Nl - Fr - Eng – Deu….

zondag 23 mei 2021

ONLINE… Nationale infoavonden - Belgische Beenhouwersbond

WAT WIJZIGT ER ?


Helaas kunnen ook dit jaar de voorjaarsinfoavonden niet live doorgaan!

Daarom organiseren wij op:

7 en 10 juni 2021 twee online infoavonden

De avonden starten om 20 uur en u

kan HIER inloggen.





PROGRAMMA

  • Info aangaande de werking van de Landsbond en de aankomende vakwedstrijden (door voorzitter Ivan Claeys).
  • Hoe vergroot ik mijn omzet door goede onlinecommunicatie en het gebruik van moderne tools (door Edenred).
  • Presentatie Duroc d' Olives.

Tot kijk!

Namens het bestuur.

De Nationale Voorzitter,

Ivan Claeys


zaterdag 22 mei 2021

Lekker van bij Ons organiseert de ‘WEEK VAN HET STOOFVLEES’ - 24 tem 28 mei

 
Ter ondersteuning van die week wordt een heuse mediacampagne opgezet op de kanalen van VLAM.
 

Wanneer je denkt aan de Vlaamse culinaire klassiekers dan mag stoofvlees absoluut niet ontbreken. Het is een echte klassieker met frietjes en daarbij een frisse salade of gegrilde groenten. Je kan er diverse soorten vlees van bij ons in verwerken. Geen wonder dat we het hele jaar door smullen van deze lekkernij!
 
We delen graag met jou enkele tips om stoofvlees perfect klaar te maken:
¬ Ga voor vlees waar nog een beetje vet aan zit. Dit geeft veel meer smaak en wordt ook malser.

¬ De belangrijkste kruiden voor stoofvlees zijn peper, zout, tijm en laurier.

¬ Naast de kruiding is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen zoet en zuur. De zoete smaak creëer je met stroop, bruine suiker of peperkoek, de scherpere toets door een boterham met mosterd of een beetje azijn toe te voegen.

¬ Gebruik in je stoofvlees een bruin bier dat niet te bitter smaakt zoals Petrus Oud Bruin, Liefmans Goudenband of donkere Leffe. Ook een fruitig bier (zoals Rodenbach) kan perfect.

¬ Stoofvlees moet lang pruttelen, maar zeker niet koken.

¬ Stoofvlees is een dag later nog lekkerder. Schep eerst de stukjes vlees uit de pot. Warm de saus op en voeg pas op het einde het vlees toe. Zo gaart het vlees niet te ver.
 
Ook jij als slager kan deze feestweek in de kijker zetten in je winkelpunt. Inspireer je klanten met diverse stoofvleesrecepten
of zet stoofvlees in promotie die periode. In het vakblad 'De Belgische Beenhouwerij' vind je ook een affiche die je in je winkel kan ophangen.

woensdag 5 mei 2021

Vlees bevat minder vet, maar boet in aan smaak en sappigheid !

Vlees bevat minder vet, maar boet in aan smaak en sappigheid !

Onze varkens zijn te mager…

Bron: Nieuwsblad 03/05/2021

Lees de reportage in pdf bestand (klik hier)



Veganistisch dieet niet geschikt voor tieners !

Veganistisch dieet niet geschikt voor tieners !
Hoge Gezondheidsraad heeft nieuw advies...

Bron: Het Nieuwsblad 28/04/2021

Lees de reportage in pdf bestand (klik hier)
 



vrijdag 30 april 2021

Nieuwe schoolbibliotheek in het GO! Atheneum Diksmuide

Het GO! Atheneum Diksmuide opende na de paasvakantie een eigen bibliotheek waarin meer dan 900 boeken komen te staan. Hopelijk nemen de leerlingen hierdoor sneller eens een boek ter hand en wordt het leesplezier ook bevorderd.
We stelden enkele vragen aan de initiatiefnemer Goran Lowie, jonge en ambitieuze leerkracht, tevens oud-leerling van het Atheneum.

Goran Lowie aan het werk in ‘zijn’ bib


 
Zo, een eigen schoolbibliotheek. Vanwaar het idee om die op te starten?
We merkten dat kinderen toch wel heel weinig lezen. De verschillende taalleerkrachten hadden wel hun eigen klasbibliotheekje, maar het werd tijd om de stap te nemen om een bibliotheek op te starten op schoolniveau. De beslissing werd dan aanvankelijk gemaakt om een bibliotheek te organiseren in de studiezaal, maar uiteindelijk werd ook de digitale stap gemaakt met behulp van een bib-website.
 
