Nl - Fr - Eng – Deu….

zaterdag 30 september 2023

Vers vlees demonstratie door JONGE SLAGERS in opleiding op MEAT EXPO 2023

Tijdens MEAT EXPO vond in de BB-stand de vers vlees demonstratie plaats voor de youngsters van de slagerijopleiding in Vlaanderen. Deze demonstratie werd, zoals steeds, georganiseerd door De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, in samenwerking met de dagopleidingen van de slagerijscholen  en stond voor het eerst onder leiding van Bertrand Vande Ginste en Jan Verheyden.

Zoals steeds kregen alle leerlingen dezelfde ingrediënten om een creatieve gourmet- of steengrill- of teppanyakischotel te maken.


Deelnemende slagersscholen:

·      Slagers-Traiteursschool GO! - Diksmuide


Ter Groene Poorte - Brugge


PIVA - Antwerpen


Slagersschool GO! - Hasselt


Fotoalbum >>> (klik hier)

 Volgende leerlingen stellen hun prachtwerkjes voor:

  • ·         Arno Mylle
  • ·         Axelle Depoorter
  • ·         Ayron Malysse
  • ·         Ferre Vrachten
  • ·         Laura Van der Aa
  • ·         Senne Celis
  • ·         Tristan Pittoors
  • ·         Yanaïka De Meyer

 

De beursbezoekers konden de prachtwerkjes bewonderen in een gekoelde toonbank.Na hun demo volgde er een prijsuitreiking met voor alle deelnemers een goodybag.

Wij bedanken hierbij graag alle deelnemende scholen, onze twee begeleiders Bertrand en Jan en alle sponsors en leveranciers.


Film: Vers vlees demonstratie door JONGE SLAGERS in opleiding op MEAT EXPO 


Fotoalbum >>> (klik hier)

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

donderdag 28 september 2023

Leerlingen Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide winnen op de vakwedstrijd SPECIAL EUROBEEF

Naast de trofee ‘SPECIAL EUROBEEF’ bij de professionelen van oud-leerling Arthur Blockeel behaalden de leerlingen van de Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide maar liefst 42 gouden medailles, 12 zilveren en 5 bronzen voor hun buitengewone prestaties tijdens de meest prestigieuze vakwedstrijd SPECIAL EUROBEEF – Meat Expo  Kortrijk ingericht door ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique’.

 

Fotoalbum>>> (klik hier

Arthur Blockeel, net afgestudeerd aan de Slagers-Traiteursschool - Diksmuide wint de SPECIAL EUROBEEF professionelen!

In de drie rubrieksprijzen voor professionelen werd oud-leerling Arthur Blockeel laureaat in de rubrieken:  tapasschotel, ambachtelijke kookham en ambachtelijke gezouten ham.

Foto: De 3 rubrieksprijzen werden uitgereikt aan oud-leerling Arthur Blockeel door Mevrouw Nathalie Jouant, adviseur op het kabinet van Minister Clarinval. Zij vertegenwoordigde Minister Clarinval op de prijsuitreiking.

De beker van de Grootorde van de Belgische Slagers, de creativiteitsprijs voor de SPECIAL EUROBEEF, ging naar de kandidaat met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel, werd gewonnen door oud-leerling Arthur Blockeel.

Foto: Oud-leerling Arthur Blockeel kreeg de beker van de Grootorde van de Belgische Slagers uit handen van de heer Willy Verbust, Grootmeester van de Grootorde en erevoorzitter van de Landsbond.

En daar bovenop won Arthur Blockeel ook DE NATIONALE BEKER voor de deelnemer die in de SPECIAL EUROBEEF vakwedstrijd de hoogste totaalscore behaalde, bekomen door optelling van de beste uitslagen in de 5 rubrieken.

Foto: De nationale beker werd overhandigd door de voorzitters van De Koninklijke Landsbond, de heren Ivan Claeys en Philippe Bouillon. 

Dit is de eerste keer dat een jonge slager deze trofee wint in zijn 47-jarige bestaan! Wat een uitzonderlijke prestatie!

Oud-leerling Arthur Blockeel is 19 jaar en komt uit Leernes - Fontaine-l'Evêque en is medewerker bij Slagerij Blockeel met eigen kweekhoeve en is reeds sinds tientallen jaren een gevestigde waarde in Oudenaarde.

Film: Winnaars…. Proficiat !!! EUROBEEF & JUNIORCUP 2023 - Tapasschotels

Daarna kwamen de JUNIORS aan de beurt. Het jonge talent leverde puik werk en kon zich duidelijk vinden in de beslissingen van de jury. Niet alleen de junioren maar ook de vakleraars  mogen een pluim op hun hoed steken!

Opvallend veel jongeren zetten sterke prestaties neer op de SPECIAL JUNIORCUP

De Slagers-Traiteursschool Diksmuide werd verdedigd door leerlingen met niet minder dan 59 producten in diverse categorieën, waaronder: Tapasschotel, Ambachtelijke kookham, Ambachtelijke gezouten ham, Ambachtelijke vleesproducten en Ambachtelijke gezouten vleesproducten. Onder begeleiding van de vakleraars konden de leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. Er werden verschillende top producten afgeleverd  die werden beloond met 42 gouden medailles, 12 zilveren, 5 bronzen, 1 hoofdprijs en creativiteitsprijs.

In de rubrieksprijzen junioren behaalde eindejaarsleerling Liselotte Toebaert  de 1e plaats met haar tapasschotel.

Foto: De 1e plaats rubrieksprijs tappasschotel werd uitgereikt aan leerling Liselotte Toebaert door Mevrouw Nathalie Jouant, adviseur op het kabinet van Minister Clarinval. Zij vertegenwoordigde Minister Clarinval op de prijsuitreiking.

Eindejaarsleerling Liselotte Toebaert  won eveneens de beker van de Grootorde van de Belgische Slagers, de creativiteitsprijs voor de JUNIORCUP met de hoogste score op creativiteit in de rubriek tapasschotel.

Foto: De beker van de Grootorde van de Belgische Slagers, de creativiteitsprijs voor de JUNIORCUP,  tapasschotel werd uitgereikt aan leerling Liselotte Toebaer, door de heer Jean-Luc Pottier, Commissaris van de Grootorde, erevoorzitter van de Landsbond en jurylid van de vakwedstrijden.
Fotoalbum>>> (klik hier
Foto: De winnende leerlingen met hun kandidaten en vakleraars

