De leerlingen van de Slagers-Traiteursschool AtheneumDiksmuide lieten hun prachtige inspirerende creaties
zien tijdens de opendeurdag zondag 26 maart
jl. De talrijke opgekomen bezoekers konden het reilen en zeilen van de
verschillende afdelingen van dichtbij beleven. Naast het proeven, de demo’s,
workshop voor nieuwe leerlingen… waren de absolute publiekstrekkers onder
meer de prachtige thema etalages met sierschotels en culinaire bereidingen.
Een school met 60 jaar ambachtelijke ervaring die in
gans Vlaanderen bekend is voor haar zeer kwalitatieve slagersopleiding. De
Slagers-Traiteursschool te Diksmuide leidt al tientallen jaren jonge ambitieuze
mensen op om de finesses van het slagersvak volledig onder de knie te krijgen.
Deze opleidingen zijn dan ook allesomvattend. Naast de technologie van de
grondstoffen, de technieken, de werkmethodes en -middelen, de apparatuur en de
actualiteit in verband met het beroep, gaat ook heel wat aandacht naar
bedrijfsvoering en bedrijfsbeheer. De afgestudeerde slager moet immers als
zelfstandige én als werknemer kunnen functioneren.
De afdeling slagerij in het Atheneum GO! Diksmuide beschikt over een
modern machinepark waarbij er een perfect evenwicht is tussen moderne technologische ontwikkelingen en
ambachtelijk vakmanschap. Tijdens de opleiding wordt er naast de productie
van vleeswaren ook focus gelegd op verkoop in eigen beheer, dit in onze eigen
hypermodern uitgeruste didactische
winkel die voldoet aan de strengste normen. Hier leren de toekomstige
slagers omgaan met klanten, hoe de bediening vlot en correct verloopt.
Rality-slagerij als oefen-omgeving met didactische winkel…
Nieuwe
maatschappelijke tendensen en evoluties vragen steeds een kritische blik van
onze vakleraars om hun leerlingen binnen te gidsen in de hedendaagse
slagerij van de 21ste eeuw. De ambachtelijke slager heeft de
mogelijkheden om zich te onderscheiden van de grootdistributie door de klemtoon
in zijn eigen zaak te leggen op kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit. De vakleraars volgen de
vleessector op de voet om zich te specialiseren
in nieuwe technieken, betere
grondstoffen of duurzame producten. Door de snel evoluerende technologie,
food- en culinaire tendensen gaan de leraars steeds actief op zoek naar
innoverende methodes om de leerlingen klaar te stomen voor het professionele
bedrijfsleven. De school draagt duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel
en kan steunen op de uitstekende knowhow van haar lesgevers. Reeds
vanaf de eerste graad kunnen de leerlingen in het Atheneum GO!
Diksmuide naast een brede algemene basisvorming kiezen voor modules voeding,
slagerij en horeca. Vanaf het derde jaar (tweede graad) kan de leerling dan
voluit kiezen voor de richting slagerij, ofwel in de afdeling dubbele
finaliteit (voorheen TSO), ofwel in de arbeidsgerichte finaliteit (voorheen
BSO).
"Slager-traiteur… da's echt cool”
Tijdens de jaarlijks terugkerende vakwedstrijden
met nationale uitstraling halen onze
leerlingen telkens heel wat prijzen binnen. Ook op diverse beurzen pronken
ze met hun prachtige sierschotels en heerlijke vleesbereidingen.
Heb je ambitie om
slager-traiteur te worden? Kom dan zeker kennismaken met onze school en
vakleerkrachten door een individuele afspraak te maken of kom naar een van onze
infomomenten. We zullen je met open armen ontvangen. Info: Slagers-Traiteursschool
Atheneum - Dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat & Volwassenenonderwijs CVO
Cervo-GO & VDAB Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide
Tijdens
de proclamatie van de vakwedstrijd De Beste Ambachtelijke
‘Varkensrilette’ & Beste ‘Breugelbuffet” werden de winnende
leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide tijdens het banket met 810 genodigden in de bloemetjes gezet. Deze
vakwedstrijd werd reeds voor de 16e keer
ingericht door:‘HetGenootschap van de orde Jean Berquin’, vzw
Oud-leerlingenbond - ‘Slagers-traiteursschool GO! van het Atheneum -
Diksmuide’ en Salons
Saint-Germain. De
leerlingen en vakleraars van de afdeling slagerij-traiteur verzorgden mede
dit grandioze evenement! Dit
jaarlijkse Festival van het Varkentje heeft opnieuw een volle zaal getrokken.
De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke galamenu waarbij het varken de
hoofdrol speelde. Miss België, Justine
De Jonckheere presenteerde de proclamatie. Zij kregen allen vele
felicitaties en de prijzen uit handen van Ivan Claeys, Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Norbert Van Speybroeck, Adviseur Belgische Beenhouwersbond en Jochen Nolf, DirecteurSlagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide.
Foto: Het volledige organisatieteam van de
Slagers-Traiteursschool GO! atheneum
Diksmuide Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier
2023’ Dit jaar
streden terugzowel
professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke‘varkensrillette’. Bij de profs
wonHenri Vanholme van Café-restaurant 't Hof van
Commercein
Stavele de 1e prijs. De 2e plaats
ging naar Dries Sentobin van Culinaire slagerij Dries uit Roeselare, die al enkele keren de 1e plaats
won. Brecht Parmentier uit
Staden, won de3e plaats als jonge starter van de Hoeveslagerij & traiteurdienst Fenx.
Henri Vanholme (36) en zijn partner Astrid baten samen met zijn moeder Iris en team
het Café-restaurant't Hof van
Commerce in Stavele uit. Dat 't
Hof van Commerce geen traditioneel eethuis is, staat vast. Daar zorgt de
flamboyante dame des huizes, Iris wel voor. Bediening aan tafel bestaat hier
niet. Men krijgt een bord en men bedient zichzelf aan het buffet in de
beenhouwerij. Daar ligt een uitgebreid assortiment aan vlees van hetvarken, groenten, fruit, sausjes en uiteraard.
Henri, oud-leerling van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide,bereid alle ambachtelijke vleeswaren in zijn
eigen atelier.
Café-restaurant 't Hof van
Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer is dit
etablissement prachtig gelegen. Na 22 jaar is 't Hof van Commerce de
gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, waterratten,
motaars, bier- en piconproevers en alle andere levensgenieters want genieten
kan je er! 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het
gezellige haardvuur. t Hof van Commerce is een 180 jaar oude authentieke herberg
gelegen in de Westhoek in het dorp Stavele (Alveringem). De landelijke herberg
ligt aan de Stavele-brug met zicht op de IJzer. Toen Iris en Paul dit kochten
in het jaar 2000 was er nog een authentieke hofstede met café. Madeleine had er
53 jaar lang café gehouden tot begin 2000. De herberg werd uitgebreid en de
vroegere stallen werden omgevormd tot thema café. Het 'zwijnekot' ruimte plaats voor een buitenterras, de
paardenstal bleef thematisch in het gelid lopen en is opgesmukt met oude sporen
en halsters. Zelfs het kleinste kamertje is terug te vinden in het oude
konijnenkot dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.. Gevoel
voor humor hebben ze hier wel, want houten zitplanken uit primitieve wc's doen
dienst als fotokaders.
Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN ‘De Beste Ambachtelijke ‘varkensrillette’ met Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond en Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide. >>> Fotoalbum (klik hier) Uitslagen:
PROFESSIONELEN Miss
BelgiëJustine
De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met
de 810 genodigden. Zij
kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling
van de gekende Slagers-traiteursschool
GO! Atheneum – Diksmuide.
Naam
Woonplaats
1e
plaats
Goud
Henri Vanholme
Stavele
2e
plaats
Zilver
Dries
Sentobin
Roeselare
3e
plaats
Brons
Brecht
Parmentier
Staden
Inalfabetischevolgorde
Persprijs
Arne Leuridan
Watou
Ignace
Casier
Vladslo
Maarten
Vandermeulen
Esen
Nicolas
Vandenbroucke
Langemark-Madonna
Pieter Lavens
Lichtervelde
Pieter-Jan
Hillewaere
Hooglede
Steven
Vanacker
Diksmuide
Tom Wybo
Roeselare
Tony Vandecasteele
Ruddervoorde
Slagers-traiteurs in spé… streden voor goud, zilver en
brons
Rubriek - De Beste Ambachtelijke ‘varkensrillette’ ‘Varkensrillette’was ook de
inzet voor de wedstrijd van de leerlingen.
De gouden medaille ging naar Ian Tuyten uit Nieuwkerke, Jarno Van
Weehaeghe uit Veurne en Zoran Deswarte uit Zuidschote.
Zilver was voor Beyonce Seys uit
Merkem, Liselotte Toebaert uit Passendale en Niels Bulcke uit Merkem.
Brons tot slot
was weggelegd voor Arthur Blockeel uit het verre Leernes - Fontaine-l'Evêque,
Bram Bruyneel uit Roeselare en Valmont
Willemyns uit Loker
Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck,
Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond
en Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide.
>>> Fotoalbum (klik hier) Uitslagen:
JUNIORS– Slagers-traiteursschool
GO! Atheneum - Diksmuide Rubriek –
‘Beste Breugelbuffet’ En dan waren er nog onderscheidingen voor de jongeren met het ‘Beste Breugelbuffet’ van
dit culinair evenement.
Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque won goud, Emiel Demolder uit Beveren aan de Yzer won zilver en Bram Bruyneel uit Roeselare behaalde brons.
GOUD - Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque
De Beste Ambachtelijke ‘Varkensrilette’
en
‘Breugelbuffet’ werden door de jury
op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit beoordeeld. De jury was
niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden
hierin ook een aantal sterrenchefs o.a.: ·Frans
Saint Germain, Meester Chef-kok ·TimSaint Germain, Salons Saint Germain ·Geert Van Hecke, Zet'joe** ·Franky
Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** ·Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas ** ·Lieven
Demeestere, Arenberg * ·Abel Demeestere,
Eerste
Kok van België 2022 ·Loïc Dufour, Le grill Dufour ·Stijn
Bauwens, De Kruidenmolen ·Rudy
Pattyn, La boule de glacé ·Rudi Devolder, Meester Chef-kok ·Ronny Vanhooren,
Persjournalist ·Ivan Claeys, Voorzitter
Belgische Beenhouwersbond ·Nobert Van Speybroeck,
Adviseur Belgische Beenhouwersbond ·Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’ ·Georges Keters, Culinair
journalist ·Jochen Nolf, DirecteurGO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide
Terug een voltreffer !
Om het Belgisch varkensvlees en
het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werd dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen
Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-Traiteursschool atheneum GO! Diksmuide en de vzw Oud-leerlingenbond. Dit was terug een
voltreffer!. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit
culinair evenement.
De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden
en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van
blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van
zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over
deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars
slagerij-traiteur.
Leuke verrassingsact ! Sound- & Light, dj Peter en de populaire Vlaamse
zanger Luc Steeno plooiden zich tussen het volk in een rijk
gevuld Salons Saint Germain om deze culinaire happening af te sluiten.
Film... veel kijkplezier !
Nogmaals proficiat aan de kandidaten en
het team rond het evenement van het “16e Festival van het varkentje”