Nl - Fr - Eng – Deu….

vrijdag 12 mei 2023

Uitwisselingsproject Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide & Lycée Stéphane Hessel uit Epernay Fr. verruimen de blik op de wereld

Het was een onvergetelijke ervaring voor de leerlingen van het Lycée Stéphane Hessel uit Epernay en de Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide. Ze namen deel aan een uitwisselingsproject dat hen liet kennismaken met elkaars cultuur, taal en gastronomie. Van 2 tot 5 mei 2023 brachten de Franse leerlingen een bezoek aan Diksmuide, nadat de Belgische leerlingen in oktober 2022 al naar Epernay waren gereisd.


Fotoalbum>>> (klik hier)

De Franse leerlingen waren vooral geïnteresseerd in de richting 'slagerij', die bij hen nog niet bestaat. Ze kregen de kans om zich te verdiepen in slagerijtechnieken en om samen met hun Belgische gastheren heerlijke gerechten te bereiden, zoals stoofvlees, vol au vent en verse frietjes met echte Belgische mayonaise. Ze leerden ook hoe ze desserts moesten maken in gemengde groepjes.

Maar het uitwisselingsproject was meer dan alleen koken. De leerlingen maakten ook kennis met de geschiedenis en de natuur van de streek. Ze bezochten de IJzertoren en de Dodengang, twee belangrijke monumenten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze maakten een ritje met de tram van De Panne naar Middelkerke en ontdekten de slagerijen van Middelkerke. Ze genoten ook van een tochtje met de 'billenkarren' op de dijk en een bezoek aan de Dronkenmansput, een mysterieuze waterput die volgens de legende mensen dronken maakt. Het is duidelijk waarom: de scheve muren en peilers en hellende vlakken, in combinatie met de vlakke waterspiegel, brengen de menselijke zintuigen volledig in verwarring. Bezoekers ervaren hierdoor evenwichtsstoornissen en hebben het gevoel ‘dronken’ te zijn. Hilariteit verzekerd!

Film


Het uitwisselingsproject was ook een gelegenheid om plezier te maken en vriendschappen te sluiten. De leerlingen werden hartelijk ontvangen op het stadhuis van Diksmuide en op het GO! school De Panne. Ze deden mee aan een zoektocht in Diksmuide en gingen bowlen in Middelkerke. Ze verbleven in het internaat van het atheneum Diksmuide, waar ze hun eigen kamer kregen. Op de laatste dag namen ze afscheid met een wedstrijdje koken voor het comité en kregen ze een cadeau van het Jubilage Comité Middelkerke.

Fotoalbum>>> (klik hier)

Het uitwisselingsproject was een groot succes voor alle betrokkenen. De leerlingen hebben veel geleerd, gelachen en genoten. Ze hebben hun horizon verbreed en hun blik verruimd. Ze hebben ook nieuwe vrienden gemaakt, die ze hopelijk nog lang zullen blijven zien. Het project zal zeker nog bestendigd worden met verdere uitwisselingen. Er is een permanente verbroedering en beide scholen zullen elkaar blijven volgen van nabij
. (PVG)

Speech van Marc Deprez, 1e schepen, tijdens de officiële ontvangst op het stadhuis van Diksmuide

Fr. Chers participants,

 Je suis heureux d'avoir l'honneur d'accueillir aujourd'hui cette délégation d'Épernay. Lorsque je pense à Épernay, je pense immédiatement aux célèbres maisons de champagne, aux kilomètres de caves à vin, à la beauté du paysage et à la délicieuse cuisine gastronomique. En fait, Diksmuide est certainement similaire à cet égard. Nous avons des producteurs de fromage fantastiques, un environnement tout aussi magnifique et des bières et des produits régionaux très savoureux. Je comprends donc parfaitement pourquoi vous avez choisi ce projet d'échange.

Mais il y a probablement bien plus que la gastronomie qui nous relie. En tout cas, j'aime que les jeunes puissent apprendre à connaître la culture, l'histoire et la langue de l'autre de manière agréable.

Laissez-moi vous présenter visuellement Diksmuide.

(Powerpoint en français) - (Film promotionnel Diksmuide)

J'espère que cette vidéo vous a donné envie de découvrir notre ville et notre région cette semaine et que vous viendrez un jour visiter notre ville du fromage et du beurre avec votre famille. Je vous invite à porter ensemble un toast à votre beau projet.

 Nl. Geachte aanwezigen,

Ik ben blij dat ik vandaag de eer heb om deze delegatie uit Epernay te verwelkomen. Als ik aan Epernay denk dan denk ik meteen aan de beroemde champagnehuizen de kilometerslange wijnkelders, een prachtige omgeving én een heerlijke gastronomische keuken. Eigenlijk is Diksmuide op dat vlak al zeker gelijklopend. Wij hebben fantastische kaasproducenten, een eveneens prachtige omgeving en een heel lekkere bieren en streekproducten. Ik begrijp bijgevolg absoluut waarom jullie voor dit uitwisselingsproject kozen. Maar er is wellicht veel meer dan de gastronomie die ons verbindt. Ik vind het in elk geval prachtig hoe jongeren op een aangename manier kennis kunnen maken met elkaars cultuur, geschiedenis en taal.

Laat mij Diksmuide even visueel aan jullie voorstellen.

(Powerpoint in het Frans) - (Promofilmpje Diksmuide)

Hopelijk heeft dit filmpje jullie getriggerd om deze week verder op verkenning te gaan in onze stad en regio en komen jullie ooit nog eens met de familie op bezoek in onze kaas- en boterstad.

Bij deze nodig ik jullie vriendelijk uit om samen te klinken op jullie mooi project.

Proficiat... een prachtig initiatief!

Dergelijke uitwisselingsprojecten verruimen de blik op de wereld en via uitwisselingsprogramma's verwerven de leerlingen ook een grotere zelfstandigheid en rijpheid.

Fotoalbum>>> (klik hier)

Reportage, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/?pli=1


vrijdag 31 maart 2023

Slagers in spé in de kijker tijdens opendeur – Slagers-Traiteursschool Atheneum – Diksmuide

De leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum Diksmuide lieten hun prachtige inspirerende creaties zien tijdens de opendeurdag zondag 26 maart  jl. De talrijke opgekomen bezoekers konden het reilen en zeilen van de verschillende afdelingen van dichtbij beleven. Naast het proeven, de demo’s, workshop voor nieuwe leerlingen… waren de absolute publiekstrekkers onder meer de prachtige thema etalages met sierschotels en culinaire bereidingen.


Bekijk de foto's (klik hier)


Film... veel kijkplezier !


‘Waar jouw passie een vak wordt!’

Een school met 60 jaar ambachtelijke ervaring die in gans Vlaanderen bekend is voor haar zeer kwalitatieve slagersopleiding. De Slagers-Traiteursschool te Diksmuide leidt al tientallen jaren jonge ambitieuze mensen op om de finesses van het slagersvak volledig onder de knie te krijgen. Deze opleidingen zijn dan ook allesomvattend. Naast de technologie van de grondstoffen, de technieken, de werkmethodes en -middelen, de apparatuur en de actualiteit in verband met het beroep, gaat ook heel wat aandacht naar bedrijfsvoering en bedrijfsbeheer. De afgestudeerde slager moet immers als zelfstandige én als werknemer kunnen functioneren.

Bekijk de foto's (klik hier)


Eigen EEG uitsnijderij...

De afdeling slagerij in het Atheneum GO! Diksmuide beschikt over een modern machinepark waarbij er een perfect evenwicht is tussen moderne technologische ontwikkelingen en ambachtelijk vakmanschap. Tijdens de opleiding wordt er naast de productie van vleeswaren ook focus gelegd op verkoop in eigen beheer, dit in onze eigen hypermodern uitgeruste didactische winkel die voldoet aan de strengste normen. Hier leren de toekomstige slagers omgaan met klanten, hoe de bediening vlot en correct verloopt.

Bekijk de foto's (klik hier)


Rality-slagerij als oefen-omgeving met didactische winkel…

Nieuwe maatschappelijke tendensen en evoluties vragen steeds een kritische blik van onze vakleraars om hun leerlingen binnen te gidsen in de hedendaagse slagerij van de 21ste eeuw.
De ambachtelijke slager heeft de mogelijkheden om zich te onderscheiden van de grootdistributie door de klemtoon in zijn eigen zaak te leggen op kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit.
De vakleraars volgen de vleessector op de voet om zich te specialiseren in nieuwe technieken, betere grondstoffen of duurzame producten. Door de snel evoluerende technologie, food- en culinaire tendensen gaan de leraars steeds actief op zoek naar innoverende methodes om de leerlingen klaar te stomen voor het professionele bedrijfsleven. De school draagt duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel en kan steunen op de uitstekende knowhow van haar lesgevers.
Reeds vanaf de eerste graad kunnen de leerlingen in het Atheneum GO! Diksmuide naast een brede algemene basisvorming kiezen voor modules voeding, slagerij en horeca. Vanaf het derde jaar (tweede graad) kan de leerling dan voluit kiezen voor de richting slagerij, ofwel in de afdeling dubbele finaliteit (voorheen TSO), ofwel in de arbeidsgerichte finaliteit (voorheen BSO).


"Slager-traiteur… da's echt cool”

Tijdens de jaarlijks terugkerende vakwedstrijden met nationale uitstraling halen onze leerlingen telkens heel wat prijzen binnen. Ook op diverse beurzen pronken ze met hun prachtige sierschotels en heerlijke vleesbereidingen.

Bekijk de foto's (klik hier)


60 jaar ambachtelijke ervaring!

Heb je ambitie om slager-traiteur te worden? Kom dan zeker kennismaken met onze school en vakleerkrachten door een individuele afspraak te maken of kom naar een van onze infomomenten. We zullen je met open armen ontvangen.
 
 
Info:
Slagers-Traiteursschool Atheneum - Dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat &
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide
 
 051 51 92 51
 dir.atheneumdiksmuide@go-scholengroepwesthoek.be


Website vzw Oud-leerlingen Slagers-Traiteursschool Diksmuide https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
 
Redactie, foto's, film: Bertrand Vande Ginste



maandag 6 februari 2023

Leerlingen Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide winnen op vakwedstrijd “16e Festival van het varkentje 2023"

Tijdens de proclamatie van de vakwedstrijd De Beste Ambachtelijke ‘Varkensrilette’ & Beste ‘Breugelbuffet”  werden de winnende leerlingen van de Slagers-Traiteursschool Atheneum GO! Diksmuide tijdens het banket met 810 genodigden in de bloemetjes gezet.
Deze vakwedstrijd werd reeds voor de 16e keer ingericht door:  ‘Het Genootschap van de orde Jean Berquin’, vzw Oud-leerlingenbond - ‘Slagers-traiteursschool GO! van het Atheneum - Diksmuide’ en Salons Saint-Germain.
De leerlingen en vakleraars van de afdeling slagerij-traiteur verzorgden mede dit grandioze evenement!
Dit jaarlijkse Festival van het Varkentje heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke galamenu waarbij het varken de hoofdrol speelde.
Miss België, Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Ivan Claeys, Voorzitter van de Belgische Beenhouwersbond, Norbert Van Speybroeck, Adviseur Belgische Beenhouwersbond en Jochen Nolf, Directeur Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide.


Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide
 
Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2023’
 
Dit jaar streden terug  zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke ‘varkensrillette’. 
Bij de profs won Henri Vanholme van Café-restaurant 't Hof van Commerce in Stavele de 1e prijs. De 2e plaats  ging naar Dries Sentobin van Culinaire slagerij Dries uit Roeselare, die al enkele keren de 1e plaats won.  Brecht Parmentier uit Staden, won de 3e plaats als jonge starter van de Hoeveslagerij & traiteurdienst Fenx.
 
