- FAVV - Inleiding Infoavond – najaar 2020
- FAVV - Deel 1 - Verantwoordelijkheden FIC
- FAVV - Deel 2 - Top 3 non-conformiteiten
- FAVV - Deel 3 - Nieuwe strategie opleidingsteam
- FAVV - Deel 4 - Verschil toelating (DIS) vs erkenning (TRA)
Doe mee aan de...
2020 was alweer een jaar vol verrassende wendingen en ingrijpende gebeurtenissen. We kijken even beschouwend achterom en blikken vooruit op wat komen zal komen. Graag uw antwoorden op de vragen.
Alvast bedankt voor de moeite.
Namens VZW Oud-leerlingen Slagers-traiteursschool Diksmuide
Bertrand Vande Ginste
2020 was een bewogen jaar, toch kunnen we samen het verschil maken…
Het jaar 2020 was een jaar waarin veel dingen anders liepen dan we gedacht of gehoopt hadden, maar ook een jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.
Het jaar 2020 gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in als een bewogen jaar.
Samen kunnen we voor zorgen dat 2021 een beter jaar wordt.
Doe mee aan de... Eindejaarsenquête? (klik hier)
Bedankt
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
Ik vraag 1 miniutje van je tijd om te stemmen op deze topmadam Jolien Daelman (19) zit in school in de Slagers-traiteursschool GO - in Diksmuide, waar ze de slagersopleiding volgt, ze zit nu in het zevende jaar traiteur. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud, en op Eurobeef zes keer goud, één keer zilver en één keer brons. Later wil ik een eigen hoeveslagerij en landbouwbedrijf.
Jolien Daelman dingt mee voor de KRAK 2020 ingericht door ‘De Krant van West-Vlaanderen’
Stem nu (klik hier)
Zeker doen! (STEM HIER)
Meer weten over Jolien… zie gerelateerde artikelen
Deze week was er heel wat te doen rond de Kerst en Nieuwjaarsbestellingen bij de ambachtelijke slager… Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs – België en Marc Mylle, ambachtelijk slager uit Kortrijk gaven glasheldere duiding op radio en TV.
We moeten dit jaar Kerst en Nieuwjaar in beperkte kring vieren. Met ons eigen gezin, plus maximaal één extra persoon. Een slager uit de Kempen bond de koe de bel aan en stuurde zijn verhaal anoniem naar ‘De Inspecteur’ van Radio 2 (had zich beter bekend gemaakt!?). Hij merkt nu al dat er grote bestellingen worden geplaatst: "Porties van 20 tot 30 personen zijn geen uitzondering."
Vegen
we met Kerst met z'n allen onze voeten aan de coronaregels, of staat onze
Kempense slager alleen met z'n verhaal? Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van
beenhouwers, spekslagers en traiteurs -
België verduidelijkte alles tijdens
het Radio 2 programma ‘De Inspecteur’ en samen met Marc Mylle, ambachtelijk slager uit Kortrijk
in het ‘Het Journaal’
op één.
Volgens hem is het ook niet altijd zo dat wie
een grote portie koopt, de regels ook echt zal overtreden met de feestdagen. “Er
zijn nu eenmaal grote gezinnen of mensen die een deel van hun voedsel afstaan
aan goede doelen. Of grootouders die altijd het kerstfeest organiseerden, maar
dit jaar die grote portie verdelen en gaan afzetten bij kinderen en
kleinkinderen", zegt voorzitter Ivan Claeys. Hij benadrukt dat
er ook in het vakblad ‘De Belgische
Beenhouwerij’ en op www.bb-bb.be van de slagers duidelijk wordt gevraagd om
de klanten te informeren over
de coronamaatregelen.
Marc Mylle, ambachtelijk slager uit Kortrijk www.slagerij-mylle.be : “De
bestellingen zijn echt heel klein.
Zeer veel gourmet, fondue en kleine ovenklare schotels”.
Bij rondvraag bij mijn oud-leerlingen
slagers kan ik dat alleen maar beamen!
Bron:
VRT, Het één Journaal, De Inspecteur
op Radio 2
Alvast veel succes en een voorspoedig 2021!
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de kijker
Het voorbije anderhalf jaar
verbouwden Pieter Puype (29), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool –
Diksmuide en Virginie Maertens (30) een prachtig herenhuis langs de
Werkenstraat tot Bistro Barisdam. Daarmee gaat
voor het hardwerkende horecakoppel een jarenlange droom in vervulling. Het koppel is helemaal klaar om hun horecadroom te realiseren, maar door
corona kunnen Pieter en Virginie voorlopig takeaway doen. “We hadden nooit
gedacht dat het zo zou lopen, maar staan te springen om aan dit avontuur te
beginnen.”
Ondanks hun jonge leeftijd hebben Virginie Maertens en Pieter Puype hun strepen in de horeca al goed verdiend. Pieter volgde na de Slagers-traiteursschool in Diksmuide een koksopleiding aan Spermalie en Ter Duinen ...
Lees de volledige
reportage (klik hier)
Info:
Barisdam
Bistro
Werkenstraat 82, 8610 Werken
051 433 771 — info@barisdam.be
Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
Bij het lezen van de krant 'Het Nieuwsblad' stuitte ik op een zeer interessant artikel. Een opvallende studie bij onze noorderburen: zogenaamde ‘kwakkelkleuters’ of kinderen die veel en vaak ziek zijn, zouden gebaat zijn bij een dieet met méér rundvlees, boter, volle melk én groene groenten. Tot die conclusie komt de Nederlandse pediater Ellen van der Gaag in haar doctoraatsstudie.
De vraag naar lokale producten stijgt. Toch hebben landbouwers, de producenten van veel van die lokale producten, het lastig. Ze krijgen relatief weinig betaald, waardoor de marges laag zijn. Tegelijkertijd wordt er van ze verwacht dat ze investeren in een duurzame(re) bedrijfsvoering. Hoe kun je als ambachtelijke slager, horecaondernemer… lokale boeren supporten? Om te beginnen door een beetje te begrijpen in welke situatie ze zitten. Het vakmagazine Food Inspiration schetst daarom samen de stand van zaken in de food- en agrisector.
Kritiek op de landbouwsector
Boeren in
ons land krijgen al jaren veel kritiek. Ze zouden een te grote impact hebben op
het landgebruik en op de uitstoot van broeikasgassen. Het is ook niet te
ontkennen dat de food- & agrisector impact heeft op het klimaat, maar welke
sector heeft dat niet? Boeren vinden het oneerlijk dat de kritiek vaak op hen
gericht is en dat verwacht wordt dat zij zelf investeren in de verduurzaming
van de sector, terwijl het rendement in de agrarische sector laag is. Hoe kan je investeren in groen als je rood
staat?
De rol van de overheid
De toekomst van de landbouwsector
is niet alleen afhankelijk van de ontwikkeling van boeren zelf. Ook de overheid
speelt een belangrijke rol. Op dit moment hanteert het kabinet het zogenoemde
generieke middelenbeleid. De overheid stuurt daarmee de bedrijfsvoering van de
boer. Zo moeten boeren zich bijvoorbeeld houden aan verplichte mestinjecties en
energieschermen. Veel boeren vinden dat hun ondernemerschap daarmee te veel
wordt ingeperkt. Dat is voor sommigen zelfs de reden om het bedrijf te
staken.
Boeren
lobbyen bij de overheid om over te schakelen op een beleid dat uitgaat van
corporate farming. Daarmee worden doelen gesteld, en is er voor boeren meer
vrijheid om zelf te bepalen op welke manier die doelen behaald worden.
Hoe kunnen boeren hun bedrijf overeind houden, winst maken en tegelijkertijd verduurzamen?
Vraaggestuurde ketens
Op dit moment wordt in de voedselketen sterk gedacht vanuit aanbod. Vanuit
de gedachte: hoe meer productie, hoe beter. Voor de toekomst ligt de oplossing
niet bij een aanbodgedreven productie, maar bij een productie vanuit de vraag.
Op die manier wordt er niet overgeproduceerd, is er minder overschot, en gaat
de prijs per product omhoog.
Vijf mogelijkheden voor innovatie en ontwikkeling
1. Realisatie kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw gaat uit van het idee dat de productie van
landbouwproducten binnen de grenzen van het klimaat blijft. Er wordt gezocht naar
het antwoord op de vraag: hoe kunnen we de groeiende wereldpopulatie blijven
voeden zonder extra beslag te leggen op het milieu?
2. Ruimtelijke ordening
Voor de productie van voedsel is land nodig. Land dat je maar op een manier
kunt gebruiken. We willen af van fossiele brandstoffen, maar meer
milieuvriendelijke oplossingen zoals windmolens vragen veel grond. Hoe gaan we
onszelf en ons voedsel in de toekomst vervoeren? Allemaal vraagstukken die met
elkaar samenhangen en die niet los staan van de landbouwsector.
3. Precisielandbouw
Technologie is essentieel voor de verduurzaming van de voedselproductie.
Met behulp van technologische innovatie kunnen boeren hun bedrijfsvoering
slimmer inrichten. Robots, satellieten, drones en data kunnen helpen om op de
weersomstandigheden in te spelen en optimaal rendement uit de grond te halen.
4. Versterken ondernemerschap
Boeren moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan, simpel gezegd, een koe melken of een kool uit de grond halen. Voedsel produceren is topsport geworden; een boer moet marketeer zijn, lobbyist, bioloog en technicus in een. Van boeren wordt daarom een flexibele en ondernemende houding verwacht. Het is de taak van alle partijen in de keten om boeren te helpen om te komen tot betere individuele prestaties en het versterken van hun onderneming.
5. Prognoses landbouwsector
Voor de landbouw verwacht
Rabobank dat de omzetten in 2020 grotendeels gelijk blijven aan 2019. De impact
van de coronacrisis en het sluiten of beperken van de horeca in zowel Nederland
als in de ons omliggende landen is voor de boerensector duidelijk voelbaar.
Branches die veel afzetten aan foodservice, zoals de kalverhouderij,
aardappelproducenten en vissers hebben hier het meeste last van.
Bron: Dit artikel kwam tot stand in
samenwerking met Martijn Rol, sectorspecialist Food bij Rabobank Nederland, Maaike
de Reuver, Xiao Er Kong en Foodinspirationmagazine
Redactie:
Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
Media berichtten de jongste maanden heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Alexander Declerck (24), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide en Melissa Derycke (27) varen echter tegen de stroom in. Zij openden hun eigen ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'. Het jonge koppel nam de zaak in de Stationsstraat te Gits over van voorgangers Pieter & Annelies.
Test
Aankoop bij
Radio 2 - De Inspecteur - dinsdag 27 oktober 2020 - 07:45
Is rundsvlees van bij de
slager echt lekkerder dan vlees van de supermarkt? En wat met bio?
Het rundsvlees dat je bij de
slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de
supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.
Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën. "We kochten vlees bij 10 supermarkten, 11 biowinkels en 18 zelfstandige slagers waarvan 8 bioslagers," zegt woordvoerder Simon November. "Bijna alle stukken vlees waren van Belgische origine."
De test bestond uit twee delen. "Enerzijds deden we een labotest waarbij de kwaliteit van het vlees onderzocht werd. Anders hebben experten het rundsvlees beoordeeld op basis van versheid, malsheid, sappigheid en smaakintensiteit."
De resultaten van de test zijn
volgens Simon November duidelijk. "De kwaliteit van het vlees bij de slager
is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel.
"Bij de slager koop je
meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij
de supermarkt ligt
er meestal vlees van jonge stieren in
de rekken."
Maar waarom is vlees van
vrouwelijke runderen lekkerder? "Die dieren worden meestal op
latere leeftijd geslacht. Nadat ze al gekalfd hebben. Daardoor
is de smaak dus voller en rijper."
“Vrouwelijke runderen worden op latere leeftijd geslacht. Daardoor is de smaak van het vlees voller en rijper”.
Simon November
Naast een verschil in smaak is
er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager
kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt.
Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder."
Biovlees is dus het duurste.
Maar proef je dat verschil is? "Uit de test blijkt dat biovlees
niet lekkerder of gezonder is. Er zit vaak zelfs iets meer
vet in. Maar er zijn wel andere aspecten die meespelen. Er worden bijvoorbeeld
geen pesticiden gebruikt in het veevoer en ook het welzijn van de dieren speelt
een belangrijkere rol."
Test Aankoop pleit er ook voor
om de benamingen van vlees duidelijker te regelen. "Er worden steeds meer culinaire
benamingen gebruikt om het vlees te verkopen
zoals steak van de chef of steak maître d'hotel. Maar die namen
zeggen niet welk stuk van het rund ze bevatten."
Er moeten dus duidelijkere
regels komen volgens Simon November. "We willen een duidelijke verplichte
etikettering die zowel de officiële naam als de
culinaire naam van het vlees vermeldt. Zo weet de
consument welk vlees hij koopt."
Bron: Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur
Redactie: Bertrand
Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/