Bij het lezen van de krant 'Het Nieuwsblad' stuitte ik op een zeer interessant artikel. Een opvallende studie bij onze noorderburen: zogenaamde ‘kwakkelkleuters’ of kinderen die veel en vaak ziek zijn, zouden gebaat zijn bij een dieet met méér rundvlees, boter, volle melk én groene groenten. Tot die conclusie komt de Nederlandse pediater Ellen van der Gaag in haar doctoraatsstudie.
vrijdag 20 november 2020
"Zet zwakke kleuters op dieet van rundvlees, boter en volle melk"
woensdag 18 november 2020
Hoe kunnen landbouwers investeren in groen als je rood staat?
De vraag naar lokale producten stijgt. Toch hebben landbouwers, de producenten van veel van die lokale producten, het lastig. Ze krijgen relatief weinig betaald, waardoor de marges laag zijn. Tegelijkertijd wordt er van ze verwacht dat ze investeren in een duurzame(re) bedrijfsvoering. Hoe kun je als ambachtelijke slager, horecaondernemer… lokale boeren supporten? Om te beginnen door een beetje te begrijpen in welke situatie ze zitten. Het vakmagazine Food Inspiration schetst daarom samen de stand van zaken in de food- en agrisector.
Kritiek op de landbouwsector
Boeren in
ons land krijgen al jaren veel kritiek. Ze zouden een te grote impact hebben op
het landgebruik en op de uitstoot van broeikasgassen. Het is ook niet te
ontkennen dat de food- & agrisector impact heeft op het klimaat, maar welke
sector heeft dat niet? Boeren vinden het oneerlijk dat de kritiek vaak op hen
gericht is en dat verwacht wordt dat zij zelf investeren in de verduurzaming
van de sector, terwijl het rendement in de agrarische sector laag is. Hoe kan je investeren in groen als je rood
staat?
De rol van de overheid
De toekomst van de landbouwsector
is niet alleen afhankelijk van de ontwikkeling van boeren zelf. Ook de overheid
speelt een belangrijke rol. Op dit moment hanteert het kabinet het zogenoemde
generieke middelenbeleid. De overheid stuurt daarmee de bedrijfsvoering van de
boer. Zo moeten boeren zich bijvoorbeeld houden aan verplichte mestinjecties en
energieschermen. Veel boeren vinden dat hun ondernemerschap daarmee te veel
wordt ingeperkt. Dat is voor sommigen zelfs de reden om het bedrijf te
staken.
Boeren
lobbyen bij de overheid om over te schakelen op een beleid dat uitgaat van
corporate farming. Daarmee worden doelen gesteld, en is er voor boeren meer
vrijheid om zelf te bepalen op welke manier die doelen behaald worden.
Hoe kunnen boeren hun bedrijf overeind houden, winst maken en tegelijkertijd verduurzamen?
Vraaggestuurde ketens
Op dit moment wordt in de voedselketen sterk gedacht vanuit aanbod. Vanuit
de gedachte: hoe meer productie, hoe beter. Voor de toekomst ligt de oplossing
niet bij een aanbodgedreven productie, maar bij een productie vanuit de vraag.
Op die manier wordt er niet overgeproduceerd, is er minder overschot, en gaat
de prijs per product omhoog.
Vijf mogelijkheden voor innovatie en ontwikkeling
1. Realisatie kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw gaat uit van het idee dat de productie van
landbouwproducten binnen de grenzen van het klimaat blijft. Er wordt gezocht naar
het antwoord op de vraag: hoe kunnen we de groeiende wereldpopulatie blijven
voeden zonder extra beslag te leggen op het milieu?
2. Ruimtelijke ordening
Voor de productie van voedsel is land nodig. Land dat je maar op een manier
kunt gebruiken. We willen af van fossiele brandstoffen, maar meer
milieuvriendelijke oplossingen zoals windmolens vragen veel grond. Hoe gaan we
onszelf en ons voedsel in de toekomst vervoeren? Allemaal vraagstukken die met
elkaar samenhangen en die niet los staan van de landbouwsector.
3. Precisielandbouw
Technologie is essentieel voor de verduurzaming van de voedselproductie.
Met behulp van technologische innovatie kunnen boeren hun bedrijfsvoering
slimmer inrichten. Robots, satellieten, drones en data kunnen helpen om op de
weersomstandigheden in te spelen en optimaal rendement uit de grond te halen.
4. Versterken ondernemerschap
Boeren moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan, simpel gezegd, een koe melken of een kool uit de grond halen. Voedsel produceren is topsport geworden; een boer moet marketeer zijn, lobbyist, bioloog en technicus in een. Van boeren wordt daarom een flexibele en ondernemende houding verwacht. Het is de taak van alle partijen in de keten om boeren te helpen om te komen tot betere individuele prestaties en het versterken van hun onderneming.
5. Prognoses landbouwsector
Voor de landbouw verwacht
Rabobank dat de omzetten in 2020 grotendeels gelijk blijven aan 2019. De impact
van de coronacrisis en het sluiten of beperken van de horeca in zowel Nederland
als in de ons omliggende landen is voor de boerensector duidelijk voelbaar.
Branches die veel afzetten aan foodservice, zoals de kalverhouderij,
aardappelproducenten en vissers hebben hier het meeste last van.
Bron: Dit artikel kwam tot stand in
samenwerking met Martijn Rol, sectorspecialist Food bij Rabobank Nederland, Maaike
de Reuver, Xiao Er Kong en Foodinspirationmagazine
Redactie:
Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
zondag 8 november 2020
Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'… een korte keten verhaal
Media berichtten de jongste maanden heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Alexander Declerck (24), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide en Melissa Derycke (27) varen echter tegen de stroom in. Zij openden hun eigen ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'. Het jonge koppel nam de zaak in de Stationsstraat te Gits over van voorgangers Pieter & Annelies.
Hun missie bestaat er in om klanten een duurzaam, veilig, kwaliteitsvol en met respect behandeld product af te leveren. “Het rundvlees komt van Alexanders ouderlijke hoeve ‘t Ruitershof, in Hooglede waar aldaar de runderen met veel liefde en geduld gekweekt worden. Met alle aandacht voor de natuur om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. “ Van onze weide tot op je bord… van topkwaliteit en smaak”, zegt de fiere Alexander. “Dit alles maakt ons beiden gelukkig om actief de korte keten te kunnen steunen en mensen lokaal te doen kopen. Wij zijn ervan overtuigd dat je bij ons juist koopt”, aldus Melissa.
De aandacht voor ‘de korte keten’ neemt de laatste tijd sterk toe...
De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band ontstaat tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo'n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product, maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je als consument de locale economie en is het sociaal contact een meerwaarde.
Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'
Stationsstraat 24
8830 Gits
Tel. 051 21 21 29
meatandmeal@hotmail.com
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
dinsdag 27 oktober 2020
Het ‘BESTE KWALITEITSRUNDVLEES ’ komt van bij de ‘AMBACHTELIJKE SLAGER’ !
Test
Aankoop bij
Radio 2 - De Inspecteur - dinsdag 27 oktober 2020 - 07:45
Is rundsvlees van bij de
slager echt lekkerder dan vlees van de supermarkt? En wat met bio?
Het rundsvlees dat je bij de
slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de
supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.
Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën. "We kochten vlees bij 10 supermarkten, 11 biowinkels en 18 zelfstandige slagers waarvan 8 bioslagers," zegt woordvoerder Simon November. "Bijna alle stukken vlees waren van Belgische origine."
De test bestond uit twee delen. "Enerzijds deden we een labotest waarbij de kwaliteit van het vlees onderzocht werd. Anders hebben experten het rundsvlees beoordeeld op basis van versheid, malsheid, sappigheid en smaakintensiteit."
Vrouwelijke vlees is lekkerder
De resultaten van de test zijn
volgens Simon November duidelijk. "De kwaliteit van het vlees bij de slager
is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel.
"Bij de slager koop je
meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij
de supermarkt ligt
er meestal vlees van jonge stieren in
de rekken."
Maar waarom is vlees van
vrouwelijke runderen lekkerder? "Die dieren worden meestal op
latere leeftijd geslacht. Nadat ze al gekalfd hebben. Daardoor
is de smaak dus voller en rijper."
“Vrouwelijke runderen worden op latere leeftijd geslacht. Daardoor is de smaak van het vlees voller en rijper”.