Hoe is de bib dan tot stand gekomen?
We plunderden de boekenkasten, maakten een selectie uit oud materiaal, deden een oproep bij collega’s om boeken te schenken, en kochten ook nieuwe boeken. Die aankopen worden gebaseerd op leeslijsten voor leerlingen van het secundair, maar ook op input van de leerlingen zelf.
 
Je sprak over een digitale stap, wat houdt dat dan in?
De catalogus van de website is volledig te raadplegen op de bib-site. Leerlingen krijgen een eigen account waarmee ze boeken kunnen reserveren. Ze kunnen ook zoeken op specifieke genres, kenmerken, auteur en op aanraders per graad. Op deze manier krijgen we meteen een echte bibliotheek van de 21ste eeuw. Doordat we dit digitaal systeem hebben, kunnen ook leerlingen van de andere campus meegenieten van de bib.
 
Worden er verder nog stappen gemaakt om leesplezier te bevorderen?
Zeker. Elke maand zullen de leerlingen ook enkele leestips krijgen waardoor specifieke werken in de kijker worden gezet. Ze krijgen de keuze uit een divers aantal boeken, schrijvers, thema’s en genres. Op deze manier is er voor elk wat wils! 
(PVG)




zaterdag 17 april 2021

Slagerij-traiteur Finesse valt in de prijzen op internationale drankenwedstrijd te Londen

Oud-leerlingen Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de kijker…

Cris Algoedt en Katty Bultynck die eind 2019 hun huisgemaakte Limoncello op de markt brachten onder de merknaam Belgian, hebben met hun assortiment drie zilveren medailles gewonnen op de London Spirits Competition. Dat is een mooie erkenning binnen de wereldwijde drankenindustrie. 



Cris en zijn echtgenote Katty, oud-leerlingen van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide
 runnen een eigen slagerij-traiteur Finesse in Zwevezele. Eind 2019 starten ze met hun huisbereide limoncello te commercialiseren onder de merknaam Belgian. “Die limoncello maakte ik al langer voor eigen gebruik, maar op aanraden van vrienden hebben we besloten om die ook te verdelen onder de merknaam Belgian. In het begin verkochten we de limoncello enkel in onze slagerij, maar heel snel werd het netwerk uitgebreid. Het resultaat heeft onze verwachtin­gen ver overtrof­fen. Zeker als je weet dat we het met onze limoncello ook moesten opnemen tegen Italiaanse inzendin­gen”, aldus de fiere Cris.

De limoncello viel in de smaak te vallen bij de consumenten en in 2020 werd het assortiment uitgebreid met een arancello (op basis van sinaasappels) en een pomocello (op basis van pompelmoes). Alle drie de digestiefjes stuurde Cris op naar Londen en alle drie wonnen ze een zilveren medaille. “Het was de eerste keer dat we aan een wedstrijd deelnamen. We waren eigenlijk vooral benieuwd hoe onze drank zou scoren in vergelijking met de rest van de wereld en zeker tegenover de Italiaanse inzendingen… het land van de limoncello. Het resultaat heeft onze verwachtingen ver overtroffen. We zijn heel blij met de bevestiging en zullen op de ingeslagen weg verder blijven gaan", gaat Cris verder. “In tegenstelling tot andere wedstrijden voor sterke dranken, waar distillatievermogen en technische expertise een grote rol spelen, draait het in Londen vooral om de smaak en de drinkbaarheid. De London Spirits Competition beloont de dranken die de consumenten eigenlijk ook echt willen kopen. De score van 88 % voor kwaliteit bevestigt bovendien onze keuze voor artisanaal fabriceren”, zegt Cris

Het assortiment werd in 2020 uitgebreid met een pomocello en een arancello

De producten van Belgian zijn ondertussen bij verschillende verdelers in Vlaanderen terug te vinden. De drank is niet te verkrijgen in de supermarkt. Wie de drie awardwinnende lekkernijen eens wil proeven kan via de webshop www.genietmetmate.be een geschenkverpakking kopen met daarin van elke soort een flesje van 350 milliliter.

Proficiat en verder veel succes!

Bron: HLN

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

donderdag 1 april 2021

DOE MEE… vakwedstrijd… HEB JIJ DE MOOISTE VLEESTOOG VAN 2021?

