Nl - Fr - Eng – Deu….

dinsdag 12 november 2019

Leerlingen Diksmuidse slagersschool versnijden lokaal duurzaam vlees voor hun GIP


Duurzaamheid is hét thema in de Belgische vee- en vleessector. Ook de Slagers-traiteursschool GO! -Diksmuide Is zich daarvan bewust! Vlees kan alleen duurzaam zijn als het maatschappelijk verantwoord lokaal ondernemen is geproduceerd! Onze landbouwers zijn continu in ontwikkeling om duurzamer te kunnen ondernemen. Vlees moet duurzaam geproduceerd worden: met oog voor het milieu, dierenwelzijn, het grondstof- en energiegebruik en de omgeving. Hoe kunnen ze hun stallen verbeteren om zuiniger te werken? Hoe zorgen ze ervoor dat hun dieren een prettiger leven hebben?... Dit vraagt om innovaties op de boerderij. Korte keten duurzaam ondernemen geldt voor zowel de veehouderij tot en met de verwerkende lokale ambachtelijke slagers! 


 >>> Fotoalbum (klik hier)

Het varken van morgen…

De klimaatverandering is de laatste jaren niet meer uit de actualiteit weg te denken. En is een hevig besproken debat gebleken, zowel binnen als buiten de wetenschappelijke wereld. Vandaag bekommeren jongeren zich over het klimaat, organiseren ze klimaatmarsen en wordt landbouw en vleessector in een slecht daglicht gesteld. De vraag stelt zich dan ook of sector dan zo slecht bezig is?
In dit kader stelden enkele laatstejaarsleerlingen hun project  “Het verhaal van ons hoevevlees” voor tijdens een druk bijgewoonde persconferentie van donderdag 7 november jl. Vakleraar Jerry Vandemoortele van de Diksmuidse slagersschool bedacht dit nieuw project als opdrachtonderdeel van de geïntegreerde proef (GIP). Directeur Els Poublon verwelkomende de lokale varkenskwekers en journalisten en gaf haar visie over dit nieuw pedagogisch project . Voor het stadsbestuur van Diksmuide waren Marc Deprez (1e schepen – milieu - duurzaamheid…), Marc De Keyrel (2e schepen – onderwijs…), Martin Obin (3e schepen - Land- en tuinbouw …)  en Gaby Verstraete (4e schepen - financiën - Noord-Zuidbeleid…) aanwezig.
De geïntegreerde proef is een project waar beroepsvaardigheden, manuele vaardigheden, algemene kennis en communicatievaardigheden evenwichtig en aangepast aan de studierichting aan bod komen. Het is een unieke aanleiding om in een realistisch kader beroepsvaardigheden geïntegreerd aan te leren en dit gedurende een heel schooljaar. Het resultaat zal een duidelijk beeld geven van de rijpheid van de leerling om deel te nemen aan het beroepsleven en om te functioneren in het maatschappelijk proces, aldus. Directeur Els Poublon.
Deze GIP wil een positief project zijn, aantonen dat vlees ook een verantwoord product kan zijn en zo een steentje bijdragen aan de verspreiding van een positief imago van de ambachtelijke slagerij. De Slagersschool van Diksmuide wil de jongeren klaarstomen voor de toekomst en hen alle kansen bieden, daarom is het belangrijk om, naast traditionele landbouw, ook kennis en knowhow te geven over de duurzame en alternatieve landbouw. Samenwerken met lokale bedrijven is belangrijk. Een project dat ook meerwaarde zal betekenen voor de bekendheid van de producten van de bedrijven waarmee onze toekomstige slagers zullen werken. Onze leerlingen hebben ter plaatse hun product leren kennen, van ambachtelijk kweken tot aankoop, verwerking en verkoop. Zo kregen ze inzicht in het volledige proces en het belang van kennis van het product. Het verhaal achter het vlees biedt ook een grote meerwaarde. Samenwerken met lokale bedrijven is belangrijk. Een project dat ook meerwaarde zal betekenen voor de bekendheid van de producten van de bedrijven waarmee onze toekomstige slagers zullen werken ,  zeggen directeur Els Poublon en vakleraar Jerry Vandemoortele.


>>> Fotoalbum (klik hier)

