Nl - Fr - Eng – Deu….

dinsdag 16 maart 2021

Op studiebezoek bij Natuurdarmen familiebedrijf Van Der Jeugt - Lokeren

In het kader van het vakartikel WORSTEN IN NATUURDARM… Succes verzekerd’ voor het vakartikel  ‘De Belgische Beenhouwerij’ (Nl – Fr), editie maart waren de leden van de technische dienst van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België(*)  te gast bij Luc Van der Jeugt en Johan Verniers samen met zijn echtgenote Ann Van der Jeugt.

VAN DER JEUGT (VDJ) EEN FAMILIEBEDRIJF MET EEN LANGE TRADITIE…

Sinds kort na Wereldoorlog II is de familie Van der Jeugt (VDJ) gepokt en gemazeld in de verwerking van natuurdarmen.

In de loop der jaren is de markt voor VDJ steeds internationaler geworden. 

Natuurdarmen werden lang lokaal geproduceerd, verwerkt, gesorteerd en geleverd. Maar al in de zeventiger jaren werd een deel van de productie in landen als Tunesië of Portugal gehuisvest. In de jaren negentig weken we uit naar Polen en sinds 2010 werken we ook met Chinese partners om onze onafhankelijkheid en kwaliteitscontrole te bewaren.

Het sorteren en de distributie bleven lange tijd in het landelijke Daknam (thuishaven van VDJ), maar in het zog van de professionalisering en schaalvergroting in de sector werd in 1995 een gloednieuw distributiecentrum opgezet op het industrieterrein van de Waaslandlaan te Lokeren.

Al deze veranderingen wijzigden echter niets aan het uitgangspunt: natuurdarmen zijn een puur natuurproduct. De kennis van dat product is essentieel en de zaak ging over van vader op zoon op dochter en schoonzoon. De opgedane kennis bleef in het bedrijf, net als de familiale aanpak van de dienstverlening, om de klant met kennis en ervaring bij te staan om de beste oplossing te vinden.

Tegelijk werd de groei en de wereldwijde expansie, de rationele bedrijfsvoering en de vragen van de markt gekoppeld aan die ambachtelijke aanpak. Dat is wat VDJ wil blijven doen.





VAN DER JEUGT IS GESPECIALISEERD IN DE BEHANDELING VAN NATUURDARMEN

“We kunnen niet voorspellen hoe de darm van het dier zal zijn. Maar wat we als darmen in onze verpakkingen aantreffen weten we zeker, want op de verpakking staan ​​altijd het kaliber, de kwaliteit en de lengte aangegeven. Het reinigen en sorteren van natuurdarmen is een vak, een vak waarin ervaring en precisie centraal staan en van het grootste belang zijn. Een natuurdarm komt immers niet uit een machine. Het is een product dat van nature is gegroeid en verschillende kalibers (diameters), lengtes en eigenschappen heeft.
Onze kunst is om de natuurlijke darmen schoon te maken en te sorteren om een ​​product bruikbaar te maken voor een professionele worstmaker. Met ervaring en techniek ontwikkeld over drie generaties, leveren we altijd betrouwbare producten van de juiste maat en lengte. De reputatie van Van der Jeugt op het gebied van natuurdarmen, voor compromisloze kwaliteit en productgarantie, maakt ons uw beste leverancier””, zegt Managing Director Johan Verniers.


WIE MET DE NATUUR WERKT… MOET EEN VAKMAN ZIJN
VDJ steunt op vakmanschap en de natuur

Johan Verniers weet waarom er nog een plaats is voor een familiebedrijf met zoveel ervaring: "Een varken, een rund of een schaap levert niet zomaar industrieel afgemeten darmen af: er zitten kleine gaatjes in (sprinklers), er zitten golven in de structuur, hier en daar is de darmwand wat poreuzer, er zijn natuurlijke kleurschakeringen … Hoe je het ook bekijkt: een darm blijft een natuurproduct en dieren zijn geen robots die netjes op maat gemaakte darmen produceren. Ondanks het feit dat onze tak van de vleesindustrie ook geïndustrialiseerd is en we onze producten in containers over de hele wereld vervoeren, blijft het mensenwerk. Het zijn mensenhanden en mensenogen die het werk moeten doen. Het zijn die mensen en die ogen die moeten inschatten waar de sterktes en zwaktes van elke darm zitten, die meten en weten welke darm bij welke worst hoort.
Daarom is dit een stiel, een vak, een kunst. Waar je ook een deel van je productie uitbesteedt, het blijft het oog van de kenner die het verschil maakt tussen een betrouwbaar en een doorsnee pak natuurdarm. Het verschil is de ervaring, die ons in staat stelt om aan een doorgedreven kwaliteitscontrole te doen bij het sorteren, iets waar grotere bedrijven door hun industriële schaal vaak niet toe kunnen komen. En het stelt ons ook in staat om ook het ecologisch aspect streng in de gaten te houden. Onze slogan: The Craft Of Eco Casings. Daar zit alles in: het vakmanschap en de natuur zijn onze bondgenoten.


Het volledig vakartikel kunt u lezen in ‘De Belgische Beenhouwerij’ & ‘La Boucherie Belge’ – editie maart


Info

VDJ – Van der Jeugt

Waaslandlaan 8B

9160 Lokeren, België

Tel. +32 (0)9 348 16 20

info@vanderjeugt.eu 

www.vanderjeugt.eu

(*) Leden van de BB Technische Dienst: 

Em. Prof. dr. ir. Hubert Paelinck- KU Leuven / Norbert Van Speybroek – adviseur / Bertrand Vande Ginste-  Ere Vakleraar Slagers-Traiteursschool Diksmuide


Redactie: Bertrand Vande Ginste -  https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten