Nl - Fr - Eng – Deu….

donderdag 25 juli 2019

Slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde op TV ÉÉN



De bekende ambachtelijke slager Hendrik Dierendonck uit St. Idesbald - Koksijde was te zien op TV ÉÉN in het  televisieprogramma ‘Wij zijn weg’ van zaterdagavond jl. Televisiepresentator Bartel Van Riet koos in ‘Weg zijn wij’ voor een workshop worsten draaien bij Hendrik Dierendonck. Zijn reisgenoten waren de bekende Vlaams actrice, Maaike Cafmeyer en zager Bart Kaëll. Bartel heeft een groot respect voor oude ambachten. Een goeie beenhouwer, die zijn ambacht beheert, daar loopt Bartel warm voor! Hendrik Dierendonck is Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool van Diksmuide.

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
OBS Studio schermopname - Bertrand Vande Ginste - YouTube-kanaal

dinsdag 9 juli 2019

Artiesten Frank Galan & Christel stelen de show op het ABS hoevefeest te Diksmuide


Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) van groot Diksmuide vierde het voorbije weekend haar jaarlijkse hoevefeest met BBQ. De bekende Vlaamse zangers Frank Galan & Christel waren de absolute  blikvangers!  Veel leden en sympathisanten vonden de weg naar de hoeve van Joël, Rita en Joren Van Coppenolle-Vandeputte, aan de prachtige IJzerdijk in het pittoreske dorpje Kaaskerke, te midden de weidse stilte van de vette Westhoek Polders.

>>> Fotoalbum (klik hier)






























>>> Fotoalbum (klik hier)

Niet enkel het lekkere eten viel in de smaak maar ook de springkastelen voor de kinderen. 
Dat het ABS groot Diksmuide een heel erg hechte groep is, vertaalde zich eens te meer op de manier hoe alle bestuursleden, perfect aangestuurd door de plaatselijke voorzitter, Joël Van Coppenolle en aangevuld door menig helpende hand deze avond vlekkeloos lieten verlopen.




>>> Fotoalbum (klik hier)

Een 750 gasten schoven aan voor de ‘Oklahoma Joe barbecue Smoker' met de heerlijke Diksmuidse Polderhammen. “De hammen werden low & slow gegaard, echt uniek, de hammen blijven sappig en intens van smaak, doordat de kamers zorgen voor een indirecte verhitting” aldus Hans Vandewatere, van het Cateringspecialist ‘Traiteur Standaert’ uit Ichtegem. Hans is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide.




>>> Fotoalbum (klik hier)

Film: Gezellige sfeer op het ABS Diksmuide hoevefeest



De Vlaamse Julio Iglesias, Frank Galan was top!

Tijdens de BBQ waren de artiesten Frank Galan & Christel top! Al jarenlang hebben we in Vlaanderen onze eigen Julio Iglesias, Frank Galan. Als Frank Galan het podium betreedt, mag je prat gaan op “magie” en absolute “overgave”!





>>> Fotoalbum (klik hier)


 Film: Frank Galan & Christel - ABS Diksmuide 


Samenwerken over de grenzen heen

Voorzitter Joël Van Coppenolle en tevens gemeenteraadslid wil onder het moto “respect... binnen en buiten de land- en tuinbouw!” zich ten dienste stellen van alle Diksmuidelingen.  Met zijn jaren lange agrarische ervaring zal hij tal van projecten ondersteunen. Het Algemeen Boerensyndicaat vzw (ABS) is één van de grootste landbouworganisatie in België. Het ABS in de eerste plaats een syndicaat dat ervoor zorgt dat de belangen van de leden (boeren en tuinders) zo goed mogelijk verdedigd worden. Het ABS is politiek neutraal en blijven ervan overtuigd dat zij deze neutraliteit hoog in het vaandel moeten blijven dragen. Als zij onze belangen, en deze van de leden, moeten verdedigen dan moet dit gebeuren bij alle politieke families. Landbouw is een primaire en belangrijke economische sector, die niet zomaar afhankelijk kan zijn van een of andere belangengroep of politieke partij. ABS telt momenteel ca. 4.000 leden en haar rangen staan open voor iedere land- en tuinbouwer die begaan is met de toekomst zijn familiebedrijf! 


>>> Fotoalbum (klik hier)


Warme oproep!