Bram Bruyneel

Tapasschotel

goud

Niels Bulcke

Tapasschotel

goud

Liselotte Toebaert

Tapasschotel

goud

Aïcha Denys

Tapasschotel

goud

Bram Bruyneel

Gekookte Ham

zilver

Niels Bulcke

Gebakken Ham

zilver

Jelle deryckere

Kookham

goud

Dré Duyvenjonck

Kookham

goud

Liselotte Toebaert

Gegrilde Kookham

goud

Aïcha Denys

Gebakken Ham

Zilver

Valmont Willemyns

BBQ Ham

Goud

Levi Noppe

Vleesbrood

Goud

Levi Noppe

Hespenworst

Goud

Levi Noppe

Parijseworst

Zilver

Bram Bruyneel

Witte Worst

Goud

Niels Bulcke

Champigonworst

Goud

Milan Devuysdere

Vleesbrood

Goud

Milan Devuysdere

Grilworst Special

Brons

Milan Devuysdere

Hespenworst

Goud

Jelle Deruykere

Witte Pens

Goud

Dré Duyvenjonck

Vleesbrood

Goud

Michael Vlaeminck

Vleesbrood

goud

Michael Vlaeminck

Lookworst

Zilver

Michael Vlaeminck

Gekookte Varkensbuik

Goud

Ian Tuyten

Champignonworst

Zilver

Ian Tuyten

Parijseworst

Zilver

Ian Tuyten

Lente Worst

Goud

Ian Tuyten

Bierworst

Goud

Beyonce Seys

Hespenworst

Zilver

Beyonce Seys

Lunchworst

Zilver

Beyonce Seys

Grillworst

brons

Jamie Moens

Vleesbrood Pickels

Goud

Jamie Moens

Lookworst

Zilver

Liselotte Toebaert

Hespenworst

Goud

Liselotte Toebaert

Champinonworst

Goud

Liselotte Toebaert

Bierworst

Goud

Liselotte Toebaert

Provinciaals Vleesbrood

goud

Liselotte Toebaert

Peterselie Worst

Zilver

Liselotte Toebaert

Broccoli Worst

Brons

Aïcha Denys

Grilworst

Brons

Aïche Denys

Witte Pens

Goud

Valmont Willemyns

Kalfsworst

Goud

Valmont Willemyns

Gekookt Buikspek

goud

Bram Bruyneel

Gerookte Buik

Goud

Niels Bulcke

Nootham

Goud

Beyonce Seys

Filet De Sax

Goud

Jamie Moens

Gerookt Buikspek

goud

Liselotte Toebaert

Gerookte Bacon

Goud

Aïcha Denys

Bacon

Goud

Aïche Denys

Nootham

Goud

Valmont Willemyns

Gedroogde Varkensheup

goud

Ian Tuyten

Boerenpastei

Goud

Valmont Willemyns

Boerenpastei

Zilver

Bram Bruyneel

Appelpastei

goud

Beyonce Seys

Boerenpastei

Goud

Jamie Moens

Appelpastei

Goud

Liselotte Toebaert

Appelpastei

Goud

Niels Bulcke

Appelpastei

Goud

Aïcha Denys

Boerenpastei

brons


Fotoalbum>>> (klik hier

De slagers in spé mogen terecht fier zijn op hun behaalde resultaten, wat aantoont dat zij waarde hechten aan hun vak van ambachtelijk slagerij-traiteur. Ook de begeleidende vakleraars kijken trots terug op de behaalde resultaten van de Eurobeef 2023.

Vele juryleden nodig

Voor de vierde keer in de 47-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond de jurering ‘openbaar’ plaats. Om de wedstrijd in goede banen te leiden, verleenden ruim 60 juryleden en administratieve collega’s hun onbaatzuchtige medewerking aan deze punctueel uitstekende voorbereide wedstrijden. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall 6 van Meat Expo Kortrijk. Elk product werd met de grootste nauwkeurigheid  geproefd, gekeurd en beoordeeld. Om de smaakpapillen de baas te blijven, was een glas water, een beetje brood en een appel het heil van elk jurylid. Volgens de beide voorzitters van de Landsbond der Beenhouwers Ivan Claeys, Philippe Bouillon en wedstrijdvoorzitter Stefaan Van Hee stonden de meer dan 560 ingezonden producten alweer op een kwalitatief zeer hoog niveau!


Film:  550 producten ter keuring… 50-tal juryleden en vrijwilligers…

 Film: sfeerbeelden - Juniorcup - voorbereiding - Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide  - EUROBEEF - 2023
  

Fotoalbum>>> (klik hier

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


zaterdag 23 september 2023

WE ZIJN ER KLAAR VOOR!!!... MEAT EXPO & EUROBEEF vakwedstrijd 2023

zondag 24 tot en met woensdag 27 september 2023 in Kortrijk Xpo


Na vele uren voorbereiding zijn de kandidaten van GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool – Diksmuide klaar voor de vakwedstrijd EUROBEEF van zondag 24 september! ... we duimen alvast 👍


Met een sterke slagerscommunity inzetten op innovatie in ambacht en ondernemen


Meat Expo 2023… Het ambacht, passie voor het vak en voor ondernemen, inspiratie en ontmoetingen met collega’s staan centraal op dit vakevent voor de slagerscommunity. De slagers vinden er alle informatie en ideeën om verder het verschil te blijven maken en om in te spelen op de wensen van de consument van vandaag en morgen.

Wat mag u in op Meat Expo verwachten?

Samenbrengen van een mooi exposantenaanbod met interessante, kwalitatieve spelers uit de branche. Daarin ligt de opdracht voor Meat Expo: een platform creëren waar slagers-traiteurs en hun medewerkers zich kunnen informeren, waar ze nieuwe producten en technologieën, nieuwe technieken en originele creaties van collega’s ontdekken. De meest in het oog springende nieuwigheden van exposanten worden met de Innovation Awards extra in de kijker gezet. Als vakman/-vrouw ontmoet u er vertrouwde en nieuwe leveranciers, met tijd voor een goed gesprek.

Meat Expo trekt in 2023 volop de kaart van actieve beleving op de beurs met focus op het ambacht, het vakmanschap en de slagersonderneming. Het programma richt zich naar de vakman/-vrouw van vandaag en die van morgen met onder meer de Special EUROBEEF Vakwedstrijden en Special JuniorCup met live jurering op de beursvloer op zondag 24 september. Verder op het programma staan het Gouden Mes, de demo door de youngsters uit de slagerijscholen, demo’s, enz... Deze editie is Meat Expo tijdens de laatste beursdag bovendien toegankelijk voor wie onze mooie branche wil ontdekken om er als slager of als winkelpersoneel te komen werken (actie in samenwerking met o.a. de VDAB).

Gelijktijdig met Meat Expo vinden in Kortrijk Xpo nog 2 andere vakbeurzen plaats: Broodway (de vakbeurs voor de ambachtelijke bakkerijsector) en Taste of Tavola (de najaarseditie voor Belgische aankopers van de internationale delicatessenbeurs Tavola). Zij zijn vrij toegankelijk voor elke Meat Expo bezoeker, waardoor een beursbezoek een boeiende ontdekkingstocht wordt vol nieuwigheden voor uw winkel én atelier.

 De unieke ambiance en beleving zorgen bovendien voor fijne ontmoetingen en interessante gesprekken met leveranciers en met collega’s. Zo gaat de bezoeker van Meat Expo na een aangenaam bezoek met heel wat inspiratie en informatie naar huis.

Alle info via www.meatexpo.be  of volg de laatste nieuwtjes op social media: www.facebook.com/MeatExpo  & www.instagram.com/meat.expo


Film: voorbereiding -  Slagers-Traiteursschool GO! Diksmuide - EUROBEEF 2023 


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

vrijdag 12 mei 2023

Uitwisselingsproject Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide & Lycée Stéphane Hessel uit Epernay Fr. verruimen de blik op de wereld

Het was een onvergetelijke ervaring voor de leerlingen van het Lycée Stéphane Hessel uit Epernay en de Slagers-Traiteursschool GO! atheneum Diksmuide. Ze namen deel aan een uitwisselingsproject dat hen liet kennismaken met elkaars cultuur, taal en gastronomie. Van 2 tot 5 mei 2023 brachten de Franse leerlingen een bezoek aan Diksmuide, nadat de Belgische leerlingen in oktober 2022 al naar Epernay waren gereisd.


Fotoalbum>>> (klik hier)

De Franse leerlingen waren vooral geïnteresseerd in de richting 'slagerij', die bij hen nog niet bestaat. Ze kregen de kans om zich te verdiepen in slagerijtechnieken en om samen met hun Belgische gastheren heerlijke gerechten te bereiden, zoals stoofvlees, vol au vent en verse frietjes met echte Belgische mayonaise. Ze leerden ook hoe ze desserts moesten maken in gemengde groepjes.

Maar het uitwisselingsproject was meer dan alleen koken. De leerlingen maakten ook kennis met de geschiedenis en de natuur van de streek. Ze bezochten de IJzertoren en de Dodengang, twee belangrijke monumenten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze maakten een ritje met de tram van De Panne naar Middelkerke en ontdekten de slagerijen van Middelkerke. Ze genoten ook van een tochtje met de 'billenkarren' op de dijk en een bezoek aan de Dronkenmansput, een mysterieuze waterput die volgens de legende mensen dronken maakt. Het is duidelijk waarom: de scheve muren en peilers en hellende vlakken, in combinatie met de vlakke waterspiegel, brengen de menselijke zintuigen volledig in verwarring. Bezoekers ervaren hierdoor evenwichtsstoornissen en hebben het gevoel ‘dronken’ te zijn. Hilariteit verzekerd!

