Nl - Fr - Eng – Deu….

woensdag 11 maart 2020

Technische Dienst van De Belgische Beenhouwersbond ‘ON TOUR’ bij Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide was zeer leerzaam!


Onze sector schreeuwt om ondernemende ambachtslui: jongeren die initiatief durven nemen, die kunnen samenwerken, die hun schouders onder een project willen steken. De Technische Dienst van de Belgische Beenhouwersbond wil samen mee met de scholen en het bedrijfsleven de verbindende schakel zijn! Willen we jongeren vormen die voldoende competenties bezitten, dan moeten we inhoudelijk sterke, maar ook creatieve en innovatieve mogelijkheden aanbieden.



>>> fotoalbum (klik hier)

Op 10 maart jl. ging de BB Technische Dienst met o.a. em. Prof. dr. ir. Hubert Paelinck - KU Leuven, Norbert Van Speybroek - R & D Piloot Rejo en Bertrand Vande Ginste - Ere Vakleraar Slagers-Traiteursschool Diksmuide voor de tweede keer ‘on tour’. We waren te gast bij vakleraar Jerry Vandemoortele en zijn leerlingen van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide. Een ganse dag werd het vernieuwde productieproces van ambachtelijke salami op een bevattelijke, wetenschappelijke en praktische wijze gedemonstreerd. Er komt een reportage met stap-voor-stap recepten van deze demo in het vakblad ‘De Belgische Beenhouwerij’ NL – Fr, editie mei. Er werden ook  instructievideo’s gemaakt voor de website van de De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique ten behoeve van de slagersscholen en vleessector.



>>> fotoalbum (klik hier)



>>> fotoalbum (klik hier)


>>> fotoalbum (klik hier)


>>> fotoalbum (klik hier)

De leerlingen waren zeer enthousiast en bijzonder geïnteresseerd. Het was voor ons een zeer positieve ervaring en kwamen tot de conclusie dat er bij de slagers in spé heel wat potentieel zit!
 

>>> fotoalbum (klik hier)


FILM

Workshop Creatieve salami - Bel. Beenhouwersbond ‘ON TOUR’ bij de Slagers-traiteursschool Diksmuide 



 SAXE SALAMI 

  

PASTRAMI SALAMI 

  

POLDERSALAMI in natuurdarm





BB-persartikel On-Tour Slagersschool-Diksmuide (klik hier)

BB-vakartikel saxe-pastrami-Polder-salami (klik hier)

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

Viceminister-president Hilde Crevits zet Jolien Daelman van de Slagers-traiteursschool Diksmuide in de bloemetjes


Jolien Daelman (19) volgt de opleiding van slager-traiteur in de Slagersschool van GO! Atheneum Diksmuide. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud met haar deelname aan de wedstrijd ‘Beste Breugelbuffet’.



Jolien kreeg mooie  felicitaties van Viceminister-president Hilde Crevits!



  
Jolien droomt van haar eigen hoeveslagerij
"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de boerenstiel houden. Het is mijn droom om de boerderij om te vormen tot een hoeveslagerij. Het zal een kijkboerderij worden waar bezoekers alle facetten van een varkens-runderkwekerij kunnen bezichtigen en als blikvanger een kijkstal. Het wordt een stopplaats voor wandelaars en fietsers waar ze ook een drankje en een hapje zullen kunnen nuttigen”, zegt Jolien… ambachtelijk slager in spé






zondag 1 maart 2020

Jolien Daelman uit Zwevezele wint goud tijdens Festival van het Varkentje - Redactie KW



Jolien Daelman (19) volgt de opleiding slager in de slagersschool van KTA in Diksmuide. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud met haar deelname aan de wedstrijd Beste Breugelbuffet.


© Nele Sabbe

"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de boerenstiel houden", begint Jolien.
"Naar de traiteur- en slagersschool gaan, was iets dat ik van jongs af aan al wilde. Niet evident voor een meisje, maar bij mij was dat geen probleem. Mijn studiekeuze was juist en later wil ik een goede slager worden. Tijdens het weekend help ik in een slagerij en daar doe ik heel wat ervaring op. In de toekomst wil ik een eigen slagerij uitbaten. Zelfstandig zijn, dat hoort bij mij." 

Jaarlijkse traditie

"In het kader van de promotiecampagne 'Belgisch varkensvlees' en om de ambachtelijke slagers en traiteurs te promoten, werkte mijn school opnieuw mee aan het Festival van het Varkentje. Dat is een jaarlijkse traditie, dat al aan de 15de editie toe is. Dit festival wordt mee georganiseerd door het Genootschap van wijlen meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en de vzw oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Aan het festival zijn ook wedstrijden gekoppeld waarbij slagers hun ambachtelijk product kunnen indienen volgens een thema. Ook leerlingen en oud-leerlingen kunnen deelnemen aan de vakwedstrijd."

Artisanale vleeswaren

Uit alle hoeken van het land schreven er zich 810 gasten in voor dit culinaire evenement. De leerlingen en vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de breugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren.
Er was ook een wedstrijd met als titel 'De Beste Ambachtelijke Grillworst' en 'Het Beste Breugelbuffet'. De jury, met enkele sterrenchefs en culinaire adviseurs, beoordeelde de smaken, het uitzicht, de geur, de consistentie en de originaliteit.
"In de wedstrijd voor de beste grillworst behaalde ik geen prijs", gaat Jolien verder. "Bij het beste breugelbuffet had ik meer geluk. Deze wedstrijd stond in het teken van het 15-jarige bestaan van dit culinaire evenement. De jury koos mij uit als winnaar. Ze waren vol lof over mijn prestatie."

Gevoel van erkenning

"Dit geeft mij een ongelooflijk gevoel van erkenning. Ik had nooit gedacht dat ik als winnaar uit de bus zou komen. Ik ben mijn vakleraars alvast heel dankbaar. Het was een leerzame deelname, vol spanning en stress maar met een heel mooi resultaat."

Bron: Redactie KW - © Nele Sabbe

vrijdag 14 februari 2020

Ambachtelijke slagers vallen in de prijzen tijdens het 15e Festival van het Varkentje te Diksmuide

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide terug mee aan het "15e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken de hoofdrol speelde.
 

Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2020’

Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’
Bij de profs won Steven Zoete (37) van slagerij Zoete in Esen de 1e prijs. Hij deed voor de eerste keer mee aan die competitie en schoot meteen de hoofdvogel af.


 Foto: zie je de winnaar Steven Zoete en zijn echtgenote die scoorden met de beste ambachtelijke grillworst.

“Het is altijd mijn droom geweest om een eigen slagerij te runnen”, reageert Steven. “In mei zijn we drie jaar open. Mijn vrouw Beverly Brusseel (32) is verpleegkundige van opleiding maar is me gevolgd. Ik maak veel charcuterie zelf waaronder de kaasgrillworst waarmee ik heb gewonnen. Voor veel mensen is het moeilijk om iets simpels te maken en vaak zijn net die eenvoudige producten de smakelijkste. Je moet ook eens durven mislukken om zo tot nieuwe creaties te komen. We zijn trots op de erkenning. Het is de eerste keer dat ik deel neem aan deze belangrijke vakwedstrijd. Ik ben oud-leerling van de Slagerijschool GO! Atheneum  in Diksmuide. Daar volgde ik zes jaar opleiding en een jaar specialisatie traiteur-fijnkost. Voor het vervaardigen van mijn grillworst gebruik ik varkensvlees van het type Duroc d'Olives. Dat zijn varkens die gekweekt zijn met voeders waaraan olijfolie is toegevoegd", vertelt Steven.
''Ik heb al vele keren geëxperimenteerd met het maken van een eigen grillworst. De kunst bestaat erin om een goed evenwicht te vinden tussen het vlees en de kruiden. Dat is al wel eens mislukt in het verleden. maar nu heb ik juiste combinatie te pakken. De jury vond mijn grillworst de beste. Deze worst ligt straks natuurlijk in mijn winkel. Ik maal het malse varkensvlees en de kruiden heel fijn, daarna kook ik het mengsel en doe er satékruiden bij. Als laatste komt dan nog het kort en hard bakken. Zo bekom ik mijn grillworst, die ondertussen een prijsbeest is", vertelt de fiere Steven. 
De 2e plaats voor beste ambachtelijke grillworst bij de slagers ging naar Patrick Neirynck van slagerij Neirynck in Pittem en de 3e plaats was voor zijn meestergast Kurt Warnez uit Meulebeke.


Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN ‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’ met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Uitslagen: PROFESSIONELEN

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Steven Zoete
Esen
2e plaats
Zilver
Patrick Neirynck
Pittem
3e plaats
Brons
Kurt Warnez
Meulebeke


Persprijs

In alfabetische volgorde



Arne Leuridan
Watou


Björn De Coninck
Ooigem


Brecht Parmentier
Staden


Christophe Van Simaeys
Dentergem


Claude Vergote
Meulebeke


Dries Sentobin
Roeselare


Frederiek Strubbe
Aalter


Griet Dewicke
Eernegem


Ignace Casier
Vladslo


Jonas Verplaetse
Zulte


Liselotte D'hoore
Brugge St-Andries


Maarten Vandermeulen
Esen


Mark Vermeersch
Oostkamp


Pieter Lavens
Lichtervelde


Pieter-Jan Hillewaere
Hooglede


Roeland Dewicke
Veurne


Steven Vanacker
Diksmuide


Stijn Loncke
Deinze


Tom Wybo
Roeselare

Slagers-traiteurs in spé… streden voor goudzilver en brons 

Rubriek - Rubriek - De Beste Ambachtelijke GRILLWORST

De grillworst was ook de inzet voor de wedstrijd van de leerlingen. De gouden medaille ging naar Jordy Weymans uit Puurs, Gorän Cordon uit Middelkerke en Lisselotte Toebaert uit Passendale. Zilver was voor Jennifer Vandenplas uit Ruisbroek, Florian Coelus uit Hooglede en Aïsha Denys uit Lo-Reninge. Brons tot slot was weggelegd voor Joeri Lenez uit Vladslo, Zinédine Deswarte uit Zuidschote en Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque.


Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

Uitslagen: JUNIORS Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide


Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Gorän Cordon
Middelkerke


Jordy Weymans
Puurs


Lisselot Toebaert
Passendale


2e plaats
Zilver
Aïsha Denys
Lo-Reninge


Florian Coelus
Hooglede


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (Bt.)


3e plaats
Brons
Arthur Blockeel
Leernes - Fontaine-l'Evêque


Joeri Lenez
Vladslo


Zinédine Deswarte
Zuidschote


Persprijs

In alfabetische volgorde



Beyoncé Seys 
Merkem


Bram Bruyneel 
Roeselare


Colin Decleyre 
Lombardsijde


Debby Dhondt
Saint-Sauveur


Emiel Demolder 
Beveren-Aan-Den-Ijzer


Ian Tuyten 
Nieuwkerke


Jamie Moens
Veurne


Jarno Van Weehaeghe   
Veurne


Jolien Daelman 
Zwevezele


Onisim Bejan  
Torhout


Robbe Geerardyn 
Poperinge


Sybren Rosseel 
Gistel


Tristan Billiet
Koekelare


Zeno De Backer 
Ichtegem


Zion Verhulle 
Poperinge


Zoran Deswarte 
Zuidschote

Uitslagen: JUNIORS Slagers-traiteursschool GO! Atheneum - Diksmuide
Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’

En dan waren er nog onderscheidingen voor de jongeren met het beste breugelbuffet  in het teken van het 15e jarige bestaan van dit culinair evenement.  

Jolien Daelman uit Zwevezele won goud, Joeri Lenez uit Vladslo zilver en Colin Decleyre uit Lombardsijde brons.




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Jolien Daelman
Zwevezele
2e plaats
Zilver
Joeri Lenez
Vladslo
3e plaats
Brons
Colin Decleyre
Lombardsijde

Persprijs

In alfabetische volgorde



Debby  Dhondt
Saint-Sauveur


Florian Coelus 
Hooglede


Gorän Codron 
Middelkerke


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (Bt.)


Jordy Weymans 
Puurs


Sybren Rosseel 
Gistel


Zinédine Deswarte 
Zuidschote


Zion Verhulle 
Poperinge


Zeno De Backer 
Ichtegem



Foto: Alle juniorteams Beste Breugelbuffet

>>> Fotoalbum (klik hier)

Film

 

15e editie vol verrassingen met topjury

De Beste Ambachtelijke ‘grillworst’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal sterrenchefs o.a.:

·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Michael Vanderhaeghe, Hostellerie St. Nicolas **
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glacé
·         Loïc  Dufour, Le grill Dufour
·         Christopher Dufour, Le grill Dufour
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Els Poublon, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

Dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.


Sound- & Light, dj Peter en de populaire Vlaamse zanger Luc Steeno plooiden zich tussen het volk in een rijk gevuld Salons Saint Germain om deze culinaire happening af te sluiten.

>>> Fotoalbum (klik hier)

Hop naar het volgende culinair evenement!

De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van GO! Atheneum Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs Cervo-Go – Diksmuide op zondag 29 maart 2020 vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.

Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!


Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “15e Festival van het varkentje”

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/