Nl - Fr - Eng – Deu….

woensdag 24 april 2019

OPENDEUR 2019 - Slagers-traiteursschool Diksmuide… klaar voor de toekomst!


De leerlingen van de Slagers-traiteursschool Diksmuide lieten hun prachtige inspirerende creaties zien tijdens de opendeurdag. De talrijke opgekomen bezoekers konden het reilen en zeilen van de verschillende afdelingen van dichtbij beleven. Naast het proeven, de vele demo’s, workshop voor nieuwe leerlingen… waren de absolute publiekstrekkers onder meer de prachtige thema etalages met sierschotels, ambachtelijke vleeswaren en culinaire bereidingen.
>>> Fotoalbum (klik hier)



Een school met visie… met 60 jaar ambachtelijke ervaring!


De tijd dat het slagersberoep van vader op zoon werd aangeleerd, is al lang verleden tijd. Wie tegenwoordig een ambachtelijke slagerij wil runnen, kan niet om een degelijke opleiding heen. De Slagers-traituersschool Diksmuide en het centrum voor volwassenenonderwijs leidt al jaren lang mensen op om de knepen van het vak volledig onder de knie te krijgen. Onze opleidingen zijn dan ook alomvattend!


>>> Fotoalbum (klik hier)

Een krachtige leeromgeving vraagt om de nodige middelen. Deze moeten voldoende aanwezig, uitdagend, hedendaags en stimulerend zijn. De school investeert hier voortdurend… Sinds kort voldoet de school aan de EEG normen i.v.m. de vergunning tot uitsnijderij voor de cursisten van CVO Cervo-GO & VDAB.
De afdeling slagerij-traiteur beschikt over een modern machinepark waarbij het perfecte evenwicht gevonden wordt tussen moderne technologische ontwikkelingen en ambachtelijk vakmanschap. De vakleraars volgen de vleessector op de voet om zich te specialiseren in nieuwe technieken, betere grondstoffen of duurzame producten. De school draagt duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel en kan steunen op de technische knowhow van haar personeel. De afdeling slager-traiteur met haar lange traditie van 60 jaar en als voortrekker in de aanpak van het ambachtelijk vakmanschap is een degelijke vakopleiding, belangrijker dan ooit! Door de snel evoluerende technologie, food en culinaire tendensen gaat de school steeds actief op zoek naar nieuwe methodes om de leerlingen en cursisten klaar te stomen voor het professionele bedrijfsleven. Wij garanderen onderwijs met een opvallend hoog niveau. 
>>> Fotoalbum (klik hier)

Film: Slagers-traiteursschool Diksmuide - OPENDEUR 2019  

Film:  Workshop voor kinderen - Slagers-traiteursschool Diksmuide 

Uniek in Vlaanderen

KIES VOOR OPLEIDING SLAGERIJ EN VLEESWAREN & FIJNKOST EN TRAITEUR

·        - leer alles over slagerij, vleeswaren, fijnkost en traiteur

- professionals als vakleraars

- volledig vernieuwd met moderne snijmachines, koelinstallaties, keukens voor bereidingen, traiteur-accommodatie, ... EEG uitsnijderij

        
       - reality-slagerij als oefen-omgeving, didactische winkel…

- stages bij gerenommeerde bedrijven en traiteurs vanaf het vijfde leerjaar
>>> Fotoalbum (klik hier)

·        - te volgen op zowel TSO als BSO onderwijsniveau

- te volgen in dag- en avondonderwijs, in secundair- en  volwassenenonderwijs

- mogelijkheid tot specialisatie traiteur

60 jaar ambachtelijke ervaring!


        - verblijf in internaat is tijdens de week mogelijk

- winnaar op diverse competities in binnen- en buitenland

·          

Heb je ambities om slager-traiteur te worden of ben je op zoek naar een andere studierichting… neem gerust contact op!

Info:

Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB  
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide



051 51 92 51

>>> Fotoalbum (klik hier)

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/











donderdag 11 april 2019

STEM NU…. voor Bart van de ‘Heerlijkheid’ – Vladslo/Diksmuide


West-Vlaanderen maakt op 26 april zijn ambassadeur ‘Korte Keten Kop’ bekend. Eén van de genomineerden is Bart Syryn (36) die in Vladslo de varkensboerderij met hoevewinkel ‘De Heerlijkheid’ runt. Bart Syryn is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide.
De Week van de Korte Keten loopt van 4 tot en met 12 mei. Om daarop ‘een kop’ te kleven gaat de provincie op zoek naar een ambassadeur. In Diksmuide is Bart Syryn daarvoor laureaat.