Ben jij uitbater van een slagerij/speciaalzaak en heb je een ruim assortiment lokaal geproduceerd vlees? Slaag je erin om het vlees en de vleeswaren mooi te doen opvallen? Hecht je belang aan de creatieve inrichting van je vleestoog? Heb je oog voor topkwaliteit en winkelbeleving?

Dan maak jij kans om de titel van Mooiste Vleestoog 2021 te winnen. Schrijf je in tot en met 6 april en ga lopen met de eer én een mooie prijzenpot!

 

DANKJEWEL VOOR JE INSPANNINGEN!

Dagelijks lever jij met je zaak inspanningen om verse, lokale producten in de kijker te zetten. Je hebt een passie voor producten van bij ons en je weet als geen ander dat een uitnodigende verstoog het beste lokmiddel is voor je zaak. Door producten van bij ons in de kijker te zetten, speel je bovendien in op de groeiende vraag naar lokale producten. Ook tijdens de moeilijke coronatijden weten jouw klanten dat ze steeds op jouw zaak kunnen rekenen voor een ruim aanbod aan vers, kwalitatief vlees van bij ons. Om jou hiervoor te belonen en ter promotie van Belgisch runden varkensvlees, organiseert VLAM de wedstrijd “de Mooiste Vleestoog”.

WIE KAN MEEDOEN?

De wedstrijd staat open voor alle zelfstandige slagers en speciaalzaken met een vleestoog die trots zijn op hun vleesassortiment. Extra punten zijn weggelegd voor de togen waarin producten creatief gepresenteerd worden, voor een  klantvriendelijke bediening en voor verantwoordelijken die uitblinken in productkennis.

WAT KAN JE WINNEN?

Als winnaar ontvang je een cheque van €1.000 voor de aankoop van Belgisch rund en varkensvlees, heel wat media-aandacht en nog andere leuke prijzen.

 HOE INSCHRIJVEN?

Je kan je inschrijven tot en met dinsdag 6 april. Na een eerste selectie op basis van de ontvangen kandidaturen, volgt er een bezoek van mystery shoppers die bepalen wie een plaatsje krijgt in de finale. Een jury bezoekt de finalisten en kiest de uiteindelijke winnaar. De winnaar van de Mooiste Vleestoog 2021 wordt in de bloemetjes gezet in hun zaak, onder de aandacht van lokale pers.

Schrijf je in voor woensdag 7 april 2021 en wie weet sleep jij de titel van Mooiste Vleestoog 2021 in de wacht!

Je kan je bovendien ook inschrijven voor de wedstrijdcategorieën Mooiste Kaastoog en Groentevakman.

 

Meer info en voorwaarden op

www.mooistevleestoog.be

 

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

donderdag 18 maart 2021

Bestel nu! .... ‘HOE BEREID IK VLEES’ 2de druk

‘HOE BEREID IK VLEES’ 2de druk (NL – Fr) … is er


Uitgeverij mjPublishing in samenwerking met ‘De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België’, ‘VLAM’ en ‘Lekker van bij ons’ starten met een exclusieve verkoopactie via de beenhouwer-traiteur!


Vanaf nu tot einde voorraad kan u de toonbankdisplay bestellen waarin 10 exemplaren zitten van 
deze vernieuwde, trendy uitgave Hoe bereid ik vlees 2de druk.

Deze leesbare bijbel over vers vlees en fijne vleeswaren, vleesbereidingstechnieken en recepturen is een gewijzigde heruitgave van de eerste druk in 2009, een bewijs dat Hoe bereid ik vlees nog steeds gesmaakt wordt en dat jong en oud wil weten welke basisbereidingstechniek toegepast kan worden op elke soort vers vlees.

In deze 2de druk worden ook thema’s als voedingswaarde en gezondheid, duurzaamheid in de vleessector, foodpairing® en kwaliteit en voedselveiligheid in de sector toegelicht.

Praktisch:

Hoe bereid ik vlees 2de druk wordt exclusief verdeeld via de beenhouwer-traiteur en dit zolang de voorraad strekt.

Als beenhouwer-traiteur kan u dit handige vleesboek bestellen om te verkopen aan de klanten voor € 9,95 per exemplaar. U bestelt steeds per 10 exemplaren die mooi verpakt zitten in een toonbankdisplay. 

In elke display zal tevens een nieuwe bestelbon toegevoegd worden zodat u tijdig kan bijbestellen en dit zolang de voorraad strekt. U betaalt per display van 10 exemplaren (verzendkosten en btw inbegrepen) € 88,50 op het rekeningnummer van mjPublishing (verdeler van de boeken). Vooraf betalen is verplicht!

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling verzonden.

Al deze info staat ook op de bestelbon die tevens in het magazine ‘De Belgische Beenhouwerij” afgedrukt of digitaal (klik hier)

Aarzel niet en bestel vandaag nog uw toonbankdisplay bij carine.vos@landsbond-beenhouwers.be.  Vul bestelbon volledig in zodat mjPublishing zowel uw leveringsadres als facturatieadres meteen ontvangt.

U kan de bestelbon ook faxen naar 02/736.64.93 t.a.v. Carine Vos.s.











dinsdag 16 maart 2021

Op studiebezoek bij Natuurdarmen familiebedrijf Van Der Jeugt - Lokeren

In het kader van het vakartikel WORSTEN IN NATUURDARM… Succes verzekerd’ voor het vakartikel  ‘De Belgische Beenhouwerij’ (Nl – Fr), editie maart waren de leden van de technische dienst van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België(*)  te gast bij Luc Van der Jeugt en Johan Verniers samen met zijn echtgenote Ann Van der Jeugt.

VAN DER JEUGT (VDJ) EEN FAMILIEBEDRIJF MET EEN LANGE TRADITIE…

Sinds kort na Wereldoorlog II is de familie Van der Jeugt (VDJ) gepokt en gemazeld in de verwerking van natuurdarmen.

In de loop der jaren is de markt voor VDJ steeds internationaler geworden. 

Natuurdarmen werden lang lokaal geproduceerd, verwerkt, gesorteerd en geleverd. Maar al in de zeventiger jaren werd een deel van de productie in landen als Tunesië of Portugal gehuisvest. In de jaren negentig weken we uit naar Polen en sinds 2010 werken we ook met Chinese partners om onze onafhankelijkheid en kwaliteitscontrole te bewaren.

Het sorteren en de distributie bleven lange tijd in het landelijke Daknam (thuishaven van VDJ), maar in het zog van de professionalisering en schaalvergroting in de sector werd in 1995 een gloednieuw distributiecentrum opgezet op het industrieterrein van de Waaslandlaan te Lokeren.

Al deze veranderingen wijzigden echter niets aan het uitgangspunt: natuurdarmen zijn een puur natuurproduct. De kennis van dat product is essentieel en de zaak ging over van vader op zoon op dochter en schoonzoon. De opgedane kennis bleef in het bedrijf, net als de familiale aanpak van de dienstverlening, om de klant met kennis en ervaring bij te staan om de beste oplossing te vinden.

Tegelijk werd de groei en de wereldwijde expansie, de rationele bedrijfsvoering en de vragen van de markt gekoppeld aan die ambachtelijke aanpak. Dat is wat VDJ wil blijven doen.





VAN DER JEUGT IS GESPECIALISEERD IN DE BEHANDELING VAN NATUURDARMEN

“We kunnen niet voorspellen hoe de darm van het dier zal zijn. Maar wat we als darmen in onze verpakkingen aantreffen weten we zeker, want op de verpakking staan ​​altijd het kaliber, de kwaliteit en de lengte aangegeven. Het reinigen en sorteren van natuurdarmen is een vak, een vak waarin ervaring en precisie centraal staan en van het grootste belang zijn. Een natuurdarm komt immers niet uit een machine. Het is een product dat van nature is gegroeid en verschillende kalibers (diameters), lengtes en eigenschappen heeft.
Onze kunst is om de natuurlijke darmen schoon te maken en te sorteren om een ​​product bruikbaar te maken voor een professionele worstmaker. Met ervaring en techniek ontwikkeld over drie generaties, leveren we altijd betrouwbare producten van de juiste maat en lengte. De reputatie van Van der Jeugt op het gebied van natuurdarmen, voor compromisloze kwaliteit en productgarantie, maakt ons uw beste leverancier””, zegt Managing Director Johan Verniers.


