Nl - Fr - Eng – Deu….

maandag 25 februari 2019

Toekomstige slagers en professionelen vallen in de prijzen tijdens het 14e Festival van het Varken te Diksmuide

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide terug mee aan het "14e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide.
Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken de hoofdrol speelde.


Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2019’

Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke Preskop’ en het ‘Beste Breugelbuffet’ in het teken van Valentijn.  

Uitslagen: PROFESSIONELEN
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Kurt Warnez
Egem Pittem
2e plaats
Zilver
Pieter Lavens
Lichtervelde
3e plaats
Brons
Steven Vanacker
Diksmuide


Persprijs

In alfabetische volgorde



Arne Leuridan
Watou


Bart Syryn
Vladslo


Björn De Coninck
Ooigem


Claude Vergote
Aarsele


Dries Sentobin
Roeselare


Frederiek Strubbe
Strubbe - Aalter


Ignace Casier
Vladslo


Jan Vandenbroucke
Staden


Liselotte D'hoore
St. Kruis - Brugge 


Mark Vermeersch
Oostkamp


Patrick Neirynck
Egem-Pittem


Roeland Dewicke
Avekapelle - Veurne


Tom Wybo
Roeselare



* Bij de professionals ging de 1e plaats naar Kurt Warnez uit Egem Pittem

De jurycommissie bekroonde het ambachtelijke product, ‘preskop’ met goud. Zelfs sterrenchef Geert Van Hecke proefde en was overtuigd: Kurt Warnez van Slagerij Patrick Neirynck uit Egem Pittem maken de beste ambachtelijke preskop van Vlaanderen.
Patrick Neirynck begon 30 jaar geleden een slagerij aan de kerk in Egem. De zaak werd bekend in Egem en omgeving. Ze staan garant voor vers vlees, fijne vleeswaren en tal van lekkere bereidingen. Daarbovenop verzorgen ze ook evenementen en feestjes.
"Wij namen opnieuw deel aan het Festival van het Varkentje dat voor de 14de keer in Diksmuide georganiseerd werd. Dat is een culinaire wedstrijd georganiseerd door de vzw. Oud-leerlingenbond slagers-traiteursschool van Diksmuide. Daar behaalden wij goud in de categorie 'Beste ambachtelijke preskop'. Die eervolle plaats werd gewonnen door mijn collega-slager Kurt Warnez die meehelpt in de slagerij. Al jaren maakt hij dat lekker product klaar en hij wordt er nu voor beloond" vertelt Patrick.

Geheim recept

"Ik leerde het beroep van slager tijdens mijn jonge jaren bij de boeren", gaat Kurt Warnez verder. "Vroeger werd het vee nog vaak geslacht en daarna versneden op de boerderij zelf. Dat was mijn beste leerschool. Later volgde ik les aan de Slagers-traiteursschool van Diksmuide en kwam ik bij slagerij Neirynck terecht. Het recept van hoe ik het hoofdvlees klaarmaak, zal ik natuurlijk niet prijsgeven (lacht).  Ik kan wel zeggen dat de ingrediënten zo zuiver mogelijk gehouden worden bij bereiding. Echte ambacht valt goed in de smaak bij de klanten."

Eer voor de slagerij

"De voorbije jaren vielen wij ook al eens in de prijzen met droge worsten, ouderwetse boerenpaté en onze kaasgrillworst", neemt Patrick weer over. "Dit is een hele eer voor de slagerij en de medewerkers. We hebben klanten die speciaal naar Egem komen om onze producten te kopen." Proficiat met jullie 1e plaats!
* De 2e plaats ging naar Pieter Lavens uit Lichtervelde 

De ambachtelijke slagerij van ‘Het Merelhof’ met aan het roer de jonge slager Pieter Lavens ging van start in 2011. Jaarlijks doet Pieter mee aan verschillende wedstrijden. Hierbij behaalde hij heel wat prijzen m.o.a. de eigen boerenpastei en pastrami. Deze keer behaalde hij zilver met de huisbereide preskop. "Thuis op de boerderij kweken we zelf varkens en runderen om klanten het allerbeste stukje vlees te kunnen aanbieden. Producten van lokale bodem met aandacht voor het welzijn van de dieren en dat proeft u!" zegt de gedreven Pieter. ‘Het Merelhof’ heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het kweken van dieren. “Aangezien we onze eigen producten verwerken kunnen we dan ook producten van topkwaliteit aan onze klanten aanbieden”. Bij Hoeveslagerij ‘Het Merelhof’ kan men terecht voor meer dan 240 verschillende hoeveproducten van eigen bodem. Klanten kunnen ook hun aankopen doen via de eigen webshop of op de lokale markten in de regio.
Pieter is oud-leerlingen van Slagerijsschool – Diksmuide. Proficiat met jullie 2e plaats!

