Persartikel in 'Het Nieuwsblad' - 30/11/2019...
Beenhouwer... een beestenstiel... De Slagerij bloedt...
Graag uw reactie?
Graag uw reactie?
Bron: Het Nieuwsblad - NU
https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
zaterdag 30 november 2019
dinsdag 12 november 2019
Leerlingen Diksmuidse slagersschool versnijden lokaal duurzaam vlees voor hun GIP
Duurzaamheid
is hét thema in de Belgische vee- en vleessector. Ook de Slagers-traiteursschool
GO! -Diksmuide Is zich daarvan bewust! Vlees kan alleen duurzaam zijn als
het maatschappelijk verantwoord lokaal ondernemen is geproduceerd! Onze
landbouwers zijn continu in ontwikkeling om duurzamer te kunnen ondernemen.
Vlees moet duurzaam geproduceerd worden: met oog voor het milieu,
dierenwelzijn, het grondstof- en energiegebruik en de omgeving. Hoe kunnen ze
hun stallen verbeteren om zuiniger te werken? Hoe zorgen ze ervoor dat hun dieren
een prettiger leven hebben?... Dit vraagt om innovaties op de boerderij. Korte
keten duurzaam ondernemen geldt voor zowel de veehouderij tot en met de
verwerkende lokale ambachtelijke slagers!
>>> Fotoalbum (klik hier)
Het varken van morgen…
De
klimaatverandering is de laatste jaren niet meer uit de actualiteit weg te
denken. En is een hevig besproken debat gebleken, zowel binnen
als buiten de wetenschappelijke wereld. Vandaag bekommeren jongeren zich over
het klimaat, organiseren ze klimaatmarsen en wordt landbouw en vleessector in
een slecht daglicht gesteld. De vraag stelt zich dan ook of sector dan zo
slecht bezig is?
In dit kader stelden enkele laatstejaarsleerlingen hun project “Het verhaal van ons hoevevlees” voor tijdens een druk bijgewoonde persconferentie van donderdag 7 november jl. Vakleraar Jerry Vandemoortele van de Diksmuidse slagersschool bedacht dit nieuw project als opdrachtonderdeel van de geïntegreerde proef (GIP). Directeur Els Poublon verwelkomende de lokale varkenskwekers en journalisten en gaf haar visie over dit nieuw pedagogisch project . Voor het stadsbestuur van Diksmuide waren Marc Deprez (1e schepen – milieu - duurzaamheid…), Marc De Keyrel (2e schepen – onderwijs…), Martin Obin (3e schepen - Land- en tuinbouw …) en Gaby Verstraete (4e schepen - financiën - Noord-Zuidbeleid…) aanwezig.
In dit kader stelden enkele laatstejaarsleerlingen hun project “Het verhaal van ons hoevevlees” voor tijdens een druk bijgewoonde persconferentie van donderdag 7 november jl. Vakleraar Jerry Vandemoortele van de Diksmuidse slagersschool bedacht dit nieuw project als opdrachtonderdeel van de geïntegreerde proef (GIP). Directeur Els Poublon verwelkomende de lokale varkenskwekers en journalisten en gaf haar visie over dit nieuw pedagogisch project . Voor het stadsbestuur van Diksmuide waren Marc Deprez (1e schepen – milieu - duurzaamheid…), Marc De Keyrel (2e schepen – onderwijs…), Martin Obin (3e schepen - Land- en tuinbouw …) en Gaby Verstraete (4e schepen - financiën - Noord-Zuidbeleid…) aanwezig.
“De geïntegreerde proef is
een project waar beroepsvaardigheden, manuele vaardigheden, algemene kennis en
communicatievaardigheden evenwichtig en aangepast aan de studierichting aan bod
komen. Het is een unieke aanleiding om in een realistisch kader
beroepsvaardigheden geïntegreerd aan te leren en dit gedurende een heel
schooljaar. Het resultaat zal een duidelijk beeld geven van de rijpheid van de
leerling om deel te nemen aan het beroepsleven en om te functioneren in het
maatschappelijk proces”, aldus. Directeur Els Poublon.
“Deze GIP wil een positief
project zijn, aantonen dat vlees ook een verantwoord product kan zijn en zo een
steentje bijdragen aan de verspreiding van een positief imago van de
ambachtelijke slagerij. De Slagersschool van Diksmuide wil de jongeren klaarstomen voor de toekomst en hen
alle kansen bieden, daarom is het belangrijk om, naast traditionele landbouw,
ook kennis en knowhow te geven over de duurzame en alternatieve landbouw.
Samenwerken met lokale bedrijven is belangrijk. Een project dat ook meerwaarde
zal betekenen voor de bekendheid van de producten van de bedrijven waarmee onze
toekomstige slagers zullen werken. Onze leerlingen hebben ter plaatse hun
product leren kennen, van ambachtelijk kweken tot aankoop, verwerking en
verkoop. Zo kregen ze inzicht in het volledige proces en het belang van kennis
van het product. Het verhaal achter het vlees biedt ook een grote meerwaarde. Samenwerken
met lokale bedrijven is belangrijk. Een project dat ook meerwaarde zal
betekenen voor de bekendheid van de producten van de bedrijven waarmee onze
toekomstige slagers zullen werken ”, zeggen directeur Els Poublon en vakleraar Jerry Vandemoortele.
>>> Fotoalbum (klik hier)
De slagersschool werkt samen
met volgende lokale bedrijven:
·
Hoeve
Bien Acquis, Diksmuide (leerling Decleyre Colin)
·
Varkenskwekerij
Glorius, Merkem-Houthulst (leerling Deswarte Zinédine)
·
Varkenskwekerij
Casier, Merkem-Houthulst (leerling Ledaine Milan)
·
Sint-Amandshof,
Pittem (leerling Daelman Jolien)
·
Varkenskwekerij
Danis, Koolskamp (leerling Dhondt Debby)
“Hier
hebben onze leerlingen vaardigheden geleerd en kennis opgedaan waardoor ze in
hun latere beroep een kritische en eigen keuze kunnen maken als ze in de
vleessector stappen. Het aanvoelen van de eer van hun job, opnieuw kennis
verwerven over het dier en het voorop plaatsen van dierenwelzijn zijn
belangrijk. Het is een voorbereiding op de toekomst op verschillende vlakken:
hun ambacht volledig onder de knie krijgen, het proces van aankoop tot verkoop
in handen kunnen nemen, een eigen keuze kunnen maken welk soort bedrijf ze
later willen runnen. De ambachtelijke slager heeft de mogelijkheden om zich te
onderscheiden van de grootdistributie door de klemtoon in zijn eigen zaak te
leggen op kwaliteit, duurzaamheid en authenticiteit. Daarvoor moet tijdens de opleiding
samengewerkt worden met lokale, ambachtelijke bedrijven zodat een
maatschappelijk vereiste reële verandering binnen de sector werkelijkheid kan
worden. Hier komt onze school ruim aan tegemoet!”, aldus directeur Els
Poublon en Jerry vakleraar
Vandemoortele.
Het
verhaal van ons hoevevlees...
In opdracht voor hun GIP moeten
de eindejaarsleerlingen van het 6e B.O. slagerij-vleeswarenbereiding
elk een varkensras in de kijker plaatsen. Het is de bedoeling dat de leerlingen
dit varkensvlees vakkundig versnijden voor verse verkoop, ambachtelijk
produceren van allerhande charcuterie en culinaire bereidingen. In de didactische schoolwinkel bieden de
leerlingen alles aan op de juiste wijze aan hun klanten.
Daelman Jolien, werkt met het varkens vlees van Sint-Amandshof - Pittem
>>> Fotoalbum (klik hier)
‘Onze passie: het varken van
Sint-Amandshof’
Varkens hoeden is echt onze passie en
maar gelukkig ook want wij zijn er dagelijks mee in de weer. Onze speciale
aandacht gaat uit naar de huisvesting van de dieren. Mede daarom ontwikkelt St.
Amandhsof een volledig nieuwe zichtstal. Zo zullen binnenkort alle
bezoekers onze zorg voor dierenwelzijn zelf kunnen ontdekken. Daarnaast zijn
wij ook sterk geboeid door genetica en als resultaat van ons onderzoek komen
wij weldra met een totaal nieuwe varkensoort nl. het Belgasconne-varken. Een
Zuiders varken van Belgische oorsprong!
Wie regelmatig
www.belgasconne.be bezoekt zal binnenkort meer informatie over dit
schitterende nieuwe ras ontdekken. Doen dus !
De varkens van het St.-Amandshof
krijgen alle tijd om op een natuurlijke manier te groeien. Dat is heel erg
belangrijk voor de kwaliteit van het vlees. Ons aangepast varkensvoer, op basis
van een eigen recept stimuleert dit natuurlijk proces en garandeert mals
en sappig vlees .
Overtuig jezelf en proef het lekkere varkensvlees
van St.-Amandshof. Buitengewoon goed !
_______________________________________________
Dhondt Debby, werkt met het varken “The Duke of Berkshire” - Koolskamp
>>> Fotoalbum (klik hier)
Het geheim zit hem in...
Authentiek varkensras
De Berkshire
is een authentiek oud-Engels varkensras herontdekt door Kees Scheepens. In
samenwerking met het varkenskweekbedrijf Danis in Koolskamp werd The Duke of
Berkshire op de culinaire kaart gezet in Europa.
Uniek Smaakkarakter
De zeer aparte genetische eigenschappen
van het Berkshire-ras, de smallere en fijnere spiervezels, in combinatie met
een uitgelezen voeder zorgen voor excellent mals vlees met een zachte smaak.
Hoogste scores
In wetenschappelijke studies wordt het
Berkshire ras geroemd om zijn fysiologische en smaaktechnische kwaliteiten.
Gezonde kweek & veilige voeding
De varkens worden gekweekt in een
“gesloten circuit”, met respect voor dier en milieu. We brengen ze groot met
een vegetarisch meergranen voeder. Testen bevestigen onze constante
vleeskwaliteit.
Vertegenwoordiger voor de groep
Danis (The Duke of Berkshire &
Slagersvarken) is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool GO! – Diksmuide.
_______________________________________________
Deswarte Zinédine. werkt met het varkensvlees van Glorius - Merkem – Houthulst
>>> Fotoalbum (klik hier)
Glorius staat voor;
Het
varkensvlees dat van op de boerderij tot op jullie bord door mijn man, Bart,
ons team en mezelf met veel aandacht beheerd wordt, kortom; ‘van zaadje tot
karbonaadje’.
Het GLORIUS varkensvlees wordt gesmaakt
door iedereen die ‘smaak en herkomst’ belangrijk vindt. De smaak en malsheid
komt door het typische ras dat we gekozen hebben in combinatie met een luxe
voeder waaraan kruiden zijn toegevoegd. Héél gezond voor onze varkens maar ook
voor jullie.
Het GLORIUS varkensvlees dat wij
aanbieden wordt gesmaakt door alle leeftijden.
Kruiden (uniek in België)
De
Glorius-varkens krijgen kruiden waaronder tijm, rozemarijn, kurkuma, … in hun
voeder. heel sterke natuurlijke antioxidanten. dit is een luxe voeder vol
lokale, hoog kwalitatieve grondstoffen met slechts één doelstelling: een heel
gezond varken produceren. gezonde voeding voor het dier resulteert in lekker en
gezond vlees. dat verschil zie je en proef je.
