Nl - Fr - Eng – Deu….

donderdag 30 juni 2022

Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar! Info & inschrijvingen

Heb jij een passie voor slagerij, vleeswaren, traiteur ?... Wij maken je dromen waar! 


Individueel infomoment - Secundair onderwijs SLAGERIJ & VERKOOPSTECHNIEKEN

Wil je al eens kennismaken met de studierichting SLAGERIJ EN VERKOOPSTECHNIEKEN in het Atheneum – ‘Slagers-Traiteursschool GO!’ Diksmuide? Boek snel een (vrijblijvende) afspraak! (klik hier)

Interesse in één van onze studierichtingen?

Inschrijvingen tijdens vakanties:
De eerste week van juli.
De laatste twee weken van augustus.
Telkens van 9 tot 16u.



Of kies voor....

 

Volwassenenonderwijs SLAGERSOPLEIDINGEN & TRAITEURSPECIALITEITEN

Info (klik hier)


***************************************************************

Bijkomende info....

Slagerijtechnieken - Dubbele finaliteit of arbeidsmarkt. Uniek in de streek!


Interesse in één van onze studierichtingen?

Tijdens vakanties:
De eerste week van juli.
De laatste twee weken van augustus.
Telkens van 9 tot 16u.

Heb jij een passie voor slagerij, vleeswaren, fijnkost en traiteur? ... wij maken je dromen waar !

Altijd al jouw eigen salami willen maken? Geïnteresseerd in de beste manier om een ham te roken? Hoe maak je de perfecte paté? Of heb je meer interesse in het verkopen van vleeswaren? Dit alles en meer leer je in onze afdeling slagerij, de referentie voor alles met vleeswaren in België.

Interesse? 


Gelieve een afspraak te maken op het nummer 051/51.92.51. (Wacht niet te lang, zo kunnen tijdig alle boeken worden besteld!)

Info: Voor alle afdelingen !


Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB  
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide

051 51 92 51


Uniek in Vlaanderen



KIES VOOR OPLEIDING SLAGERIJ EN VLEESWAREN & FIJNKOST EN TRAITEUR


·                 >  leer alles over slagerij, vleeswaren, fijnkost en traiteur

·                 > professionals als vakleraars

·                 > volledig vernieuwd met moderne snijmachines,         koelinstallaties, keukens voor bereidingen, traiteur-  accommodatie, ... EEG uitsnijderij

·                 > reality-slagerij als oefen-omgeving, didactische winkel…

·                 >   stages bij gerenommeerde bedrijven en traiteurs vanaf het vijfde leerjaar

·                 > te volgen op zowel TSO als BSO onderwijsniveau

·                 >  te volgen in dag- en avondonderwijs, in secundair- en  volwassenenonderwijs

·          >  mogelijkheid tot specialisatie traiteur

·         >  60 jaar ambachtelijke ervaring!

·           > verblijf in internaat is tijdens de week mogelijk

·          >  winnaar op diverse competities in binnen- en buitenland

·           > ….



Heb je ambities om slager-traiteur te worden of ben je op zoek naar een andere studierichting… neem gerust contact op!

Info:

Slagers-Traiteursschool Atheneum - Dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat &
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide
 
 051 51 92 51
 dir.atheneumdiksmuide@go-scholengroepwesthoek.be


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 19 juni 2022

Ambachtelijke slagers gehuldigd door Eerste Minister De Croo en Minister van Middenstand, David Clarinval

Brussel, 16-05-2022

De laureaten van de Meesterschapwedstrijden voor Beenhouwers werden samen met de bestuurders van de Belgische Beenhouwersbond en juryleden van de Meesterschapwedstrijd, door Eerste Minister De Croo en Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval, ontvangen op de eerste editie van de ceremonie van de Meesterschapwedstrijden in de majestueuze spiegelzaal van het Brusselse Egmontpaleis op een aperitiefdiner.