Simon November
Wat met de prijs?
Naast een verschil in smaak is
er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager
kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt.
Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder."
Biovlees is dus het duurste.
Maar proef je dat verschil is? "Uit de test blijkt dat biovlees
niet lekkerder of gezonder is. Er zit vaak zelfs iets meer
vet in. Maar er zijn wel andere aspecten die meespelen. Er worden bijvoorbeeld
geen pesticiden gebruikt in het veevoer en ook het welzijn van de dieren speelt
een belangrijkere rol."
Een naam zegt niet alles
Test Aankoop pleit er ook voor
om de benamingen van vlees duidelijker te regelen. "Er worden steeds meer culinaire
benamingen gebruikt om het vlees te verkopen
zoals steak van de chef of steak maître d'hotel. Maar die namen
zeggen niet welk stuk van het rund ze bevatten."
Er moeten dus duidelijkere
regels komen volgens Simon November. "We willen een duidelijke verplichte
etikettering die zowel de officiële naam als de
culinaire naam van het vlees vermeldt. Zo weet de
consument welk vlees hij koopt."
Bron: Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur
Redactie: Bertrand
Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
zondag 20 september 2020
In het GO! Atheneum Diksmuide krijgen eerstejaarsleerlingen een “Buddy”
In het GO! Atheneum Diksmuide kunnen de eerstejaarsleerlingen bij de start van het nieuwe schooljaar opnieuw rekenen op de steun van een zogenaamde “buddy”. Dit zijn leerlingen van het vijfde of zesde secundair bij wie ze terecht kunnen met vragen en problemen. Zij ontfermen zich over de eerstejaarsleerlingen en staan ze bij met raad en daad, bieden een luisterend oor bij vragen en problemen.
Het buddysysteem kadert in het schoolbeleid tegen pesten. Dit heeft al talloze keren zijn nut bewezen. De stap zetten naar een oudere medeleerling is immers soms makkelijker dan onmiddellijk de hulp in te roepen van een leerkracht of volwassene.Vorige week werd een eerste ontmoetingsmoment georganiseerd. Via loting werden buddy’s en pupillen aan elkaar gekoppeld en tekenden ze een buddy-engagement. Vervolgens werd het ijs gebroken tijdens een aantal leuke kennismakingsspelletjes waarbij de buddy’s dmv een doorschuifsysteem 3 activiteiten doorliepen samen met hun pupillen. (PVG)
zondag 6 september 2020
Broers Hillewaere brengen ‘ambachtelijke slagerskunst’ te Hooglede
Broers Pieter-Jan (21) en Lukas (25) Hillewaere openden op 20 augustus jl. met hun enthousiaste jong team de gloednieuwe, ambachtelijke slagerij in de gebouwen van de voormalige slagerij Ghekiere. Het oude hoekhuis aan de Bruggestraat en de Kerkstraat, waar Geert Ghekiere en Martine Vansevenant al jaren een slagerij runden werd volledig gerenoveerd en zelfs gedeeltelijk herbouwd. Er werd ook voldoende parkeergelegenheid voorzien. De broers kochten tevens de achterliggende Quirinuszaal. Grote festivals zijn nog niet toegestaan, maar ze concentreren zich eerst op de slagerij om later de ruimte in de toekomst te kunnen verhuren. Het podium is al reeds gerenoveerd.
Een duidelijke missie en visie
Pieter-Jan
behaalde zijn diploma aan de bekende Slagers-traiteursschool van Diksmuide. Hiermee treedt Pieter-Jan in voetsporen van
grootvader en grootoom. Hij was een zeer gedreven en leergierige
leerling. Wist vanaf toen al dat hij een zelfstandige ambachtelijke slagerij
ging starten. Pieter-Jan won verschillende prijzen op internationale vakwedstrijden.
Online
shop
De slagerij is alle dagen open behalve op
woensdagnamiddag en zondagnamiddag. Zij hebben ook een online shop, klanten
kunnen via de website vlees of gerechten bestellen die aan de automaat kunnen
afgehaald worden. Wanneer men online bestelt, ontvangt je een code. Met deze
code kan je één van de acht kluisjes openen.
Artisanale
vleeswaren van voorganger Geert
Ze hebben veel tijd besteed aan het bereiden
van de uitgebalanceerde recepten. De beroemde ham en andere vleeswaren
van de voorganger Geert, ook oud-leerling van de Slagers-traiteursschool van
Diksmuide zullen verkrijgbaar zijn. De recepten uit de tijd toen hun grootouders
nog een beenhouwerij hadden zullen in eigen atelier gemaakt worden.
Info: www.beenhouwerij-hillewaere.be
Redactie: Bertrand
Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus
donderdag 3 september 2020
SLAGERS-TRAITEURS- & KAPPERSSCHOOL GO Atheneum Diksmuide spreidt praktijklessen in tijd en ruimte
Leerlingen en cursisten gingen dinsdag weer aan de slag in het GO Atheneum Diksmuide. De school start in code geel.
Het lerarenteam heeft
alle voorzorgen genomen om de praktijklessen slagerij-traiteur en haarzorg te
kunnen organiseren, maar heeft ook al een draaiboek klaar in geval de situatie
toch naar code oranje zou evolueren. De school wil vooral de praktijklessen in
tijd spreiden en in verscheidene praktijklokalen.
Film
Circulatieplannen
In de hele school is eenrichtingsverkeer
ingevoerd met aparte in- en uitgangen. Een deel van het eerstejaars volgden vanaf 1 september hun praktijklessen in het GO Atheneum Diksmuide. En het aantal
inschrijvingen voor de opleiding slagerij stijgt, voor het tweede jaar op rij
met 13 %. De leerlingen mogen per twee het praktijklokaal binnen: eerst handen
wassen, omkleden, elke dag andere kleren, opnieuw handen ontsmetten en dan de
volgende twee. Ook in de praktijkles worden ze gescheiden gehouden.
In de opleiding haartooi komen leerlingen
fysiek in contact met hun modellen, hun klanten, zeg maar. En hier zijn de
praktijklokalen aangepast om zoveel mogelijk de leerlingen van elkaar te
scheiden. De
directie en leerkrachten zijn een groot deel van de vakantie bezig geweest met
het opmaken van draaiboeken en circulatieplannen en aanbrengen van markeringen.
Lees in pdf (klik hier)
Bron: Focus TV – Het Nieuwsblad
Gerelateerde berichten:
Eerste
schooldag voor leerlingen slagersafdelingen (klik hier)
Info & inschrijvingen - Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar! (klik hier)
Redactie:
Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus
donderdag 13 augustus 2020
Nicolas & Melissa openen nieuwe bistro ‘P’tit Boucher’ in Houthulst
Nicolas Depoortere en zijn vrouw Melissa Casier openden woensdag jl. de deuren van hun nieuwe bistro ‘P’tit Boucher’ in het hartje van Houthulst . “Na het overlijden van ons zoontje Loïc hadden we ons kunnen wegstoppen, maar dat zal ons niet vooruit helpen. Het sociale contact in onze nieuwe zaak wel.”
Nicolas en Melissa kunnen rekenen
op zus Isabelle Depoortere en schoonbroer Davy Cool. De bistro is genoemd naar
de bijnaam van Loïc: P’tit Boucher.
Nicolas, Melissa
en Isabelle zijn oud-leerlingen van de Slagers-Traiteursschool – Diksmuide.
Proficiat en veel succes met jullie nieuwe zaak. Info: www.bistroptitboucher.be
Bron: Het Nieuwsblad
Redactie: https://sites.google.com/site/foodconsultplus/ - B. Vande Ginste
vrijdag 17 april 2020
GAIA misbruikt de Corona pandemie!
Bij deze een weerwoord van een viroloog:
Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed. Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn de dupe van (i) Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens, (ii) de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een probleem met het voeder en (iii) vogelgriep die afkomstig is van wilde vogels. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen. Spijtig voorval…Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.
Prof. dr. Hans Nauwynck ViroloogFaculteit Diergeneeskunde - Universiteit Gent
Bron: Landbouwleven – Boerenbond - Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS)
zondag 29 maart 2020
Verbreek de Corona-ketting... 6 tips!
Verhoog je weerstand met een lekker stukje kwaliteitsvlees van bij uw ambachtelijke slager!