Nl - Fr - Eng – Deu….

vrijdag 23 november 2018

Gevulde kalfsrollade met pistache noten, rozijnen en boschampignons

Gevulde kalfsrollade met pistache noten, rozijnen en boschampignons
TRENDY FEESTGERECHTEN

Rollades in een feestelijk jasje 

 

© Film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

woensdag 14 november 2018

OPINIE. “Stop met vlees te verketteren”

Na kritiek op Week van de Steak-Friet pleiten professoren voor nuance

Ondanks het feit dat vlees evolutionair en historisch van enorm belang is geweest voor de mens, en ook op die manier steeds naar waarde werd geschat, lijkt dit imago in het hedendaagse westerse discours helemaal op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt voorgesteld als iets dat ziekte brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. Hoog tijd voor nuance, vinden professoren Frédéric Leroy (Voedingsbiotechnologie, VUB), Stefaan De Smet (Dierlijke Productie, UGent) en Ilse Fraeye (Vleeswarentechnologie, KU Leuven).

De huidige negatieve berichtgeving over vlees is ook veelal ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt nu ook de Week van de Steak-Friet als niets minder dan regelrechte blasfemie aangezien en wordt er zelfs gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees belast dient te worden om verder onheil te vermijden. Boetedoening, zeg maar.

Met andere woorden, het concept vlees wordt in een binair keurslijf van goed versus kwaad gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken zijn. Hier zijn een aantal redenen voor, die voor een groot deel maatschappelijk van aard zijn en passen in de huidige tijdsgeest, maar waarbij de nutritionele rationale zeker niet de meest doorslaggevende is.
Ongeëvenaard
We lijken te vergeten dat het in essentie nog steeds om een levensmiddel gaat dat al sinds het begin der tijden door de mens wordt geconsumeerd en bovendien nutritioneel heel wat te bieden heeft. Het gevaar bestaat dat sommige mensen meegesleept worden in een reductionistisch en ideologisch wereldbeeld waarbij vlees koste wat het kost vermeden moet worden. Omdat dierlijke producten net ongeëvenaard zijn in hun nutriëntdichtheid en -spectrum is het geen evidentie om vlees zomaar te vervangen door uitsluitend plantaardige producten. Wanneer deze ‘robuustheidsfactor’ uit de maaltijd wordt geschrapt, brengt dit risico’s met zich mee, in het bijzonder voor kwetsbare groepen met specifieke behoeften, zoals zwangere vrouwen, baby’s, peuters, kinderen, adolescenten en bejaarden.
Precies daarom moeten veganistische diëten met veel zorg worden opgebouwd, onder meer om voldoende eiwitkwaliteit te garanderen, en bovendien gecomplementeerd worden met een aantal micronutriënten. Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?
Omnivoren
Bepaalde pediatrische verenigingen, zoals bijvoorbeeld het Duitse Pädiatrie und Ernährungswissenschaft, raden dan ook sterk af om vlees te weren tijdens periodes van intense groei en ontwikkeling. Klinische rapporten van pediaters wijzen veelvuldig op het niet te verwaarlozen gevaar voor ondervoeding, groeiachterstand en gebrekkige cognitieve ontwikkeling. Er circuleert ook een veelheid aan wetenschappelijke studies waarbij verscheidene nutriëntgebreken worden beschreven in veganistische populaties, in het bijzonder wanneer deze vergeleken worden met omnivoren. Het betreft niet alleen vitamine B12 (uitsluitend te vinden in dierlijke producten), ijzer, jood, en bepaalde essentiële langketenige vetzuren (EPA, DHA), maar ook het gevaar op suboptimale niveaus aan creatine, taurine, carnosine, selenium, zink, aminozuren en een reeks aan vitamines.


    "  Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?
Samenvattend, wanneer mensen de stigmatisering van vlees als absoluut beginnen te beschouwen, kunnen ze geneigd zijn om een waardevol levensmiddel zomaar uit hun eetpakket te schrappen. Op deze wijze nemen ze onnodige risico’s. Het is alarmerend te moeten vaststellen dat in een welgesteld land als België ondervoeding ontstaat door vermijdbaar gedrag, waarbij in het bijzonder kinderen zorgwekkende deficiënties kunnen ontwikkelen. En dit niet door economische problemen maar door de ideologische keuzes van hun ouders. Het wordt hoogdringend om gezonde maaltijden opnieuw holistisch te bekijken en de echte boosdoeners die typisch zijn voor het westerse junk-dieet te gaan aanpakken in plaats van een waardevol levensmiddel te beladen met alle zonden van Israël.
Bron: HLN

Redactie en foto: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

maandag 12 november 2018

“Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak-friet?” - Topslager Hendrik Dierendonck


























De TV talkshowVan Gils & gasten’ waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft had oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck te gast in het kader van de ‘week van de steak-friet’
Van 3 tot en met 11 november liep de ‘week van de steak-friet’, op deze manier wil het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de primaire producten van bij ons promoten. En dat valt sp.a en Groen zwaar op de maag. ‘De overheid moet stoppen met daar promotie voor te voeren. Te veel vlees is ongezond, milieubelastend en dieronvriendelijk’, klinkt het. Topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM, de geviseerde instelling, snappen er niks van. ‘Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak?’



