Nl - Fr - Eng – Deu….

maandag 1 februari 2021

Virtuele Informatieavond met FAVV & Belgische Beenhouwersbond


VIRTUELE INFORMATIEAVOND 
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)
&
De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België
 

VOLLEDIGE FILM

FAVV - Belgische Beenhouwersbond - Infoavond  (deel: 1, 2, 3, 4)
  • FAVV - Inleiding Infoavond – najaar 2020
  • FAVV - Deel 1 - Verantwoordelijkheden FIC
  • FAVV - Deel 2 - Top 3 non-conformiteiten
  • FAVV - Deel 3 - Nieuwe strategie opleidingsteam
  • FAVV - Deel 4 - Verschil toelating (DIS) vs erkenning (TRA)

 

DEELFIMS 






zondag 27 december 2020

Doe mee aan de...Eindejaarsenquête?

Doe mee aan de...
Eindejaarsenquête? (klik hier)

Het jaar loopt alweer ten einde.

2020 was alweer een jaar vol verrassende wendingen en ingrijpende gebeurtenissen. We kijken even beschouwend achterom en blikken vooruit op wat komen zal komen. Graag uw antwoorden op de vragen

Alvast bedankt voor de moeite. 

Namens VZW Oud-leerlingen Slagers-traiteursschool Diksmuide 

Bertrand Vande Ginste

>>> Start de enquête

zaterdag 26 december 2020

Beste wensen voor 2021 ! - Doe mee aan de...Eindejaarsenquête?



2020 was een bewogen jaar, toch kunnen we samen het verschil maken

Het jaar 2020 was een jaar waarin veel dingen anders liepen dan we gedacht of gehoopt hadden, maar ook een jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.

Het jaar 2020 gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in als een bewogen jaar. 

Samen kunnen we voor zorgen dat 2021 een beter jaar wordt.

Doe mee aan de... Eindejaarsenquête? (klik hier)

Bedankt

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 13 december 2020

STEM … KRAK 2020 - Jolien Daelman (19), ambassadrice voor de ambachtelijke slagerij en landbouw.

Ik vraag 1 miniutje van je tijd om te stemmen op deze topmadam Jolien Daelman (19) zit in school in de Slagers-traiteursschool GO - in Diksmuide, waar ze de slagersopleiding volgt, ze zit nu in het zevende jaar traiteur. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud, en op Eurobeef zes keer goud, één keer zilver en één keer brons. Later wil ik een eigen hoeveslagerij en landbouwbedrijf.

Jolien Daelman dingt mee voor de KRAK 2020 ingericht door ‘De Krant van West-Vlaanderen’

Stem nu (klik hier)










Zeker doen! (STEM HIER)

Meer weten over Jolien… zie gerelateerde artikelen


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 12 december 2020

Slagers en traiteurs doen er alles aan om de COVID maatregelen inzake Kerst en Nieuwjaarsbestellingen strekt op te volgen!

 KLARE KIJK

Deze week was er heel wat te doen rond de Kerst en Nieuwjaarsbestellingen bij de ambachtelijke slager… Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs België en Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk gaven glasheldere duiding op radio en TV.

We moeten dit jaar Kerst en Nieuwjaar in beperkte kring vieren. Met ons eigen gezin, plus maximaal één extra persoon. Een slager uit de Kempen bond de koe de bel aan en stuurde zijn verhaal anoniem naar ‘De Inspecteur’ van Radio 2 (had zich beter bekend gemaakt!?). Hij merkt nu al dat er grote bestellingen worden geplaatst: "Porties van 20 tot 30 personen zijn geen uitzondering."

Vegen we met Kerst met z'n allen onze voeten aan de coronaregels, of staat onze Kempense slager alleen met z'n verhaal?  Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs - België verduidelijkte alles tijdens het Radio 2 programma ‘De Inspecteur’ en samen met Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk in het  ‘Het Journaal’  op één. 

Volgens hem is het ook niet altijd zo dat wie een grote portie koopt, de regels ook echt zal overtreden met de feestdagen. “Er zijn nu eenmaal grote gezinnen of mensen die een deel van hun voedsel afstaan aan goede doelen. Of grootouders die altijd het kerstfeest organiseerden, maar dit jaar die grote portie verdelen en gaan afzetten bij kinderen en kleinkinderen", zegt voorzitter Ivan Claeys. Hij  benadrukt dat er ook in het vakblad ‘De Belgische Beenhouwerij’ en op  www.bb-bb.be van de slagers  duidelijk wordt gevraagd om de klanten te informeren over de coronamaatregelen.

Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk www.slagerij-mylle.be : “De bestellingen zijn echt heel klein. Zeer veel gourmet, fondue en kleine ovenklare schotels”.

Bij rondvraag bij mijn oud-leerlingen slagers kan ik dat alleen maar beamen!

Bekijk hier de TV reportage - ‘Het Journaal’ - één
 

Bekijk hier het interview Radio 2 programma ‘De Inspecteur’


Bron: VRT, Het één Journaal, De Inspecteur op Radio 2

Alvast veel succes en een voorspoedig 2021!

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 5 december 2020

Pieter & Virginie openen na jaar verbouwen ‘Barisdam Bistro’

 Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de kijker

Het voorbije anderhalf jaar verbouwden Pieter Puype (29), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide en Virginie Maertens (30) een prachtig herenhuis langs de Werkenstraat tot Bistro Barisdam. Daarmee gaat voor het hardwerkende horecakoppel een jarenlange droom in vervulling. Het koppel is helemaal klaar om hun horecadroom te realiseren, maar door corona kunnen Pieter en Virginie voorlopig takeaway doen. “We hadden nooit gedacht dat het zo zou lopen, maar staan te springen om aan dit avontuur te beginnen.”

Ondanks hun jonge leeftijd hebben Virginie Maertens en Pieter Puype hun strepen in de horeca al goed verdiend. Pieter volgde na de Slagers-traiteursschool in Diksmuide een koksopleiding aan Spermalie en Ter Duinen ...

Lees de volledige reportage (klik hier)

Info:

Barisdam Bistro

Werkenstraat 82, 8610 Werken
051 433 771 — info@barisdam.be

www.barisdam.be

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

vrijdag 20 november 2020

"Zet zwakke kleuters op dieet van rundvlees, boter en volle melk"

Bij het lezen van de krant 'Het Nieuwsblad' stuitte ik op een zeer interessant artikel. Een opvallende studie bij onze noorderburen: zogenaamde ‘kwakkelkleuters’ of kinderen die veel en vaak ziek zijn, zouden gebaat zijn bij een dieet met méér rundvlees, boter, volle melk én groene groenten. Tot die conclusie komt de Nederlandse pediater Ellen van der Gaag in haar doctoraatsstudie. 

Lees meer…



Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/






woensdag 18 november 2020

Hoe kunnen landbouwers investeren in groen als je rood staat?

De vraag naar lokale producten stijgt. Toch hebben landbouwers, de producenten van veel van die lokale producten, het lastig. Ze krijgen relatief weinig betaald, waardoor de marges laag zijn. Tegelijkertijd wordt er van ze verwacht dat ze investeren in een duurzame(re) bedrijfsvoering. Hoe kun je als ambachtelijke slager, horecaondernemer… lokale boeren supporten? Om te beginnen door een beetje te begrijpen in welke situatie ze zitten. Het vakmagazine Food Inspiration schetst daarom samen de stand van zaken in de food- en agrisector.


Kritiek op de landbouwsector 

Boeren in ons land krijgen al jaren veel kritiek. Ze zouden een te grote impact hebben op het landgebruik en op de uitstoot van broeikasgassen. Het is ook niet te ontkennen dat de food- & agrisector impact heeft op het klimaat, maar welke sector heeft dat niet? Boeren vinden het oneerlijk dat de kritiek vaak op hen gericht is en dat verwacht wordt dat zij zelf investeren in de verduurzaming van de sector, terwijl het rendement in de agrarische sector laag is. Hoe kan je investeren in groen als je rood staat? 

 

De rol van de overheid 

De toekomst van de landbouwsector is niet alleen afhankelijk van de ontwikkeling van boeren zelf. Ook de overheid speelt een belangrijke rol. Op dit moment hanteert het kabinet het zogenoemde generieke middelenbeleid. De overheid stuurt daarmee de bedrijfsvoering van de boer. Zo moeten boeren zich bijvoorbeeld houden aan verplichte mestinjecties en energieschermen. Veel boeren vinden dat hun ondernemerschap daarmee te veel wordt ingeperkt. Dat is voor sommigen zelfs de reden om het bedrijf te staken. 

Boeren lobbyen bij de overheid om over te schakelen op een beleid dat uitgaat van corporate farming. Daarmee worden doelen gesteld, en is er voor boeren meer vrijheid om zelf te bepalen op welke manier die doelen behaald worden.

Hoe kunnen boeren hun bedrijf overeind houden, winst maken en tegelijkertijd verduurzamen?

Vraaggestuurde ketens

Op dit moment wordt in de voedselketen sterk gedacht vanuit aanbod. Vanuit de gedachte: hoe meer productie, hoe beter. Voor de toekomst ligt de oplossing niet bij een aanbodgedreven productie, maar bij een productie vanuit de vraag. Op die manier wordt er niet overgeproduceerd, is er minder overschot, en gaat de prijs per product omhoog. 

Vijf mogelijkheden voor innovatie en ontwikkeling 

1. Realisatie kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw gaat uit van het idee dat de productie van landbouwproducten binnen de grenzen van het klimaat blijft. Er wordt gezocht  naar het antwoord op de vraag: hoe kunnen we de groeiende wereldpopulatie blijven voeden zonder extra beslag te leggen op het milieu?

2. Ruimtelijke ordening

Voor de productie van voedsel is land nodig. Land dat je maar op een manier kunt gebruiken. We willen af van fossiele brandstoffen, maar meer milieuvriendelijke oplossingen zoals windmolens vragen veel grond. Hoe gaan we onszelf en ons voedsel in de toekomst vervoeren? Allemaal vraagstukken die met elkaar samenhangen en die niet los staan van de landbouwsector. 

3. Precisielandbouw

Technologie is essentieel voor de verduurzaming van de voedselproductie. Met behulp van technologische innovatie kunnen boeren hun bedrijfsvoering slimmer inrichten. Robots, satellieten, drones en data kunnen helpen om op de weersomstandigheden in te spelen en optimaal rendement uit de grond te halen.

4. Versterken ondernemerschap

Boeren moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan, simpel gezegd, een koe melken of een kool uit de grond halen. Voedsel produceren is topsport geworden; een boer moet marketeer zijn, lobbyist, bioloog en technicus in een. Van boeren wordt daarom een flexibele en ondernemende houding verwacht. Het is de taak van alle partijen in de keten om boeren te helpen om te komen tot betere individuele prestaties en het versterken van hun onderneming. 


5. Prognoses landbouwsector 

Voor de landbouw verwacht Rabobank dat de omzetten in 2020 grotendeels gelijk blijven aan 2019. De impact van de coronacrisis en het sluiten of beperken van de horeca in zowel Nederland als in de ons omliggende landen is voor de boerensector duidelijk voelbaar. Branches die veel afzetten aan foodservice, zoals de kalverhouderij, aardappelproducenten en vissers hebben hier het meeste last van. 

Bron: Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Martijn Rol, sectorspecialist Food bij Rabobank Nederland,  Maaike de Reuver,  Xiao Er Kong en Foodinspirationmagazine

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 8 november 2020

Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'… een korte keten verhaal

Media berichtten de jongste maanden heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Alexander Declerck (24), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide en Melissa Derycke (27) varen echter tegen de stroom in. Zij openden hun eigen ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'. Het jonge koppel nam de zaak in de Stationsstraat te Gits over van voorgangers Pieter & Annelies.


Met een ‘brede ecologische’ visie…

Hun missie bestaat er in om klanten een duurzaam, veilig, kwaliteitsvol en met respect behandeld product af te leveren.  “Het rundvlees komt van Alexanders ouderlijke hoeve ‘t Ruitershof, in Hooglede waar aldaar de runderen met veel liefde en geduld gekweekt worden. Met alle aandacht voor de natuur om de ecologische voetafdruk  zo laag mogelijk te houden. “ Van onze weide tot op je bord… van topkwaliteit en  smaak,  zegt de fiere Alexander. “Dit alles maakt ons beiden gelukkig om actief de korte keten te kunnen steunen en mensen lokaal te doen kopen. Wij zijn ervan overtuigd dat je bij ons juist koopt”, aldus Melissa.

De aandacht voor ‘de korte keten neemt de laatste tijd sterk toe...

De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band ontstaat tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo'n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product, maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je als consument de locale economie en is het sociaal contact een meerwaarde.

Meer info:
Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'
Stationsstraat 24
8830 Gits
Tel. 051 21 21 29
meatandmeal@hotmail.com
Facebook

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

dinsdag 27 oktober 2020

Het ‘BESTE KWALITEITSRUNDVLEES ’ komt van bij de ‘AMBACHTELIJKE SLAGER’ !

 

Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur - dinsdag 27 oktober 2020 - 07:45

Is rundsvlees van bij de slager echt lekkerder dan vlees van de supermarkt? En wat met bio?

Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.

Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën. "We kochten vlees bij 10 supermarkten, 11 biowinkels en 18 zelfstandige slagers waarvan 8 bioslagers," zegt woordvoerder Simon November. "Bijna alle stukken vlees waren van Belgische origine."

De test bestond uit twee delen. "Enerzijds deden we een labotest waarbij de kwaliteit van het vlees onderzocht werd. Anders hebben experten het rundsvlees beoordeeld op basis van versheid, malsheid, sappigheid en smaakintensiteit."

Vrouwelijke vlees is lekkerder

De resultaten van de test zijn volgens Simon November duidelijk. "De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."

Maar waarom is vlees van vrouwelijke runderen lekkerder? "Die dieren worden meestal op latere leeftijd geslacht. Nadat ze al gekalfd hebben. Daardoor is de smaak dus voller en rijper."

 “Vrouwelijke runderen worden op latere leeftijd geslacht. Daardoor is de smaak van het vlees voller en rijper”.

Simon November

Wat met de prijs?

Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder."

Biovlees is dus het duurste. Maar proef je dat verschil is? "Uit de test blijkt dat biovlees niet lekkerder of gezonder is. Er zit vaak zelfs iets meer vet in. Maar er zijn wel andere aspecten die meespelen. Er worden bijvoorbeeld geen pesticiden gebruikt in het veevoer en ook het welzijn van de dieren speelt een belangrijkere rol."

Een naam zegt niet alles

Test Aankoop pleit er ook voor om de benamingen van vlees duidelijker te regelen. "Er worden steeds meer culinaire benamingen gebruikt om het vlees te verkopen zoals steak van de chef of steak maître d'hotel. Maar die namen zeggen niet welk stuk van het rund ze bevatten."

Er moeten dus duidelijkere regels komen volgens Simon November. "We willen een duidelijke verplichte etikettering die zowel de officiële naam als de culinaire naam van het vlees vermeldt. Zo weet de consument welk vlees hij koopt."

Bron: Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/