Voorzitter Joël Van Coppenolle doet samen met het 'Algemeen Boerensyndicaat' (ABS) en 'De Belgische Beenhouwersbond'  tot het ondertekenen van een petitie: ‘reserveer traditionele vleesspecifieke benamingen alleen voor vleesproducten’!
Er ligt een Europees wetsvoorstel op tafel ter bescherming van vleesproducten zodat vegetarische producten NIET naar vlees genoemd kunnen worden.


De petitie kan via deze link worden ondertekend

“In de toekomst zullen benamingen zoals vieggieburger, veggiesteak, … zo goed als zeker verdwijnen. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch “vlees” nog onder de naam “burger” of “steak” in de winkel ligt. De verwijzing naar een vorm mag wel, (b.v. rollade) maar een verwijzing naar een spierstuk of een diersoort kan evenwel niet. Wat volgens de organisaties bv. niet kan, is vegetarische ham, veganistische kipstukjes, vegetarisch spek, …Een ruime meerderheid stemde voor het verbod. Iets waar de organisatie ook jaren voor pleiten
 “De vegan lobby heeft allerlei initiatieven genomen om dit wetsvoorstel te kelderen, onder meer door petities. Voor alle duidelijkheid: dit is geen petitie tegen vegetarische producten. Dit is enkel een petitie ter bescherming van de authentieke vleesproducten”

Duidelijker voor de consument
De consument moet zijn keuze kunnen baseren op betrouwbare informatie. De naam moet de productkenmerken weerspiegelen. Om eerlijke concurrentie en transparantie voor de consument te waarborgen, moet worden vermeden dat voor producten uit verschillende categorieën levensmiddelen dezelfde benamingen worden gebruikt.

De petitie kan via deze link worden ondertekend

Het ABS-team kan terugblikken op een uitermate geslaagd feest met een zeer grote waardering voor hun enthousiaste en engagement.

Proficiat!

>>> Fotoalbum (klik hier)

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 29 juni 2019

Test-Aankoop - GEBUISD voor de VLEES-TEST

NIEUWSTE PLANTAARDIGE BURGERS HEBBEN NEGATIEVE INVLOEDEN OP ONZE GEZONDHEID!

Niet gezond, niet smakelijk en ultra bewerkt. Test- Aankoop is niet mals over de nieuwe plantaardige burgers met vleesambitie
Steeds meer studies tonen aan dat dieeen negatieve invloed hebben op onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel hier


Bron: Test- Aankoop - Het Nieuwsblad

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/



zaterdag 22 juni 2019

Oproep tot het ondertekenen van een petitie: reserveer traditionele vleesspecifieke benamingen alleen voor vleesproducten!

Oproep van het 'Algemeen Boerensyndicaat' (ABS) en 'De Belgische Beenhouwersbond' tot het ondertekenen van een petitie: reserveer traditionele vleesspecifieke benamingen alleen voor vleesproducten!
Er ligt een Europees wetsvoorstel op tafel ter bescherming van vleesproducten zodat vegetarische producten NIET naar vlees genoemd kunnen worden.

De petitie kan via deze link worden ondertekend
In de toekomst zullen benamingen zoals vieggieburger, veggiesteak, … zo goed als zeker verdwijnen. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch “vlees” nog onder de naam “burger” of “steak” in de winkel ligt. De verwijzing naar een vorm mag wel, (b.v. rollade) maar een verwijzing naar een spierstuk of een diersoort kan evenwel niet. Wat volgens ons bv. niet kan is vegetarische ham, veganistische kipstukjes, vegetarisch spek, …Een ruime meerderheid stemde voor het verbod. Iets waar wij ook jaren voor pleiten”, aldus de voorzitters Ivan Claeys en Philippe Bouillon van de Belgische Beenhouwersbond.
De vegan lobby heeft allerlei initiatieven genomen om dit wetsvoorstel te kelderen, onder meer door petities. Voor alle duidelijkheid: dit is geen petitie tegen vegetarische producten. Dit is enkel een petitie ter bescherming van de authentieke vleesproducten”, zeggen de voorzitters Ivan Claeys en Philippe Bouillon

Duidelijker voor de consument
De consument moet zijn keuze kunnen baseren op betrouwbare informatie. De naam moet de productkenmerken weerspiegelen. Om eerlijke concurrentie en transparantie voor de consument te waarborgen, moet worden vermeden dat voor producten uit verschillende categorieën levensmiddelen dezelfde benamingen worden gebruikt.
De petitie kan via deze link worden ondertekend

