Tijdens
MEAT EXPO vond in de BB-stand de vers vlees demonstratie plaats voor de youngsters
van de slagerijopleiding in Vlaanderen. Deze demonstratie werd, zoals steeds,
georganiseerd door De Landsbond
der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, in samenwerking
met de dagopleidingen van de slagerijscholen en stond voor het eerst onder leiding van
Bertrand Vande Ginste en Jan Verheyden.
Zoals steeds kregen alle leerlingen dezelfde ingrediënten om een creatieve gourmet- of steengrill- of teppanyakischotel te maken.
Volgende
leerlingen stellen hun prachtwerkjes voor:
·Arno
Mylle
·Axelle
Depoorter
·Ayron
Malysse
·Ferre
Vrachten
·Laura
Van der Aa
·Senne
Celis
·Tristan
Pittoors
·Yanaïka
De Meyer
De beursbezoekerskonden
de prachtwerkjes bewonderen in een gekoelde toonbank.Na hun demo volgde er een
prijsuitreiking met voor alle deelnemers een goodybag.
Wij
bedanken hierbij graag alle deelnemende scholen, onze twee begeleiders Bertrand
en Jan en alle sponsors en leveranciers.
Film: Vers vlees demonstratie door JONGE SLAGERS in opleiding op MEAT EXPO
Naast de trofee ‘SPECIAL
EUROBEEF’ bij de professionelen van oud-leerling
Arthur Blockeel behaalden de leerlingen van de Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide maar liefst 42 gouden medailles, 12 zilveren en 5 bronzen voor hun buitengewone prestaties tijdens de meest prestigieuzevakwedstrijd SPECIAL EUROBEEF – Meat Expo
Kortrijk ingericht door ‘De Landsbond der
Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération
nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique’.
Arthur
Blockeel, net afgestudeerd aan de Slagers-Traiteursschool - Diksmuide wint de SPECIAL
EUROBEEF professionelen!
In de drie rubrieksprijzen voor professionelen werd oud-leerling Arthur Blockeel laureaat in de rubrieken: tapasschotel, ambachtelijke kookham en ambachtelijke gezouten ham.
Foto: De 3 rubrieksprijzen werden uitgereikt aan oud-leerling Arthur Blockeel door Mevrouw Nathalie
Jouant, adviseur op het kabinet van Minister Clarinval. Zij vertegenwoordigde Minister Clarinval op de prijsuitreiking.
De
beker van de Grootorde van de Belgische Slagers, de creativiteitsprijs voor de SPECIAL
EUROBEEF, ging naar de kandidaat met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel, werd gewonnen
door oud-leerling Arthur Blockeel.
Foto: Oud-leerling Arthur Blockeel kreeg de beker van de Grootorde van de Belgische Slagers uit handen van de heer Willy Verbust, Grootmeester van
de Grootorde en erevoorzitter van de Landsbond.
En
daar bovenop won Arthur Blockeel ook
DE NATIONALE BEKER voor de deelnemer
die in de SPECIAL EUROBEEF vakwedstrijd de hoogste totaalscore behaalde,
bekomen door optelling van de beste uitslagen in de 5 rubrieken.
Foto: De nationale beker werd overhandigd door de
voorzitters van De Koninklijke Landsbond, de heren Ivan Claeys en Philippe
Bouillon.
Dit
is de eerste keer dat een jonge slager deze trofee wint in zijn 47-jarige
bestaan!
Wat een uitzonderlijke prestatie!
Oud-leerling Arthur Blockeel is 19 jaar en komt uit Leernes - Fontaine-l'Evêque en
is medewerker bij Slagerij
Blockeel met eigen kweekhoeve en
is reeds sinds tientallen jaren een gevestigde waarde in Oudenaarde.
Daarna kwamen de JUNIORS aan de beurt. Het jonge talent leverde puik werk en kon zich duidelijk vinden in de beslissingen van de jury. Niet alleen de junioren maar ook de vakleraars mogen een pluim op hun hoed steken!