De kruiden zoals tijm, rozermarijn en
kurkuma ondersteunen de gezonde luchtwegen, ontstekingsremmend en
spijsvertering- bevorderend, ondersteunen ook lever, gal en pancreas. Hierdoor
worden de varkens stressbestendiger. Het vlees is zachter, smaakvoller en heeft
gezonder vet met duurzame eiwitten.
Bart is
oud cursist van de Slagers-traiteursschool – CERVO-GO – Diksmuide.
_______________________________________________
Ledaine Milan.
werkt met het varkensvlees van Casier - Merkem – Houthulst
Onze boerderij is een gesloten varkensbedrijf van 400 zeugen. Dit
wil zeggen dat de varkens hier worden geboren en opgekweekt. We staan zelf in
voor de dagelijkse verzorging van alle dieren, zodat we kunnen waken over de
kwaliteit van ons vlees. Bovendien gaan we de uitdaging aan om onze ecologische
voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
Met onze deelname aan 'Schoon Boeren' in het
jaar 2014, drukten we die stempel al op Casier. 'Schoon Boeren' is een
publiekscampagne rond duurzame landbouw. Wij kwamen er in de kijker met o.a.
bemesting met spuiwater, de focus op het welzijn van onze dieren en ons 5
wekensysteem in de stallen.
Sinds 1 januari 2015 zijn we aangesloten bij HFA (Healthy
Farming Association). HFA engageert zich via het label 'Beter voor Iedereen' om
een betere voedselketen te creëren. Samen met alle actoren willen ze kwaliteit
en gezondheid voor dier, mens en milieu. Dit wordt gedaan door specifiek
aandacht te besteden aan het voeder. Zo wordt aan het voeder o.a. lijnzaad
toegevoegd waardoor de verhouding van omega 3/omega 6 optimaal is voor de
gezondheid van de mens volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad.
Sinds juli 2018 zijn we aangesloten bij Beter
Leven omdat we de diervriendelijkheid hoog in het vaandel dragen.
Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal
en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de
gangbare veehouderij. Hiervoor hebben we in alle bestaande stallen aanpassingen
moeten doen en werd er in 2018 ook een stal extra gebouwd.
Info: www.hoevevleescasier.be
_______________________________________________
Decleyre Colin. werkt met het varkensvlees van
“Bien Acquis” - Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)
Niet zo
ver verwijderd van de IJzertoren te Diksmuide ligt te midden van het rustige
platteland de Bien Acquishoeve. De hoeve bestaat uit een woonhuis met een mooie
wateromwalling. De moderne varkensstallen zijn uitgerust met de nieuwste
ecologische energieverwekkers. Bien Acquis maakt zijn eigen natuurlijke
varkensvoeders met zuivere op de hoeve geteelde granen.
Wij,
Marino en Els werken dagelijks aan de productie van gezond, eerlijk én vooral
lekker varkensvlees. Samen kiezen wij bewust voor dit werk. Wij doen dit niet
alleen met veel passie, maar ook met respect voor en op het ritme van de
natuur.
Bien
Acquis kiest voor duurzame oplossingen: energiegewin door warmtepompen en
zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaak van een biologische luchtwasser en dito
mestverwerking - goed voor mens en dier.
Dierenwelzijn
is voor ons geen loos begrip. Nog voor de zeugen werpen zorgen wij met jutezakken
voor een rustig nest en eenmaal de biggetjes geboren, laten de moeders zich
stressloos zogen. Na de speentijd verhuizen onze biggen naar ruime hokken.
Speeltjes zorgen er voor afleiding en stellen de dieren op hun gemak.
Ons
voeder wordt gemaakt met hoofdzakelijk op eigen bodem geteelde
grondstoffen, die op de hoeve gemalen worden door de reizende molen..
Door de
keuze van de grondstoffen bevat ons vlees meer omega 3 vetzuren. Spelt, rogge,
gerst en tarwe zijn de hoofdbestanddelen, maar in ons varkensvoeder vindt u ook
heel wat vitaminen, mineralen en ...zelfs bessen!