Foto: (vlnr) Ivan Claeys (Voorzitter Belgische Landsbond der Beenhouwers), Minister David Clarinval, Philippe Bouillon (voorzitter Fédération nationale des bouchers de BelgiqueLandsbond), eerste finaliste Nathalie Van Der Straeten, tweede finalist Filip Ceusters, Eerste minister Alexander De Croo, eerste slager van België Cédric Mortier, Andreas De Cruyenaere, tweede finalist Joran Delbaere, 3de Beenhouwer van België Filip Ceusters en 2de beenhouwer van België, Petra Van Beneden, Peter van de Weyer, en uiterst rechts Jef Havermans (in naam van de familie Havermans: eerste finalist Beste Beenhouwer van België)

 >>> Fotoalbum (klik hier)

Cédric Mortier uit Nevele is de 'Beste beenhouwer van België'   

Interview met ‘De beste slager van België, Cédric Mortier uit Nevele 

Meesterschapwedstrijd 2021 in beeld  

De Eerste minister benadrukte in zijn speech het belang van de zelfstandige ondernemers in onze samenleving en loofde de vakkennis die de Belgische ambachtslieden uitdragen. Hij stelde dat ons land heel wat te bieden heeft op dat vlak maar dat we soms iets te bescheiden onze ambachtelijke producten in de kijker zetten. Met de organisatie van de Meesterschapwedstrijden moet daar verandering in komen.

Er werd kosten noch moeite gespaard om van deze avond een feestelijke avond te maken. De ontvangst was hartelijk, de buffetten waren uitstekend, net als de live muziek.

Onze beenhouwers tekenden allemaal present en deze heugelijke ontvangst wordt vast een mooie herinnering voor hen allemaal.

Wij bedanken dan ook de ministers voor de ontvangst en iedereen die meewerkte om de prestigieuze vakwedstrijden mee in goede banen te leiden en hopen dat we de volgende editie terug kunnen rekenen op zo’n prachtig feest.

Mogelijke nieuwe kandidaten kunnen alvast aan de voorbereiding beginnen …

Lees de volledige reportage NL (klik hier)

Lees de volledige reportage FR (klik hier)

 >>> Fotoalbum (klik hier)


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/











dinsdag 31 mei 2022

De leerlingen slagerij van het Atheneum GO! Diksmuide zijn op GWP geweest naar Barcelona

Een GWP is een verblijf van ongeveer 3 tot 8 dagen in het binnen- of buitenland. Tijdens deze periode ligt de nadruk niet op ontspanning maar op de zelfredzaamheid van de leerlingen. Voor elke groep werd de GWP een combinatie van cultuur en ontspanning. Er stonden boeiende museumbezoeken en stadsrondleidingen op het programma maar tevens sport en teambuilding. De formule in kleine groepjes werd door iedereen gesmaakt. Geschiedenis en cultuur werden belicht aan de hand van verschillende bezoeken en wandeltochten. We ontdekten de eigenheid van de Catalaanse cultuur. Bovendien probeerde deze GWP het groepsgevoel, de zelfredzaamheid en de interesse voor kunst en cultuur aan te wakkeren. Een avondwandeling, een fietstocht, een aantal museumbezoeken, wandelzoektochten en een vrije namiddag maakten deze GWP compleet.


Tijdens ons bezoek aan La Boqueria hebben onze leerlingen hun ogen de kost gegeven bij de verschillende toonbanken van de gekende Spaanse hammen. Ze hebben deze natuurlijk geproefd samen met andere lekkere Spaanse delicatessen. Het was een zeer unieke ervaring voor onze enthousiaste leerlingen slagerij. (PVG)

Info: www.go-diksmuide.be

Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar! 
Info & inschrijvingen

Interesse in één van onze studierichtingen? 

Op naar het secundair? Kom dan zeker langs op één van onze individuele infomomenten en kies de modules die bij jou passen.

Nu mogelijkheid tot infomomenten en/of inschrijving op

  zaterdag 2 juli van 9:00 - 12:00u.... meer info (klik hier)



Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


vrijdag 15 april 2022

Keurslager Jeroen en Joyce uit Avelgem ‘Belgisch Kampioen’ op internationale wedstrijd ‘Confrérie des Chevaliers’

Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de kijker

Het slagersechtpaar Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier aan de Oudenaardsesteenweg in Avelgem heeft zojuist voor het eerst deelgenomen aan de 42e editie van de internationale slagerswedstrijd  ‘Confrérie des Chevaliers’ die dit jaar doorging in Nederland. Tot hun verbazing en trots wonnen hun 15 inzendingen 12 keer goud en 3 keer zilver. 


>>> Fotoalbum (klik hier)

Er namen 95 slagerijen uit 7 verschillende Europese landen deel met 800 producten. Een internationale jury keurde alle inzendingen. De gemiddelde score van de producten bepaalde de internationale en nationale kampioenen.

 

Jeroen en Joyce en hun team zijn er trots op, dat niet alleen hun klanten, maar ook de internationale jury van de prestigieuze slagerijwedstrijd van de ‘Confrérie des Chevaliers, de geboden kwaliteit wisten te waarderen.


 Diverse producten met GOUD bekroond!



"Ik wist dat onze producten van hoge kwaliteit waren, maar het feit dat de 15 gepresenteerde producten een medaille wonnen, waarvan 10 zelfs met alle punten (50 op 50) heeft ons verrast. Wij zijn een echte ambachtelijke slagerij. Je kan als slager gemakkelijk charcuterie klaar gemaakt aankopen, maar wij maken hier alles zelf klaar. Het is zo’n beetje het handelsmerk waar we mee uitpakken”,  aldus de fiere Jeroen.

Een zware brand verwoeste in 2016 de keurslagerij en er werd onmiddellijk een pop-up winkel opgestart en na acht maanden ging de compleet vernieuwde en moderne slagerij terug open.

Jeroen Lievens en Joyce Cordonnier zijn oud-leerlingen van de ‘Slagers-Traiteursschool GO – Diksmuide.

Proficiat en een dikke pluim voor het ganse team van Jeroen en Joyce.

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

donderdag 31 maart 2022

GO! – Atheneum Diksmuide kijkt tevreden terug op succesvolle Slagers-Traiteurs@WORK

Na de digitale opendeurdag van vorig jaar mochten we op zondag 27 maart jl. iedereen opnieuw verwelkomen op onze school, campus Kaaskerkestraat 22.

De organisatie van dit infomoment  was nog niet zoals voor COVID-19, waarbij tal van activiteiten georganiseerd werden. Dit jaar konden de geïnteresseerde bezoekers kennis maken met de verschillende afdelingen, leerlingen en vakleraars @WORK !


>>> Fotoalbum (klik hier)

Via het fotoalbum vinden jullie alvast enkele sfeerfoto’s van Slagers-Traiteurs@WORK

Info & inschrijvingen (klik hier

Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar!


Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 29 januari 2022

Oud-leerling in de kijker - Onderzoeksprofessor Guy Smagghe wereldwijd geroemd voor z’n studies over insecten

Guy Smagghe wordt ereburger van Diksmuide

Guy Smagghe (53) kreeg tijdens een feestelijk moment officieel een oorkonde als ereburger van de stad Diksmuide. Normaal gezien had dat al vorig jaar moeten gebeuren, maar toen strooide corona roet in het eten. Smagghe, opgegroeid in Woumen, maakt(e) naam en faam in de wereld van de bioingenieurswetenschappen. Insecten kennen voor hem geen geheimen meer en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide.

Smagghe, opgegroeid in Woumen, maakt(e) naam en faam in de wereld van de bio-ingenieurswetenschappen. Insecten kennen voor hem geen geheimen meer en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide

Diksmuide koestert haar (gewezen) inwoners die zich op een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt. Onder meer baron Hugo Vandamme, ingenieur en ondernemer, en Anna Vuylsteke († 2017), pionier voor het toerisme in Diksmuide, kregen eerder al de titel van ereburger. Nu is het de beurt aan Guy Smagghe. Of beter gezegd professor, doctor én ingenieur, want die academische titels mag hij dragen, naast z’n vele andere (inter)nationale onderscheidingen en erkenningen. Beginnen doen we echter … bij het begin.

“Ik ben opgegroeid in Woumen bij mijn ouders Walter Smagghe en Agnes De Corte. Als kleuter liep ik school bij de ‘nonnetjes’ in Woumen, voor mijn lagere en middelbare school trok ik naar het Koninklijk Atheneum in de Grauwe Broedersstraat. Nadien ging het, zoals bij wel meer studenten, richting Gent. Ik volgde er de opleiding ‘landbouwkundig ingenieur’, nu beter bekend als bio-ingenieur. Ik leerde er ook m’n vrouw Betty kennen. We bleven meer dan tien jaar in Gent ‘plakken’, maar met drie kinderen werd ons huis daar wat te klein. Ondertussen wonen we in Temse. 

 

INTERNATIONALE ERKENNING ‘Wetenschappelijk onderzoek is internationaal’ is één van Smagghe’s motto’s en dat resulteerde in erkenning over de hele wereld. In 2012 werd hij als een van de jongsten ooit verkozen tot ‘Fellow’ van de prestigieuze ‘American Association for the Advancement of Science’ (AAAS), de grootste wetenschappelijke vereniging met veel Nobelprijswinnaars en ook uitgever van het topvaktijdschrift ‘Science’.” Daarnaast circuleert zijn naam ook op een lijst van meest geciteerde onderzoekers bij andere collega-onderzoekers én heeft hij vier eredoctoraten ontvangen in drie continenten: Afrika, Azië en Europa. Sinds vorig jaar maakt hij ook deel uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), een genootschap van excellente wetenschappers, kunstenaars en bedrijfsleiders. Zijn erelijst is te lang om op te noemen, Smagghe is duidelijk een Diksmuideling met wereldfaam.

 



PASSIE VOOR INSECTEN 
Zijn universitaire opleiding bezorgde hem, naast de liefde, ook de passie voor insecten. Hij specialiseerde zich via (post)doctoraatsonderzoek verder op het vlak van insecten- en landbouwwetenschappen en werd in 2002 benoemd tot onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Gent. “Ondertussen doe ik al bijna 30 jaar onderzoek met insecten die belangrijk zijn voor de landbouw. Samen met mijn onderzoeksgroep zijn we uitgegroeid tot wereldwijde experts op het gebied van insectenonderzoek. De ambitie? Duurzame en innovatieve oplossingen integreren in onze moderne landbouw om die groener te maken en zowel plaaginsecten als gewasbescherming op een milieuvriendelijke manier aanpakken.

 KENNIS DELEN IN DIKSMUIDE 
Hoewel hij al een tijdje niet meer in Diksmuide woont, wil Smagghe zijn expertise maar wat graag delen. “Ik wil, uit interesse, m’n steentje bijdragen aan het bijenactieplan van de stad om hun leefomstandigheden te verbeteren door bijvoorbeeld een stuifmeelrijke en bijvriendelijke omgeving te creëren. Ook het afraden van het gebruik van pesticiden, en waar het kan zelfs pesticidevrije zones creëren, kan helpen. Samen met de dienst Openbare Ruimte wil ik ook mee nadenken over concrete acties zoals een aangepast maaibeheer of bijvriendelijk beheer van braakliggende terreinen en graslanden. Misschien kan dat ook aansluiten bij natuurzones langs de IJzer en De Blankaart. Recreatie, mobiliteit en landbouw in harmonie.”

Insecten kennen voor hem geen geheimen meer en die kennis wil hij ook graag delen in Diksmuide.