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/



zaterdag 8 juni 2019

Nieuwste trends en ontwikkelingen tijdens IFFA 2019


Zes dagen lang liet de toonaangevende internationale vakbeurs voor de vleessector ‘IFFA’ te Frankfurt met een expositieoppervlakte van 120.000 m²  zien hoe de vleessector fit kan blijven voor de toekomst. Meer dan 1.000 exposanten uit 50 landen lieten hun nieuwste innovaties zien. Een kennismaking met de toekomst was de rode draad doorheen deze vakbeurseditie. Geheel volgens traditie organiseerde het Deutsche Fleischer-Verband  een verscheidenheid aan kwaliteitswedstrijden voor ambachtelijke slagers.





























>>> Fotoalbum (klik hier)


Traditie ontmoet hightech

Meer dan 67.000 vakbezoekers uit 149 landen ontdekken de nieuwste trends en men kon er kennis maken met het hele spectrum van productie tot hightech. Het evenement is een goede plek om marktleiders te ontmoeten en contacten te leggen met de internationale vleeswereld. Dit jaar waren de topthema’s o.a. geoptimaliseerde productie, voedselveiligheid, efficiëntie van middelen en digitale oplossingen. Van de smart meat factory, verpakking en voedselveiligheid, via schone etikettering, tot de groeiende verwachtingen op de kwaliteit van vlees, hebben IFFA exposanten antwoorden gegeven op de eisen van de vlees-verwerkende industrie en de ambachtelijke slager.
>>> Fotoalbum (klik hier)
Traditionele ambachtelijke slagers scoren met kwaliteit, herkomst en verwerking
Het belang van vlees in de samenleving blijft zeer groot. Door zijn producten onderscheidt de ambachtelijke slager zich van de massamarkt . Traditionele slagers scoren bij consumenten door kwaliteits- en regionale producten aan te bieden. De consument is precies in die kwaliteit geïnteresseerd en heeft nood aan transparantie. Om succesvol te zijn, moet het slagersvak zowel de traditie/het verleden als de hedendaagse ontwikkelingen weerspiegelen. Het beste recept op succes is, producten leveren die een expertise tonen in vers vlees en vleeswaren, op basis van een gedegen technologische achtergrond en tegelijkertijd soms ook vernieuwend zijn. Deze trend begeleidende zijn nieuwe carrières, zoals: vleessommelier, innovatieve verkoopconcepten, online winkels, slimme cateringideeën en klantcommunicatie via de sociale media, maken de handel van de ambachtelijke slager geschikt voor de toekomst. Daarnaast waren ambachtelijke vaardigheden van de hoogste orde te zien tijdens de internationale kwaliteitswedstrijden van de Duitse Vereniging van Slachterijen ( DFV). Bovendien hadden junior slagers de kans om hun talenten te tonen in de internationale jonge-slagerscompetitie waarin de beste opkomende slagers uit zes landen het tegen elkaar opnamen.

>>> Fotoalbum (klik hier)

Foto: Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond met een delegatie van de Slagers-traiteursschool Diksmuide

>>> Fotoalbum (klik hier)

De volgende IFFA wordt gehouden van 14 tot 19 mei 2022.

Film - IFFA 2019 - Frankfurt am Main



Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

woensdag 24 april 2019

OPENDEUR 2019 - Slagers-traiteursschool Diksmuide… klaar voor de toekomst!


De leerlingen van de Slagers-traiteursschool Diksmuide lieten hun prachtige inspirerende creaties zien tijdens de opendeurdag. De talrijke opgekomen bezoekers konden het reilen en zeilen van de verschillende afdelingen van dichtbij beleven. Naast het proeven, de vele demo’s, workshop voor nieuwe leerlingen… waren de absolute publiekstrekkers onder meer de prachtige thema etalages met sierschotels, ambachtelijke vleeswaren en culinaire bereidingen.
>>> Fotoalbum (klik hier)



Een school met visie… met 60 jaar ambachtelijke ervaring!


De tijd dat het slagersberoep van vader op zoon werd aangeleerd, is al lang verleden tijd. Wie tegenwoordig een ambachtelijke slagerij wil runnen, kan niet om een degelijke opleiding heen. De Slagers-traituersschool Diksmuide en het centrum voor volwassenenonderwijs leidt al jaren lang mensen op om de knepen van het vak volledig onder de knie te krijgen. Onze opleidingen zijn dan ook alomvattend!