Film - YouTube-kanaal van Bertrand Vande Ginste (OBS Studio schermopname) 
U kent hem wel, de slogan ‘Lekker van bij ons’. Het is de kreet waarmee overheidsorganisatie het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voornamelijk primaire producten van bij ons wil promoten – deze week in het bijzonder dus de steak-friet. “Nationale trots of niet, stop met het promoten van een ongezond eetpatroon”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Het is absurd dat we vandaag de dag de consumptie van vlees nog willen aanwakkeren met belastinggeld. We weten dat de huidige vleesconsumptie ongezond is. Vandaag eten we in België twee keer zoveel vlees als gezond is.” Uit internationaal onderzoek blijkt dat elke Belg zo’n 71 kilo vlees per jaar eet. Maar, opvallend, dat cijfer is een daling zo blijkt uit gegevens van een Duits onderzoeksbureau: nergens in Europa was die afname tussen 2012 en 2016 groter.
Voor Sanctorum mag een overheid enkel gezondere, duurzamere en meer diervriendelijke voeding promoten - bijvoorbeeld groenten en fruit en bioproducten. Hij weet zich daarin ook gesteund door Groen en sp.a.

Sector financiert

Bij de geviseerde VLAM zien ze dat helemaal anders. Zij benadrukken dat niet de overheid, maar wel de sector de campagnes financiert. De vleessector heeft daar dit jaar een budget van 7,5 miljoen euro voor uitgetrokken. “De overheid biedt enkel de infrastructurele ondersteuning, vooral met personeel”, reageert Liliane Driesen van VLAM. “En belangrijk: wij zeggen niet dat consument méér vlees moet eten. Wij roepen wel op de voorkeur aan producten van eigen bodem te geven. Zo wordt niet alleen de eigen economie gesteund, maar verkleint men ook de ecologische voetafdruk.”
Sanctorum erkent dat de centen van de sector komen. “Maar voor elke 100 euro uit de sector legt de overheid wel 60 euro bij – toch een zeer aanzienlijk aandeel. En dat dus ter promotie van vaak ongezonde, commerciële doeleinden. Wat VLAM doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.”

Stukje culinair erfgoed

Topslager Hendrik Dierendonck (oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide), met slagerijen in Brussel en aan de kust, vindt de promotie wél op zijn plaats. “We mogen best wat weerwerk bieden aan de lobby die ons vooral sinds de jaren ’80 probeert in te lepelen dat vlees ongezond is. Een campagne die niet een overconsumptie, maar wel de keuze voor een stuk puur Vlaams vlees promoot, verdient net alle steun.” Voor de verdediger van ons sappig lapje ‘culinair erfgoed’, zelf onder meer kweker van het ‘West-Vlaams Rood Rund’, mogen daar gerust ook wat overheidsmiddelen voor aangewend. “Dagelijks zijn er in ons land veel mensen hard aan het werk om lekker en eerlijk vlees te produceren – een dergelijke promotiecampagne is ook een eer naar hen toe. Laat ons daar alstublieft toch een beetje trots, en wat meer chauvinistisch op zijn.”

Ongezond, of niet?

Is een puur, onbewerkt stuk vlees als een biefstuk nu echt ongezond? Nee, zolang je er niet mee overdrijft - en dat is dan ook het probleem soms. Ook voor het stukje filet mignon geldt: ‘geniet, maar met mate’. Voedingsexperts plaatsen rood vlees - een bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 - in de oranje zone van de voedingsdriehoek. De aanbevolen hoeveelheid is een tot twee stukken per week. Maar bij sp.a en Groen hebben ze de buik vol van zulke acties waarbij promo gevoerd wordt voor ongezonde voeding. Maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat ze bij sp.a niet van een lekkere steak houden...
“Nationale trots of niet, stop met het promoten van ongezonde voeding”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Wat VLAM doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.” Sp.a en Groen steunen hem in zijn mening. Maar oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM snappen er niks van. “Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak?”
Graag uw mening!
Redactie: Bertrand Vande Ginste – https://sites.google.com/site/foodconsultplus