Film


Het uitwisselingsproject was ook een gelegenheid om plezier te maken en vriendschappen te sluiten. De leerlingen werden hartelijk ontvangen op het stadhuis van Diksmuide en op het GO! school De Panne. Ze deden mee aan een zoektocht in Diksmuide en gingen bowlen in Middelkerke. Ze verbleven in het internaat van het atheneum Diksmuide, waar ze hun eigen kamer kregen. Op de laatste dag namen ze afscheid met een wedstrijdje koken voor het comité en kregen ze een cadeau van het Jubilage Comité Middelkerke.

Fotoalbum>>> (klik hier)

Het uitwisselingsproject was een groot succes voor alle betrokkenen. De leerlingen hebben veel geleerd, gelachen en genoten. Ze hebben hun horizon verbreed en hun blik verruimd. Ze hebben ook nieuwe vrienden gemaakt, die ze hopelijk nog lang zullen blijven zien. Het project zal zeker nog bestendigd worden met verdere uitwisselingen. Er is een permanente verbroedering en beide scholen zullen elkaar blijven volgen van nabij
. (PVG)

Speech van Marc Deprez, 1e schepen, tijdens de officiële ontvangst op het stadhuis van Diksmuide

Fr. Chers participants,

 Je suis heureux d'avoir l'honneur d'accueillir aujourd'hui cette délégation d'Épernay. Lorsque je pense à Épernay, je pense immédiatement aux célèbres maisons de champagne, aux kilomètres de caves à vin, à la beauté du paysage et à la délicieuse cuisine gastronomique. En fait, Diksmuide est certainement similaire à cet égard. Nous avons des producteurs de fromage fantastiques, un environnement tout aussi magnifique et des bières et des produits régionaux très savoureux. Je comprends donc parfaitement pourquoi vous avez choisi ce projet d'échange.

Mais il y a probablement bien plus que la gastronomie qui nous relie. En tout cas, j'aime que les jeunes puissent apprendre à connaître la culture, l'histoire et la langue de l'autre de manière agréable.

Laissez-moi vous présenter visuellement Diksmuide.

(Powerpoint en français) - (Film promotionnel Diksmuide)

J'espère que cette vidéo vous a donné envie de découvrir notre ville et notre région cette semaine et que vous viendrez un jour visiter notre ville du fromage et du beurre avec votre famille. Je vous invite à porter ensemble un toast à votre beau projet.

 Nl. Geachte aanwezigen,

Ik ben blij dat ik vandaag de eer heb om deze delegatie uit Epernay te verwelkomen. Als ik aan Epernay denk dan denk ik meteen aan de beroemde champagnehuizen de kilometerslange wijnkelders, een prachtige omgeving én een heerlijke gastronomische keuken. Eigenlijk is Diksmuide op dat vlak al zeker gelijklopend. Wij hebben fantastische kaasproducenten, een eveneens prachtige omgeving en een heel lekkere bieren en streekproducten. Ik begrijp bijgevolg absoluut waarom jullie voor dit uitwisselingsproject kozen. Maar er is wellicht veel meer dan de gastronomie die ons verbindt. Ik vind het in elk geval prachtig hoe jongeren op een aangename manier kennis kunnen maken met elkaars cultuur, geschiedenis en taal.

Laat mij Diksmuide even visueel aan jullie voorstellen.

(Powerpoint in het Frans) - (Promofilmpje Diksmuide)

Hopelijk heeft dit filmpje jullie getriggerd om deze week verder op verkenning te gaan in onze stad en regio en komen jullie ooit nog eens met de familie op bezoek in onze kaas- en boterstad.

Bij deze nodig ik jullie vriendelijk uit om samen te klinken op jullie mooi project.

Proficiat... een prachtig initiatief!

Dergelijke uitwisselingsprojecten verruimen de blik op de wereld en via uitwisselingsprogramma's verwerven de leerlingen ook een grotere zelfstandigheid en rijpheid.

Fotoalbum>>> (klik hier)

Reportage, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/?pli=1