>>> Fotoalbum (klik hier)

Een krachtige leeromgeving vraagt om de nodige middelen. Deze moeten voldoende aanwezig, uitdagend, hedendaags en stimulerend zijn. De school investeert hier voortdurend… Sinds kort voldoet de school aan de EEG normen i.v.m. de vergunning tot uitsnijderij voor de cursisten van CVO Cervo-GO & VDAB.
De afdeling slagerij-traiteur beschikt over een modern machinepark waarbij het perfecte evenwicht gevonden wordt tussen moderne technologische ontwikkelingen en ambachtelijk vakmanschap. De vakleraars volgen de vleessector op de voet om zich te specialiseren in nieuwe technieken, betere grondstoffen of duurzame producten. De school draagt duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel en kan steunen op de technische knowhow van haar personeel. De afdeling slager-traiteur met haar lange traditie van 60 jaar en als voortrekker in de aanpak van het ambachtelijk vakmanschap is een degelijke vakopleiding, belangrijker dan ooit! Door de snel evoluerende technologie, food en culinaire tendensen gaat de school steeds actief op zoek naar nieuwe methodes om de leerlingen en cursisten klaar te stomen voor het professionele bedrijfsleven. Wij garanderen onderwijs met een opvallend hoog niveau. 
>>> Fotoalbum (klik hier)

Film: Slagers-traiteursschool Diksmuide - OPENDEUR 2019  

Film:  Workshop voor kinderen - Slagers-traiteursschool Diksmuide 

Uniek in Vlaanderen

KIES VOOR OPLEIDING SLAGERIJ EN VLEESWAREN & FIJNKOST EN TRAITEUR

·        - leer alles over slagerij, vleeswaren, fijnkost en traiteur

- professionals als vakleraars

- volledig vernieuwd met moderne snijmachines, koelinstallaties, keukens voor bereidingen, traiteur-accommodatie, ... EEG uitsnijderij

        
       - reality-slagerij als oefen-omgeving, didactische winkel…

- stages bij gerenommeerde bedrijven en traiteurs vanaf het vijfde leerjaar
>>> Fotoalbum (klik hier)

·        - te volgen op zowel TSO als BSO onderwijsniveau

- te volgen in dag- en avondonderwijs, in secundair- en  volwassenenonderwijs

- mogelijkheid tot specialisatie traiteur

60 jaar ambachtelijke ervaring!


        - verblijf in internaat is tijdens de week mogelijk

- winnaar op diverse competities in binnen- en buitenland

·          

Heb je ambities om slager-traiteur te worden of ben je op zoek naar een andere studierichting… neem gerust contact op!

Info:

Slagers-traiteursschool dagonderwijs (TSO - BSO) met internaat
Volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO & VDAB  
Kaaskerkestraat 22
8600 – Diksmuide



051 51 92 51

>>> Fotoalbum (klik hier)

Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/











donderdag 11 april 2019

STEM NU…. voor Bart van de ‘Heerlijkheid’ – Vladslo/Diksmuide


West-Vlaanderen maakt op 26 april zijn ambassadeur ‘Korte Keten Kop’ bekend. Eén van de genomineerden is Bart Syryn (36) die in Vladslo de varkensboerderij met hoevewinkel ‘De Heerlijkheid’ runt. Bart Syryn is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide.
De Week van de Korte Keten loopt van 4 tot en met 12 mei. Om daarop ‘een kop’ te kleven gaat de provincie op zoek naar een ambassadeur. In Diksmuide is Bart Syryn daarvoor laureaat.

Stemmen kan tot 24 april… 


Bart is deelnemer voor “de korte keten kop”“De liefde voor onze stiel smaak je meteen”
Bart Syryn (36) beheert met hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ de hele voedselketen zelf In het weekend kan het al eens drummen zijn in hoeveslagerij ‘De Heerlijkheid’ in Vladslo. “Ik vind het nog steeds een hele eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij. Op dinsdagavond verkoopt de Heerlijkheid ook bereidingen op de buurderij in de 4AD te Diksmuide.
“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze biggetjes kunnen laten geboren worden. Onze bereidingen maken we af met kruiden uit de eigen tuin. De liefde voor onze stiel smaak je meteen in onze verse producten.”
In de stallen hebben de varkens veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke laag verse stro. “We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten blijft gesloten.”
Bart en Joke zitten niet stil. De creativiteit bruist. Zo ontwikkelde Bart samen met een bevriend chef-kok gefermenteerde worsten in drie verschillende smaken. “Het was een tijdrovend proces, maar we vinden het leuk onszelf regelmatig her uit te vinden.”
Er verblijven een honderdtal varkens op de hoeve. “We houden het bewust kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is voldoende.”