Stemmen kan tot 24 april… 


Bart is deelnemer voor “de korte keten kop”“De liefde voor onze stiel smaak je meteen”
Bart Syryn (36) beheert met hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ de hele voedselketen zelf In het weekend kan het al eens drummen zijn in hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ in Vladslo. “Ik vind het nog steeds een hele eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij. Op dinsdagavond verkoopt de Heerlijkheid ook bereidingen op de buurderij in de 4AD te Diksmuide.
“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze biggetjes kunnen laten geboren worden. Onze bereidingen maken we af met kruiden uit de eigen tuin. De liefde voor onze stiel smaak je meteen in onze verse producten.”
In de stallen hebben de varkens veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke laag verse stro. “We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten blijft gesloten.”
Bart en Joke zitten niet stil. De creativiteit bruist. Zo ontwikkelde Bart samen met een bevriend chef-kok gefermenteerde worsten in drie verschillende smaken. “Het was een tijdrovend proces, maar we vinden het leuk onszelf regelmatig her uit te vinden.”
Er verblijven een honderdtal varkens op de hoeve. “We houden het bewust kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is voldoende.”

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


maandag 25 februari 2019

Toekomstige slagers en professionelen vallen in de prijzen tijdens het 14e Festival van het Varken te Diksmuide

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide terug mee aan het "14e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide.
Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken de hoofdrol speelde.


Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2019’

Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke Preskop’ en het ‘Beste Breugelbuffet’ in het teken van Valentijn.  

Uitslagen: PROFESSIONELEN
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Kurt Warnez
Egem Pittem
2e plaats
Zilver
Pieter Lavens
Lichtervelde
3e plaats
Brons
Steven Vanacker
Diksmuide


Persprijs

In alfabetische volgorde



Arne Leuridan
Watou


Bart Syryn
Vladslo


Björn De Coninck
Ooigem


Claude Vergote
Aarsele


Dries Sentobin
Roeselare


Frederiek Strubbe
Strubbe - Aalter


Ignace Casier
Vladslo


Jan Vandenbroucke
Staden


Liselotte D'hoore
St. Kruis - Brugge 


Mark Vermeersch
Oostkamp


Patrick Neirynck
Egem-Pittem


Roeland Dewicke
Avekapelle - Veurne


Tom Wybo
Roeselare



* Bij de professionals ging de 1e plaats naar Kurt Warnez uit Egem Pittem

De jurycommissie bekroonde het ambachtelijke product, ‘preskop’ met goud. Zelfs sterrenchef Geert Van Hecke proefde en was overtuigd: Kurt Warnez van Slagerij Patrick Neirynck uit Egem Pittem maken de beste ambachtelijke preskop van Vlaanderen.
Patrick Neirynck begon 30 jaar geleden een slagerij aan de kerk in Egem. De zaak werd bekend in Egem en omgeving. Ze staan garant voor vers vlees, fijne vleeswaren en tal van lekkere bereidingen. Daarbovenop verzorgen ze ook evenementen en feestjes.
"Wij namen opnieuw deel aan het Festival van het Varkentje dat voor de 14de keer in Diksmuide georganiseerd werd. Dat is een culinaire wedstrijd georganiseerd door de vzw. Oud-leerlingenbond slagers-traiteursschool van Diksmuide. Daar behaalden wij goud in de categorie 'Beste ambachtelijke preskop'. Die eervolle plaats werd gewonnen door mijn collega-slager Kurt Warnez die meehelpt in de slagerij. Al jaren maakt hij dat lekker product klaar en hij wordt er nu voor beloond" vertelt Patrick.

Geheim recept

"Ik leerde het beroep van slager tijdens mijn jonge jaren bij de boeren", gaat Kurt Warnez verder. "Vroeger werd het vee nog vaak geslacht en daarna versneden op de boerderij zelf. Dat was mijn beste leerschool. Later volgde ik les aan de Slagers-traiteursschool van Diksmuide en kwam ik bij slagerij Neirynck terecht. Het recept van hoe ik het hoofdvlees klaarmaak, zal ik natuurlijk niet prijsgeven (lacht).  Ik kan wel zeggen dat de ingrediënten zo zuiver mogelijk gehouden worden bij bereiding. Echte ambacht valt goed in de smaak bij de klanten."

Eer voor de slagerij

"De voorbije jaren vielen wij ook al eens in de prijzen met droge worsten, ouderwetse boerenpaté en onze kaasgrillworst", neemt Patrick weer over. "Dit is een hele eer voor de slagerij en de medewerkers. We hebben klanten die speciaal naar Egem komen om onze producten te kopen." Proficiat met jullie 1e plaats!
* De 2e plaats ging naar Pieter Lavens uit Lichtervelde 

De ambachtelijke slagerij van ‘Het Merelhof’ met aan het roer de jonge slager Pieter Lavens ging van start in 2011. Jaarlijks doet Pieter mee aan verschillende wedstrijden. Hierbij behaalde hij heel wat prijzen m.o.a. de eigen boerenpastei en pastrami. Deze keer behaalde hij zilver met de huisbereide preskop. "Thuis op de boerderij kweken we zelf varkens en runderen om klanten het allerbeste stukje vlees te kunnen aanbieden. Producten van lokale bodem met aandacht voor het welzijn van de dieren en dat proeft u!" zegt de gedreven Pieter. ‘Het Merelhof’ heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het kweken van dieren. “Aangezien we onze eigen producten verwerken kunnen we dan ook producten van topkwaliteit aan onze klanten aanbieden”. Bij Hoeveslagerij ‘Het Merelhof’ kan men terecht voor meer dan 240 verschillende hoeveproducten van eigen bodem. Klanten kunnen ook hun aankopen doen via de eigen webshop of op de lokale markten in de regio.
Pieter is oud-leerlingen van Slagerijsschool – Diksmuide. Proficiat met jullie 2e plaats!

* Steven Vanacker uit Diksmuide eindigde op de 3e plaats.

Steven Vanacker (oud-leerling Slagersschool Diksmuide) en Annelies Vanclooster van slagerij-traiteur Nautilus in Diksmuide wonnen brons met hun ambachtelijke Diksmuidse perskop.  “Sinds 2012 hebben we onze eigen slagerij. Het feit dat we nu scoren met onze perskop is een leuke stimulans”, reageren Annelies en Steven. “De smaak, garnituur, textuur en het uitzicht speelden een rol bij de beoordeling” aldus Steven. Het koppel kreeg een oorkonde die ondertussen een centrale plaats kreeg in de bekende slagerij in de IJzerlaan. In 2015 mocht Steven Vanacker de hoofdprijs, genoemd naar meesterkok wijlen Jean Berquin, mee naar huis nemen dankzij zijn huisgemaakte boerenpaté. Toen heette het dat deze boerenpaté eenvoudig gemaakt is maar wel in de juiste verhoudingen van varkensvlees, varkenslever en kruiden. En het is deze paté die Steven nam als basis voor zijn nieuwe creatie. Hij verrijkte zijn pastei met de Nachtraaf Quadrupelbier die nu als streekproduct is erkend. Naast de ‘Nachtraafpastei’ kan men nu ook ‘Zwienekaksjes met Nachtraaf” vinden. Proficiat met jullie 3e plaats!

Junior slagers-traiteurs streden voor goudzilver en brons 

Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)





Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Ruben Stols
Houthulst


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (BT)


Dorian Vanpé
Klerken

2e plaats
Zilver
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle


Milan Ledaine
Oostende


Zeno De Backer
Ichteghem


3e plaats
Brons
Casper Verschaeve
Staden


Niels Dejonghe
Middelkerke


Robbe Geerardyn
Poperinge

Persprijs

In alfabetische volgorde



Arthur Blockeel
Leernes


Bram Derijcke
Oeselgem


Colin Decleyre
Lombardsijde


Debby Dhondt
Saint- Sauveur


Emile Vandromme
Poperinge


Erniel Demolder
Beveren-Aan-Den-IJzer


Florian Coelus
Hooglede


Gorän Codron
Middelkerke


Joeri Lenez
Vladslo


Jolien Daelman
Zwevezele


Jordy Weymans
Ruisbroek-Antwerpen


Sybren Rosseel
Gistel


Tristan Billiet
Koekelare


Zinedine Deswarte
Zuidschote


Zion Verhulle
Poperinge



>>> Fotoalbum (klik hier)
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide

Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’ het teken van Valentijn  

Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)



Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle
2e plaats
Zilver
Bram Derijcke
Oeselgem
3e plaats
Brons
Casper Vanderschaeve
Staden


Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)
Foto: Alle juniorteams Breugelbuffet
>>> Fotoalbum (klik hier)

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide.

>>> Fotoalbum (klik hier)

14e editie vol verrassingen…

De Beste Ambachtelijke ‘preskop’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal een sterrenchefs o.a.:
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glace
·         Rudy Devolder, Chefkok
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

 >>> Fotoalbum (klik hier)



>>> Fotoalbum (klik hier)

Dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. Het menu van kop tot staart omvatte:  Aperitief “Picon Bernice” met feestelijke hapjes - Terrine van bloemkool en achterham, gemarineerde kooltjes en koningskruid (Le Roujal, chardonnay – sauvignon) - Buffet van het varkentje… “van kop tot staart” - Varkensfilet “Glorius”, knolselder, raapjes, ‘Cross & blackwell’ saus (LePlan-Vermeersch, Merlot Classic) - Crémeux van limoen & vanille, cassis, bosbessen van ambachtelijke Bakker Bert - Buffet van koffie en thee.

>>> Fotoalbum (klik hier)

De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.

Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zanger Wim Soutaer.


>>> Fotoalbum (klik hier)

Hop naar het volgende culinair evenement!

De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van GO! Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs Cervo-Go – Diksmuide op zondag 31 maart 2019 vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.

Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!


Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “14e Festival van het varkentje”

Film



Redactie, foto’s, film:  Bertrand Vande Ginste

https://sites.google.com/site/foodconsultplus/