Bessen
zijn natuurlijke antioxidanten die de "drip" van het vlees reduceren
en zorgen voor een mooier rood stukje vlees. Het gevolg is erg weinig
vochtverlies tijdens het klaarmaken. Bovendien kleurt een lapje Bien
Acquis-varkensvlees spontaan mooi bruin en krijgt uw karbonaadje een lekker
korstje:
Maro is
oud cursist van de Slagers-traiteursschool – CERVO-GO – Diksmuide.
Info: www.bienacquis1339.be
Heb je
ambities om slager-traiteur te worden of ben je op zoek naar een andere studierichting…
neem gerust contact op!
Info:
Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide
Tel: 051 51 92 51
woensdag 9 oktober 2019
Ham-pronkstuk in de kijker op Bibac Plus te Antwerpen
>>> Fotoalbum (klik hier)
Tijdens de vakbeurs Bibac Plus te
Antwerpen stelde vakleraar Jerry Vandemoortele van de
Slagers-traiteursschool -
Diksmuide samen met zijn leerlingen van het 6e slagerij en
vleeswarenbereiding een bijzonder pronkstuk voor. Een Polderham kreeg voor het
zouten, drogen, roken en rijpen een speciale vleessnit. De Polderham werd ten
toongesteld in één van de kijkkasten die ‘De Belgische Beenhouwersbond’ ter
beschikking stelde van de deelnemende scholen. Proficiat!
Een inspiratie-ideetje
om in je winkel toe te passen… om een specialiteit, nieuw product te promoten
en onder de aandacht van je klanten te brengen. Voorzie de nodige info, recepten…
bij de kijkkast. Dergelijk kijkkasten zijn te koop in verschillende uitvoeringen.
Op de makt zijn er ronde, vierkante… koelvitrines, voorzien van
geventileerde koeling, LED verlichting, automatische ontdooiing, digitale
temperatuurinstelling, evt. met rondraaiende bodem… Kortom alles voor een optimale
presentatie van gekoelde producten … conform de HACCP-normen.
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
dinsdag 1 oktober 2019
Cervo-Go Slagers-traiteursschool Diksmuide in de kijker op BIBAC PLUS - Antwerpen
Op de vakbeursstand van Bibac Plus 2019 - Antwerp expo gaven de verschillende CVO’s van het volwassenenonderwijs een demo met culinaire hapjes.
CERVO-GO Slagers-traiteursschool Diksmuide werden vertegenwoordigd door vakleraars Sandy Evrard & Tom Vandenbussche
Met Bibac Plus 2019,
de vakbeurs voor slagers, traiteurs en bakkers, boden Bakkers Vlaanderen en
de Nationale Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers & Traiteurs alle
vakmensen uit België een volwaardig overzicht van de nieuwste beroepsproducten
& -diensten in de voedingssector. Een actieve beursbeleving met een
gezellige, huiselijke sfeer door zintuigprikkelende degustaties en demonstraties stonden centraal. En hoewel heel wat bakkers en slagers
teruggrijpen naar ambachtelijke tradities waren er ook bijzondere innovatieve
producten te zien
Vele enthousiaste
professionelen bezochten de beurs in Antwerp Expo. Met tal van verrassende
primeurs, wedstrijden en vakgerichte activiteiten bracht Bibac Plus niets anders dan blije gezichten bij
zowel bezoekers als exposanten. Een ware promotie voor het ‘ambacht’!
Proficiat!
Proficiat!
Film
Meer info volwassenenopleidingen: www.cervogo.be - www.go-diksmuide.be
Bekijk ook het bericht: Youngsters van de Slagers-traiteursschool Diksmuide gavengourmet-demo op Bibac Plus te Antwerpen (klik hier)
Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste –
info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home
woensdag 25 september 2019
Youngsters van de Slagers-traiteursschool Diksmuide gaven gourmet-demo op Bibac Plus te Antwerpen
De 2 junior slagers van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, Arthur Blockeel uit Leernes (Wallonië) en Emiel Demolder uit Beveren-aan-den-Yzer gaven een prachtige gourmet-demo op de BIBAC PLUS vakbeurs te Antwerpen.
Foto: v.l.n.r. Norbert Van Speybroek, projectleider - Emiel Demolder uit Beveren-aan-den-Yzer, Edwin
Ballière, vakleraar coach - Arthur Blockeel uit Leernes (Wallonië), Filip Vercruysse, nationaal
secretaris Belgische Beenhouwersbond - Yvan
Claeys - nationaal voorzitter Belgische Beenhouwersbond.
>>>
Fotoalbum (klik hier)
>>> Fotoalbum (klik hier)
Film
Alle Belgische slagerijscholen uit het dagonderwijs
vaardigen 2 leerlingen af waarbij ze binnen een bepaald tijdsbestek een
opgelegde discipline moesten uitvoeren. Iedere deelnemer kreeg eenzelfde
startpakket en moest volgens eigen creativiteit een unieke gourmetschotel bereiden en presenteren.
Deze demo werd mogelijk gemaakt door het team van 'De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België' en de vele sponsors.
Deze demo werd mogelijk gemaakt door het team van 'De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België' en de vele sponsors.
>>> Fotoalbum (klik hier)
Onze benjamins Arthur en Emiel, lieten zich van hun beste
kant zien met hun
nieuwste creaties voor het grote publiek en waren bijzonder fier met hun prijs. De leerlingen hadden op voorhand goed geoefend met hun vakleraar
coach Edwin Ballière en voerden de opdracht feilloos uit.
Proficiat!
Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home
Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home
donderdag 12 september 2019
Uw e-stem is meer dan nodig… teken deze petitie
'De Belgische Beenhouwersbond' , Foodconsult Plus en
het 'Algemeen
Boerensyndicaat' (ABS) vragen je
vriendelijk deze petitie te ondertekenen i.v.m. ‘RESERVEER
TRADITIONELE VLEESSPECIFIEKE BENAMINGEN ALLEEN VOOR VLEESPRODUCTEN’.
Er ligt een Europees
wetsvoorstel op tafel ter bescherming van vleesproducten zodat vegetarische
producten NIET naar vlees genoemd kunnen worden.
De petitie kan via deze link worden ondertekend
“In de toekomst zullen benamingen
zoals vieggieburger, veggiesteak, … zo goed als zeker verdwijnen. De
landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch “vlees”
nog onder de naam “burger” of “steak” in de winkel ligt. De verwijzing naar een
vorm mag wel, (bv. rollade) maar een verwijzing naar een spierstuk of een
diersoort kan evenwel niet. Wat volgens de organisaties bv. niet kan, is
vegetarische ham, veganistische kipstukjes, vegetarisch spek, …Een ruime
meerderheid stemde voor het verbod. Iets waar de organisatie ook jaren voor
pleiten.
“De vegan lobby heeft allerlei initiatieven genomen om dit
wetsvoorstel te kelderen, onder meer door petities. Voor alle duidelijkheid:
dit is geen petitie tegen vegetarische producten. Dit is enkel een petitie ter
bescherming van de authentieke vleesproducten”
Duidelijker voor de consument
De consument moet zijn keuze kunnen baseren op betrouwbare informatie. De
naam moet de productkenmerken weerspiegelen. Om eerlijke concurrentie en
transparantie voor de consument te waarborgen, moet worden vermeden dat voor
producten uit verschillende categorieën levensmiddelen dezelfde benamingen worden
gebruikt.
Wij,
ondergetekenden, steunen het voorstel van de Landbouwcommissie van het Europees
Parlement (amendement nr. 41 op 1 april) dat oproept tot een verbod op de
benamingen van plantaardige voedingsmiddelen die verwijzen naar vlees of
zuivelproducten.
De petitie kan via deze link worden ondertekend
Bedankt,
Namens Foodconsult Plus
Abonneren op:
Posts (Atom)