Nl - Fr - Eng – Deu….

maandag 4 oktober 2021

Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide valt in de prijzen op de Eurobeef vakwedstrijd

De leerlingen van de Slagers-traiteursschool Diksmuide behaalden afgelopen week maar liefst 18 gouden medailles, 10 zilveren en 10 bronzenEmiel Demolder en Memphis Depape werden laureaat. De slagers in spé kregen die onderscheidingen voor hun prestaties tijdens de Eurobeef vakwedstrijd in Kortrijk ingericht door ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique’.

Alle winnaars Eurobeef vakwedstrijd met Minister David Clarinval - Etienne De Vleminck, juryvoorzitter Eurobeef - Ivan Claeys & Philippe Bouillon, nationaal voorzitters Belgische Beenhouwersbond (NL -FR) - Filip Vercruysse, nationaal secretaris Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique- vakleraars


Film: EUROBEEF 2021 - vakwedstrijd - MEAT EXPO Kortrijk


Dit zijn de winnaars en finalisten van de Eurobeef Vakwedstrijden 2021 - Slagers-traiteursschool Diksmuide

Rubriek: CULINAIRE SIERSCHOTELS

  • Emiel Demolder – LAUREAAT (GOUD) - Koud buffetschotel


Emiel Demolder uit Beveren-Aan-Den-Ijzer, leerling en winnende finalist kreeg de trofee van ‘De beste koud buffetschotel’ uit handen van David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw


Emiel Demolder torts bij zijn koud buffetschotel

  • Emiel Demolder – Gourmetschotel – ZILVER


  • Arthur Blockeel – Koud buffetschotel – GOUD


  • Zeno De Backer – Gourmetschotel – GOUD


  • Liselotte Toebaert – Gourmetschotel – ZILVER


  • Aïsha Denys – Fondueschotel – ZILVER



Rubriek: VLEESWAREN

  • Memphis Depape  – LAUREAAT (GOUD) – Ambachtelijke Bloedworst 

Memphis Depape uit Zarren, leerling en winnende finalist kreeg de trofee van 'De Beste Bloedworst'  uit handen van David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw



Het geheim van het gouden bloedworstrecept van leerling Memphis is een traditionele Diksmuidse bloedworst met een eigen karakter. Ze ziet er niet alleen anders uit, eerder donkerrood dan zwart, maar heeft ook een eigen smaak. De details geeft hij niet prijs, dat blijft het geheim van Memphis. 



Arthur Blockeel

Gekookte ham

goud

Hure

goud

Bloedworst

goud

Hespenworst

zilver

Ringworst

brons

Smeerpastei met peper

brons

Zeno De Backer

Bloedworst

goud

Lunchworst

goud

Preskop

zilver

Droge worst

brons

Boerenpaté

brons

Bram Bruneel

Hespenworst

goud

Goran Codron

Grillworst

brons

Florian Coelus

Ouderwetse bloedworst

goud

Grillworst

brons

Emiel Demolder

Bierworst

goud

Lenteworst

zilver

Niels Bulcke

Witte pens

zilver

Preskop

zilver

Jasper Dewulf

Witte pens met peterselie

goud

Droge worst

brons

Ardense paté

brons

Jamie Moens

Bloedworst

goud

Kyanté Seys

Witte worst

goud

Beyonce Seys

Bloedworst

goud

Ian Tuyten

Champignonworst

zilver

Jarno Van Weehaeghe

Grillworst

brons

Allysio Vandemaele

Hespenworst

goud

Preskop

zilver

Michael Vlaeminck

Witte worst

goud

Valmont Wyllemins

Boerenpaté

brons


Alle aandacht ging naar vakmanschap

Het was een vakwedstrijd waar zowel gevestigde ambachtelijke slagers en leerlingen konden meedingen naar de felbegeerde trofeeën. De leerlingen van de slagerij-traiteur afdeling deden mee aan de ‘junior vakwedstrijd’ waar verschillende ambachtelijke producten gekeurd werden door een professionele jury op basis van smaak, geur, kleur en uitzicht. Er werd ook veel aandacht besteed aan afwerking, presentatie en productinnovatie.

Op de officiële proclamatie bedankte de voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont alle laureaten voor hun inzet en aanwezigheid. Hij merkte op dat er veel meer sympathisanten hun laureaten waren gevolgd naar deze majestueuze prijsuitreiking dan 2 jaar geleden, ondanks Corona.

“De jeugd is er, wij hebben jullie nodig. Wij hebben terechte opvolgers voor de huidige generatie slagers nodig en daarmee is de toekomst van het ambacht verzekerd”, aldus voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont.

Minister van Middenstand, KMO, Landbouw, Voedselveiligheid en Maatschappelijke Integratie, David Clarinval, beklemtoonde het belang van het zo mooie slagersberoep als ambachtelijke beenhouwer, wat hem toch niet zo onbekend is.

Opvallend veel jongeren zetten sterke prestaties neer

De Slagers-traiteursschool Diksmuide werd verdedigd door leerlingen van alle graden. Onder begeleiding van de leerkrachten konden de leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. Er werden verschillende top producten afgeleverd zoals: patés, kookworsten, droge worsten, bloedworst, preskop, gekookte hammen, sierschotels,… 

Alle leerlingen mogen terecht fier zijn op hun behaalde medailles, wat aantoont dat zij waarde hechten aan hun vak van ambachtelijk slagerij-traiteur. Ook de begeleidende leerkrachten kijken trots terug op de behaalde resultaten van de Eurobeef vakwedstrijd op Maet Expo. 


Vele juryleden nodig

Voor de derde keer in de 46-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond de jurering ‘openbaar’ plaats. Om de wedstrijd in goede banen te leiden, verleenden vele juryleden en administratieve collega’s hun onbaatzuchtige medewerking aan deze punctueel uitstekende voorbereide wedstrijden. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall 4. Elk product werd met de grootste nauwkeurigheid  geproefd, gekeurd en beoordeeld. Om de smaakpapillen de baas te blijven, was een glas water, een beetje brood en een appel het heil van elk jurylid. Volgens de beide voorzitters van de Landsbond der Beenhouwers Ivan Claeys en Philippe Bouillon stonden de meer dan 850 ingezonden producten alweer op een kwalitatief zeer hoog niveau!

 >>> Fotoalbum:

  • Sierschotels 'EUROBEEF 2021' - Meat Expo Kortrijk (klik hier)
  • Wij zijn er klaar voor... vakwedstrijd 'EUROBEEF' (klik hier)
  • Vleeswaren - leerlingen - 'EUROBEEF 2021' - Meat Expo (klik hier)
  • Proclamatie vakwedstrijd 'EUROBEEF 2021' (klik hier)
  • Demo youngsters op MEAT EXPO 2021 – Kortrijk (klik hier)

>>> Gerelateerde persberichten:

  • Youngsters van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide gaven gourmet-demo op MEAT EXPO te Kortrijk (klik hier)
  • Leerling Emiel Demolder van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat op vakwedstrijd ‘EUROBEEF’ (klik hier)
  • Leerling Memphis Depape van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat met ‘ambachtelijke bloedworst’ op de vakwedstrijd ‘EUROBEEF’ (klik hier)

Proficiat! 

Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home

 

zaterdag 2 oktober 2021

Youngsters van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide gaven gourmet-demo op MEAT EXPO te Kortrijk

De 2 junior slagers van de Slagers-traiteursschool GO! DiksmuideKyanté Seys uit Merkem en Valmont Willemyns uit Kemmel gaven een prachtige gourmet-demo op de MEAT EXPO vakbeurs te Kortrijk.
Alle Belgische slagerijscholen uit het dagonderwijs vaardigen 2 leerlingen af waarbij ze binnen een bepaald tijdsbestek een opgelegde discipline moesten uitvoeren. Iedere deelnemer kreeg eenzelfde startpakket en moest volgens eigen creativiteit een unieke gourmetschotel bereiden en presenteren.
Film

Deze demo werd mogelijk gemaakt door het team van 'De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België' en de vele sponsors.
Onze benjamins Kyanté en Valmont, lieten zich van hun beste kant zien met hun nieuwste creaties voor het grote publiek en waren bijzonder fier met hun prijs. De leerlingen hadden op voorhand goed geoefend met hun vakleraar coach Vincent Bulcke en voerden de opdracht feilloos uit.

Foto: v.l.n.r. leerling Kyanté Seys - Norbert Van Speybroek, projectleider - Yvan Claeys, nationaal voorzitter Belgische Beenhouwersbond - leerling Valmont Willemyns.
>>> Fotoalbum (klik hier)

Foto: v.l.n.r. Etienne De Vleminck, juryvoorzitter Eurobeef - leerling Valmont Willemyns - Yvan Claeys, nationaal voorzitter Belgische Beenhouwersbond - leerling Kyanté Seys - Vincent Bulcke, vakleraar coach

>>> Fotoalbum (klik hier)

Proficiat! 

Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home

 
 

 

donderdag 30 september 2021

Leerling Memphis Depape van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat met ‘ambachtelijke bloedworst’ op de vakwedstrijd ‘EUROBEEF’

Memphis Depape uit Zarren leerling aan de Slagers-Traiteursschool Diksmuide werd laureaat op de vakwedstrijd ‘EUROBEEF” met zijn ‘ambachtelijke bloedworst’. Een beloning na drukke weken van voorbereiding en training.
Eurobeef is een nationale vakwedstrijd voor slagers, spekslagers en traiteurs die onlangs plaatsvond tijdens de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk Xpo, een organisatie van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België.


Deze felbegeerde prijs mocht slager in spé Memphis uit de handen van David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw in ontvangst nemen tijdens de spetterende prijsuitreiking van dinsdagavond jl. in het Kortrijk Xpo Meeting Center.



Het geheim van het gouden bloedworstrecept van leerling Memphis is een traditionele Diksmuidse bloedworst met een eigen karakter, Ze ziet er niet alleen anders uit, eerder donkerrood dan zwart, maar heeft ook een eigen smaak. De details geeft hij niet graag prijs, dat blijft het geheim van Memphis.
 
Proficiat Memphis!

Ook enkele mede leerlingen vielen in de prijzen voor hun knap teamwork! … Leer meer>>>  (klik hier)

 Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
 



woensdag 29 september 2021

Leerling Emiel Demolder van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat op vakwedstrijd ‘EUROBEEF’

Emiel Demolder uit Beveren-Aan-Den-Ijzer leerling aan de Slagers-Traiteursschool Diksmuide werd laureaat op de vakwedstrijd ‘EUROBEEF” met zijn ‘koud buffet schotel’. Een beloning na drukke weken van voorbereiding en training.


Deze felbegeerde prijs mocht slager in spé Emiel uit de handen van David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw ontvangen tijdens de spetterende prijsuitreiking van dinsdagavond jl. in het Kortrijk Xpo Meeting Center.


Deze vakwedstrijd werd ingericht door de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België en vond plaats tijdens de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk.

Proficiat Emiel!

Ook enkele mede leerlingen vielen in de prijzen voor hun knap teamwork! … Leer meer>>>  (klik hier)

 Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

maandag 26 juli 2021

Peter Mauws van frituur Tivoli uit Ruiselede bakt gratis frietjes voor duizend slachtoffers van de wateroverlast

Oud-leerling in de kijker!

De mobiele frituur van Peter Mauws trok samen met Carlo Herpoel uit Heule van de vzw Belgium Aid,  Danny De Coninck van het transportbedrijf Decotra uit Tielt en tal van vrijwilligers naar het zwaar getroffen Pepinster.

Daar deelden ze gratis frieten en frikandellen uit aan de getroffen bevolking. Zes- tot zevenhonderd pakjes friet hebben ze uitgedeeld. Die waren geschonken door Lutosa. Daarna is de mobiele frituur nog doorgereden naar Verviers. Warme maaltijden blijven zeker in de zwaarst getroffen steden en dorpjes een probleem. Belgischer dan dit kan een oplossing niet zijn. “Velen konden voor het eerst in een week eens iets warms eten”

Peter is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool - Diksmuide

1.000 frikandellen , 400 kg frieten,  50 l sauzen en vele hulpgoederen…

Friturist  Peter Mauws van frituur Tivoli in Ruiselede heeft zijn hart laten spreken en deelde op donderdag 22 juli met twee vrienden gratis frietjes en frikandellen uit aan de inwoners van Pepinster en Verviers. Bijna tien dagen na de zware overlast ziet het gebied er nog steeds uit als een oorlogszone. “Veel inwoners hebben in een week tijd nauwelijks de kans gehad om iets warms te eten. Hun dankbaarheid was enorm. Dit vergeet ik nooit”, zegt Peter.

 “Het was mijn goede vriend Danny De Coninck van de Tieltse transportfirma Decotra die me belde met de vraag of ik het zou zien zitten in het rampgebied frietjes te gaan bakken”, doet Peter zijn verhaal. “Hij was al met een paar opleggers naar daar gereden om hulpgoederen te brengen en had met eigen ogen gezien dat er nood aan voedsel was. Ook Carlo Herpoel uit Heule van vzw Belgium Aid stelde zich kandidaat om alles mee in goede banen te leiden. Na enkele telefoontjes op de nationale feestdag naar enkele gulle sponsors begon alles vorm te krijgen. Op donderdag 22 juli konden we met mijn mobiel frietkraam richting Ardennen vertrekken met 400 kilogram door Lutosa geschonken aardappelen, 1.000 frikandellen en vijf emmers sauzen van Pauwels. We hadden ook nog enkele bestelwagens met andere hulpgoederen mee.”

Wenen van blijdschap

In de vooravond losten de vrienden de goederen in een zaaltje, waarna ze in het zwaar getroffen Pepinster een plaatsje voor het frietkraam uitzochten. “Er vormde zich al vlug een flinke rij”, zegt Peter. “Veel inwoners hadden in een week tijd de kans nog niet gehad om iets warms te eten. Hun dankbaarheid was enorm. Zo was er een bejaard koppel dat bijna beschaamd was om een pakje friet te vragen. Ze zeiden dat ze vorige week het verdriet van hun leven hadden toen ze alles wat ze hadden in het water zagen verdwijnen. Toen ze ons daar met frietjes zagen staan, zeiden ze dat ze opnieuw zouden kunnen wenen, maar dan van blijdschap. Daarvoor doen we het, om hen er weer eventjes bovenop te kunnen helpen.”

Oorlogsgebied

Rond 20.30 uur waren er geen inwoners van Pepinster meer die frietjes wensten. “Met behulp van een lokale inwoner zijn we toen naar Verviers gegidst, waar we nog tot middernacht de rest van onze frietjes hebben weggeschonken”, zegt Peter. “In totaal hebben we duizend mensen eten kunnen geven. Ook daar voelden we alleen maar appreciatie. We kregen er verhalen te horen van mensen die al een week zonder elektriciteit zaten en zelfs ’s nachts in de drogende sofa voor hun huis moesten slapen opdat die niet gestolen zou worden. Schrijnende verhalen. Het leek daar echt even Sarajevo in de jaren 90. Een echt oorlogsgebied. Als je ziet dat het water zich als een wildwaterbaan door een straat van zeven meter breed heeft gewurmd... Het is bijna niet te geloven.”

Peter overweegt zelfs terug te keren om nog eens frietjes uit te delen. “Ondanks de miserie en vele schade kan ik die dag omschrijven als een van de mooiste uit mijn leven”, zegt hij. “Onze plicht, taak, goede daad, hebben we tot een prachtig einde kunnen volbrengen. Het betekende enorm veel voor de lokale mensen en dat zullen we blijven koesteren.”

Proficiat voor jullie prachtig initiatief… alle waardering en respect !

Info:

Frituur Tivoli BVBA
Tieltstraat 15

8755 Ruiselede

051 62 48 16 - 0471 47 24 22
info@frituurtivoli.be

www.frituurtivoli.be

 Bron: HLN - Het Laatste Nieuws – Focus TV

 

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

dinsdag 29 juni 2021

Ambachtelijke Slagerij Leuridan trotse ambassadeur van korte keten in Watou

Slagerij Leuridan uit Watou is één van de 52 West-Vlaamse winkeliers die door hun klanten verkozen werd tot ambassadeur van ‘Ik koop lokaal bij een winkelier van hier’. “We waren heel gemotiveerd om deel te nemen omdat we de korte keten erg belangrijk vinden”, vertelt slager Arne Leuridan.


Wat maakt ons vlees zo puur?

“Onze dieren van eigen kweek groeien op het ritme van de natuur...en dat proef je in de kwaliteit van ons vlees. In de winkel en atelier van slagerij Leuridan te Watou bieden wij u een uitgebreid assortiment vers vlees van eigen kweek, huisbereide charcuterie, salades, bereide gerechten, kazen en streekproducten. Ons gamma diepvries- en meeneemproducten maken uw gerechten helemaal af”, zegt Arne.

Hoe allemaal begon

Arne Leuridan starte op 19 september 2014 in de slagerij van Paul Plancke, Steenvoordestraat te Watou. Na eerst een jaar te hebben samengewerkt met Paul nam hij uiteindelijk zelf volledig het heft in handen.

Twee jaar later, kreeg hij de kans om de elektrozaak Careye-Engels iets verderop in de Steenvoordestraat aan te kopen. In het voorjaar 2017 openende hij de volledig nieuwe slagerij. Uiteraard blijft hij het huidige concept volgen, het blijft dus een ambachtelijke slagerij met zelfgekweekt runds- en lamsvlees en huisbereide vleeswaren.

Poperinge reikte aan  Slagerij Leuridan de prijs van Kei van een Winkel’  uit

Met de wedstrijd ‘Kei van een Winkel’  zette de Stedelijke Raad voor Lokale Economie Poperingse ondernemers in de kijker. Slagerij Leuridan uit Watou werd als winnaar gekozen. Sinds de opening van de vernieuwde winkel in 2017 heeft Arne Leuridan zijn slagerij ontwikkeld tot een gerenommeerde zaak waarin de korte keten centraal staat.

De gedreven Arne Leuridan is oud-leerling van de Slagers-traiteurschool van Diksmuide!

Proficiat aan Arne en aan het ganse team!

Info: www.slagerijleuridan.be

Redactie: bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

maandag 28 juni 2021

Slager Philippe Soete hofleveranciers van de Rode Duivels

Reeds enkele jaren is Slager Philippe Soete van vleesbedrijf ‘Meatier’ uit Schore – Middelkerke hofleverancier van de Rode Duivels (EK, WK , halve finale, vriendschappelijke en kwalificatiewedstrijden) wanneer ze samen komen te Tubeke.

Zo is het Meatier rundsvlees en Schorenaer hoevekip al enkele jaren een graag geziene gast bij de rode duivels te Tubeke. De gedreven Philippe Soete is oud-leerling van de Slagers-traiteurschool van Diksmuide!

 
Belgische Bondscoach Roberto Martinez  en  topchef Bartel Dewulf op bezoek


Philippe Soete had voor het EK
het genoegen om Roberto Martinez , zijn entourage en topchef Bartel Dewulf te mogen ontvangen op zijn site te Schore.

De mensen van de Belgische federatie kregen een uitgebreide rondleiding door het bedrijf, maakten kennis met de Meatier runderen, de geweldige Schorenaer hoevekip en kregen nadien een woordje uitleg van Philippe Soete voor wat Meatier staat en voor wat ze willen gaan.




Drie à vier keer per week leveren

 “5 kg carpacciovlees, 6 kg varkenswangen, 6 kg kalfsblanket, 100 stuks kip filet, 6 kg soepballetjes van kalf en dan nog wat kippedijenvlees. Zo ziet de doorsnee bestelling voor het team - spelers én staf – eruit. Dat leveren we drie à vier keer per week. Die mannen kunnen goed eten”, zegt Philippe.

 Duurzaam ondernemen met een korte keten verhaal

“We zijn een familiebedrijf dat zelf onze dieren kweekt. We telen ook een groot deel van het voer zelf. En in de weides zaaien we extra klaver. We hebben voorts nog een eigen ras van hoevekippen, de Schorenaer. En we proberen alles zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Ook de bevalling van runderen. Keizersnedes vermijden we het liefst.  Alles voor het beste stukje vlees”, aldus Philippe Soete


Een dikke proficiat aan Philippe, zijn echtgenote Veerle en team!

Info: www.meatier.be

Redactie: bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

dinsdag 8 juni 2021

De Koninklijke Landsbond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België begeleidt beenhouwers en traiteurs naar het digitale tijdperk

De Koninklijke Landsbond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België begeleidt beenhouwers en traiteurs naar het digitale tijdperk

Brussel, 9 juni 2021

De Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België helpt haar leden met het aantrekkelijker maken van hun winkel. Dat doen ze door webinars te organiseren over hoe ze zich ook online beter kunnen profileren via hun website of sociale media. Edenred, marktleider onder de diensten- en betalingplatforms, is de digitale expert van dienst. 

Tijdens de coronacrisis hebben veel consumenten de weg opnieuw gevonden naar de ambachtelijke beenhouwer hetgeen uiteraard positief is voor onze sector. In dezelfde periode hebben digitale toepassingen een hoge vlucht genomen omdat online aankopen/verkrijgen van informatie vaak de enige mogelijkheid was voor de consument. Veel beenhouwers zijn evenwel nog niet helemaal vertrouwd met deze digitale toepassingen hoewel dit een belangrijk aspect geworden is bij het handel drijven.   

Daarom stelt de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België een reeks webinars voor aan hun leden. Daarin leren de professionele beenhouwers en traiteurs om zich digitaal te profileren en online klanten aan te trekken.

Ivan Claeys, voorzitter van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België: ‘Deze webinars komen zeker gelegen. Het online-verhaal is nog niet helemaal ingeburgerd in onze sector. Naast de passie voor de ambacht, moeten beenhouwers de kans krijgen om in te spelen op alle nieuwe toepassingen. Deze webinars moeten hen hier alvast mee op weg helpen.’ 

Edenred heeft als digitaal expert en vertrouwde partner van de nationale beroepsvereniging de webinars op poten gezet en ingevuld. Zo delen ze hun kennis van de digitaliserende voedingssector met de Beenhouwers.

Olivier Bouquet, algemene directeur van Edenred België: ‘We vinden het belangrijk om onze partners te steunen en zijn bovendien in de ideale positie om onze digitale expertise door te geven. Door middel van deze webinars helpen we lokale ondernemingen veelzijdiger te zijn en zich aan te passen aan veranderende tijden.’

Over de Koninklijke Landsbond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België

De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België is de beroepsorganisatie voor ambachtelijke slagers, spekslagers en traiteurs.

https://bb-bb.be/

Tom Roelens

FINN

tom.roelens@finn.agency

+32 4 96 96 94 83

https://www.finn.agency/nl







maandag 7 juni 2021

Vlaanderen zet lokale voeding op de kaart

Vlaanderen zet lokale voeding op de kaart

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Landbouw en Voeding, en VLAM geven de aftrap voor een initiatief dat het belang en de eigenheid van onze lokale voeding stevig en voor de lange termijn in de kijker zet. Het label “Lekkers van bij ons” zal de komende maanden en jaren breed worden gepromoot op alle plaatsen waar we te maken hebben met voedsel: aan de ingang van winkels en horeca, in de rekken van de supermarkt, op de menukaart,...

Toch gaat dit over meer dan een label. 31 Vlaamse federaties en verenigingen uit de voedingssector, horeca en handel zetten de schouders onder een brede waaier van tastbare acties die de lokale voeding in de kijker zetten.


De minister steekt haar enthousiasme over onze lokale voeding niet onder stoelen of banken: “Zowel de Belgische keuken als de basisproducten die er deel van uitmaken behoren tot de absolute wereldtop. Dat is in de eerste plaats de verdienste van degelijk vakmanschap, in alle geledingen van onze voedingsindustrie. Dat verdient meer aandacht en applaus. Het voorbije coronajaar was de waardering en belangstelling voor onze lokale economie en lokale voeding bijzonder groot. Noodgedwongen gingen we allen meer aan het fornuis staan. Tegelijk keken we reikhalzend uit om ons te laten verwennen door onze horeca. Dit momentum nemen we stevig vast om producten van eigen bodem sterker dan ooit naar voren te schuiven.”

Vlaams minister Hilde Crevits bracht, in samenwerking met VLAM, alle sectorverenigingen en federaties rond de tafel met één doel: We zetten de lokale voeding op de kaart zoals dat nog nooit eerder werd gedaan. “Het ontwerpen van een logo is slechts een eerste stap, de kunst bestaat erin om te overtuigen en alle betrokken partners met de neus in dezelfde richting te krijgen. De alliantie die we hiervoor konden aanspreken is ongezien. Dit is geen stunt of eenmalige actie, het is de aftrap van een project dat we op lange termijn willen doorzetten.”


De volledige Vlaamse voedingssector – van primaire productie tot kleinhandel; van verwerking tot de korte keten en de horeca – schaarde zich op enkele maanden tijd achter één sterk gemeenschappelijk doel: blijvende aandacht voor onze lokale voeding. Deelnemers onderschrijven een charter onder de noemer “Voedsel verbindt boer en burger”. Het project wordt gedragen door de sterke schouders van 31 partners die in Vlaanderen een sleutelrol spelen in onze voeding.

Dit is zonder meer de meest omvangrijke en ingrijpende campagne voor lokale voeding die we al ooit zagen in Vlaanderen. Dit vergde een intensieve samenwerking van federaties binnen uiteenlopende sectoren, van landbouw en horeca tot handel. Vijf belangrijke “werven” vormen de pijlers van deze campagne: het Algemeen Boerensyndicaat, de Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Horeca Vlaanderen en Unizo.

De komende maanden zal er ingezet worden op het werven van ambassadeurs, het uitwerken van educatieve projecten en de maand van lokale voeding.

Retailers, horeca-uitbaters, verwerkers en producenten die zich engageren, zullen het gemeenschappelijk label ‘Ambassadeur Lekker van bij ons’ gebruiken. Hiervoor zijn fysieke en digitale dragers gemaakt waaronder een raamsticker, een muurplaat, een toogdisplay en een kledingpin. Naast het nieuwe label dat snel overal zal opduiken op onder meer de deur van de slager en het café en op de menukaart van het restaurant, zullen ook supermarkten aan de slag gaan met hun rayons, promostand en -folder. Verder loopt er nu al een onderzoeksproject om alle opleidingen in kaart te brengen en in de lessenpakketten te integreren, Zo wordt een brede waaier aan educatieve communicatie opgezet over lokale voeding. Daarnaast wordt mei vanaf 2022 de maand van producten van bij ons. Tijdens deze maand zal de hele keten lokale voeding extra in de kijker zetten.

Vier bedoelingen staan voorop: fierheid voor lokale voeding aanwakkeren, voorkeur voor deze producten, de herkenbaarheid van het lokale product verhogen en zowel de consument als de professional bewuster doen kiezen voor producten van bij ons

Het nieuwe label werd vandaag door de minister onthuld bij brouwerij De Hoorn / Palm in Steenhuffel. Palm is de eerste gehonoreerde ambassadeur van het label, waarna velen zullen volgen. “Dat gaan er snel vele honderden worden, over heel Vlaanderen,” verzekert Filip Fontaine. Als algemeen directeur van VLAM is hij de stuwende kracht achter het initiatief: “Elke ondernemer die lokale voeding produceert, verkoopt, verwerkt of serveert, en fier is om dat in het vaandel te voeren, kan het ambassadeurschap online aanvragen en het label gebruiken. Dit werd bewust zeer laagdrempelig gehouden. Gegadigden kunnen dit aanvragen via het platform voedselverbindtboerenburger.be.”

(*) Dit project berust op de actieve samenwerking tussen VLAM, het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid, Algemeen Boerensyndicaat, Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, Belgapom, BioForum, Boerenbond, Belgische Kalfsvleessector, Comeos, Federatie van het Belgisch Vlees, Fenavian, FERM, Fevia Vlaanderen, Groene Kring, Horeca Vlaanderen, Jong ABS, Landsbond der Beenhouwers, Landsbond Pluimvee, Nationaal Verbond van Eierhandelaars, Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, Federatie van de Belgische groenteverwerking, Rederscentrale, UNIZO/Buurtsuper.be, Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen van België, Federatie van Vishandelaars, VISGRO, Steunpunt Streekproducten, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Vereniging van de Vlaamse Provincies.

Bron: VLAM