Opvallend veel
jongeren zetten sterke prestaties neer op de SPECIAL JUNIORCUP
De Slagers-Traiteursschool Diksmuide werd
verdedigd door leerlingen met niet minder dan 59 producten in diverse
categorieën, waaronder: Tapasschotel, Ambachtelijke kookham, Ambachtelijke
gezouten ham, Ambachtelijke vleesproducten en Ambachtelijke gezouten
vleesproducten. Onder begeleiding van de vakleraars konden de leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. Er werden
verschillende top producten afgeleverddie werden beloond met 42
gouden medailles, 12 zilveren, 5 bronzen, 1
hoofdprijs en creativiteitsprijs.
In de rubrieksprijzen
junioren behaalde eindejaarsleerling Liselotte Toebaertde 1e plaats met haar tapasschotel.
Foto: De 1e plaats rubrieksprijs tappasschotel werd uitgereikt aan leerling Liselotte Toebaert door Mevrouw Nathalie Jouant, adviseur op het kabinet van Minister Clarinval. Zij vertegenwoordigde Minister Clarinval op de prijsuitreiking.
Eindejaarsleerling Liselotte
Toebaert won eveneens de beker van de Grootorde van de Belgische
Slagers, de creativiteitsprijs
voor de JUNIORCUP met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel.
Foto: De beker van de Grootorde van de Belgische Slagers, de creativiteitsprijs voor de JUNIORCUP, tapasschotel werd uitgereikt aan leerling Liselotte Toebaer, door de heer Jean-Luc
Pottier, Commissaris van de Grootorde, erevoorzitter van de
Landsbond en jurylid van de vakwedstrijden.
De slagers in spémogen terecht fier
zijn op hun behaalde resultaten, wat aantoont dat zij waarde hechten aan hun
vak van ambachtelijk slagerij-traiteur. Ook de begeleidende vakleraars kijken
trots terug op de behaalde resultaten van de Eurobeef 2023.
Vele juryleden nodig
Voor de vierde keer in
de 47-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond
de jurering ‘openbaar’ plaats.Om de wedstrijd in goede banen te
leiden, verleenden ruim 60 juryleden en administratieve collega’s hun
onbaatzuchtige medewerking aan deze punctueel uitstekende voorbereide
wedstrijden. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall
6 van Meat Expo Kortrijk. Elk product werd met de grootste nauwkeurigheid
geproefd, gekeurd en beoordeeld. Om de smaakpapillen de baas te blijven, was
een glas water, een beetje brood en een appel het heil van elk jurylid. Volgens
de beide voorzitters van de Landsbond der Beenhouwers Ivan Claeys, Philippe
Bouillon en wedstrijdvoorzitter Stefaan Van Hee stonden de meer dan 560
ingezonden producten alweer op een kwalitatief zeer hoog niveau!
Film: 550 producten ter keuring… 50-tal juryleden en vrijwilligers…
zondag 24 tot en met woensdag 27 september 2023 in
Kortrijk Xpo
Na vele uren voorbereiding zijn de kandidaten van GO!
Atheneum Slagers-Traiteursschool – Diksmuide klaar voor de vakwedstrijd EUROBEEF van zondag 24 september! ... we duimen alvast 👍
Met een sterke
slagerscommunity inzetten op innovatie in ambacht en ondernemen
Meat Expo 2023… Het ambacht, passie voor het vak en voor
ondernemen, inspiratie en ontmoetingen met collega’s staan centraal op dit
vakevent voor de slagerscommunity. De slagers vinden er alle informatie en
ideeën om verder het verschil te blijven maken en om in te spelen op de wensen
van de consument van vandaag en morgen.
Wat mag u in op Meat
Expo verwachten?
Samenbrengen van een mooi exposantenaanbod met interessante,
kwalitatieve spelers uit de branche. Daarin ligt de opdracht voor Meat Expo:
een platform creëren waar slagers-traiteurs en hun medewerkers zich kunnen
informeren, waar ze nieuwe producten en technologieën, nieuwe technieken en
originele creaties van collega’s ontdekken. De meest in het oog springende
nieuwigheden van exposanten worden met de Innovation Awards extra in de kijker
gezet. Als vakman/-vrouw ontmoet u er vertrouwde en nieuwe leveranciers, met
tijd voor een goed gesprek.
Meat Expo trekt in
2023 volop de kaart van actieve beleving op de beurs met focus op het ambacht,
het vakmanschap en de slagersonderneming. Het programma richt zich naar de
vakman/-vrouw van vandaag en die van morgen met onder meer de Special EUROBEEF Vakwedstrijden en Special
JuniorCup met live jurering op de beursvloer op zondag 24 september. Verder
op het programma staan het Gouden Mes,
de demo door de youngsters uit de
slagerijscholen, demo’s, enz... Deze editie is Meat Expo tijdens de laatste
beursdag bovendien toegankelijk voor wie onze mooie branche wil ontdekken om er
als slager of als winkelpersoneel te komen werken (actie in samenwerking met
o.a. de VDAB).
Gelijktijdig met Meat Expo vinden in Kortrijk Xpo nog 2
andere vakbeurzen plaats: Broodway (de
vakbeurs voor de ambachtelijke bakkerijsector) en Taste of Tavola (de najaarseditie voor Belgische aankopers van de
internationale delicatessenbeurs Tavola). Zij zijn vrij toegankelijk voor elke
Meat Expo bezoeker, waardoor een beursbezoek een boeiende ontdekkingstocht
wordt vol nieuwigheden voor uw winkel én atelier.
De unieke ambiance en
beleving zorgen bovendien voor fijne ontmoetingen en interessante gesprekken
met leveranciers en met collega’s. Zo gaat de bezoeker van Meat Expo na een
aangenaam bezoek met heel wat inspiratie en informatie naar huis.
Het was een onvergetelijke ervaring voor de
leerlingen van het Lycée Stéphane Hessel uit Epernay en de Slagers-Traiteursschool
GO! atheneum Diksmuide. Ze namen deel aan een
uitwisselingsproject dat hen liet kennismaken met elkaars cultuur, taal en
gastronomie. Van 2 tot 5 mei 2023 brachten de Franse leerlingen een bezoek aan
Diksmuide, nadat de Belgische leerlingen in oktober 2022 al naar Epernay waren
gereisd.
De Franse leerlingen waren vooral
geïnteresseerd in de richting 'slagerij', die bij hen nog niet bestaat. Ze
kregen de kans om zich te verdiepen in slagerijtechnieken en om samen met hun
Belgische gastheren heerlijke gerechten te bereiden, zoals stoofvlees, vol au
vent en verse frietjes met echte Belgische mayonaise. Ze leerden ook hoe ze
desserts moesten maken in gemengde groepjes.
Maar het uitwisselingsproject was meer dan
alleen koken. De leerlingen maakten ook kennis met de geschiedenis en de natuur
van de streek. Ze bezochten de IJzertoren en de Dodengang, twee belangrijke
monumenten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze maakten een ritje met de tram van De
Panne naar Middelkerke en ontdekten de slagerijen van Middelkerke. Ze genoten
ook van een tochtje met de 'billenkarren' op de dijk en een bezoek aan de
Dronkenmansput, een mysterieuze waterput die volgens de legende mensen dronken
maakt. Het is duidelijk waarom: de scheve muren en peilers en hellende vlakken,
in combinatie met de vlakke waterspiegel, brengen de menselijke zintuigen
volledig in verwarring. Bezoekers ervaren hierdoor evenwichtsstoornissen en
hebben het gevoel ‘dronken’ te zijn. Hilariteit verzekerd!
Film
Het uitwisselingsproject was ook een
gelegenheid om plezier te maken en vriendschappen te sluiten. De leerlingen
werden hartelijk ontvangen op het stadhuis van Diksmuide en op het GO! school
De Panne. Ze deden mee aan een zoektocht in Diksmuide en gingen bowlen in
Middelkerke. Ze verbleven in het internaat van het atheneum Diksmuide, waar ze
hun eigen kamer kregen. Op de laatste dag namen ze afscheid met een wedstrijdje
koken voor het comité en kregen ze een cadeau van het Jubilage Comité
Middelkerke.
Het uitwisselingsproject was een groot
succes voor alle betrokkenen. De leerlingen hebben veel geleerd, gelachen en
genoten. Ze hebben hun horizon verbreed en hun blik verruimd. Ze hebben ook
nieuwe vrienden gemaakt, die ze hopelijk nog lang zullen blijven zien. Het
project zal zeker nog bestendigd worden met verdere uitwisselingen. Er is een
permanente verbroedering en beide scholen zullen elkaar blijven volgen van
nabij. (PVG)
Speech
van Marc Deprez, 1e schepen, tijdens de officiële
ontvangst op het stadhuis van Diksmuide
Fr. Chers participants,
Je suis heureux d'avoir l'honneur
d'accueillir aujourd'hui cette délégation d'Épernay. Lorsque je pense à
Épernay, je pense immédiatement aux célèbres maisons de champagne, aux
kilomètres de caves à vin, à la beauté du paysage et à la délicieuse cuisine
gastronomique. En fait, Diksmuide est certainement similaire à cet égard. Nous
avons des producteurs de fromage fantastiques, un environnement tout aussi
magnifique et des bières et des produits régionaux très savoureux. Je comprends
donc parfaitement pourquoi vous avez choisi ce projet d'échange.
Mais il y a probablement bien plus que
la gastronomie qui nous relie. En tout cas, j'aime que les jeunes puissent
apprendre à connaître la culture, l'histoire et la langue de l'autre de manière
agréable.
(Powerpoint en français) - (Film promotionnel Diksmuide)
J'espère que cette vidéo vous a donné
envie de découvrir notre ville et notre région cette semaine et que vous
viendrez un jour visiter notre ville du fromage et du beurre avec votre
famille. Je vous invite à porter ensemble un
toast à votre beau projet.
Nl. Geachte aanwezigen,
Ik ben blij dat ik vandaag de eer heb om deze
delegatie uit Epernay te verwelkomen. Als ik aan Epernay denk dan denk ik
meteen aan de beroemde champagnehuizen de kilometerslange
wijnkelders, een prachtige omgeving én een heerlijke gastronomische
keuken. Eigenlijk is Diksmuide op dat vlak al zeker gelijklopend. Wij hebben
fantastische kaasproducenten, een eveneens prachtige omgeving en een heel
lekkere bieren en streekproducten. Ik begrijp bijgevolg absoluut waarom jullie
voor dit uitwisselingsproject kozen. Maar er is wellicht veel meer dan de
gastronomie die ons verbindt. Ik vind het in elk geval prachtig hoe jongeren op
een aangename manier kennis kunnen maken met elkaars cultuur, geschiedenis en
taal.
Laat mij Diksmuide even visueel aan jullie
voorstellen.
(Powerpoint in het Frans) - (Promofilmpje Diksmuide)
Hopelijk heeft dit filmpje jullie getriggerd om
deze week verder op verkenning te gaan in onze stad en regio en komen jullie
ooit nog eens met de familie op bezoek in onze kaas- en boterstad.
Bij deze nodig ik jullie vriendelijk uit om
samen te klinken op jullie mooi project.
Proficiat... een prachtig initiatief!
Dergelijke uitwisselingsprojecten verruimen de blik op de wereld en via
uitwisselingsprogramma's verwerven de leerlingen ook een grotere
zelfstandigheid en rijpheid.