* Steven Vanacker uit Diksmuide eindigde op de 3e plaats.

Steven Vanacker (oud-leerling Slagersschool Diksmuide) en Annelies Vanclooster van slagerij-traiteur Nautilus in Diksmuide wonnen brons met hun ambachtelijke Diksmuidse perskop.  “Sinds 2012 hebben we onze eigen slagerij. Het feit dat we nu scoren met onze perskop is een leuke stimulans”, reageren Annelies en Steven. “De smaak, garnituur, textuur en het uitzicht speelden een rol bij de beoordeling” aldus Steven. Het koppel kreeg een oorkonde die ondertussen een centrale plaats kreeg in de bekende slagerij in de IJzerlaan. In 2015 mocht Steven Vanacker de hoofdprijs, genoemd naar meesterkok wijlen Jean Berquin, mee naar huis nemen dankzij zijn huisgemaakte boerenpaté. Toen heette het dat deze boerenpaté eenvoudig gemaakt is maar wel in de juiste verhoudingen van varkensvlees, varkenslever en kruiden. En het is deze paté die Steven nam als basis voor zijn nieuwe creatie. Hij verrijkte zijn pastei met de Nachtraaf Quadrupelbier die nu als streekproduct is erkend. Naast de ‘Nachtraafpastei’ kan men nu ook ‘Zwienekaksjes met Nachtraaf” vinden. Proficiat met jullie 3e plaats!

Junior slagers-traiteurs streden voor goudzilver en brons 

Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)





Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Ruben Stols
Houthulst


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (BT)


Dorian Vanpé
Klerken

2e plaats
Zilver
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle


Milan Ledaine
Oostende


Zeno De Backer
Ichteghem


3e plaats
Brons
Casper Verschaeve
Staden


Niels Dejonghe
Middelkerke


Robbe Geerardyn
Poperinge

Persprijs

In alfabetische volgorde



Arthur Blockeel
Leernes


Bram Derijcke
Oeselgem


Colin Decleyre
Lombardsijde


Debby Dhondt
Saint- Sauveur


Emile Vandromme
Poperinge


Erniel Demolder
Beveren-Aan-Den-IJzer


Florian Coelus
Hooglede


Gorän Codron
Middelkerke


Joeri Lenez
Vladslo


Jolien Daelman
Zwevezele


Jordy Weymans
Ruisbroek-Antwerpen


Sybren Rosseel
Gistel


Tristan Billiet
Koekelare


Zinedine Deswarte
Zuidschote


Zion Verhulle
Poperinge



>>> Fotoalbum (klik hier)
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide

Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’ het teken van Valentijn  

Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)



Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle
2e plaats
Zilver
Bram Derijcke
Oeselgem
3e plaats
Brons
Casper Vanderschaeve
Staden


Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)
Foto: Alle juniorteams Breugelbuffet
>>> Fotoalbum (klik hier)

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide.

>>> Fotoalbum (klik hier)

14e editie vol verrassingen…

De Beste Ambachtelijke ‘preskop’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal een sterrenchefs o.a.:
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glace
·         Rudy Devolder, Chefkok
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

 >>> Fotoalbum (klik hier)



>>> Fotoalbum (klik hier)

Dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. Het menu van kop tot staart omvatte:  Aperitief “Picon Bernice” met feestelijke hapjes - Terrine van bloemkool en achterham, gemarineerde kooltjes en koningskruid (Le Roujal, chardonnay – sauvignon) - Buffet van het varkentje… “van kop tot staart” - Varkensfilet “Glorius”, knolselder, raapjes, ‘Cross & blackwell’ saus (LePlan-Vermeersch, Merlot Classic) - Crémeux van limoen & vanille, cassis, bosbessen van ambachtelijke Bakker Bert - Buffet van koffie en thee.

>>> Fotoalbum (klik hier)

De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.

Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zanger Wim Soutaer.


>>> Fotoalbum (klik hier)

Hop naar het volgende culinair evenement!

De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van GO! Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs Cervo-Go – Diksmuide op zondag 31 maart 2019 vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.

Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!


Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “14e Festival van het varkentje”

Film



Redactie, foto’s, film:  Bertrand Vande Ginste

https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 15 december 2018

Sandy Evrard, vakleraar aan de Slagersschool - Diksmuide legde de eed af bij de gouverneur van W-Vl.


Dat gebeurde in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé. Sandy Evrard volgt zichzelf op als burgemeester van Mesen. Echt nieuw kan je hem niet noemen, hij is al zestien jaar burgemeester van de kleinste stad van het land. Volgens Het Nieuwsblad is burgemeester Sandy Evrard van Mesen veruit de populairste politicus en niet Bart De Wever. Sandy Evrard combineert zijn burgemeesterschap met de  job als vakleraar aan de Slagers-traiteursschool GO! & CERVO – Diksmuide.
Proficiat!



Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

woensdag 5 december 2018

Nieuwe studie toont aan dat mensen die kaas en rood vlees eten langer leven




Steek die barbecue aan en laat een stolp kaas aanrukken – want rood vlees en kaas staan terug op het menu van gezond leven.
Onderzoekers aan de McMaster University in Hamilton, Ontario, ontdekten dat mensen die meer rood vlees en kaas eten meer kans hebben om lang te leven. Mensen die drie porties zuivelwaren en 120 gram onverwerkt rood vlees per dag eten, genieten volgens het onderzoek de meeste voordelen.
“Onze bevindingen over vette zuivelwaren en onverwerkt rood vlees vormen een uitdaging voor het conventionele denken”, vertelde McMaster professor en voedingsdeskundige Andrew Mente aan collega-onderzoekers tijdens een conferentie van de Europese Vereniging van Cardiologen in München in Duitsland.
Zij die de meeste zuivelproducten en rood vlees aten, zagen hun kansen op een vroegtijdig overlijden dalen met 25 procent en de kans op hartaanvallen zou zelfs met 22 procent verminderen. In het onderzoek werd rekening gehouden met verschillen in welvaart en opleiding, alsook met andere gezondheidsgewoontes.
“Het is beschermend in de mate van de porties die we identificeerden. We zeggen het over drie porties zuivel en een portie rood vlees per dag”, zei Mente.
“Met betrekking tot koolhydraten zou ik zeggen dat verzadigd vet voordelig is – dat bleek duidelijk uit deze cijfers.”
Wit vlees zoals kip en kalkoen vertoonde gelijkaardige voordelen, zeiden de onderzoekers.
“Onze resultaten tonen dat zuivelproducten en vlees voordelig zijn voor de hartgezondheid en een lang leven”, zei Dr. Salim Yusuf, die cardiovasculaire ziektes onderwijst aan de McMaster Medical School.
De onderzoekers verklaarden ook dat een gezond dieet bestaat meer dan acht porties fruit en groenten en halve porties noten en bonen.
Bron en afbeeldingen: New York Post


Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/



vrijdag 23 november 2018

Gevulde kalfsrollade met pistache noten, rozijnen en boschampignons

Gevulde kalfsrollade met pistache noten, rozijnen en boschampignons
TRENDY FEESTGERECHTEN

Rollades in een feestelijk jasje 

 

© Film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

woensdag 14 november 2018

OPINIE. “Stop met vlees te verketteren”

Na kritiek op Week van de Steak-Friet pleiten professoren voor nuance

Ondanks het feit dat vlees evolutionair en historisch van enorm belang is geweest voor de mens, en ook op die manier steeds naar waarde werd geschat, lijkt dit imago in het hedendaagse westerse discours helemaal op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt voorgesteld als iets dat ziekte brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. Hoog tijd voor nuance, vinden professoren Frédéric Leroy (Voedingsbiotechnologie, VUB), Stefaan De Smet (Dierlijke Productie, UGent) en Ilse Fraeye (Vleeswarentechnologie, KU Leuven).

De huidige negatieve berichtgeving over vlees is ook veelal ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt nu ook de Week van de Steak-Friet als niets minder dan regelrechte blasfemie aangezien en wordt er zelfs gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees belast dient te worden om verder onheil te vermijden. Boetedoening, zeg maar.

Met andere woorden, het concept vlees wordt in een binair keurslijf van goed versus kwaad gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken zijn. Hier zijn een aantal redenen voor, die voor een groot deel maatschappelijk van aard zijn en passen in de huidige tijdsgeest, maar waarbij de nutritionele rationale zeker niet de meest doorslaggevende is.
Ongeëvenaard
We lijken te vergeten dat het in essentie nog steeds om een levensmiddel gaat dat al sinds het begin der tijden door de mens wordt geconsumeerd en bovendien nutritioneel heel wat te bieden heeft. Het gevaar bestaat dat sommige mensen meegesleept worden in een reductionistisch en ideologisch wereldbeeld waarbij vlees koste wat het kost vermeden moet worden. Omdat dierlijke producten net ongeëvenaard zijn in hun nutriëntdichtheid en -spectrum is het geen evidentie om vlees zomaar te vervangen door uitsluitend plantaardige producten. Wanneer deze ‘robuustheidsfactor’ uit de maaltijd wordt geschrapt, brengt dit risico’s met zich mee, in het bijzonder voor kwetsbare groepen met specifieke behoeften, zoals zwangere vrouwen, baby’s, peuters, kinderen, adolescenten en bejaarden.
Precies daarom moeten veganistische diëten met veel zorg worden opgebouwd, onder meer om voldoende eiwitkwaliteit te garanderen, en bovendien gecomplementeerd worden met een aantal micronutriënten. Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?
Omnivoren
Bepaalde pediatrische verenigingen, zoals bijvoorbeeld het Duitse Pädiatrie und Ernährungswissenschaft, raden dan ook sterk af om vlees te weren tijdens periodes van intense groei en ontwikkeling. Klinische rapporten van pediaters wijzen veelvuldig op het niet te verwaarlozen gevaar voor ondervoeding, groeiachterstand en gebrekkige cognitieve ontwikkeling. Er circuleert ook een veelheid aan wetenschappelijke studies waarbij verscheidene nutriëntgebreken worden beschreven in veganistische populaties, in het bijzonder wanneer deze vergeleken worden met omnivoren. Het betreft niet alleen vitamine B12 (uitsluitend te vinden in dierlijke producten), ijzer, jood, en bepaalde essentiële langketenige vetzuren (EPA, DHA), maar ook het gevaar op suboptimale niveaus aan creatine, taurine, carnosine, selenium, zink, aminozuren en een reeks aan vitamines.


    "  Is het niet bizar dat een natuurlijk product als vlees wordt geschrapt uit zorg voor een gezondere voeding en dat men dan zijn toevlucht moet nemen tot supplementen?
Samenvattend, wanneer mensen de stigmatisering van vlees als absoluut beginnen te beschouwen, kunnen ze geneigd zijn om een waardevol levensmiddel zomaar uit hun eetpakket te schrappen. Op deze wijze nemen ze onnodige risico’s. Het is alarmerend te moeten vaststellen dat in een welgesteld land als België ondervoeding ontstaat door vermijdbaar gedrag, waarbij in het bijzonder kinderen zorgwekkende deficiënties kunnen ontwikkelen. En dit niet door economische problemen maar door de ideologische keuzes van hun ouders. Het wordt hoogdringend om gezonde maaltijden opnieuw holistisch te bekijken en de echte boosdoeners die typisch zijn voor het westerse junk-dieet te gaan aanpakken in plaats van een waardevol levensmiddel te beladen met alle zonden van Israël.
Bron: HLN

Redactie en foto: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

maandag 12 november 2018

“Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak-friet?” - Topslager Hendrik Dierendonck


























De TV talkshowVan Gils & gasten’ waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft had oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck te gast in het kader van de ‘week van de steak-friet’
Van 3 tot en met 11 november liep de ‘week van de steak-friet’, op deze manier wil het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de primaire producten van bij ons promoten. En dat valt sp.a en Groen zwaar op de maag. ‘De overheid moet stoppen met daar promotie voor te voeren. Te veel vlees is ongezond, milieubelastend en dieronvriendelijk’, klinkt het. Topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM, de geviseerde instelling, snappen er niks van. ‘Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak?’



