Nicolas
Depoortere en zijn vrouw Melissa Casier openden woensdag jl. de deuren van hun nieuwe
bistro ‘P’tit Boucher’ in het hartje van Houthulst . “Na het overlijden van ons
zoontje Loïc hadden we ons kunnen wegstoppen, maar dat zal ons niet vooruit
helpen. Het sociale contact in onze nieuwe zaak wel.”
Nicolas en Melissa kunnen rekenen
op zus Isabelle Depoortere en schoonbroer Davy Cool. De bistro is genoemd naar
de bijnaam van Loïc: P’tit Boucher.
Nicolas, Melissa
en Isabelle zijn oud-leerlingen van de Slagers-Traiteursschool – Diksmuide.
Landbouworganisaties (Boerenbond en Algemeen
Boerensyndicaat (ABS), de ambachtelijke
slagers, vleessector… zijn woedend over de wijze waarop Gaia de pandemie
gebruikt om de veehouderij zwart te maken. In een paginagrote advertentie in
landelijke kranten klaagt de dierenrechtenorganisatie de menselijke omgang met
dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Daarbij suggereert
ze dat veeteelt over de hele wereld en de omgang met wilde dieren 1 pot nat is.
Bij deze een weerwoord van een viroloog: Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie
als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om
enkele punten aan te halen rond dierenleed. Op zich heb ik weinig problemen met
de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij
allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we
dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met
bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander
verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals
Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen
maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn de dupe van (i)
Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via everzwijnen,
niet via commercieel gehouden varkens, (ii) de gekkekoeienziekte die
veroorzaakt is door een probleem met het voeder en (iii) vogelgriep die
afkomstig is van wilde vogels. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op
hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis
liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een
moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze
moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen.
Spijtig voorval…Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.
Prof. dr. Hans Nauwynck
ViroloogFaculteit Diergeneeskunde -
Universiteit Gent Bron: Landbouwleven – Boerenbond - Boerenbond
en Algemeen Boerensyndicaat (ABS)
Om de gekende situatie hebben we, wzc
Zilvervogel Woumen, drie vragen/verzoeken:
Mondmaskers
gezocht
Wie thuis nog mondmaskers liggen heeft:
bezorg ze aub aan ons. 1, 2 of meer exemplaren en vooral van het type FFP 1 en
FFP 2 zijn welkom! We doen een bijzondere oproep naar iedereen werkzaam in de
bouw. Daar worden dergelijke types mondmaskers ook gebruikt.
Een ander type zijn de zelfgemaakte
mondmaskers. Wie creatief is kan de instructies voor het juiste model vinden op
onze facebookpagina.
Wervingsreserve
helpende handen
Om voorbereid te zijn bij mogelijke tekort
aan helpende handen leggen we graag zelf een lijst aan van mensen uit de buurt
van ons wzc.
Wie kan
zich kandidaat stellen?
Iedereen met een hart voor ouderen tussen 18 en 65
jaar
Met diploma/werkzaam als zorgkundige, opvoeder,
verpleegkundige, kinesist, ergotherapeut, leraar OF student in dergelijke
opleiding
In goeie gezondheid
Wat zal
je moeten doen?
Ingezet worden om een groep van bewoners te
ondersteunen
Waarbij je steeds begeleiding krijgt van een
professionele collega
Taken worden in onderling overleg bepaald
Vrijwilligersvergoeding en vrijwilligersverzekering
zijn voorzien
Wanneer?
Tijdens de periode van opgelegde maatregelen ikv het
coronavirus. Voor de woonzorgcentra ligt de einddatum (op vandaag) op het einde
van de paasvakantie
Een kaartje of brief vinden de bewoners
(en de collega’s) altijd leuk. Je kan ze opsturen of posten aan de inkomdeur.
24u later worden deze bezorgd aan de bewoners.
Onze
sector schreeuwt om ondernemende ambachtslui: jongeren die initiatief durven
nemen, die kunnen samenwerken, die hun schouders onder een project willen
steken. De Technische Dienst van de Belgische Beenhouwersbond wil samen mee met
de scholen en het bedrijfsleven de verbindende schakel zijn! Willen we jongeren
vormen die voldoende competenties bezitten, dan moeten we inhoudelijk sterke,
maar ook creatieve en innovatieve mogelijkheden aanbieden.
Op 10 maart
jl. ging de BB Technische Dienst met o.a.em. Prof. dr. ir.
Hubert Paelinck - KU Leuven, Norbert Van Speybroek - R & D Piloot Rejo en
Bertrand Vande Ginste - Ere Vakleraar Slagers-Traiteursschool Diksmuide voor de
tweede keer ‘on tour’. We waren te gast bij vakleraar Jerry Vandemoortele en zijn leerlingen van de Slagers-traiteursschool
GO! Diksmuide. Een ganse dag werd het vernieuwde
productieproces van ambachtelijke salamiop een bevattelijke,
wetenschappelijke en praktische wijze gedemonstreerd. Er komt een reportage met stap-voor-stap recepten van deze
demo in het vakblad ‘De Belgische Beenhouwerij’ NL – Fr, editie mei. Er werden
ook instructievideo’s gemaakt voor de website van de De Landsbond der Beenhouwers,
Spekslagers en Traiteurs van België - Fédération nationale des bouchers,
charcutiers et traiteurs de Belgique ten behoeve van de slagersscholen en
vleessector.
De leerlingen waren zeer enthousiast
en bijzonder geïnteresseerd.
Het was voor ons een zeer positieve ervaring en kwamen tot de conclusie dat er
bij de slagers in spé heel wat potentieel zit!
Jolien Daelman (19)
volgt de opleiding van slager-traiteur in de Slagersschool van GO! Atheneum
Diksmuide. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud met haar
deelname aan de wedstrijd ‘Beste Breugelbuffet’.
Jolien kreeg mooiefelicitatiesvan Viceminister-president Hilde Crevits!
Jolien
droomt van haar eigen hoeveslagerij
"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een
rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de
boerenstiel houden. Het
is mijn droom om de boerderij om te vormen tot
een hoeveslagerij. Het zal een kijkboerderij worden waar bezoekers alle
facetten van een varkens-runderkwekerij kunnen bezichtigen en als blikvanger
een kijkstal. Het wordt een stopplaats voor wandelaars en fietsers waar ze ook
een drankje en een hapje zullen kunnen nuttigen”, zegt Jolien… ambachtelijk
slager in spé
Jolien Daelman (19) volgt de opleiding slager
in de slagersschool van KTA in Diksmuide. Tijdens het Festival van het
Varkentje behaalde ze goud met haar deelname aan de wedstrijd Beste
Breugelbuffet.
"Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn ouders hebben een
rundveehouderij. Ik groeide op tussen de koeien en zo leerde ik echt van de
boerenstiel houden", begint Jolien.
"Naar de traiteur- en slagersschool gaan, was iets dat ik van
jongs af aan al wilde. Niet evident voor een meisje, maar bij mij was dat geen
probleem. Mijn
studiekeuze was juist en later wil ik een goede slager worden. Tijdens
het weekend help ik in een slagerij en daar doe ik heel wat ervaring op. In de
toekomst wil ik een eigen slagerij uitbaten. Zelfstandig zijn, dat hoort bij
mij."
Jaarlijkse traditie
"In het kader van de promotiecampagne 'Belgisch varkensvlees'
en om de ambachtelijke slagers en traiteurs te promoten, werkte mijn school
opnieuw mee aan het Festival van het Varkentje. Dat is een jaarlijkse traditie,
dat al aan de 15de editie toe is. Dit festival wordt mee georganiseerd door het
Genootschap van wijlen meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en de vzw
oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Aan het festival zijn ook wedstrijden
gekoppeld waarbij slagers hun ambachtelijk product kunnen indienen volgens een
thema. Ook leerlingen en oud-leerlingen kunnen deelnemen
aan de vakwedstrijd."
Artisanale vleeswaren
Uit alle hoeken van het land schreven er zich 810 gasten in voor
dit culinaire evenement. De leerlingen en vakleraars stonden in voor het
bereiden en serveren van de breugelgerechten op basis van zelfgemaakte
artisanale vleeswaren.
Er was ook een wedstrijd met als titel 'De Beste Ambachtelijke
Grillworst' en 'Het Beste Breugelbuffet'. De jury, met enkele sterrenchefs en
culinaire adviseurs, beoordeelde de smaken, het uitzicht, de geur, de
consistentie en de originaliteit.
"In de wedstrijd voor de beste grillworst behaalde ik geen
prijs", gaat Jolien verder. "Bij het beste breugelbuffet had ik meer
geluk. Deze wedstrijd stond in het teken van het 15-jarige bestaan van dit
culinaire evenement. De
jury koos mij uit als winnaar. Ze waren vol lof over mijn prestatie."
Gevoel van erkenning
"Dit geeft mij een
ongelooflijk gevoel van erkenning. Ik had nooit gedacht dat ik als winnaar uit
de bus zou komen. Ik ben mijn vakleraars alvast heel dankbaar. Het was een
leerzame deelname, vol spanning en stress maar met een heel mooi
resultaat."
Om het
Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te
promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum
Diksmuide terug mee aan het "15e Festival van het
varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap
van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw
Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide. Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal
getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken
de hoofdrol speelde.
Foto: Het
volledige organisatieteamvan de Slagers-traiteursschool GO! Atheneum Diksmuide
Dit jaar streden zowel professionelen als
juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’
Bij de
profs won Steven Zoete (37) van slagerij Zoete in Esen de 1e prijs. Hij deed
voor de eerste keer mee aan die competitie en schoot meteen de hoofdvogel af.
Foto:
zie je de winnaar Steven Zoete en zijn echtgenote die scoorden met de beste
ambachtelijke grillworst.
“Het is altijd mijn droom geweest om een
eigen slagerij te runnen”, reageert Steven. “In mei zijn we drie jaar open.
Mijn vrouw Beverly Brusseel (32) is verpleegkundige van opleiding maar is me
gevolgd. Ik maak veel charcuterie zelf waaronder de kaasgrillworst waarmee ik
heb gewonnen. Voor veel mensen is het moeilijk om iets simpels te maken en vaak
zijn net die eenvoudige producten de smakelijkste. Je moet ook eens durven
mislukken om zo tot nieuwe creaties te komen. We zijn trots op de erkenning. Het
is de eerste keer dat ik deel neem aan deze belangrijke vakwedstrijd. Ik ben
oud-leerling van de Slagerijschool GO! Atheneum
in Diksmuide. Daar volgde ik zes jaar opleiding en een jaar specialisatie
traiteur-fijnkost. Voor het vervaardigen van mijn grillworst gebruik ik
varkensvlees van het type Duroc d'Olives. Dat zijn varkens die gekweekt zijn
met voeders waaraan olijfolie is toegevoegd", vertelt Steven.
''Ik heb al vele keren geëxperimenteerd met
het maken van een eigen grillworst. De kunst bestaat erin om een goed evenwicht
te vinden tussen het vlees en de kruiden. Dat is al wel eens mislukt in het
verleden. maar nu heb ik juiste combinatie te pakken. De jury vond mijn
grillworst de beste. Deze worst ligt straks natuurlijk in mijn winkel. Ik maal
het malse varkensvlees en de kruiden heel fijn, daarna kook ik het mengsel en
doe er satékruiden bij. Als laatste komt dan nog het kort en hard bakken. Zo
bekom ik mijn grillworst, die ondertussen een prijsbeest is", vertelt de
fiere Steven.
De 2e plaats voor beste
ambachtelijke grillworst bij de slagers ging naar Patrick Neirynck van slagerij Neirynck in Pittem en de 3e plaats was voor zijn
meestergast Kurt Warnez uit Meulebeke.
Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN
‘De Beste Ambachtelijke GRILLWORST’ met Voorzitter Ivan Claeys en Ere
Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond.Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon,
Directeur GO! Atheneum Diksmuide >>> Fotoalbum (klik hier)
Uitslagen: PROFESSIONELEN
Miss BelgiëJustine De
Jonckheerepresenteerde de proclamatie tijdens
het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de
prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc
Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden
zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! Atheneum – Diksmuide.
Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Steven Zoete
Esen
2e plaats
Zilver
Patrick Neirynck
Pittem
3e plaats
Brons
Kurt Warnez
Meulebeke
Persprijs
Inalfabetischevolgorde
Arne
Leuridan
Watou
Björn De Coninck
Ooigem
Brecht Parmentier
Staden
Christophe
Van Simaeys
Dentergem
Claude Vergote
Meulebeke
Dries Sentobin
Roeselare
Frederiek
Strubbe
Aalter
Griet
Dewicke
Eernegem
Ignace Casier
Vladslo
Jonas
Verplaetse
Zulte
Liselotte
D'hoore
Brugge St-Andries
Maarten
Vandermeulen
Esen
Mark Vermeersch
Oostkamp
Pieter
Lavens
Lichtervelde
Pieter-Jan
Hillewaere
Hooglede
Roeland
Dewicke
Veurne
Steven
Vanacker
Diksmuide
Stijn
Loncke
Deinze
Tom Wybo
Roeselare
Slagers-traiteurs in spé… streden voor goud, zilver en brons
Rubriek
- Rubriek - De Beste Ambachtelijke GRILLWORST
De
grillworst was ook de inzet voor de wedstrijd van de leerlingen. De gouden medaille ging naar Jordy Weymans uit Puurs, Gorän Cordon uit
Middelkerke en Lisselotte Toebaert uit Passendale. Zilver was voor Jennifer
Vandenplas uit Ruisbroek, Florian Coelus uit Hooglede en Aïsha Denys uit
Lo-Reninge. Brons tot slot was
weggelegd voor Joeri Lenez uit Vladslo,
Zinédine Deswarte uit Zuidschote en Arthur Blockeel uit Leernes - Fontaine-l'Evêque.
Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan
Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond.Nobert
Van Speybroeck, Culinair adviseur en Els Poublon, Directeur GO! Atheneum
Diksmuide
En dan
waren er nog onderscheidingen voor de jongeren met het beste breugelbuffet in het teken van het 15e jarige
bestaan van dit culinair evenement.
Jolien Daelman uit Zwevezele won goud, Joeri Lenez
uit Vladslo zilver en Colin Decleyre uit Lombardsijde brons.
Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Jolien
Daelman
Zwevezele
2e plaats
Zilver
Joeri Lenez
Vladslo
3e plaats
Brons
Colin Decleyre
Lombardsijde
Persprijs
Inalfabetischevolgorde
Debby Dhondt
Saint-Sauveur
Florian Coelus
Hooglede
Gorän Codron
Middelkerke
Jennifer Vandenplas
Ruisbroek
(Bt.)
Jordy Weymans
Puurs
Sybren
Rosseel
Gistel
Zinédine Deswarte
Zuidschote
Zion Verhulle
Poperinge
Zeno De Backer
Ichtegem
Foto:
Alle juniorteams Beste
Breugelbuffet >>> Fotoalbum (klik hier) Film
15e editie vol
verrassingen met topjury
De Beste Ambachtelijke ‘grillworst’ en
‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak,
consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast,
culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal sterrenchefs o.a.:
·Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’,weduwe van wijlen
chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘RustRoest
·Geert Van Hecke, Karmeliet ***’
- ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·Franky
Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas **
·Marc Landuyt, Ere Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·Nobert Van Speybroeck,
Culinair adviseur
·Ronny Vanhooren, journalist van de De
Standaard en Het Nieuwsblad
·Els Poublon,DirecteurGO! Atheneum Diksmuide
Dit festival mede georganiseerd door
het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain,
Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een
voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in
voor dit culinair evenement. De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het
bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met
tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van
zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over
deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars
slagerij-traiteur.
Sound- & Light, dj
Peter en de populaire Vlaamse zanger Luc Steeno plooiden zich tussen het volk in
een rijk gevuld Salons Saint Germain om deze culinaire
happening af te sluiten.
De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast
uit naar de Opendeurdag van GO! Atheneum Slagers-traiteursschool &
volwassenenonderwijs Cervo-Go–
Diksmuideopzondag
29 maart 2020vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het
werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.
Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een
bezoek!