STEM NU voor het lokale streekproduct van: Willem, Roeland en Griet Dewicke - ’t Eendenhof in Avekapelle
Smout en kaantjes
uit de Westhoek van ’t Eendenhof: “Producten uit ‘grootmoeders tijd’ zijn weer
in trek”
Nee, ze
hebben geen eenden bij ’t Eendenhof in Avekapelle. Willem Dewicke (52) en zijn kinderen Roeland en Griet beide oud-leerlingen van de
Slagers-traiteursschool Diksmuide, kweken varkens op stro. Smout en kaantjes zijn
erkende streekproducten die je nauwelijks nog vindt op de markt. “Al merk ik
wel dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn”, zegt Willem.
De roots van Willem
liggen in de boerderij. Omdat er op de ouderlijke hoeve in Oostkerke geen
ruimte was om uit te breiden, nam hij in 1990 ’t Eendenhof in Avekapelle over.
De naam behield hij, maar hij kweekt er wel varkens en runderen. “Een erkenning
als streekproduct vind ik belangrijk omdat ik hiermee het ambachtelijke werk
onderstreep. Zo’n label straalt ook vertrouwen uit naar de klanten”, beseft
Willem. “Smout is gesmolten varkensvet van het bandspek dat ik na vijf uur
koken door een zeef giet. Wat in de pot stroomt, is smout en wat in de zeef
achterblijft, zijn de kaantjes. Die frituur ik nog, zodat we krokante
vleesrestjes bekomen. Kaantjes, ook wel pietjes genoemd in de Westhoek, zijn
heerlijk in bijvoorbeeld slaatjes. Smout wordt steeds meer gebruikt in het deeg
van brood, waardoor het langer vers blijft. Kruiden doe ik niet. De klant moet
zelf beslissen of hij zout, peper of nootmuskaat wil toevoegen. Ik merk
trouwens dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn.
Varkenshersenen, vette darmen en ouderwetse, grijze boerenpaté vliegen de deur
uit.”
Eigen
kweek
Bij Willem Dewicke komen de biggen van acht weken oud aan op ’t
Eendenhof. Zoon Roeland (25) mest die vet tot ze ongeveer 110 kilogram wegen.
Om de stress zo laag mogelijk te houden, worden ze in een slachthuis dichtbij
gedood. “Om de kwaliteit van ons vlees hoog te houden, kweken we onze
varkens op stro. We geven onze dieren natuurlijke voeding op basis van tarwe,
gerst, erwten en lijnzaad. We zijn er voorstander van om zo weinig mogelijk
voedselkilometers af te leggen. Dat is ook de reden waarom we in onze voeders
werken met eigen erwten en niet met soja”, legt Willem uit.
Zonder kleurstoffen
Naast smout en kaantjes ligt er nog een erkend streekproduct in de
toonbank van ’t Eendenhof: hoofdvlees. “We laten de varkenskop zacht koken.
Daarna ontdoen we het vlees van de beenderen en malen het fijn. Afkruiden doen
we met peper, zout en nootmuskaat. Typerend is dat ons hoofdvlees grijs kleurt
en niet roze, zoals je vaak ziet. Dat komt omdat we geen kleurstoffen
gebruiken.”
Willem en
zijn dochter Griet (27) verkopen hun ambachtelijke producten op zes markten in
Veurne, Staden, Gistel, Hooglede, Middelkerke en Diksmuide en in de hoevewinkel
in Avekapelle.
Het
Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct
van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen
streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid
bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app.
Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle
streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De
Buurt en stem op
jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Bron: HLN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten