Nl - Fr - Eng – Deu….

zondag 1 maart 2020

Jolien Daelman uit Zwevezele wint goud tijdens Festival van het Varkentje - Redactie KW



Jolien Daelman (19) volgt de opleiding slager in de slagersschool van KTA in Diksmuide. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud met haar deelname aan de wedstrijd Beste Breugelbuffet.


© Nele Sabbe

"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de boerenstiel houden", begint Jolien.
"Naar de traiteur- en slagersschool gaan, was iets dat ik van jongs af aan al wilde. Niet evident voor een meisje, maar bij mij was dat geen probleem. Mijn studiekeuze was juist en later wil ik een goede slager worden. Tijdens het weekend help ik in een slagerij en daar doe ik heel wat ervaring op. In de toekomst wil ik een eigen slagerij uitbaten. Zelfstandig zijn, dat hoort bij mij." 

Jaarlijkse traditie

"In het kader van de promotiecampagne 'Belgisch varkensvlees' en om de ambachtelijke slagers en traiteurs te promoten, werkte mijn school opnieuw mee aan het Festival van het Varkentje. Dat is een jaarlijkse traditie, dat al aan de 15de editie toe is. Dit festival wordt mee georganiseerd door het Genootschap van wijlen meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en de vzw oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Aan het festival zijn ook wedstrijden gekoppeld waarbij slagers hun ambachtelijk product kunnen indienen volgens een thema. Ook leerlingen en oud-leerlingen kunnen deelnemen aan de vakwedstrijd."

Artisanale vleeswaren

Uit alle hoeken van het land schreven er zich 810 gasten in voor dit culinaire evenement. De leerlingen en vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de breugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren.
Er was ook een wedstrijd met als titel 'De Beste Ambachtelijke Grillworst' en 'Het Beste Breugelbuffet'. De jury, met enkele sterrenchefs en culinaire adviseurs, beoordeelde de smaken, het uitzicht, de geur, de consistentie en de originaliteit.
"In de wedstrijd voor de beste grillworst behaalde ik geen prijs", gaat Jolien verder. "Bij het beste breugelbuffet had ik meer geluk. Deze wedstrijd stond in het teken van het 15-jarige bestaan van dit culinaire evenement. De jury koos mij uit als winnaar. Ze waren vol lof over mijn prestatie."

Gevoel van erkenning

"Dit geeft mij een ongelooflijk gevoel van erkenning. Ik had nooit gedacht dat ik als winnaar uit de bus zou komen. Ik ben mijn vakleraars alvast heel dankbaar. Het was een leerzame deelname, vol spanning en stress maar met een heel mooi resultaat."

Bron: Redactie KW - © Nele Sabbe

1 opmerking: