dinsdag 5 juli 2022
Proclamatie Atheneum GO! Diksmuide
zondag 19 juni 2022
Ambachtelijke slagers gehuldigd door Eerste Minister De Croo en Minister van Middenstand, David Clarinval
De laureaten van de Meesterschapwedstrijden voor Beenhouwers werden samen met de bestuurders van de Belgische Beenhouwersbond en juryleden van de Meesterschapwedstrijd, door Eerste Minister De Croo en Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval, ontvangen op de eerste editie van de ceremonie van de Meesterschapwedstrijden in de majestueuze spiegelzaal van het Brusselse Egmontpaleis op een aperitiefdiner.
Foto: (vlnr) Ivan Claeys (Voorzitter Belgische Landsbond der Beenhouwers), Minister David Clarinval, Philippe Bouillon (voorzitter Fédération nationale des bouchers de BelgiqueLandsbond), eerste finaliste Nathalie Van Der Straeten, tweede finalist Filip Ceusters, Eerste minister Alexander De Croo, eerste slager van België Cédric Mortier, Andreas De Cruyenaere, tweede finalist Joran Delbaere, 3de Beenhouwer van België Filip Ceusters en 2de beenhouwer van België, Petra Van Beneden, Peter van de Weyer, en uiterst rechts Jef Havermans (in naam van de familie Havermans: eerste finalist Beste Beenhouwer van België)
De
Eerste minister benadrukte in zijn speech het belang van de zelfstandige
ondernemers in onze samenleving en loofde de vakkennis die de Belgische
ambachtslieden uitdragen. Hij stelde dat ons land heel wat te bieden heeft op
dat vlak maar dat we soms iets te bescheiden onze ambachtelijke producten in de
kijker zetten. Met de organisatie van de Meesterschapwedstrijden moet daar
verandering in komen.
Er werd kosten noch moeite gespaard om van
deze avond een feestelijke avond te maken. De ontvangst was hartelijk, de
buffetten waren uitstekend, net als de live muziek.
Onze beenhouwers tekenden allemaal present en
deze heugelijke ontvangst wordt vast een mooie herinnering voor hen allemaal.
Wij
bedanken dan ook de ministers voor de ontvangst en iedereen die meewerkte om de
prestigieuze vakwedstrijden mee in goede banen te leiden en hopen dat we de
volgende editie terug kunnen rekenen op zo’n prachtig feest.
dinsdag 31 mei 2022
De leerlingen slagerij van het Atheneum GO! Diksmuide zijn op GWP geweest naar Barcelona
Tijdens ons bezoek aan La Boqueria hebben onze leerlingen hun ogen
de kost gegeven bij de verschillende toonbanken van de gekende Spaanse hammen.
Ze hebben deze natuurlijk geproefd samen met andere lekkere Spaanse
delicatessen. Het was een zeer unieke ervaring voor onze enthousiaste
leerlingen slagerij. (PVG)
Info: www.go-diksmuide.be
Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar!
Info & inschrijvingen
Interesse in één van onze studierichtingen?
Op naar het secundair? Kom dan zeker langs op één van onze individuele infomomenten en kies de modules die bij jou passen.
Nu mogelijkheid tot infomomenten en/of inschrijving op
zaterdag 2 juli van 9:00 - 12:00u.... meer info (klik hier)
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
vrijdag 15 april 2022
Keurslager Jeroen en Joyce uit Avelgem ‘Belgisch Kampioen’ op internationale wedstrijd ‘Confrérie des Chevaliers’
Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de
kijker
Het slagersechtpaar Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier aan de Oudenaardsesteenweg in Avelgem heeft zojuist voor het eerst deelgenomen aan de 42e editie van de internationale slagerswedstrijd ‘Confrérie des Chevaliers’ die dit jaar doorging in Nederland. Tot hun verbazing en trots wonnen hun 15 inzendingen 12 keer goud en 3 keer zilver.
Jeroen en Joyce en hun team zijn er
trots op, dat niet alleen hun klanten, maar ook de internationale jury van de
prestigieuze slagerijwedstrijd van de ‘Confrérie des Chevaliers, de geboden
kwaliteit wisten te waarderen.
Een zware brand verwoeste in 2016 de keurslagerij en er werd onmiddellijk een pop-up winkel opgestart en na acht maanden ging de compleet vernieuwde en moderne slagerij terug open.
Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier zijn oud-leerlingen van de ‘Slagers-Traiteursschool GO – Diksmuide.
donderdag 31 maart 2022
GO! – Atheneum Diksmuide kijkt tevreden terug op succesvolle Slagers-Traiteurs@WORK
Na de digitale opendeurdag van vorig jaar mochten we op zondag 27 maart jl. iedereen opnieuw verwelkomen op onze school, campus Kaaskerkestraat 22.
De organisatie van dit infomoment was nog niet zoals voor COVID-19, waarbij tal van activiteiten georganiseerd werden. Dit jaar konden de geïnteresseerde bezoekers kennis maken met de verschillende afdelingen, leerlingen en vakleraars @WORK !
Via het fotoalbum vinden jullie
alvast enkele sfeerfoto’s van Slagers-Traiteurs@WORK
Info & inschrijvingen (klik hier)
Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar!
Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
zaterdag 29 januari 2022
Oud-leerling in de kijker - Onderzoeksprofessor Guy Smagghe wereldwijd geroemd voor z’n studies over insecten
Guy Smagghe (53) kreeg tijdens een feestelijk moment officieel een oorkonde als ereburger van de stad Diksmuide. Normaal gezien had dat al vorig jaar moeten gebeuren, maar toen strooide corona roet in het eten. Smagghe, opgegroeid in Woumen, maakt(e) naam en faam in de wereld van de bioingenieurswetenschappen. Insecten kennen voor hem geen geheimen meer en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide.
Diksmuide koestert haar (gewezen) inwoners die zich op een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt. Onder meer baron Hugo Vandamme, ingenieur en ondernemer, en Anna Vuylsteke († 2017), pionier voor het toerisme in Diksmuide, kregen eerder al de titel van ereburger. Nu is het de beurt aan Guy Smagghe. Of beter gezegd professor, doctor én ingenieur, want die academische titels mag hij dragen, naast z’n vele andere (inter)nationale onderscheidingen en erkenningen. Beginnen doen we echter … bij het begin.
“Ik ben opgegroeid in Woumen bij mijn ouders Walter Smagghe en Agnes De Corte. Als kleuter liep ik school bij de ‘nonnetjes’ in Woumen, voor mijn lagere en middelbare school trok ik naar het Koninklijk Atheneum in de Grauwe Broedersstraat. Nadien ging het, zoals bij wel meer studenten, richting Gent. Ik volgde er de opleiding ‘landbouwkundig ingenieur’, nu beter bekend als bio-ingenieur. Ik leerde er ook m’n vrouw Betty kennen. We bleven meer dan tien jaar in Gent ‘plakken’, maar met drie kinderen werd ons huis daar wat te klein. Ondertussen wonen we in Temse.
INTERNATIONALE ERKENNING ‘Wetenschappelijk onderzoek is internationaal’ is één van Smagghe’s motto’s en dat resulteerde in erkenning over de hele wereld. In 2012 werd hij als een van de jongsten ooit verkozen tot ‘Fellow’ van de prestigieuze ‘American Association for the Advancement of Science’ (AAAS), de grootste wetenschappelijke vereniging met veel Nobelprijswinnaars en ook uitgever van het topvaktijdschrift ‘Science’.” Daarnaast circuleert zijn naam ook op een lijst van meest geciteerde onderzoekers bij andere collega-onderzoekers én heeft hij vier eredoctoraten ontvangen in drie continenten: Afrika, Azië en Europa. Sinds vorig jaar maakt hij ook deel uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), een genootschap van excellente wetenschappers, kunstenaars en bedrijfsleiders. Zijn erelijst is te lang om op te noemen, Smagghe is duidelijk een Diksmuideling met wereldfaam. |
PASSIE VOOR INSECTEN
Zijn universitaire opleiding bezorgde hem, naast de liefde, ook de passie voor insecten. Hij specialiseerde zich via (post)doctoraatsonderzoek verder op het vlak van insecten- en landbouwwetenschappen en werd in 2002 benoemd tot onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Gent. “Ondertussen doe ik al bijna 30 jaar onderzoek met insecten die belangrijk zijn voor de landbouw. Samen met mijn onderzoeksgroep zijn we uitgegroeid tot wereldwijde experts op het gebied van insectenonderzoek. De ambitie? Duurzame en innovatieve oplossingen integreren in onze moderne landbouw om die groener te maken en zowel plaaginsecten als gewasbescherming op een milieuvriendelijke manier aanpakken.
Hoewel hij al een tijdje niet meer in Diksmuide woont, wil Smagghe zijn expertise maar wat graag delen. “Ik wil, uit interesse, m’n steentje bijdragen aan het bijenactieplan van de stad om hun leefomstandigheden te verbeteren door bijvoorbeeld een stuifmeelrijke en bijvriendelijke omgeving te creëren. Ook het afraden van het gebruik van pesticiden, en waar het kan zelfs pesticidevrije zones creëren, kan helpen. Samen met de dienst Openbare Ruimte wil ik ook mee nadenken over concrete acties zoals een aangepast maaibeheer of bijvriendelijk beheer van braakliggende terreinen en graslanden. Misschien kan dat ook aansluiten bij natuurzones langs de IJzer en De Blankaart. Recreatie, mobiliteit en landbouw in harmonie.”
Insecten kennen voor hem geen geheimen meer
en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide. |
Bron: Stadsmagazine Diksmuide
GERELATEERDE
BERICHTEN
Professor Smagghe Ugent gekozen als lid van grootste internationale wetenschappelijke vereniging
De ceremoniële overhandiging van
de titel zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse algemene conferentie van de
AAAS in Vancouver in februari 2012.
Prof. Smagghe is
onderzoeksprofessor binnen de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de
UGent. Zijn interesse gaat zowel naar fundamenteel als toegepast onderzoek op
het vlak van insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Er wordt
gewerkt met schadelijke en nuttige insecten die van belang zijn in de landbouw,
zoals rupsen, kevers, bladluizen en hommels.
Professor Smagghe en zijn
onderzoeksgroep verrichten origineel basisonderzoek om de mechanismen van groei
en ontwikkeling bij insecten te ontrafelen. Er gaat bijzondere aandacht naar
het unieke ontwikkelingsproces van metamorfose waarbij een insect een volledige
gedaanteverwisseling ondergaat (bijvoorbeeld van rups over pop tot adult). Het
onderzoek richt zich op de verschillende niveaus; van DNA tot het ganse insect.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van klassieke en meer moderne biotechnologische
technieken zoals RNA-interferentie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de
ecologische rol van insecten en de interacties met hun leefomgeving. Hier ligt
de nadruk vooral op hommels die zorgen voor de bestuiving en dus de productie
van vele landbouwgewassen.
In het luik toepassingsgericht
onderzoek wordt ook ijverig gezocht naar nieuwe interessante insect-specifieke
receptoren en nieuwe natuurlijke componenten die bruikbaar zijn binnen een
duurzame en milieuvriendelijke gewasbescherming. Het credo van prof. Smagghe en
zijn onderzoeksgroep is: “Passie voor onderzoek ten dienste van de
samenleving”.
Bron. Het Nieuwsblad – 13-12-2011
UGENT-PROF TOEGELATEN TOT GENIALE MENSENCLUB
De American Association for the Advancement of Science verkoos professor Guy Smagghe tot Fellow, en dat is geen klein bier. Hiermee voegt hij zich namelijk bij een hele resem topwetenschappers, al dan niet met Nobelprijs.
De AAAS is ’s werelds grootste wetenschappelijke vakvereniging en tevens uitgever van het prestigieuze tijdschrift Science. Ze selecteert haar Fellows op basis van bijzondere bijdragen in hun vakgebied. Professor Smagghe is de tweede Belg die deze eer te beurt valt – Nobelprijswinnaar Christian de Duve ging hem vooraf – en dankt dit aan zijn kennis over insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Samen met zijn team van 25 onderzoekers houdt hij zich bezig met zowel fundamenteel als toegepast werk. Ze werken enerzijds aan onderzoek om plaaginsecten de wereld uit te helpen, maar anderzijds helpen ze hommels — de goeierds die voor de bestuiving van gewassen zorgen en ons zo voorzien van eten — aan de beste overlevingskansen. U hoort het al: een multidisciplinaire duizendpoot.
Net terug van Vancouver, waar hij een rozet opgepind kreeg door de
voorzitster van de AAAS, zit professor Smagghe alweer achter zijn bureau. Daar
is hij omringd door papierbergen, potjes eetbare rupsen en een exemplaar
van Rupsje Nooitgenoeg.
Waar komt uw interesse voor insecten
vandaan?
“Wat mij steeds mateloos geboeid heeft, is de metamorfose die insecten
ondergaan. Hoe een rups een vlinder kan worden, vind ik fantastisch. De
film Erik of het klein insectenboek wakkerde in mijn
kindertijd de interesse aan, en toen ik wat ouder was, vond ik ook Kafka’s Metamorphosis geweldig.
Later ben ik dan bio-ingenieur gaan studeren, en tijdens het schrijven van mijn
thesis over het hormoon dat de vervelling bij insecten — en dus de metamorfose
— induceert, had ik de smaak echt te pakken. Nu ben ik gefascineerd door het
vergelijken van verschillende insecten. Om die reden houd ik me bezig met
meerdere insecten, waar andere onderzoekers zich meestal op één organisme
focussen.”
Een van de onderzoeken die u en uw team nu
voeren, draait rond het uitschakelen van de coloradokever, die ravage aanricht
op aardappelvelden overal ter wereld. Hoe gaat dit in zijn werk?
“Coloradokevers voeden zich met de bladeren van de aardappelplant, die
kalium bevatten. Dat bracht ons op het idee om de celmembraanpompen, die ervoor
zorgen dat de kaliumbalans in de cellen van de coloradokever op punt blijft,
plat te leggen. Dat kunnen we doen door te werken met RNA-interferentie.
Concreet wil dat zeggen dat als de coloradokever dan zo’n plant begint te
verslinden, hij een construct binnenkrijgt dat ervoor zorgt dat een van de
genen die het goed werken van deze pomp garandeert, niet tot expressie komt. Op
deze manier ligt de kever binnen de dag op zijn rug.”
Wat onderscheidt deze techniek?
“Het grote voordeel van deze methode is dat we hier aan selectieve
bestrijding doen. De coloradokever sterft, maar deze middelen zijn onschadelijk
voor de mens en andere eventueel nuttige insecten. Zo’n specifieke aanpak
verschilt helemaal van het nattevingerwerk dat vroeger vaak werd toegepast — de
universeel inzetbare, toxische pesticiden van weleer raken stilaan in onbruik.”
Doordat ze instaan voor de bestuiving van
gewassen, zijn hommels nuttige insecten en daarom neemt u ze ook onder de
vleugels. Wat doet u om ervoor te zorgen dat ze hun werk optimaal kunnen uitoefenen?
“Momenteel zijn we met tests bezig die bekijken of chemicaliën die gebruikt
worden in de landbouw wel compatibel zijn met de hommels. Ook bekijken we welke
bacteriën zich allemaal in hun darmen bevinden. Als we hieruit dan de goede
bacteriën kunnen isoleren én ze ook nog eens kweekbaar blijken te zijn, kunnen
we door toedienen van deze probiotica streven naar een betere algemene
gezondheid van de hommels, wat iedereen ten goede komt. Nu zijn we nog met het
fundamentele werk bezig — is deze darmflora gelijk bij alle hommels, wat is de
functie van elke bacterie — maar dit werk valt zeker revolutionair te noemen.”
Bron: HET BLAD VAN BITS — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent – Clara Casert – foto Kristin Van Damme - 05-03-2012
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
zondag 23 januari 2022
‘Procureur’ of spiering… een recept idee van ambachtelijk slager Erwin Mertens & TV-kok Sofie Dumont
Het lekkerste
stukje vlees dat je niet kent: de procureur of spiering
“Het Belgische varkensvlees is het beste
ter wereld. En het allerbeste stuk van dat varken is het vlees van de nek: de
spiering of procureur. Zacht van smaak, sappig en zo botermals dat het op je
tong smelt.” Aan het woord is Erwin Mertens, viervoudig beste beenhouwer van
België en horecaondernemer. Als het aan hem ligt, krijgt spiering of procureur
straks een ereplaats op je eettafel. En om het vlees opnieuw in de kijker te
zetten werkt hij samen met niemand minder dan chef Sofie Dumont.
Spiering
of Procureur
Spiering, procureur of varkensnek is
drie keer hetzelfde vlees. Toch kun je bij de slager het best naar procureur
vragen, want dat is al uitgebeend. Het vlees is mooi gemarmerd en daardoor
enorm sappig. Het beste stuk van het varken, als het van beenhouwer Erwin
Mertens van slagerij De Kapblok en Foodgarage Hoase in Heverlee afhangt.
“Belgische procureur staat als delicatesse op het menu van de beste restaurants ter wereld – van Moskou tot New York. Kijk je bij ons in de slagerstoog? Dan is het een van de goedkoopste stukken vlees. Echt een verborgen pareltje dus!” – Erwin Mertens
Varkensvlees van bij ons staat garant
voor een duurzaam, lokaal en smaakvol topproduct. De Belgische
varkenshouderijen werken volgens de strengste kwaliteitsnormen en het welzijn
van het dier staat steeds voorop. Door o.a. aangepaste stalinrichtingen en
uitgebalanceerd voeder wordt de milieudruk vermindert. Dat maakt van ons
Belgisch varkensvlees, bovenop een van de lekkerste-, een van de meest duurzame
soorten varkensvlees ter wereld.
Bereiding
Hoe kun je de spiering klaarmaken? Met
veel liefde en geduld in een stoofpotje of meteen in de pan. Erwin Mertens
creëerde samen met Sofie Dumont een gerechtje om duimen en vingers bij af te
likken. Volg onderstaande recept en verwen je gasten met deze vergeten
delicatesse.
INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN)
·
4 spieringkoteletten
·
1 klont boter
·
1 sjalot
·
Tak salie en tijm
·
Peper & zout
Ratatouille:
·
Olijfolie
·
1 ajuin
·
4 teentjes look
·
1 gele en 2 rode paprika's
·
Peper en zout
·
1 kl oregano
·
1 el balsamico crème
·
400 g cubetti in blik
·
1 kl tabasco
·
1 smalle lange aubergine
·
1 courgette
·
3 tomaten
·
1 el tijmblaadjes
·
2 el olijfolie
BEREIDINGSWIJZE
Ratatouille:
1.
Snij de ui en look fijn, stoof aan in
olie en kruid met peper en zout.
2.
Snij de rode paprika fijn en voeg toe
samen met de cubetti, balsamico, peper, zout, oregano en tabasco, laat even
onder deksel sudderen.
3.
Snij de aubergine, courgette en tomaat
in dunne schijfjes.
4.
Snij de paprika in vier en dan in
ongeveer even grote vierkanten als de courgette.
5.
Doe de mooi ingedikte saus in een
ovenschaal, neem nu telkens een schijf aubergine, tomaat, courgette en paprika
en schik ze recht in de saus, doe zo verder tot alles is opgebruikt en de
schotel vol is.
6.
Meng de tijm en olie met peper en zout
en smeer over het geheel.
7.
Bedek de schotel met aluminiumfolie en
steek 40 min in oven van 195°.
8.
Neem de folie eraf en laat nog even een
10-tal minuten verder kleuren.
Vlees:
1.
Kruid het vlees met peper en zout, laat
de boter smelten in de pan en kleur elke kant mooi goudbruin samen met de
doormidden gesneden sjalot en kruiden.
2.
Overgiet het vlees geregeld met de
schuimende boter.
3.
Serveer eventueel met frietjes, rijst of
aardappelen.
Je kan het uitgeschreven recept ook
vinden op www.sofiedumont.be. Ontdek nog meer recepten met varkensvlees van bij
ons op www.lekkervanbijons.be/vlees.