zaterdag 1 januari 2022
woensdag 29 december 2021
Thuisverbruik vlees stijgt opnieuw
COVID-19 blijft een enorme impact hebben op de aankopen voor thuisverbruik: voor de tweede keer op rij lag de besteding aan verse voeding hoger dan vóór de coronacrisis, blijkt uit cijfers van Vlam.
Vers
rood vlees
Binnen de categorie van vers vlees (+3,6%) zien we voor de
tweede keer op rij een stijging van het thuisverbruik van rundvlees tot 4,6 kg
per capita. Voor kalfsvlees bleef het thuisverbruik voor het derde jaar op rij
stabiel op 0,6 kg per capita. Bij varkensvlees zagen we een stijging in de
periode juli 2020-juni 2021 (+7% tot 5,7 kg per capita). Bij vleesmengelingen
noteerden we tot slot een stijging van 9% in de periode juli 2019-juni 2020,
maar bleef dat thuisverbruik in juli 2020-juni 2021 op hetzelfde niveau,
namelijk 6,4 kg per capita. Ook binnen vers vlees wint hard discount
marktaandeel.
Gevogelte,
konijn en wild
De aankopen voor thuisverbruik van vers gevogelte en wild stegen
van 9 naar 9,7 kg per capita. Vooral kip groeide sterk (+7,1%). Het
gevogelteverbruik is het hoogst in Vlaanderen en bij jonge alleenstaanden en
gezinnen met kinderen. Het thuisverbruik van kip bedroeg de voorbije periode
9,05 kg per capita en blijft zeer dominant in de gevogelterayon. Binnen kip
stijgt het belang van ‘kip in stukken’ (onder andere kipfilet en verwerkte kip)
ten koste van braadkip en diepvrieskip. Het aandeel van bio steeg naar 1,5% volumeaandeel.
DIS 1 blijft voor kip het belangrijkste aankoopkanaal maar hard discount wint,
als enige kanaal, terrein en heeft een derde van het marktvolume in handen.
Het thuisverbruik van konijn groeide in 2020 met 10% en blijft
nu op dit hogere niveau met 0,213 kg per capita, 16% kopende gezinnen en een
aankoopfrequentie van 2,1 keer per jaar. Bij 65-plussers bedraagt de penetratie
nog 28%, bij <30-jarigen is dit slechts 2%.
Bron: VLAM - FOOD-RETAIL
- Gondola Newsletter - GONDOLA MAGAZINE
Redactie en
foto: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
maandag 13 december 2021
Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide in de kijker - Gault Millau bekroont ‘Barisdam Bistro’ van Pieter Puype uit Werken
Gault Millau bekroont ‘Barisdam Bistro’ van Pieter Puype uit Werken
De nieuwe ‘Bistro Barisdam’ uit Werken is voor het eerst opgenomen in de culinaire Gault Millau gids en krijgt een score van 12/20. Een mooie duw in de rug voor Pieter Puype (°1991), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide en Virginie Maertens.
Naar jaarlijkse gewoonte werd eind december de negentiende editie van de Gault&Millau Gids voorgesteld, in virtuele vorm weliswaar. Maar liefst 1.375 restaurants werden dit jaar beoordeeld, waarvan 135 nieuwkomers.
De West-Vlaamse
gastronomie hield in de coronacrisis goed stand. Er staan 187 West-Vlaamse
restaurants Gault&Millau gids in vermeld en zelfs 24 nieuwkomers.
"Het afgelopen jaar werden de anonieme
inspecteurs van de gids aangenaam verrast door de veerkracht van de
restaurateurs en de kwaliteit in het bord," zegt Gault &
Millau zelf.
Barisdam Bistro
Werkenstraat 82
8610 Werken
051 433 771
info@barisdam.be
www.barisdam.be
Proficiat… jullie mogen supertrots
zijn met jullie vermelding in de Gault
Millau gids!
Gerelateerde persartikel:
Pieter & Virginie openen na jaar
verbouwen ‘Barisdam Bistro’ (klik hier)
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
dinsdag 23 november 2021
IN DE KIJKER… BART GOEMAERE, ondernemer van ‘GLORIUS’ varkensvleesproducenten
IN DE KIJKER… BART GOEMAERE,
oud-cursist SLAGERS-TRAITEURSSCHOOL CERVO – DIKSMUIDE
Trotse
ondernemer van ‘GLORIUS’
varkensvleesproducenten uit Merkem
Reportage:
‘Mensen
proeven het verschil...Dat is de
reden dat veel slagers overstappen op het vlees van GLORIUS’
>>>
lees meer (klik hier)
Bron:
Nederlands vakblad – ‘Slagersvak’ november 2021
woensdag 10 november 2021
In memoriam - Odiel Declerck
We betreuren het overlijden van Odiel Declerck, gewezen medewerker van de Slagers-Traiteursschool - Diksmuide en Ere Gemeenteraadslid van Lo.
Moge
de goede herinneringen het grote verlies verzachten.
Rouwbrief & condoleren (klik hier)
zaterdag 6 november 2021
Slagersleerlingen presenteren streekproducten tijdens Avond van de West-Vlaamse slager
Nieuwe streekproducten… een aanvulling
op uw vleesassortiment
"Samen
met de POM West-Vlaanderen en West-Vlaamse slagersbond zetten we het
vakmanschap en de passie van onze ambachtelijke slagers in de kijker",
vertelt Andy Heindryckx van Culinair
Slagersatelier De Jachthoorn.
"Daarnaast
daagt het de slagers uit om te blijven vernieuwen en innovatieve oplossingen te
zoeken om de harten van de meer en meer veeleisende klanten te blijven
veroveren" , aldus Andy.
Voor alle recepten gebruiken de slagersleerlingen streekproducten, gemaakt door 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducenten. Producten die het label 100% West-Vlaams dragen, zijn 100% zeker een echt en eerlijk West-Vlaams hoeve- of streekproduct.
Het is tegenwoordig zeer belangrijk om vegetarische producten aan te bieden aan de consument, ook als ambachtelijke slager”, vindt Ivan Claeys , voorzitter van de West-Vlaamse slagersbond. “We lanceren voor het eerst ook twee kwalitatieve vegetarische alternatieven. Met deze primeur geven we als ambachtelijke slagers een antwoord op de gewijzigde vraag van de klant. Kwalitatief vlees en vleesvervangers kopen voor het volledige gezin? Dat kon bij de slager om de hoek. Voor onze West-Vlaamse slagers is dit innovatieve gamma perfect om vernieuwing te brengen in hun assortiment. Met een persoonlijke "touch" van de slager verdient het lekkers zonder twijfel een plaatsje in de toonbank, De nieuwigheden lokken ook klanten naar de lokale ambachtelijke beenhouwer. Bovendien krijgt dit initiatief positieve media-aandacht die de vleessector een boost geeft. Wij hopen dat veel van onze leden meestappen in dit project. Samen maken we een succes van deze kans om de ambachtelijke slager te promoten. Samen overtuigen we de klanten ervan dat vlees kopen bij onze West-Vlaamse slagers de beste keuze is!”, aldus Ivan.
GO! Gebraad, in bruin bier ‘Turbeau Noir’ gepekelde ‘Glorius carré - de Baeklandt Burger, een zomerse gehaktburger met vlees van het ‘Glorius’ varken.
>>> Fotoalbum (klik hier)
maandag 4 oktober 2021
Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide valt in de prijzen op de Eurobeef vakwedstrijd
Rubriek: CULINAIRE SIERSCHOTELS
- Emiel Demolder – LAUREAAT (GOUD) - Koud buffetschotel
- Emiel Demolder – Gourmetschotel – ZILVER
- Arthur Blockeel – Koud buffetschotel – GOUD
- Zeno De Backer – Gourmetschotel – GOUD
- Liselotte Toebaert – Gourmetschotel – ZILVER
- Aïsha Denys – Fondueschotel – ZILVER
Rubriek: VLEESWAREN
- Memphis Depape – LAUREAAT (GOUD) – Ambachtelijke Bloedworst
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Alle aandacht ging naar vakmanschap
Het was een
vakwedstrijd waar zowel gevestigde ambachtelijke slagers en leerlingen
konden meedingen naar de felbegeerde trofeeën. De leerlingen van
de slagerij-traiteur afdeling deden mee aan de ‘junior vakwedstrijd’ waar
verschillende ambachtelijke producten gekeurd werden door een professionele
jury op basis van smaak, geur, kleur en uitzicht. Er werd ook veel aandacht besteed
aan afwerking, presentatie en productinnovatie.
Op de officiële proclamatie bedankte de
voorzitter van Meat Expo, Dirk Dupont alle laureaten
voor hun inzet en aanwezigheid. Hij merkte op dat er veel meer sympathisanten
hun laureaten waren gevolgd naar deze majestueuze prijsuitreiking dan 2 jaar
geleden, ondanks Corona.
“De jeugd is er, wij hebben jullie nodig.
Wij hebben terechte opvolgers voor de huidige generatie slagers nodig en daarmee is
de toekomst van het ambacht verzekerd”, aldus voorzitter van Meat Expo, Dirk
Dupont.
Minister van Middenstand, KMO,
Landbouw, Voedselveiligheid en Maatschappelijke Integratie, David Clarinval, beklemtoonde het
belang van het zo mooie slagersberoep als ambachtelijke beenhouwer, wat hem
toch niet zo onbekend is.
Opvallend veel jongeren zetten sterke prestaties neer
De Slagers-traiteursschool Diksmuide werd verdedigd door
leerlingen van alle graden. Onder begeleiding van de leerkrachten konden de
leerlingen hun vakkennis en inspiratie uitwerken. Er werden verschillende top
producten afgeleverd zoals: patés, kookworsten, droge worsten, bloedworst,
preskop, gekookte hammen, sierschotels,…
Alle leerlingen mogen terecht fier zijn op hun behaalde medailles, wat aantoont dat zij waarde hechten aan hun vak van ambachtelijk slagerij-traiteur. Ook de begeleidende leerkrachten kijken trots terug op de behaalde resultaten van de Eurobeef vakwedstrijd op Maet Expo.
Vele juryleden nodig
Voor de derde keer in
de 46-jarige geschiedenis van de Eurobeefvakwedstrijden, vond
de jurering ‘openbaar’ plaats. Om de wedstrijd in goede banen te leiden,
verleenden vele juryleden en administratieve collega’s hun
onbaatzuchtige medewerking aan deze punctueel uitstekende voorbereide
wedstrijden. Elke bezoeker kon de juryleden van nabij aan het werk zien in hall
4. Elk product werd met de grootste nauwkeurigheid geproefd, gekeurd en
beoordeeld. Om de smaakpapillen de baas te blijven, was een glas water, een
beetje brood en een appel het heil van elk jurylid. Volgens de beide
voorzitters van de Landsbond der Beenhouwers Ivan Claeys en Philippe Bouillon stonden
de meer dan 850 ingezonden producten alweer op een kwalitatief zeer hoog
niveau!
>>> Fotoalbum:
- Sierschotels 'EUROBEEF 2021' - Meat Expo Kortrijk (klik hier)
- Wij zijn er klaar voor... vakwedstrijd 'EUROBEEF' (klik hier)
- Vleeswaren - leerlingen - 'EUROBEEF 2021' - Meat Expo (klik hier)
- Proclamatie vakwedstrijd 'EUROBEEF 2021' (klik hier)
- Demo youngsters op MEAT EXPO 2021 – Kortrijk (klik hier)
>>> Gerelateerde persberichten:
- Youngsters van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide gaven gourmet-demo op MEAT EXPO te Kortrijk (klik hier)
- Leerling Emiel Demolder van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat op vakwedstrijd ‘EUROBEEF’ (klik hier)
- Leerling Memphis Depape van de Slagers-Traiteursschool Diksmuide is laureaat met ‘ambachtelijke bloedworst’ op de vakwedstrijd ‘EUROBEEF’ (klik hier)
Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home