West-Vlaanderen
maakt op 26 april zijn ambassadeur ‘Korte
Keten Kop’ bekend. Eén van de genomineerden is Bart Syryn (36) die in Vladslo de varkensboerderij met hoevewinkel ‘De
Heerlijkheid’ runt. Bart Syryn is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool –
Diksmuide.
De Week van de Korte Keten loopt van 4 tot
en met 12 mei. Om daarop ‘een kop’ te kleven gaat de provincie op zoek naar een
ambassadeur. In Diksmuide is Bart Syryn daarvoor laureaat.
Stemmen kan tot 24 april…
Bart is
deelnemer voor “de korte keten kop”“De liefde
voor onze stiel smaak je meteen”
Bart Syryn (36) beheert met hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’
de hele voedselketen zelf In het weekend kan het al eens drummen zijn in
hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ in Vladslo. “Ik vind het nog steeds een hele
eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees
te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten
Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij. Op
dinsdagavond verkoopt de Heerlijkheid ook bereidingen op de buurderij in de 4AD
te Diksmuide.
“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De
Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn
bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van
graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele
voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze
biggetjes kunnen laten geboren worden. Onze bereidingen maken we af met kruiden
uit de eigen tuin. De liefde voor onze stiel smaak je meteen in onze verse
producten.”
In de stallen hebben de varkens veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke
laag verse stro. “We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten
blijft gesloten.”
Bart en Joke zitten niet stil. De creativiteit bruist. Zo ontwikkelde Bart
samen met een bevriend chef-kok gefermenteerde worsten in drie verschillende
smaken. “Het was een tijdrovend proces, maar we vinden het leuk onszelf
regelmatig her uit te vinden.”
Er verblijven een honderdtal varkens op de hoeve. “We houden het bewust
kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is
voldoende.”
Op 4 mei organiseert 'De Heerlijkheid' een echte ontdekkingsworkshop over het varken en de ambacht.
www.deheerlijkheid.be
www.deheerlijkheid.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten