Nl - Fr - Eng – Deu….

zondag 1 juli 2018

Hoevefeest met BBQ van ABS Diksmuide opnieuw een groot succes

Afgelopen zaterdag onder een stralende zon vond het jaarlijkse hoevefeest met BBQ van het ambitieuze Algemeen Boerensyndicaat (ABS) groot Diksmuide plaats. Veel leden en sympathisanten vonden de weg naar de hoeve van Joël, Rita en Joren Van Coppenolle-Vandeputte, aan de prachtige IJzerdijk in het pittoreske dorpje Kaaskerke, te midden de weidse stilte van de vette Westhoek Polders.
Niet enkel het lekkere eten viel in de smaak maar ook de springkastelen voor de kinderen. Dat het ABS groot Diksmuide een heel erg hechte groep is, vertaalde zich eens te meer op de manier hoe alle bestuursleden, perfect aangestuurd door de plaatselijke voorzitter, Joël Van Coppenolle en aangevuld door menig helpende hand deze avond vlekkeloos lieten verlopen.
De Nationale ABS voorzitter, Hendrik Vandamme was terug van de partij en ontstak fier de ‘Oklahoma Joe barbecue Smoker' met de heerlijke Diksmuidse Polderhammen. “De hammen werden low & slow gegaard, echt uniek, de hammen blijven sappig en intens van smaak, doordat de kamers zorgen voor een indirecte verhitting” aldus Hans Vandewatere, van het Cateringspecialist ‘Traiteur Standaert’ uit Ichtegem. Hans is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide.



>>> Fotoalbum (klik hier)

Mooimakers en landbouwers samen tegen zwerfvuil

Hendrik Vandamme, Nationaal ABS voorzitter en Joël Van Coppenolle, plaatselijke voorzitter trokken de actie tegen het zwerfvuil op gang en roepen op om geen zwerfvuil in bermen en akkerranden te dumpen. Blikjes, plastic flessen, glas en andere troep ontsiert niet alleen ons landschap maar berokkent ook schade aan dieren, mensen en ons milieu. Hoe zit dat? Lees even mee.
· Koeien slikken zonder te kauwen. Ze krijgen dus heel wat afval binnen wanneer ze in de weide staan te grazen. Dat afval kan bloedvergiftiging veroorzaken of hun maag- of darmwand perforeren. In beide gevallen kan dit leiden tot een verschrikkelijke dood.
· Het afval dat koeien niet opeten en landbouwers of gemeenten niet opruimen (omdat ze het niet zien liggen bijvoorbeeld), kan bij de oogst van gras, maïs of een ander gewas mee opgenomen worden. Als het versnipperd wordt, bijvoorbeeld door een maïshakselaar, kan het soms nog gevaarlijker worden voor koeien. Aluminium blikjes bijvoorbeeld veranderen zo in vlijmscherpe snippers die moeilijk te zien zijn voor veehouders. Ze komen in de stal terecht via maïs, hooi of stro en kunnen zo alsnog koeien verwonden.
· Koeien die afval opeten produceren mest, die vervolgens uitgereden worden op de velden. Via die mest kunnen bepaalde stoffen of deeltjes uit het afval dus in de bodem, het water of in het voedselgewas op ons bord terechtkomen.
Zwerfvuil?
Voorwerpen die vaak weggesmeten worden zijn appels, batterijen, blik, brik, chipszakken, plastic draagtassen, glas, isomo bakjes, hondenpoep, kauwgom, yoghurt- of plattekaaspotjes, kranten, plastic flessen, sigarettenpeuken, sixpack-houders en zakdoeken. Elk van die zaken hoort niet thuis in bermen, op akkers of op weides. Ze breken immers moeilijk af en/of geven bij vertering schadelijke stoffen vrij. En ja, zelfs appels veroorzaken problemen wanneer ze in waterlopen terechtkomen.
Vorig jaar werd in Vlaanderen 3 miljoen (!) kilo zwerfvuil opgehaald. Het meeste ligt langs snelwegen, op- en afritten van autostrades en rustige plekjes langs fiets- en wandelpaden. Uit onderzoek van OVAM blijkt dat 3/4devan de Vlamingen zich daaraan stoort, maar dat 4/5de tegelijkertijd soms zelf iets wegsmijt.
Er is dus nog werk aan de winkel, beseffen ook de initiatiefnemers van de nieuwe campagne Mooimakers (OVAM, Fost Plus en de steden en gemeenten). Ze roepen iedereen op, ook verenigingen en burgers, om actie te ondernemen en stil te staan bij hun eigen gedrag.
· Land- en tuinbouwers verspreiden daarom de komende weken massaal bordjes met de boodschap ‘ik hou het hier proper. Jij toch ook?’ of ‘wij houden niet van blik en ander afval. Hou jij het hier proper?’. Je kan ze spotten langs akkers en weides op ‘afvalgevoelige plekken’.
· Meer info: www.mooimakers.be,
· Lees ook: 'Wat is dit: de koemagneet' voor meer info over zwerfvuil en de koemagneet, een middel dat veehouders gebruiken om hun koeien te beschermen tegen zwerfvuil.

* Bestel gratis uw bermbord en strijdt mee tegen zwerfvuil bij Joël Van Coppenolle - GSM: 0495-52.35.82

Joël Van Coppenolle wil met zijn agrarische kennis vanop de 7e plaats lijst ‘IDEE - DIKSMUIDE’ onder het moto “respect... binnen en buiten de land- en tuinbouw!” voor de  gemeenteraadsverkiezingen van

14 oktober 2018 zich ten dienste stellen van alle Diksmuidelingen.

Het ABS-team kan terugblikken op een uitermate geslaagd feest met een zeer grote waardering voor hun enthousiaste en engagement.

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste -  https://sites.google.com/site/foodconsultplus/



donderdag 10 mei 2018

Leerlingen van de Slagers-traireursschool Diksmuide creëren nieuwe streekproducten 100% West Vlaams



De organisatie ‘100% West-Vlaams’ en het Provinciaal Verbond der Beenhouwers van België stelden tijdens de derde Avond van de West-Vlaamse slager in Roeselare zes nieuwe streekproducten voor. Twee daarvan zijn ‘de kaasknots’ en ‘zomers gehakt’, meteen goed voor een erkenning als streekproduct 100West Vlaams.
Enkele leerlingen van afdeling ambachtelijke slagerij-traiteur o.a. Jolien Daelman, Arthur Blockeel, Emiel Demolder, Florian Coelus creëerden onder de deskundige leiding van vakleraar Jerry Vandemoortele de lekkere vleesproducten.

Bekijk de foto's  (klik hier)

Alternatief voor het duurder wordende varkenswangetje…

“De kaasknots is een bicepsspier van een varken opgevuld met Flandrien Kaas. Een marinade op basis van Reninge Oud Bruin van Seizoensbrouwerij Vandewalle uit Reninge geeft het vlees een lekker aroma. De bicepsspier is een alternatief voor het duurder wordende varkenswangetje. De lekkernij is vanaf begin september verkrijgbaar bij verschillende slagers in de regio” zegt fiere vakleraar Jerry Vandemoortele.  


De vijf andere nieuwe streekproducten zijn o.a. Zomers Gehakt, ook gemaakt in de Slagers-traireursschool Diksmuide, Seameat, Jerkeys, West-Vlaams lamsvlees en Tête Fraiche.

''Lokale producten liggen aan de basis van alle recepten", zegt Stephanie Van Lancke coördinator van 100% West-Vlaams. "Ze zijn met veel liefde en vakmanschap gemaakt." Het label 100% West-Vlaams staat garant voor kwaliteit.




Ontdek de recepten in deze brochure (klik hier)

Proef ze in drie campagnegolven bij een slager in je buurt. Vanaf 15 mei toveren het zomers gehakt (rucola, zongedroogde tomaat, gedroogde spiering, gemalen kaas en uiteraard gehakt) en de tête fraiche (frisse pastasalade met kop) de zon op je bord. Het seameat (vleesbrood met zeewier) en het West-Vlaams lamsvleesmet krokante seizoensgroentjes en couscous liggen vanaf 15 juni in de toonbank. Na de zomervakantie, vanaf 3 september verschijnen de laatste twee streekcreaties in de slagerijen: de kaasknots (bicepsspier opgevuld met kaas) en de jerkeys (gemarineerd gedroogd rundslvees). 

Bekijk de foto's  (klik hier)

Inschrijving - natraject en promotiecampagne Avond van de Slager 2018 (klik hier)

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste

zondag 15 april 2018

De Week van de slager 2018 van 16/4/2018 tot 22/04/2018


De Week van de slager 2018 van 16/4/2018 tot 22/04/2018

 De bezielers van DE WEEK VAN DE SLAGER, Henk en Liesbet De Vlieger uit Mariakerke (Gent), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, beten de spits af met een eerste klasbezoek op 31 januari 2018.


Het project rond DE WEEK VAN DE SLAGER is ondertussen geëvolueerd van een regionaal project naar een nationaal evenement met ondersteuning uit de hele slagerswereld. Zowel de slagerijscholen als de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België als onze partners GANDA en IMPERIAL, trekken mee aan de kar.

Hoofddoel blijft uiteraard dat zoveel mogelijk ambachtelijke slagers tijdens DE WEEK VAN DE SLAGER hun atelier openstellen voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar met als bedoeling het slagersberoep vanuit de ervaring op de slagersvloer te promoten naar jongeren toe. 

De doe- of bezoekdag moet de leerlingen onderdompelen in de wondere wereld van de slagerij. Door eens een kijkje te nemen achter de schermen, of meer nog, echt mee te werken, krijgen ze een juister beeld van het werk in de slagerij, van voeding en van de veelzijdigheid van het slagersvak.

Als er ook maar ééntje zich aangesproken voelt om de stap te zetten naar de slagerijschool, zijn wij geslaagd in onze missie!

In 2009 ging DE WEEK VAN DE SLAGER van start met 11 slagers en jaar na jaar doen we beter.  In 2017 liep het aantal geregistreerde deelnemers op tot 250.



Niet iedereen registreert zich omdat niet iedereen in de week van 16 april tijd heeft om scholen te ontvangen.  Wij maken de planning van u niet. Belangrijkste is dat u uw deuren opzet en ambassadeur van het slagersvak bent.  Dus ook al doet u uw WEEK VAN DE SLAGER niet in die week, dan nog kan u zich registreren en gebruik maken van onze gadgets.

Op de website van de DE WEEK VAN DE SLAGER die gekoppeld werd aan de website van de Landsbond is heel wat informatie te vinden over de deelnemende slagers, filmpjes en foto’s, het draaiboek etc



Week van de slager 2018

·       
  • Op de website www.deweekvandeslager.be
  • De edities van de Belgische Beenhouwerij van februari & maart schenken extra aandacht aan DE WEEK VAN DE SLAGER. 
  • Er worden ook berichten naar de pers verstuurd
  • WINKELAFFICHE VIA BB van februari


GADGETS

LEDEN DIE ZICH INSCHRIJVEN EN ONS LATEN WETEN HOEVEEL LEERLINGEN ZE IN HUN SLAGERIJ ONTVANGEN, KRIJGEN GRATIS GADGETS

Op eenvoudige vraag per mail aan de Landsbond schenkt DE FIRMA GANDA elke leerling een prachtige spaarpot (zolang de voorraad strekt). De spaarpotjes worden bij u afgeleverd. 

Door een mailtje te sturen naar de Landsbond krijgt u van Imperial een doos Frozen kippenworstjes met worteltjes geleverd om uit te delen aan de bezoekertjes.

Meer info of aanvragen gadgets:
 carine.vos@landsbond-beenhouwers.be



De Week van de slager Praktisch


Op onze website vind je heel wat praktische info zoals een voorbeeldbrief aan de schooldirectie, receptjes voor de organisatie van een doedag en een voorbeeld van een draaiboek dat je kan gebruiken om leerlingen veilig kennis te laten maken met het slagersberoep in je eigen slagerij.

Een goede raad … Maak het eenvoudig en vooral veilig!

Karkassen of halve dieren, kunnen  kinderen afschrikken daarom stellen we voor om hen brochetjes of hamburgertjes te laten maken. Meisjes spelen graag winkeltje, doe daar misschien ook eens iets mee en laat hen het vlees inpakken en afrekenen.

Voor alle veiligheid: zorg dat de leerlingen niet in contact kunnen komen met messen, zagen etc.  Laat hen ook niet met de handen in gehaktmolens graaien!  Het vers maken van gehakt is misschien interessant maar kan gevaarlijk zijn!

Tot slot: Maak foto’s en zend ons foto’s door zodat we in de volgende Belgische Beenhouwerij een beeldverslag kunnen maken van jullie prestaties ☺.