 
Henri Vanholme
(36) en zijn partner Astrid baten samen met zijn moeder Iris en team het  Café-restaurant  't Hof van Commerce in Stavele uit.  Dat 't Hof van Commerce geen traditioneel eethuis is, staat vast. Daar zorgt de flamboyante dame des huizes, Iris wel voor. Bediening aan tafel bestaat hier niet. Men krijgt een bord en men bedient zichzelf aan het buffet in de beenhouwerij. Daar ligt een uitgebreid assortiment aan vlees van het  varken, groenten, fruit, sausjes en uiteraard. Henri, oud-leerling van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide,  bereid alle ambachtelijke vleeswaren in zijn eigen atelier.
Café-restaurant 't Hof van Commerce situeert zich naast de Stavelebrug en met zicht op de IJzer is dit etablissement prachtig gelegen. Na 22 jaar is 't Hof van Commerce de gedroomde pleisterplaats geworden van vele wandelaars, fietsers, waterratten, motaars, bier- en piconproevers en alle andere levensgenieters want genieten kan je er! 's Zomers op het terras langs de IJzer en 's winters rond het gezellige haardvuur.
t Hof van Commerce is een 180 jaar oude authentieke herberg gelegen in de Westhoek in het dorp Stavele (Alveringem). De landelijke herberg ligt aan de Stavele-brug met zicht op de IJzer. Toen Iris en Paul dit kochten in het jaar 2000 was er nog een authentieke hofstede met café. Madeleine had er 53 jaar lang café gehouden tot begin 2000. De herberg werd uitgebreid en de vroegere stallen werden omgevormd tot thema café. 
 
Het 'zwijnekot' ruimte plaats voor een buitenterras, de paardenstal bleef thematisch in het gelid lopen en is opgesmukt met oude sporen en halsters. Zelfs het kleinste kamertje is terug te vinden in het oude konijnenkot dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.. Gevoel voor humor hebben ze hier wel, want houten zitplanken uit primitieve wc's doen dienst als fotokaders.
 
>>> Fotoalbum (klik hier)


Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN ‘De Beste Ambachtelijke ‘varkensrillette’  met Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond  en Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide.
  
 >>> Fotoalbum (klik hier)
 
Uitslagen: PROFESSIONELEN

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.

 

 

Naam

Woonplaats

1e plaats

Goud

Henri Vanholme

Stavele

2e plaats

Zilver

Dries Sentobin

Roeselare

3e plaats

Brons

Brecht Parmentier

Staden

 

In alfabetische volgorde

Persprijs

 

Arne Leuridan

Watou

 

 

Ignace Casier

Vladslo

 

 

Maarten Vandermeulen

Esen

 

 

Nicolas Vandenbroucke

Langemark-Madonna

 

 

Pieter Lavens

Lichtervelde

 

 

Pieter-Jan Hillewaere

Hooglede

 

 

Steven Vanacker

Diksmuide

 

 

Tom Wybo

Roeselare

 

 

Tony Vandecasteele

Ruddervoorde



Slagers-traiteurs in spé… streden voor goud, zilver en brons 

Rubriek - De Beste Ambachtelijke ‘varkensrillette’ 
 
‘Varkensrillette’  was ook de inzet voor de wedstrijd van de leerlingen. 
De gouden medaille ging naar Ian Tuyten uit Nieuwkerke, Jarno Van Weehaeghe uit Veurne en Zoran Deswarte uit Zuidschote. 
Zilver was voor Beyonce Seys uit Merkem, Liselotte Toebaert uit Passendale en Niels Bulcke uit Merkem.
Brons tot slot was weggelegd voor Arthur Blockeel uit het verre Leernes - Fontaine-l'Evêque, Bram Bruyneel uit Roeselare en Valmont Willemyns uit Loker

>>> Fotoalbum (klik hier)
 
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! atheneum - Diksmuide
 

1e plaats

Goud

Naam

Woonplaats

 

