoudige producten de smakelijkste. Je moet ook eens durven mislukken om zo tot nieuwe creaties te komen. We zijn trots op de erkenning. Het is de eerste keer dat ik deel neem aan deze belangrijke vakwedstrijd. Ik ben oud-leerling van de Slagerijschool GO! Atheneum  in Diksmuide. Daar volgde ik zes jaar opleiding en een jaar specialisatie traiteur-fijnkost. Voor het vervaardigen van mijn grillworst gebruik ik varkensvlees van het type Duroc d'Olives. Dat zijn varkens die gekweekt zijn met voeders waaraan olijfolie is toegevoegd", vertelt Steven.
''Ik heb al vele keren geëxperimenteerd met het maken van een eigen grillworst. De kunst bestaat erin om een goed evenwicht te vinden tussen het vlees en de kruiden. Dat is al wel eens mislukt in het verleden. maar nu heb ik juiste combinatie te pakken. De jury vond mijn grillworst de beste. Deze worst ligt straks natuurlijk in mijn winkel. Ik maal het malse varkensvlees en de kruiden heel fijn, daarna kook ik het mengsel en doe er satékruiden bij. Als laatste komt dan nog het kort en hard bakken. Zo bekom ik mijn grillworst, die ondertussen een prijsbeest is", vertelt de fiere Steven. 
De 2e plaats voor beste ambachtelijke grillworst bij de slagers ging naar Patrick Neirynck van slagerij Neirynck in Pittem en de 3e plaats was voor zijn meestergast Kurt Warnez uit Meulebeke.


Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN ‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’ met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Uitslagen: PROFESSIONELEN

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Steven Zoete
Esen
2e plaats
Zilver
Patrick Neirynck
Pittem
3e plaats
Brons
Kurt Warnez
Meulebeke


Persprijs

In alfabetische volgorde



Arne Leuridan
Watou


Björn De Coninck
Ooigem


Brecht Parmentier
Staden


Christophe Van Simaeys
Dentergem


Claude Vergote
Meulebeke


Dries Sentobin
Roeselare


Frederiek Strubbe
Aalter


Griet Dewicke
Eernegem


Ignace Casier
Vladslo


Jonas Verplaetse
Zulte


Liselotte D'hoore
Brugge St-Andries


Maarten Vandermeulen
Esen


Mark Vermeersch
Oostkamp


Pieter Lavens
Lichtervelde


Pieter-Jan Hillewaere
Hooglede


Roeland Dewicke
Veurne


Steven Vanacker
Diksmuide


Stijn Loncke
Deinze


Tom Wybo
Roeselare

Slagers-traiteurs in spé… streden voor goudzilver en brons 

Rubriek - Rubriek - De Beste Ambachtelijke GRILLWORST

De grillworst was ook de inzet voor de wedstrijd van de leerlingen. De gouden medaille ging naar Jordy Weymans uit Puurs, Gorän Cordon uit Middelkerke en Lisselotte Toebaert uit Passendale. Zilver was voor Jennifer Vandenplas uit Ruisbroek, Florian Coelus uit Hooglede en Aïsha Denys uit Lo-Reninge. Brons tot slot was weggelegd voor Joeri Lenez uit Vladslo, Zinédine Deswarte uit Zuidschote en Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque.


Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Uitslagen: JUNIORS Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide


Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Gorän Cordon
Middelkerke


Jordy Weymans
Puurs


Lisselot Toebaert
Passendale


2e plaats
Zilver
Aïsha Denys
Lo-Reninge


Florian Coelus
Hooglede


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (Bt.)


3e plaats
Brons
Arthur Blockeel
Leernes - Fontaine-l'Evêque


Joeri Lenez
Vladslo


Zinédine Deswarte
Zuidschote


Persprijs

In alfabetische volgorde



Beyoncé Seys 
Merkem


Bram Bruyneel 
Roeselare


Colin Decleyre 
Lombardsijde


Debby Dhondt
Saint-Sauveur


Emiel Demolder 
Beveren-Aan-Den-Ijzer


Ian Tuyten 
Nieuwkerke


Jamie Moens
Veurne


Jarno Van Weehaeghe   
Veurne


Jolien Daelman 
Zwevezele


Onisim Bejan  
Torhout


Robbe Geerardyn 
Poperinge


Sybren Rosseel 
Gistel


Tristan Billiet
Koekelare


Zeno De Backer 
Ichtegem


Zion Verhulle 
Poperinge


Zoran Deswarte 
Zuidschote

Uitslagen: JUNIORS Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide
Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’

En dan waren er nog onderscheidingen voor de jongeren met het beste breugelbuffet  in het teken van het 15e jarige bestaan van dit culinair evenement.  

Jolien Daelman uit Zwevezele won goud, Joeri Lenez uit Vladslo zilver en Colin Decleyre uit Lombardsijde brons.




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Jolien Daelman
Zwevezele
2e plaats
Zilver
Joeri Lenez
Vladslo
3e plaats
Brons
Colin Decleyre
Lombardsijde

Persprijs

In alfabetische volgorde



Debby  Dhondt
Saint-Sauveur


Florian Coelus 
Hooglede


Gorän Codron 
Middelkerke


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (Bt.)


Jordy Weymans 
Puurs


Sybren Rosseel 
Gistel


Zinédine Deswarte 
Zuidschote


Zion Verhulle 
Poperinge


Zeno De Backer 
Ichtegem



Foto: Alle juniorteams Beste Breugelbuffet

>>> Fotoalbum (klik hier)

Film

 

15e editie vol verrassingen met topjury

De Beste Ambachtelijke ‘grillworst’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal sterrenchefs o.a.:

·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas **
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glacé
·         Loïc  Dufour, Le grill Dufour
·         Christopher Dufour, Le grill Dufour
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

Dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.


Sound- & Light, dj Peter en de populaire Vlaamse zanger Luc Steeno plooiden zich tussen het volk in een rijk gevuld Salons Saint Germain om deze culinaire happening af te sluiten.

>>> Fotoalbum (klik hier)

Hop naar het volgende culinair evenement!

De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van GO! Atheneum Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs Cervo-Go – Diksmuide op zondag 29 maart 2020 vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.

Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!


Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “15e Festival van het varkentje”

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

donderdag 13 februari 2020

Broers openen ambachtelijke slagerij Hillewaere te Hooglede



Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide Pieter-Jan Hillewaere (21) zal samen met zijn broer Lucas een gloednieuwe, moderne slagerij open (zomer 2020) in de gebouwen van de voormalige slagerij Ghekiere Hooglede.  Ook de achterliggende Quirinuszaal nemen de broers over.
Veel succes!


Bron: HLN en KW



dinsdag 4 februari 2020

Leerlingen Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide winnen op vakwedstrijd “15e Festival van het varkentje 2020


Tijdens de proclamatie van de vakwedstrijd “De Beste Ambachtelijke ‘Grillworst’ & Beste ‘Breugelbuffet” met als thema ‘15 jaar’ werden de winnende leerlingen van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide tijden het banket met 780 genodigden in de bloemetjes gezet.
Deze vakwedstrijd werd reeds voor de 15e keer ingericht door:  ‘Het Genootschap van de orde Jean Berquin’,
vzw Oud-leerlingenbond van de ‘Slagers-traiteursschool GO! van het Atheneum - Diksmuide’ en
Salons Saint-Germain.

Foto: Winnende leerlingen met  Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond - Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond - Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur -  Els PoublonDirecteur GO! Atheneum Diksmuide

Uitslagen:

Rubriek –  “De Beste Ambachtelijke ‘Grillworst’



Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Jordy Weymans
Puurs


Gorän Cordon
Middelkerke


Lisselotte Toebaert
Passendale

2e plaats
Zilver
Jennifer Vandenplas
Ruisbroek


Florian Coelus
Hooglede


Aïsha Denys
Lo-Reninge


3e plaats
Brons
Joeri Lenez
Vladslo


Zinédine Deswarte
Zuidschote


Arthur Blockeel
Leernes

Rubriek – Beste ‘Breugelbuffet” thema ‘15 jaar’



Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Jolien Daelman
Zwevezele
2e plaats
Zilver
Joeri Lenez
Vladslo
3e plaats
Brons
Colin Decleyre
Lombardsijde

De Jurycommissie – 2020

·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas **
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glacé
·         Loïc  Dufour, Le grill Dufour
·         Christopher Dufour, Le grill Dufour
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

Later zal er nog een reportage met een fotoalbum en film volgen!

Redactie foto: Bertrand Vande Ginste --  https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 1 december 2019

Butchery Jef wil vakmanschap en topkwaliteit van eigen bodem inzetten om klanten te verleiden...

Slagerijen op sterven na dood? NIET voor Jef en Elise

Butchery Jef wil vakmanschap en topkwaliteit van eigen bodem inzetten om klanten te verleiden...



Jef Desender en Elise De Schutter met een flinke dryaged ribeye in de gloednieuwe slagerij Butchery Jef. JAA

SCHOTEN - Particuliere slagerijen worden steeds schaarser in het straatbeeld. Jef Desender (26) en Elise De Schutter (29) roeien tegen de stroom in en openen vrijdag in de wijk Bloemendaal in Schoten met een heuse happening trots hun eigen zaak: Butchery Jef. “Met vakmanschap en topkwaliteit van eigen bodem kunnen we de mensen heus nog verleiden tot genieten van een lekker stuk vlees”, gelooft het jonge ondernemerskoppel.

Dit jaar alleen al gingen in Schoten de slagerijen Ivan, in de wijk Deuzeld, en Jacobs, in de wijk Bloemendaal, voorgoed dicht. Het is een zwaar beroep en er is de moordende concurrentie van de supermarkten. “Maar die bieden lang niet de kwaliteit en service die een ambachtelijke beenhouwer aan de dag kan leggen”, zegt zaakvoerder Jef Desender .
Hij weet waarover hij het heeft. De in Brasschaat opgegroeide, maar in Lier wonende twintiger werd opgeleid tot spekslager/traiteur in de vakschool van het KTA in Diksmuide. “Ik stak ook veel op van mijn vader Philippe en deed ervaring op achter de schermen van een slagerij elders in het Antwerpse. Maar ik ben nogal eigenwijs en het kriebelde al een tijd om met een eigen zaak te beginnen. We zijn er nu helemaal klaar voor”, aldus Jef. Dat blijkt ook wanneer hij en Elise hun mooi uniform tonen: een hip jeanshemd onder een stoere lederen schort.
Belgische producten
Die eigen zaak vonden Jef en Elise in de Schotense wijk Bloemendaal, bij de vaart. “Dit pand heeft een lange traditie als beenhouwerij. Maar toch hebben we het interieur volledig gestript en heringericht. We sloegen muren uit en konden de winkelruimte minstens 30 procent groter en aantrekkelijker maken. Ook het atelier achteraan werd helemaal vernieuwd. Er staat nu een keuken met volledig nieuwe installaties die voldoen aan de hedendaagse normen”, geeft het jonge koppel een rondleiding.

JEF EN ELISE SLAGERIJ BUTCHERY JEF
“Mensen vallen heus nog te verleiden met een lekker stuk vlees”

Butchery Jef zweert ondanks de Engelstalige naam bij Belgische producten. “Ik ken alle kwekers waarvan we ons vlees afnemen persoonlijk en steek er mijn hand voor in het vuur”, zegt Jef, die als bewijs een lijstje van leveranciers toont. “Onze kippen komen van La Belle Flamande. Het malse varkensvlees draagt het kwaliteitskeurmerk Glorius uit Merkem. Het witblauw rundsvlees vindt zijn oorsprong bij de koeien van Joerie Van Loo in Moerbeke.”

Dry aged


“We willen ons onder meer profileren met dry aged vlees”, vervolgt ‘butcher’ Jef. “In deze speciale klimaatkast, met de ideale vocht- en temperatuurverhouding, zie je het vlees echt rijpen en elke dag lekkerder worden. Na vier tot acht weken wordt de smaak van pakweg zo’n ribeye veel intenser.”
De slogan ‘meat and more’ indachtig, heeft Butchery Jef ook steeds een ruim assortiment maaltijden in de koeltoog staan. “We maken alles zelf en vers”, verzekert hij. “Als traiteur verzorgen we ook feesten en barbecues. In de winkel vind je onze dagpromoties. Zo krijgt je bijvoorbeeld elke vrijdag bij een bestelling van ons pitapakket de broodjes en de saus er gratis bij.”
Zus
Elise staat volledig achter de keuze van haar grote liefde Jef om met zijn Butchery te beginnen. “Ik kom graag mee helpen, al zal het na mijn andere werkuren zijn. Ik ben verzekeringsexpert bij een grootbank. Maar geen nood: we kunnen rekenen op twee winkelbedienden, Jefs ouders en mijn zus Julie, die onze lekkere dessertjes vers maakt.”

En zo is het winkelaanbod in Bloemendaal opnieuw volledig. Want naast de slagerij is er traditioneel altijd ook een warme bakkerij geweest. Met Festraerts is die er nog altijd. Zo kunnen de klanten van Butchery Jef meteen een dubbelslag slaan wanneer ze naar de Tulpenlaan komen.


INFO:

Butchery Jef
Tulpenlaan 58
2900 Schoten
tel. 03-298.93.11

Bron: Het Nieuwsblad - Gazet van Antwerpen


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/