Bron: Stadsmagazine Diksmuide

GERELATEERDE BERICHTEN 

Professor Smagghe Ugent gekozen als lid van grootste internationale wetenschappelijke vereniging

 De Gentse professor Guy Smagghe is door de American Association for the Advancement of Science (AAAS) verkozen tot ‘Fellow’ op basis van zijn wetenschappelijke bijdragen over de rol van insecten in de landbouw. Professor Smagghe is verbonden aan de vakgroep Gewasbescherming van de Universiteit Gent en is pas de tweede Belg die deze eer te beurt valt.De American Association for the Advancement of Science is de grootste internationale wetenschappelijke vakvereniging ter wereld en geeft ook het toptijdschrift Science uit.


De AAAS werd opgericht in 1848 en selecteert sinds 1874 een aantal zogenaamde Fellows. Dit zijn wetenschappers  bijna uitsluitend uit de VS afkomstig _ met bijzondere verdiensten binnen hun vakgebied. Prof. Smagghe is momenteel de tweede Belg die zich Fellow mag noemen, na biochemicus professor Christian De Duve die in 1974 een Nobelprijs won. Onder de AAAS Fellows zijn trouwens meerdere Nobelprijswinnaars, wat de hoge kwaliteit en uitstraling van de AAAS onderlijnt.

De ceremoniële overhandiging van de titel zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse algemene conferentie van de AAAS in Vancouver in februari 2012.

Prof. Smagghe is onderzoeksprofessor binnen de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. Zijn interesse gaat zowel naar fundamenteel als toegepast onderzoek op het vlak van insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Er wordt gewerkt met schadelijke en nuttige insecten die van belang zijn in de landbouw, zoals rupsen, kevers, bladluizen en hommels.

Professor Smagghe en zijn onderzoeksgroep verrichten origineel basisonderzoek om de mechanismen van groei en ontwikkeling bij insecten te ontrafelen. Er gaat bijzondere aandacht naar het unieke ontwikkelingsproces van metamorfose waarbij een insect een volledige gedaanteverwisseling ondergaat (bijvoorbeeld van rups over pop tot adult). Het onderzoek richt zich op de verschillende niveaus; van DNA tot het ganse insect. Hierbij wordt gebruik gemaakt van klassieke en meer moderne biotechnologische technieken zoals RNA-interferentie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ecologische rol van insecten en de interacties met hun leefomgeving. Hier ligt de nadruk vooral op hommels die zorgen voor de bestuiving en dus de productie van vele landbouwgewassen.

In het luik toepassingsgericht onderzoek wordt ook ijverig gezocht naar nieuwe interessante insect-specifieke receptoren en nieuwe natuurlijke componenten die bruikbaar zijn binnen een duurzame en milieuvriendelijke gewasbescherming. Het credo van prof. Smagghe en zijn onderzoeksgroep is: “Passie voor onderzoek ten dienste van de samenleving”.

Bron.  Het Nieuwsblad – 13-12-2011


UGENT-PROF TOEGELATEN TOT GENIALE MENSENCLUB

 De American Association for the Advancement of Science verkoos professor Guy Smagghe tot Fellow, en dat is geen klein bier. Hiermee voegt hij zich namelijk bij een hele resem topwetenschappers, al dan niet met Nobelprijs.

 De AAAS is ’s werelds grootste wetenschappelijke vakvereniging en tevens uitgever van het prestigieuze tijdschrift Science. Ze selecteert haar Fellows op basis van bijzondere bijdragen in hun vakgebied. Professor Smagghe is de tweede Belg die deze eer te beurt valt – Nobelprijswinnaar Christian de Duve ging hem vooraf – en dankt dit aan zijn kennis over insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Samen met zijn team van 25 onderzoekers houdt hij zich bezig met zowel fundamenteel als toegepast werk. Ze werken enerzijds aan onderzoek om plaaginsecten de wereld uit te helpen, maar anderzijds helpen ze hommels — de goeierds die voor de bestuiving van gewassen zorgen en ons zo voorzien van eten — aan de beste overlevingskansen. U hoort het al: een multidisciplinaire duizendpoot.

Net terug van Vancouver, waar hij een rozet opgepind kreeg door de voorzitster van de AAAS, zit professor Smagghe alweer achter zijn bureau. Daar is hij omringd door papierbergen, potjes eetbare rupsen en een exemplaar van Rupsje Nooitgenoeg.



Waar komt uw interesse voor insecten vandaan?

“Wat mij steeds mateloos geboeid heeft, is de metamorfose die insecten ondergaan. Hoe een rups een vlinder kan worden, vind ik fantastisch. De film Erik of het klein insectenboek wakkerde in mijn kindertijd de interesse aan, en toen ik wat ouder was, vond ik ook Kafka’s Metamorphosis geweldig. Later ben ik dan bio-ingenieur gaan studeren, en tijdens het schrijven van mijn thesis over het hormoon dat de vervelling bij insecten — en dus de metamorfose — induceert, had ik de smaak echt te pakken. Nu ben ik gefascineerd door het vergelijken van verschillende insecten. Om die reden houd ik me bezig met meerdere insecten, waar andere onderzoekers zich meestal op één organisme focussen.”

Een van de onderzoeken die u en uw team nu voeren, draait rond het uitschakelen van de coloradokever, die ravage aanricht op aardappelvelden overal ter wereld. Hoe gaat dit in zijn werk?

“Coloradokevers voeden zich met de bladeren van de aardappelplant, die kalium bevatten. Dat bracht ons op het idee om de celmembraanpompen, die ervoor zorgen dat de kaliumbalans in de cellen van de coloradokever op punt blijft, plat te leggen. Dat kunnen we doen door te werken met RNA-interferentie. Concreet wil dat zeggen dat als de coloradokever dan zo’n plant begint te verslinden, hij een construct binnenkrijgt dat ervoor zorgt dat een van de genen die het goed werken van deze pomp garandeert, niet tot expressie komt. Op deze manier ligt de kever binnen de dag op zijn rug.”

Wat onderscheidt deze techniek?

“Het grote voordeel van deze methode is dat we hier aan selectieve bestrijding doen. De coloradokever sterft, maar deze middelen zijn onschadelijk voor de mens en andere eventueel nuttige insecten. Zo’n specifieke aanpak verschilt helemaal van het nattevingerwerk dat vroeger vaak werd toegepast — de universeel inzetbare, toxische pesticiden van weleer raken stilaan in onbruik.”

Doordat ze instaan voor de bestuiving van gewassen, zijn hommels nuttige insecten en daarom neemt u ze ook onder de vleugels. Wat doet u om ervoor te zorgen dat ze hun werk optimaal kunnen uitoefenen?

“Momenteel zijn we met tests bezig die bekijken of chemicaliën die gebruikt worden in de landbouw wel compatibel zijn met de hommels. Ook bekijken we welke bacteriën zich allemaal in hun darmen bevinden. Als we hieruit dan de goede bacteriën kunnen isoleren én ze ook nog eens kweekbaar blijken te zijn, kunnen we door toedienen van deze probiotica streven naar een betere algemene gezondheid van de hommels, wat iedereen ten goede komt. Nu zijn we nog met het fundamentele werk bezig — is deze darmflora gelijk bij alle hommels, wat is de functie van elke bacterie — maar dit werk valt zeker revolutionair te noemen.”

Bron: HET BLAD VAN BITS — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent –  Clara Casert – foto Kristin Van Damme - 05-03-2012

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


 

 

zondag 23 januari 2022

‘Procureur’ of spiering… een recept idee van ambachtelijk slager Erwin Mertens & TV-kok Sofie Dumont

Het lekkerste stukje vlees dat je niet kent: de procureur of spiering

“Het Belgische varkensvlees is het beste ter wereld. En het allerbeste stuk van dat varken is het vlees van de nek: de spiering of procureur. Zacht van smaak, sappig en zo botermals dat het op je tong smelt.” Aan het woord is Erwin Mertens, viervoudig beste beenhouwer van België en horecaondernemer. Als het aan hem ligt, krijgt spiering of procureur straks een ereplaats op je eettafel. En om het vlees opnieuw in de kijker te zetten werkt hij samen met niemand minder dan chef Sofie Dumont.

Spiering of Procureur

Spiering, procureur of varkensnek is drie keer hetzelfde vlees. Toch kun je bij de slager het best naar procureur vragen, want dat is al uitgebeend. Het vlees is mooi gemarmerd en daardoor enorm sappig. Het beste stuk van het varken, als het van beenhouwer Erwin Mertens van slagerij De Kapblok en Foodgarage Hoase in Heverlee afhangt.

“Belgische procureur staat als delicatesse op het menu van de beste restaurants ter wereld – van Moskou tot New York. Kijk je bij ons in de slagerstoog? Dan is het een van de goedkoopste stukken vlees. Echt een verborgen pareltje dus!” – Erwin Mertens

Varkensvlees van bij ons staat garant voor een duurzaam, lokaal en smaakvol topproduct. De Belgische varkenshouderijen werken volgens de strengste kwaliteitsnormen en het welzijn van het dier staat steeds voorop. Door o.a. aangepaste stalinrichtingen en uitgebalanceerd voeder wordt de milieudruk vermindert. Dat maakt van ons Belgisch varkensvlees, bovenop een van de lekkerste-, een van de meest duurzame soorten varkensvlees ter wereld.

Bereiding

Hoe kun je de spiering klaarmaken? Met veel liefde en geduld in een stoofpotje of meteen in de pan. Erwin Mertens creëerde samen met Sofie Dumont een gerechtje om duimen en vingers bij af te likken. Volg onderstaande recept en verwen je gasten met deze vergeten delicatesse.

INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN)

·         4 spieringkoteletten

·         1 klont boter

·         1 sjalot

·         Tak salie en tijm

·         Peper & zout

Ratatouille:

·         Olijfolie

·         1 ajuin

·         4 teentjes look

·         1 gele en 2 rode paprika's

·         Peper en zout

·         1 kl oregano

·         1 el balsamico crème

·         400 g cubetti in blik

·         1 kl tabasco

·         1 smalle lange aubergine

·         1 courgette

·         3 tomaten

·         1 el tijmblaadjes

·         2 el olijfolie

BEREIDINGSWIJZE

Ratatouille:

1.     Snij de ui en look fijn, stoof aan in olie en kruid met peper en zout.

2.     Snij de rode paprika fijn en voeg toe samen met de cubetti, balsamico, peper, zout, oregano en tabasco, laat even onder deksel sudderen.

3.     Snij de aubergine, courgette en tomaat in dunne schijfjes.

4.     Snij de paprika in vier en dan in ongeveer even grote vierkanten als de courgette.

5.     Doe de mooi ingedikte saus in een ovenschaal, neem nu telkens een schijf aubergine, tomaat, courgette en paprika en schik ze recht in de saus, doe zo verder tot alles is opgebruikt en de schotel vol is.

6.     Meng de tijm en olie met peper en zout en smeer over het geheel.

7.     Bedek de schotel met aluminiumfolie en steek 40 min in oven van 195°.

8.     Neem de folie eraf en laat nog even een 10-tal minuten verder kleuren.

Vlees:

1.     Kruid het vlees met peper en zout, laat de boter smelten in de pan en kleur elke kant mooi goudbruin samen met de doormidden gesneden sjalot en kruiden.

2.     Overgiet het vlees geregeld met de schuimende boter.

3.     Serveer eventueel met frietjes, rijst of aardappelen.

Je kan het uitgeschreven recept ook vinden op www.sofiedumont.be. Ontdek nog meer recepten met varkensvlees van bij ons op www.lekkervanbijons.be/vlees.