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


maandag 25 februari 2019

Toekomstige slagers en professionelen vallen in de prijzen tijdens het 14e Festival van het Varken te Diksmuide

Om het Belgisch varkensvlees en het beroep van ambachtelijk slager-traiteur te promoten werkte de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide terug mee aan het "14e Festival van het varkentje". Dit festival is mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meesterkok Jean Berquin, Salons Saint Germain en vzw Oud-leerlingenbond Slagerijschool Diksmuide.
Dit jaarlijkse Festival van het Varken heeft opnieuw een volle zaal getrokken. De 810 aanwezigen smulden van een rijkelijke menu waarbij het varken de hoofdrol speelde.


Foto: Het volledige organisatieteam van de Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)

Vakwedstrijd ‘Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2019’

Dit jaar streden zowel professionelen als juniores voor ‘De Beste Ambachtelijke Preskop’ en het ‘Beste Breugelbuffet’ in het teken van Valentijn.  

Uitslagen: PROFESSIONELEN
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - PROFESSIONELEN met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)




Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Kurt Warnez
Egem Pittem
2e plaats
Zilver
Pieter Lavens
Lichtervelde
3e plaats
Brons
Steven Vanacker
Diksmuide


Persprijs

In alfabetische volgorde



Arne Leuridan
Watou


Bart Syryn
Vladslo


Björn De Coninck
Ooigem


Claude Vergote
Aarsele


Dries Sentobin
Roeselare


Frederiek Strubbe
Strubbe - Aalter


Ignace Casier
Vladslo


Jan Vandenbroucke
Staden


Liselotte D'hoore
St. Kruis - Brugge 


Mark Vermeersch
Oostkamp


Patrick Neirynck
Egem-Pittem


Roeland Dewicke
Avekapelle - Veurne


Tom Wybo
Roeselare



* Bij de professionals ging de 1e plaats naar Kurt Warnez uit Egem Pittem

De jurycommissie bekroonde het ambachtelijke product, ‘preskop’ met goud. Zelfs sterrenchef Geert Van Hecke proefde en was overtuigd: Kurt Warnez van Slagerij Patrick Neirynck uit Egem Pittem maken de beste ambachtelijke preskop van Vlaanderen.
Patrick Neirynck begon 30 jaar geleden een slagerij aan de kerk in Egem. De zaak werd bekend in Egem en omgeving. Ze staan garant voor vers vlees, fijne vleeswaren en tal van lekkere bereidingen. Daarbovenop verzorgen ze ook evenementen en feestjes.
"Wij namen opnieuw deel aan het Festival van het Varkentje dat voor de 14de keer in Diksmuide georganiseerd werd. Dat is een culinaire wedstrijd georganiseerd door de vzw. Oud-leerlingenbond slagers-traiteursschool van Diksmuide. Daar behaalden wij goud in de categorie 'Beste ambachtelijke preskop'. Die eervolle plaats werd gewonnen door mijn collega-slager Kurt Warnez die meehelpt in de slagerij. Al jaren maakt hij dat lekker product klaar en hij wordt er nu voor beloond" vertelt Patrick.

Geheim recept

"Ik leerde het beroep van slager tijdens mijn jonge jaren bij de boeren", gaat Kurt Warnez verder. "Vroeger werd het vee nog vaak geslacht en daarna versneden op de boerderij zelf. Dat was mijn beste leerschool. Later volgde ik les aan de Slagers-traiteursschool van Diksmuide en kwam ik bij slagerij Neirynck terecht. Het recept van hoe ik het hoofdvlees klaarmaak, zal ik natuurlijk niet prijsgeven (lacht).  Ik kan wel zeggen dat de ingrediënten zo zuiver mogelijk gehouden worden bij bereiding. Echte ambacht valt goed in de smaak bij de klanten."

Eer voor de slagerij

"De voorbije jaren vielen wij ook al eens in de prijzen met droge worsten, ouderwetse boerenpaté en onze kaasgrillworst", neemt Patrick weer over. "Dit is een hele eer voor de slagerij en de medewerkers. We hebben klanten die speciaal naar Egem komen om onze producten te kopen." Proficiat met jullie 1e plaats!
* De 2e plaats ging naar Pieter Lavens uit Lichtervelde 

De ambachtelijke slagerij van ‘Het Merelhof’ met aan het roer de jonge slager Pieter Lavens ging van start in 2011. Jaarlijks doet Pieter mee aan verschillende wedstrijden. Hierbij behaalde hij heel wat prijzen m.o.a. de eigen boerenpastei en pastrami. Deze keer behaalde hij zilver met de huisbereide preskop. "Thuis op de boerderij kweken we zelf varkens en runderen om klanten het allerbeste stukje vlees te kunnen aanbieden. Producten van lokale bodem met aandacht voor het welzijn van de dieren en dat proeft u!" zegt de gedreven Pieter. ‘Het Merelhof’ heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het kweken van dieren. “Aangezien we onze eigen producten verwerken kunnen we dan ook producten van topkwaliteit aan onze klanten aanbieden”. Bij Hoeveslagerij ‘Het Merelhof’ kan men terecht voor meer dan 240 verschillende hoeveproducten van eigen bodem. Klanten kunnen ook hun aankopen doen via de eigen webshop of op de lokale markten in de regio.
Pieter is oud-leerlingen van Slagerijsschool – Diksmuide. Proficiat met jullie 2e plaats!

* Steven Vanacker uit Diksmuide eindigde op de 3e plaats.

Steven Vanacker (oud-leerling Slagersschool Diksmuide) en Annelies Vanclooster van slagerij-traiteur Nautilus in Diksmuide wonnen brons met hun ambachtelijke Diksmuidse perskop.  “Sinds 2012 hebben we onze eigen slagerij. Het feit dat we nu scoren met onze perskop is een leuke stimulans”, reageren Annelies en Steven. “De smaak, garnituur, textuur en het uitzicht speelden een rol bij de beoordeling” aldus Steven. Het koppel kreeg een oorkonde die ondertussen een centrale plaats kreeg in de bekende slagerij in de IJzerlaan. In 2015 mocht Steven Vanacker de hoofdprijs, genoemd naar meesterkok wijlen Jean Berquin, mee naar huis nemen dankzij zijn huisgemaakte boerenpaté. Toen heette het dat deze boerenpaté eenvoudig gemaakt is maar wel in de juiste verhoudingen van varkensvlees, varkenslever en kruiden. En het is deze paté die Steven nam als basis voor zijn nieuwe creatie. Hij verrijkte zijn pastei met de Nachtraaf Quadrupelbier die nu als streekproduct is erkend. Naast de ‘Nachtraafpastei’ kan men nu ook ‘Zwienekaksjes met Nachtraaf” vinden. Proficiat met jullie 3e plaats!

Junior slagers-traiteurs streden voor goudzilver en brons 

Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide
Rubriek - De Beste Ambachtelijke preskop

Foto: De winnaars - JUNIORS met Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur en Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide
>>> Fotoalbum (klik hier)





Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Ruben Stols
Houthulst


Jennifer Vandenplas
Ruisbroek (BT)


Dorian Vanpé
Klerken

2e plaats
Zilver
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle


Milan Ledaine
Oostende


Zeno De Backer
Ichteghem


3e plaats
Brons
Casper Verschaeve
Staden


Niels Dejonghe
Middelkerke


Robbe Geerardyn
Poperinge

Persprijs

In alfabetische volgorde



Arthur Blockeel
Leernes


Bram Derijcke
Oeselgem


Colin Decleyre
Lombardsijde


Debby Dhondt
Saint- Sauveur


Emile Vandromme
Poperinge


Erniel Demolder
Beveren-Aan-Den-IJzer


Florian Coelus
Hooglede


Gorän Codron
Middelkerke


Joeri Lenez
Vladslo


Jolien Daelman
Zwevezele


Jordy Weymans
Ruisbroek-Antwerpen


Sybren Rosseel
Gistel


Tristan Billiet
Koekelare


Zinedine Deswarte
Zuidschote


Zion Verhulle
Poperinge



>>> Fotoalbum (klik hier)
Uitslagen: JUNIORS – Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide

Rubriek – ‘Beste Breugelbuffet’ het teken van Valentijn  

Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)



Naam
Woonplaats
1e plaats
Goud
Robbe Van Wonterghem
Lotenhulle
2e plaats
Zilver
Bram Derijcke
Oeselgem
3e plaats
Brons
Casper Vanderschaeve
Staden


Foto: De winnaars - JUNIORS - Beste Breugelbuffet met Miss België, Justine De Jonckheere
>>> Fotoalbum (klik hier)
Foto: Alle juniorteams Breugelbuffet
>>> Fotoalbum (klik hier)

Miss België Justine De Jonckheere presenteerde de proclamatie tijdens het feest met de 810 genodigden. Zij kregen allen vele felicitaties en de prijzen uit handen van Voorzitter Ivan Claeys en Ere Voorzitter Marc Landuyt van de Belgische Beenhouwersbond. De drie genomineerden zijn allen oud-leerling van de gekende Slagers-traiteursschool GO! - Diksmuide.

>>> Fotoalbum (klik hier)

14e editie vol verrassingen…

De Beste Ambachtelijke ‘preskop’ en ‘Breugelbuffet’ werden door de jury beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De jury was niet van de minste want naast, culinaire adviseurs en journalisten, zetelden hierin ook een aantal een sterrenchefs o.a.:
·         Geert Van Hecke, Karmeliet ***’ -  ‘Refter’ - ‘Zet'joe**
·         Franky Vanderhaeghe, Hostellerie Saint Nicolas ** 
·         Lieven Demeestere, Arenberg *
·         Frans Saint Germain, Eethuis Père et Mère
·         Tim Saint Germain, Salons Saint Germain
·         Rudy Pattyn, La boule de glace
·         Rudy Devolder, Chefkok
·         Yves Stal, ‘Orde Jean Berquin’
·         Ivan Claeys, Voorzitter Belgische Beenhouwersbond
·         Marc Landuyt, Ere Voorzitter  Belgische Beenhouwersbond
·         Nobert Van Speybroeck, Culinair adviseur
·         Mevr. Jean Berquin, ‘Orde Jean Berquin’, weduwe van wijlen chef-kok Jean Berquin - Restaurant ‘Rust Roest
·         Ronny Vanhooren, journalist van de De Standaard en Het Nieuwsblad
·         Annie De Meerleer, Directeur GO! Atheneum Diksmuide

 >>> Fotoalbum (klik hier)



>>> Fotoalbum (klik hier)

Dit festival mede georganiseerd door het Genootschap van wijlen Meester-kok Jean Berquin, Salons Saint Germain, Slagers-traiteursschool GO! en vzw Oud-leerlingenbond Diksmuide was terug een voltreffer. Uit alle hoeken van het land schreven zich zowat 810 gasten in voor dit culinair evenement. Het menu van kop tot staart omvatte:  Aperitief “Picon Bernice” met feestelijke hapjes - Terrine van bloemkool en achterham, gemarineerde kooltjes en koningskruid (Le Roujal, chardonnay – sauvignon) - Buffet van het varkentje… “van kop tot staart” - Varkensfilet “Glorius”, knolselder, raapjes, ‘Cross & blackwell’ saus (LePlan-Vermeersch, Merlot Classic) - Crémeux van limoen & vanille, cassis, bosbessen van ambachtelijke Bakker Bert - Buffet van koffie en thee.

>>> Fotoalbum (klik hier)

De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de Breugelbuffetten en het grandioos warm buffet met tal van blikvangers. De leerlingen maakten alle Beugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij-traiteur.

Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zanger Wim Soutaer.


>>> Fotoalbum (klik hier)

Hop naar het volgende culinair evenement!

De leerlingen, cursisten en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van GO! Slagers-traiteursschool & volwassenenonderwijs Cervo-Go – Diksmuide op zondag 31 maart 2019 vanaf 13 uur.
Op deze dag zullen de leerlingen en cursisten aan het werk zijn en kunt u hun creaties bewonderen.

Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!


Nogmaals proficiat aan de kandidaten en het team rond het evenement van het “14e Festival van het varkentje”

Film



Redactie, foto’s, film:  Bertrand Vande Ginste

https://sites.google.com/site/foodconsultplus/