Nl - Fr - Eng – Deu….

donderdag 11 april 2019

STEM NU…. voor Bart van de ‘Heerlijkheid’ – Vladslo/Diksmuide


West-Vlaanderen maakt op 26 april zijn ambassadeur ‘Korte Keten Kop’ bekend. Eén van de genomineerden is Bart Syryn (36) die in Vladslo de varkensboerderij met hoevewinkel ‘De Heerlijkheid’ runt. Bart Syryn is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide.
De Week van de Korte Keten loopt van 4 tot en met 12 mei. Om daarop ‘een kop’ te kleven gaat de provincie op zoek naar een ambassadeur. In Diksmuide is Bart Syryn daarvoor laureaat.

Stemmen kan tot 24 april… 


Bart is deelnemer voor “de korte keten kop”“De liefde voor onze stiel smaak je meteen”
Bart Syryn (36) beheert met hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ de hele voedselketen zelf In het weekend kan het al eens drummen zijn in hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ in Vladslo. “Ik vind het nog steeds een hele eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij. Op dinsdagavond verkoopt de Heerlijkheid ook bereidingen op de buurderij in de 4AD te Diksmuide.
“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze biggetjes kunnen laten geboren worden. Onze bereidingen maken we af met kruiden uit de eigen tuin. De liefde voor onze stiel smaak je meteen in onze verse producten.”
In de stallen hebben de varkens veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke laag verse stro. “We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten blijft gesloten.”
Bart en Joke zitten niet stil. De creativiteit bruist. Zo ontwikkelde Bart samen met een bevriend chef-kok gefermenteerde worsten in drie verschillende smaken. “Het was een tijdrovend proces, maar we vinden het leuk onszelf regelmatig her uit te vinden.”
Er verblijven een honderdtal varkens op de hoeve. “We houden het bewust kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is voldoende.”

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten