In het kader van het vakartikel ‘WORSTEN IN NATUURDARM… Succes verzekerd’ voor het vakartikel ‘De Belgische Beenhouwerij’ (Nl – Fr), editie maart waren de leden van de technische dienst van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België(*) te gast bij Luc Van der Jeugt en Johan Verniers samen met zijn echtgenote Ann Van der Jeugt.
VAN
DER JEUGT (VDJ) EEN FAMILIEBEDRIJF MET EEN LANGE TRADITIE…
Sinds kort na Wereldoorlog II is de familie Van der Jeugt
(VDJ)
gepokt en gemazeld in de verwerking van natuurdarmen.
In de loop der jaren is de markt voor VDJ steeds
internationaler geworden.
Natuurdarmen werden lang lokaal geproduceerd, verwerkt,
gesorteerd en geleverd. Maar al in de zeventiger jaren werd een deel van de
productie in landen als Tunesië of Portugal gehuisvest. In de jaren negentig
weken we uit naar Polen en sinds 2010 werken we ook met Chinese partners om
onze onafhankelijkheid en kwaliteitscontrole te bewaren.
Het sorteren en de distributie bleven lange tijd in het
landelijke Daknam (thuishaven van VDJ), maar in het zog van de
professionalisering en schaalvergroting in de sector werd in 1995 een
gloednieuw distributiecentrum opgezet op het industrieterrein van de
Waaslandlaan te Lokeren.
Al deze veranderingen wijzigden echter niets aan het
uitgangspunt: natuurdarmen zijn een
puur natuurproduct. De kennis van dat product is essentieel en de zaak ging
over van vader op zoon op dochter en schoonzoon. De opgedane kennis bleef in
het bedrijf, net als de familiale aanpak van de dienstverlening, om de klant
met kennis en ervaring bij te staan om de beste oplossing te vinden.
Tegelijk werd de groei en de wereldwijde expansie, de
rationele bedrijfsvoering en de vragen van de markt gekoppeld aan die
ambachtelijke aanpak. Dat is wat VDJ wil blijven doen.
Onze kunst is om de natuurlijke darmen schoon te maken en te sorteren om een product bruikbaar te maken voor een professionele worstmaker. Met ervaring en techniek ontwikkeld over drie generaties, leveren we altijd betrouwbare producten van de juiste maat en lengte. De reputatie van Van der Jeugt op het gebied van natuurdarmen, voor compromisloze kwaliteit en productgarantie, maakt ons uw beste leverancier””, zegt Managing Director Johan Verniers.
VDJ steunt op vakmanschap en de natuur
Johan Verniers weet waarom er nog een plaats is voor een familiebedrijf met zoveel ervaring: "Een varken, een rund of een schaap levert niet zomaar industrieel afgemeten darmen af: er zitten kleine gaatjes in (sprinklers), er zitten golven in de structuur, hier en daar is de darmwand wat poreuzer, er zijn natuurlijke kleurschakeringen … Hoe je het ook bekijkt: een darm blijft een natuurproduct en dieren zijn geen robots die netjes op maat gemaakte darmen produceren. Ondanks het feit dat onze tak van de vleesindustrie ook geïndustrialiseerd is en we onze producten in containers over de hele wereld vervoeren, blijft het mensenwerk. Het zijn mensenhanden en mensenogen die het werk moeten doen. Het zijn die mensen en die ogen die moeten inschatten waar de sterktes en zwaktes van elke darm zitten, die meten en weten welke darm bij welke worst hoort.
Daarom is dit een stiel, een vak, een kunst. Waar je ook een deel van je productie uitbesteedt, het blijft het oog van de kenner die het verschil maakt tussen een betrouwbaar en een doorsnee pak natuurdarm. Het verschil is de ervaring, die ons in staat stelt om aan een doorgedreven kwaliteitscontrole te doen bij het sorteren, iets waar grotere bedrijven door hun industriële schaal vaak niet toe kunnen komen. En het stelt ons ook in staat om ook het ecologisch aspect streng in de gaten te houden. Onze slogan: “The Craft Of Eco Casings”. Daar zit alles in: het vakmanschap en de natuur zijn onze bondgenoten.
Info
VDJ – Van der Jeugt
Waaslandlaan 8B
9160 Lokeren, België
Tel. +32 (0)9 348 16 20
(*) Leden van de BB Technische Dienst:
Em. Prof. dr. ir. Hubert Paelinck- KU Leuven / Norbert Van Speybroek – adviseur / Bertrand Vande Ginste- Ere Vakleraar Slagers-Traiteursschool Diksmuide
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten