Jolien Daelman (19) volgt de opleiding slager
in de slagersschool van KTA in Diksmuide. Tijdens het Festival van het
Varkentje behaalde ze goud met haar deelname aan de wedstrijd Beste
Breugelbuffet.
© Nele Sabbe
"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een
rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de
boerenstiel houden", begint Jolien.
"Naar de traiteur- en slagersschool gaan, was iets dat ik van
jongs af aan al wilde. Niet evident voor een meisje, maar bij mij was dat geen
probleem. Mijn
studiekeuze was juist en later wil ik een goede slager worden. Tijdens
het weekend help ik in een slagerij en daar doe ik heel wat ervaring op. In de
toekomst wil ik een eigen slagerij uitbaten. Zelfstandig zijn, dat hoort bij
mij."
Jaarlijkse traditie
"In het kader van de promotiecampagne 'Belgisch varkensvlees'
en om de ambachtelijke slagers en traiteurs te promoten, werkte mijn school
opnieuw mee aan het Festival van het Varkentje. Dat is een jaarlijkse traditie,
dat al aan de 15de editie toe is. Dit festival wordt mee georganiseerd door het
Genootschap van wijlen meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en de vzw
oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Aan het festival zijn ook wedstrijden
gekoppeld waarbij slagers hun ambachtelijk product kunnen indienen volgens een
thema. Ook leerlingen en oud-leerlingen kunnen deelnemen
aan de vakwedstrijd."
Artisanale vleeswaren
Uit alle hoeken van het land schreven er zich 810 gasten in voor
dit culinaire evenement. De leerlingen en vakleraars stonden in voor het
bereiden en serveren van de breugelgerechten op basis van zelfgemaakte
artisanale vleeswaren.
Er was ook een wedstrijd met als titel 'De Beste Ambachtelijke
Grillworst' en 'Het Beste Breugelbuffet'. De jury, met enkele sterrenchefs en
culinaire adviseurs, beoordeelde de smaken, het uitzicht, de geur, de
consistentie en de originaliteit.
"In de wedstrijd voor de beste grillworst behaalde ik geen
prijs", gaat Jolien verder. "Bij het beste breugelbuffet had ik meer
geluk. Deze wedstrijd stond in het teken van het 15-jarige bestaan van dit
culinaire evenement. De
jury koos mij uit als winnaar. Ze waren vol lof over mijn prestatie."
Gevoel van erkenning
"Dit geeft mij een
ongelooflijk gevoel van erkenning. Ik had nooit gedacht dat ik als winnaar uit
de bus zou komen. Ik ben mijn vakleraars alvast heel dankbaar. Het was een
leerzame deelname, vol spanning en stress maar met een heel mooi
resultaat."
Proficiat Jolien !
BeantwoordenVerwijderen