WIE MET DE NATUUR WERKT… MOET EEN VAKMAN ZIJN
VDJ steunt op vakmanschap en de natuur

Johan Verniers weet waarom er nog een plaats is voor een familiebedrijf met zoveel ervaring: "Een varken, een rund of een schaap levert niet zomaar industrieel afgemeten darmen af: er zitten kleine gaatjes in (sprinklers), er zitten golven in de structuur, hier en daar is de darmwand wat poreuzer, er zijn natuurlijke kleurschakeringen … Hoe je het ook bekijkt: een darm blijft een natuurproduct en dieren zijn geen robots die netjes op maat gemaakte darmen produceren. Ondanks het feit dat onze tak van de vleesindustrie ook geïndustrialiseerd is en we onze producten in containers over de hele wereld vervoeren, blijft het mensenwerk. Het zijn mensenhanden en mensenogen die het werk moeten doen. Het zijn die mensen en die ogen die moeten inschatten waar de sterktes en zwaktes van elke darm zitten, die meten en weten welke darm bij welke worst hoort.
Daarom is dit een stiel, een vak, een kunst. Waar je ook een deel van je productie uitbesteedt, het blijft het oog van de kenner die het verschil maakt tussen een betrouwbaar en een doorsnee pak natuurdarm. Het verschil is de ervaring, die ons in staat stelt om aan een doorgedreven kwaliteitscontrole te doen bij het sorteren, iets waar grotere bedrijven door hun industriële schaal vaak niet toe kunnen komen. En het stelt ons ook in staat om ook het ecologisch aspect streng in de gaten te houden. Onze slogan: The Craft Of Eco Casings. Daar zit alles in: het vakmanschap en de natuur zijn onze bondgenoten.


Het volledig vakartikel kunt u lezen in ‘De Belgische Beenhouwerij’ & ‘La Boucherie Belge’ – editie maart


Info

VDJ – Van der Jeugt

Waaslandlaan 8B

9160 Lokeren, België

Tel. +32 (0)9 348 16 20

info@vanderjeugt.eu 

www.vanderjeugt.eu

(*) Leden van de BB Technische Dienst: 

Em. Prof. dr. ir. Hubert Paelinck- KU Leuven / Norbert Van Speybroek – adviseur / Bertrand Vande Ginste-  Ere Vakleraar Slagers-Traiteursschool Diksmuide


Redactie: Bertrand Vande Ginste -  https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

donderdag 11 maart 2021

Commandez maintenant!... ‘COMMENT PRÉPARER LA VIANDE’ 2e édition

Nous lançons en effet une action de vente exclusive par l’intermédiaire du boucher-traiteur !

 
Dès maintenant et jusqu’à épuisement du stock, vous pouvez commander le présentoir de comptoir contenant 10 exemplaires du nouvel ouvrage tendance Comment préparer la viande 2e édition.




 
Cette bible – facile à lire – consacrée à la viande fraîche et à la charcuterie fine, aux techniques et aux recettes de préparation de la viande, est une refonte de la première édition de 2009, une preuve que « Comment préparer la viande » est un ouvrage toujours apprécié aujourd’hui et que tout le monde veut savoir quelle technique de préparation de base appliquer à quelle sorte de viande.
 
Cette 2e édition aborde aussi des thèmes comme la valeur nutritive et la santé, la durabilité dans le secteur de la viande, le foodpairing® ainsi que la qualité et la sécurité alimentaire dans le secteur.
 
En pratique :
 
Comment préparer la viande 2e édition est distribué exclusivement par l’intermédiaire du boucher-traiteur, et ce jusqu’à épuisement du stock.
 
En tant que boucher-traiteur, vous pouvez commander ce guide pratique sur la viande pour le vendre à vos clients au prix de 9,95 € l’exemplaire. L’ouvrage se commande toujours par 10 exemplaires, superbement mis en valeur dans un présentoir de comptoir. Un nouveau bon de commande sera d’ailleurs joint dans chaque présentoir, de manière à ce que vous puissiez recommander des livres en temps voulu, et ce jusqu’à épuisement du stock. Par présentoir de 10 exemplaires, vous payez 88,50 € (TVA et frais d’expédition compris) sur le numéro de compte de mjPublishing (distributeur des livres). Il est obligatoire de payer d’abord ! La commande est envoyée après réception du paiement.

Bon de commande d’exemplaires supplémentaires du livre: COMMENT PRÉPARER LA VIANDE – 2ième édition (cliquer ici)


N’hésitez pas à commander dès aujourd’hui votre présentoir de comptoir à 

carine.vos@federation-bouchers.be 

Complétez entièrement le bon de commande, de manière à ce que mjPublishing reçoive directement à la fois votre adresse de livraison et votre adresse de facturation. Vous pouvez aussi faxer le bon de commande au 02/736 64 93, à l’attention de Carine Vos.