Alle foto’s, vragen of opmerkingen mag je verzenden naar:
carine.vos@landsbond-beenhouwers.be

ORGANISATIE DOEDAG PRAKTISCH

Zorg dat de werkplaats en winkel op orde zijn VOOR de leerlingen komen. Doe iets creatief en zorg ervoor dat iedereen mee kan doen (ook allochtonen). Let erop dat elk kind dezelfde hoeveelheid ingrediënten krijgt en verdeel de leerlingen in kleine groepjes, dat werkt gemakkelijker. Een begeleider per werktafel is geen overbodige luxe.

Leg vooraf uit wat je gaat doen en geef de nodige uitleg bij de ingrediënten. Zorg voor een ontspannen sfeer en vergeet niet om de leerlingen een aandenken van de dag mee te geven.  De jeugd is verzot op foto’s voor de sociale media, ook dat is reclame voor je zaak. Neem dus foto’s en stuur die door naar de leerkracht en natuurlijk ook naar onze redactie. Hang de foto’s achteraf op in de winkel, de leerlingen zullen graag met hun (groot)ouders terugkomen om de foto’s te bekijken.





Receptjes om samen te maken .... Aan de slag


Mini-brochettes

Vlees in kleine blokjes snijden en kruiden.(droge marinade)
Uien en pepers in kleine reepjes snijden en op prikkertjes steken.
Indien mogelijk bakken in de pan en ter plaatse opeten

Gourmetballetjes


Gemengd(bereid) gehakt
700g mager varkensvlees. (deel rund)
15g keukenzout
300g vast varkensvet
2g witte peper
1 ei
1g muskaatnoot
40g paneermeel.
Kleurstabilisator (zie verpakking)


Bereidingswijze
Laat aan de leerlingen zien dat je vlees en vet sorteert. Weeg de overige ingrediënten af. Draai gehakt en laat de leerlingen vanop veilige afstand kijken.

1. Geef elke leerling de nodige hoeveelheid gehakt
2. balletjes rollen van 30g
3. in wit van ei rollen
4. in gekleurd paneermeel draaien

!!! er kan ook zelfklevend droog paneermeel worden gebruikt

Kipsalade met curry (toastjes)

300g kippenvlees
2 gekookte eieren
1g peper
40 stuks toastjes
100g  mayonaise
5g zout
5g curry
versiering: ananas


Maak samen met de leerlingen kipsalade.  Laat ze creatief toastjes garneren die je samen opeet.



Veel succes!

Redactie: Bertrand Vande Ginste // https://sites.google.com/site/foodconsultplus/



donderdag 12 april 2018

UITNODIGING - Avond van de Slager - 24 april 2018




UITNODIGING - Avond van de Slager - 24 april 2018

Schrijf nu gratis in!

Avond van de Slager 2018 - KOM & ONTDEK
Zes recepten voor nieuwe verrassende producten liggen klaar om tot leven te komen in de West-Vlaamse slagerijen. Ze zijn het resultaat van een intense samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de  Slagersbond, 100% West-Vlaams en de drie slagerijscholen Syntra West, het Technisch Atheneum Diksmuide en Ter Groene Poorte. Een gouden combinatie van kwaliteitsvolle ingrediënten en vakmanschap die enkel overheerlijke en innovatieve eindproducten kan opleveren.

Met gepaste trots zullen de leerlingen en leerkrachten die maandenlang hebben gesleuteld aan de recepten hun vernieuwende producten aan u voorstellen op de derde Avond van de West-Vlaamse slager. 

Ontdek en proef de zes creaties op 24 april 2018 om 19u30 in het Huis van de Voeding in Roeselare
adres:

Huis van de Voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare

Programma
19:30 - Ontvangst
19:45 - Verwelkoming door Ivan Claeys en Stephanie Van Lancker
20:00 - Voorstelling van de zes innoverende slagersproducten
20:45 - Slotwoord door Dhr. Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie provincie West-Vlaanderen
21:00 - Netwerkreceptie met de nieuwe producten
22:30 - Einde 
Kom & ontdek
Reserveer alvast de Avond van de Slager 2018 (24 APRIL 2018) in uw agenda en kom de zes nieuwe producten voor uw slagerij ontdekken en proeven in het Huis van de Voeding in Roeselare. Schrijf u gratis in via onderstaand formulier, de avond zelf ontvangt u de zes innovatieve recepten.
Schrijf gratis in (klik hier)
Redactie: Bertrand Vande Ginste // https://sites.google.com/site/foodconsultplus/