De slagersschool werkt samen met volgende lokale bedrijven:
·         Hoeve Bien Acquis, Diksmuide (leerling Decleyre Colin)
·         Varkenskwekerij Glorius, Merkem-Houthulst (leerling Deswarte Zinédine)
·         Varkenskwekerij Casier, Merkem-Houthulst (leerling Ledaine Milan)
·         Sint-Amandshof, Pittem (leerling Daelman Jolien)
·         Varkenskwekerij Danis, Koolskamp (leerling Dhondt Debby)
Hier hebben onze leerlingen vaardigheden geleerd en kennis opgedaan waardoor ze in hun latere beroep een kritische en eigen keuze kunnen maken als ze in de vleessector stappen. Het aanvoelen van de eer van hun job, opnieuw kennis verwerven over het dier en het voorop plaatsen van dierenwelzijn zijn belangrijk. Het is een voorbereiding op de toekomst op verschillende vlakken: hun ambacht volledig onder de knie krijgen, het proces van aankoop tot verkoop in handen kunnen nemen, een eigen keuze kunnen maken welk soort bedrijf ze later willen runnen. De ambachtelijke slager heeft de mogelijkheden om zich te onderscheiden van de grootdistributie door de klemtoon in zijn eigen zaak te leggen op kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit. Daarvoor moet tijdens de opleiding samengewerkt worden met lokale, ambachtelijke bedrijven zodat een maatschappelijk vereiste reële verandering binnen de sector werkelijkheid kan worden. Hier komt onze school ruim aan tegemoet!, aldus directeur Els Poublon en Jerry vakleraar Vandemoortele.
Het verhaal van ons hoevevlees...
In opdracht voor hun GIP moeten de eindejaarsleerlingen van het 6e B.O. slagerij-vleeswarenbereiding elk een varkensras in de kijker plaatsen. Het is de bedoeling dat de leerlingen dit varkensvlees vakkundig versnijden voor verse verkoop, ambachtelijk produceren van allerhande charcuterie en culinaire bereidingen.  In de didactische schoolwinkel bieden de leerlingen alles aan op de juiste wijze aan hun klanten.
Daelman Jolien,  werkt met het varkens vlees van Sint-Amandshof - Pittem

 

>>> Fotoalbum (klik hier)

‘Onze passie: het varken van Sint-Amandshof’
Varkens hoeden is echt onze passie en maar gelukkig ook want wij zijn er dagelijks mee in de weer. Onze speciale aandacht gaat uit naar de huisvesting van de dieren. Mede daarom ontwikkelt St. Amandhsof een volledig nieuwe zichtstal. Zo zullen binnenkort alle bezoekers onze zorg voor dierenwelzijn zelf kunnen ontdekken. Daarnaast zijn wij ook sterk geboeid door genetica en als resultaat van ons onderzoek komen wij weldra met een totaal nieuwe varkensoort nl. het Belgasconne-varken. Een Zuiders varken van Belgische oorsprong!
Wie regelmatig www.belgasconne.be bezoekt zal binnenkort meer informatie over dit schitterende nieuwe ras ontdekken. Doen dus !
De varkens van het St.-Amandshof krijgen alle tijd om op een natuurlijke manier te groeien. Dat is heel erg belangrijk voor de kwaliteit van het vlees. Ons aangepast varkensvoer, op basis van een eigen recept stimuleert dit natuurlijk proces en garandeert mals en sappig vlees .
Overtuig jezelf en proef het lekkere varkensvlees van St.-Amandshof. Buitengewoon goed !

_______________________________________________
 Dhondt  Debby,  werkt met het varken “The Duke of Berkshire” - Koolskamp

 

>>> Fotoalbum (klik hier)

Het geheim zit hem in...
Authentiek varkensras
De Berkshire is een authentiek oud-Engels varkensras herontdekt door Kees Scheepens. In samenwerking met het varkenskweekbedrijf Danis in Koolskamp werd The Duke of Berkshire op de culinaire kaart gezet in Europa.
Uniek Smaakkarakter
De zeer aparte genetische eigenschappen van het Berkshire-ras, de smallere en fijnere spiervezels, in combinatie met een uitgelezen voeder zorgen voor excellent mals vlees met een zachte smaak.  
Hoogste scores
In wetenschappelijke studies wordt het Berkshire ras geroemd om zijn fysiologische en smaaktechnische kwaliteiten.
Gezonde kweek & veilige voeding
De varkens worden gekweekt in een “gesloten circuit”, met respect voor dier en milieu. We brengen ze groot met een vegetarisch meergranen voeder. Testen bevestigen onze constante vleeskwaliteit.
Vertegenwoordiger voor de groep Danis (The Duke of Berkshire & Slagersvarken) is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool GO! – Diksmuide.

_______________________________________________
Deswarte Zinédine.  werkt met het varkensvlees van Glorius - Merkem – Houthulst

 

>>> Fotoalbum (klik hier)

Glorius staat voor;
Het varkensvlees dat van op de boerderij tot op jullie bord door mijn man, Bart, ons team en mezelf met veel aandacht beheerd wordt, kortom; ‘van zaadje tot karbonaadje’.
Het GLORIUS varkensvlees wordt gesmaakt door iedereen die ‘smaak en herkomst’ belangrijk vindt. De smaak en malsheid komt door het typische ras dat we gekozen hebben in combinatie met een luxe voeder waaraan kruiden zijn toegevoegd. Héél gezond voor onze varkens maar ook voor jullie.
Het GLORIUS varkensvlees dat wij aanbieden wordt gesmaakt door alle leeftijden.
Kruiden (uniek in België)
De Glorius-varkens krijgen kruiden waaronder tijm, rozemarijn, kurkuma, … in hun voeder. heel sterke natuurlijke antioxidanten. dit is een luxe voeder vol lokale, hoog kwalitatieve grondstoffen met slechts één doelstelling: een heel gezond varken produceren. gezonde voeding voor het dier resulteert in lekker en gezond vlees. dat verschil zie je en proef je.
De kruiden zoals tijm, rozermarijn en kurkuma ondersteunen de gezonde luchtwegen, ontstekingsremmend en spijsvertering- bevorderend, ondersteunen ook lever, gal en pancreas. Hierdoor worden de varkens stressbestendiger. Het vlees is zachter, smaakvoller en heeft gezonder vet met duurzame eiwitten.
Bart is oud cursist van de Slagers-traiteursschool – CERVO-GO – Diksmuide.

_______________________________________________
Ledaine Milan.  werkt met het varkensvlees van Casier  - Merkem – Houthulst
 >>> Fotoalbum (klik hier)
Onze boerderij is een gesloten varkensbedrijf van 400 zeugen. Dit wil zeggen dat de varkens hier worden geboren en opgekweekt. We staan zelf in voor de dagelijkse verzorging van alle dieren, zodat we kunnen waken over de kwaliteit van ons vlees. Bovendien gaan we de uitdaging aan om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. 
Met onze deelname aan 'Schoon Boeren' in het jaar 2014, drukten we die stempel al op Casier. 'Schoon Boeren' is een publiekscampagne rond duurzame landbouw. Wij kwamen er in de kijker met o.a. bemesting met spuiwater, de focus op het welzijn van onze dieren en ons 5 wekensysteem in de stallen.
Sinds 1 januari 2015 zijn we aangesloten bij HFA (Healthy Farming Association). HFA engageert zich via het label 'Beter voor Iedereen' om een betere voedselketen te creëren. Samen met alle actoren willen ze kwaliteit en gezondheid voor dier, mens en milieu. Dit wordt gedaan door specifiek aandacht te besteden aan het voeder. Zo wordt aan het voeder o.a. lijnzaad toegevoegd waardoor de verhouding van omega 3/omega 6 optimaal is voor de gezondheid van de mens volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad.
Sinds juli 2018 zijn we aangesloten bij Beter Leven omdat we de diervriendelijkheid hoog in het vaandel dragen. Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Hiervoor hebben we in alle bestaande stallen aanpassingen moeten doen en werd er in 2018 ook een stal extra gebouwd.
_______________________________________________
Decleyre  Colin. werkt met het varkensvlees van  “Bien Acquis” - Diksmuide

 >>> Fotoalbum (klik hier)

Niet zo ver verwijderd van de IJzertoren te Diksmuide ligt te midden van het rustige platteland de Bien Acquishoeve. De hoeve bestaat uit een woonhuis met een mooie wateromwalling. De moderne varkensstallen zijn uitgerust met de nieuwste ecologische energieverwekkers. Bien Acquis maakt zijn eigen natuurlijke varkensvoeders met zuivere op de hoeve geteelde granen.
Wij, Marino en Els werken dagelijks aan de productie van gezond, eerlijk én vooral lekker varkensvlees. Samen kiezen wij bewust voor dit werk. Wij doen dit niet alleen met veel passie, maar ook met respect voor en op het ritme van de natuur.
Bien Acquis kiest voor duurzame oplossingen: energiegewin door warmtepompen en zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaak van een biologische luchtwasser en dito mestverwerking - goed voor mens en dier.
Dierenwelzijn is voor ons geen loos begrip. Nog voor de zeugen werpen zorgen wij met jutezakken voor een rustig nest en eenmaal de biggetjes geboren, laten de moeders zich stressloos zogen. Na de speentijd verhuizen onze biggen naar ruime hokken. Speeltjes zorgen er voor afleiding en stellen de dieren op hun gemak.
Ons voeder wordt gemaakt met hoofdzakelijk op eigen bodem geteelde grondstoffen, die op de hoeve gemalen worden door de reizende molen..
Door de keuze van de grondstoffen bevat ons vlees meer omega 3 vetzuren. Spelt, rogge, gerst en tarwe zijn de hoofdbestanddelen, maar in ons varkensvoeder vindt u ook heel wat vitaminen, mineralen en ...zelfs bessen!
Bessen zijn natuurlijke antioxidanten die de "drip" van het vlees reduceren en zorgen voor een mooier rood stukje vlees. Het gevolg is erg weinig vochtverlies tijdens het klaarmaken. Bovendien kleurt een lapje Bien Acquis-varkensvlees spontaan mooi bruin en krijgt uw karbonaadje een lekker korstje:
Maro is oud cursist van de Slagers-traiteursschool – CERVO-GO – Diksmuide.


  
Heb je ambities om slager-traiteur te worden of ben je op zoek naar een andere studierichting… neem gerust contact op!

Info:

Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB  
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide

Tel:  051 51 92 51

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


1 opmerking:

  1. Heel mooi verwoord en ingekaderd. Een mooi initiatief wat de toekomstslager doet inzien waarin men het verschil van varkensvlees kan herkennen. Het onderscheid hen ook van diegene die smaak en herkomst nog minder in de kijker plaatst.

    Alvast bedankt,
    Groeten Herlinde

    BeantwoordenVerwijderen