Film - YouTube-kanaal van Bertrand Vande Ginste (OBS Studio schermopname) 
U kent hem wel, de slogan ‘Lekker van bij ons’. Het is de kreet waarmee overheidsorganisatie het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voornamelijk primaire producten van bij ons wil promoten – deze week in het bijzonder dus de steak-friet. “Nationale trots of niet, stop met het promoten van een ongezond eetpatroon”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Het is absurd dat we vandaag de dag de consumptie van vlees nog willen aanwakkeren met belastinggeld. We weten dat de huidige vleesconsumptie ongezond is. Vandaag eten we in België twee keer zoveel vlees als gezond is.” Uit internationaal onderzoek blijkt dat elke Belg zo’n 71 kilo vlees per jaar eet. Maar, opvallend, dat cijfer is een daling zo blijkt uit gegevens van een Duits onderzoeksbureau: nergens in Europa was die afname tussen 2012 en 2016 groter.
Voor Sanctorum mag een overheid enkel gezondere, duurzamere en meer diervriendelijke voeding promoten - bijvoorbeeld groenten en fruit en bioproducten. Hij weet zich daarin ook gesteund door Groen en sp.a.

Sector financiert

Bij de geviseerde VLAM zien ze dat helemaal anders. Zij benadrukken dat niet de overheid, maar wel de sector de campagnes financiert. De vleessector heeft daar dit jaar een budget van 7,5 miljoen euro voor uitgetrokken. “De overheid biedt enkel de infrastructurele ondersteuning, vooral met personeel”, reageert Liliane Driesen van VLAM. “En belangrijk: wij zeggen niet dat consument méér vlees moet eten. Wij roepen wel op de voorkeur aan producten van eigen bodem te geven. Zo wordt niet alleen de eigen economie gesteund, maar verkleint men ook de ecologische voetafdruk.”
Sanctorum erkent dat de centen van de sector komen. “Maar voor elke 100 euro uit de sector legt de overheid wel 60 euro bij – toch een zeer aanzienlijk aandeel. En dat dus ter promotie van vaak ongezonde, commerciële doeleinden. Wat VLAM doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.”

Stukje culinair erfgoed

Topslager Hendrik Dierendonck (oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide), met slagerijen in Brussel en aan de kust, vindt de promotie wél op zijn plaats. “We mogen best wat weerwerk bieden aan de lobby die ons vooral sinds de jaren ’80 probeert in te lepelen dat vlees ongezond is. Een campagne die niet een overconsumptie, maar wel de keuze voor een stuk puur Vlaams vlees promoot, verdient net alle steun.” Voor de verdediger van ons sappig lapje ‘culinair erfgoed’, zelf onder meer kweker van het ‘West-Vlaams Rood Rund’, mogen daar gerust ook wat overheidsmiddelen voor aangewend. “Dagelijks zijn er in ons land veel mensen hard aan het werk om lekker en eerlijk vlees te produceren – een dergelijke promotiecampagne is ook een eer naar hen toe. Laat ons daar alstublieft toch een beetje trots, en wat meer chauvinistisch op zijn.”

Ongezond, of niet?

Is een puur, onbewerkt stuk vlees als een biefstuk nu echt ongezond? Nee, zolang je er niet mee overdrijft - en dat is dan ook het probleem soms. Ook voor het stukje filet mignon geldt: ‘geniet, maar met mate’. Voedingsexperts plaatsen rood vlees - een bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 - in de oranje zone van de voedingsdriehoek. De aanbevolen hoeveelheid is een tot twee stukken per week. Maar bij sp.a en Groen hebben ze de buik vol van zulke acties waarbij promo gevoerd wordt voor ongezonde voeding. Maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat ze bij sp.a niet van een lekkere steak houden...
“Nationale trots of niet, stop met het promoten van ongezonde voeding”, oppert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bij de start van de marketingcampagne. “Wat VLAM doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten.” Sp.a en Groen steunen hem in zijn mening. Maar oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, topslager Hendrik Dierendonck en het VLAM snappen er niks van. “Mogen we alstublieft nog wat trots zijn op onze steak?”
Graag uw mening!
Redactie: Bertrand Vande Ginste – https://sites.google.com/site/foodconsultplus