 

Ian Tuyten

Nieuwkerke

 

 

Jarno Van Weehaeghe

Veurne

 

 

Zoran Deswarte

Zuidschote

 

2e plaats

Zilver

Beyonce Seys

Merkem

 

 

Liselotte Toebaert

Passendale

 

 

Niels Bulcke

Merkem

 

 

3e plaats

Brons

Arthur Blockeel

Leernes - Fontaine-l'Evêque

 

 

Bram Bruyneel

Roeselaere

 

 

Valmont Willemyns  

Loker


In alfabetische volgorde

Persprijs

 

Emiel Demolder

Beveren aan de Yzer

 

 

Aïsha Denys

Lo-Reninge

 

 

Jamie Moens

Veurne

 

Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys van de Belgische Beenhouwersbond en Norbert Van Speybroeck, Adviseur bij de Belgische Beenhouwersbond  en Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide.

>>> Fotoalbum (klik hier)
 
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide
Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’
 
En dan waren er nog onderscheidingen voor de jongeren met het ‘Beste Breugelbuffet’  van dit culinair evenement.  

Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque won goud, Emiel Demolder uit Beveren aan de Yzer won zilver en Bram Bruyneel uit Roeselare behaalde brons.
 
GOUD - Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque

ZILVER - Emiel Demolder uit Beveren aan de Yzer 


BRONS - Bram Bruyneel uit Roeselare 
 

 
Foto: Alle juniorteams - Beste Breugelbuffet

 

 

Naam

Woonplaats

1e plaats

Goud

Arthur Blockeel

Leernes - Fontaine-l'Evêque

2e plaats

Zilver

Emiel Demolder

Beveren aan de Yzer

3e plaats

Brons

Bram Bruyneel -

Roeselare

 

In alfabetische volgorde

Persprijs

 

Aïsha Denys

Lo-Reninge

 

 

Beyonce Seys

Merkem

 

 

Ian Tuyten

Nieuwkerke

 

 

Jamie Moens

Veurne

 

 

Jarno Van Weehaeghe

Veurne

 

 

Liselotte Toebaert

Passendale

 

 

Niels Bulcke

Merkem

 

 

Valmont Willemyns  

Loker

 

 

Zoran  Deswarte

Zuidschote

  
 >>> Fotoalbum (klik hier)

16e editie vol verrassingen met topjury

De Beste Ambachtelijke ‘Varkensrilette’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit beoordeeld. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal sterrenchefs o.a.:
·         Frans Saint Germain, Meester Chef-kok
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Geert Van Hecke, Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas **
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Abel Demeestere, Eerste Kok van België 2022
·         Loïc  Dufour, Le grill Dufour
·         Stijn Bauwens, De Kruidenmolen
·         Rudy Pattyn, La boule de glacé
·         Rudi Devolder, Meester Chef-kok
·         Ronny Vanhooren, Persjournalist
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Adviseur Belgische Beenhouwersbond
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Georges Keters, Culinair journalist
·         Jochen Nolf, Directeur GO! atheneum Slagers-Traiteursschool Diksmuide


 
Terug een voltreffer !

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werd dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-Traiteursschool atheneum GO! Diksmuide en de vzw Oud-leerlingenbond. Dit was terug een voltreffer!. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. 
De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.


Leuke verrassingsact !
 
Sound- & Light, dj Peter en de populaire Vlaamse zanger Luc Steeno plooiden zich tussen het volk in een rijk gevuld Salons Saint Germain om deze culinaire happening af te sluiten.


Film... veel kijkplezier !




Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “16e Festival van het varkentje”



Bijzondere dank aan de sponsors
 

Salons Saint Germain - Feestzalen in hartje Diksmuide - www.salonssaintgermain.be

mjPublishing - Uitgeverij opleidingsboeken - www.mjpublishing.be

VLAM - Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - www.vlam.be

REJO - Spices – www.rejo.be

Het Genootschap van de orde Jean Berquin







 
Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/