Nl - Fr - Eng – Deu….

woensdag 9 oktober 2019

Ham-pronkstuk in de kijker op Bibac Plus te Antwerpen



>>> Fotoalbum (klik hier)

Tijdens de vakbeurs Bibac Plus te Antwerpen stelde vakleraar Jerry Vandemoortele van de 
Slagers-traiteursschool - Diksmuide samen met zijn leerlingen van het 6e slagerij en vleeswarenbereiding een bijzonder pronkstuk voor. Een Polderham kreeg voor het zouten, drogen, roken en rijpen een speciale vleessnit. De Polderham werd ten toongesteld in één van de kijkkasten die ‘De Belgische Beenhouwersbond’ ter beschikking stelde van de deelnemende scholen. Proficiat!


>>> Fotoalbum (klik hier)



Een inspiratie-ideetje om in je winkel toe te passen… om een specialiteit, nieuw product te promoten en onder de aandacht van je klanten te brengen. Voorzie de nodige info, recepten… bij de kijkkast. Dergelijk kijkkasten zijn te koop in verschillende uitvoeringen. Op de makt zijn er ronde, vierkante… koelvitrines, voorzien van geventileerde koeling, LED verlichting, automatische ontdooiing, digitale temperatuurinstelling, evt. met rondraaiende bodem… Kortom alles voor een optimale presentatie van gekoelde producten … conform de HACCP-normen.




Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/


dinsdag 1 oktober 2019

Cervo-Go Slagers-traiteursschool Diksmuide in de kijker op BIBAC PLUS - Antwerpen

Op de vakbeursstand  van Bibac Plus 2019 - Antwerp expo gaven de verschillende CVO’s van het volwassenenonderwijs een demo met culinaire hapjes.
CERVO-GO Slagers-traiteursschool Diksmuide werden vertegenwoordigd door vakleraars Sandy Evrard & Tom Vandenbussche

>>> Fotoalbum (klik hier)


Met Bibac Plus 2019, de vakbeurs voor slagers, traiteurs en bakkers, boden Bakkers Vlaanderen en de Nationale Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers & Traiteurs alle vakmensen uit België een volwaardig overzicht van de nieuwste beroepsproducten & -diensten in de voedingssector. Een actieve beursbeleving met een gezellige, huiselijke sfeer door zintuigprikkelende degustaties en demonstraties stonden centraal. En hoewel heel wat bakkers en slagers teruggrijpen naar ambachtelijke tradities waren er ook bijzondere innovatieve producten te zien

Vele enthousiaste professionelen bezochten de beurs in Antwerp Expo. Met tal van verrassende primeurs, wedstrijden en vakgerichte activiteiten bracht Bibac Plus niets anders dan blije gezichten bij zowel bezoekers als exposanten. Een ware promotie voor het ‘ambacht’!

Proficiat!

Film



Meer info volwassenenopleidingen: www.cervogo.be - www.go-diksmuide.be




woensdag 25 september 2019

Youngsters van de Slagers-traiteursschool Diksmuide gaven gourmet-demo op Bibac Plus te Antwerpen

De 2 junior slagers van de Slagers-traiteursschool DiksmuideArthur Blockeel uit Leernes (Wallonië) en Emiel Demolder uit Beveren-aan-den-Yzer gaven een prachtige gourmet-demo op de BIBAC PLUS vakbeurs te Antwerpen.

Foto: v.l.n.r. Norbert Van Speybroek, projectleider - Emiel Demolder uit Beveren-aan-den-Yzer, Edwin Ballière, vakleraar coach - Arthur Blockeel uit Leernes (Wallonië)Filip Vercruysse, nationaal secretaris Belgische Beenhouwersbond - Yvan Claeys - nationaal voorzitter Belgische Beenhouwersbond.

>>> Fotoalbum (klik hier)


>>> Fotoalbum (klik hier)

Film


Alle Belgische slagerijscholen uit het dagonderwijs vaardigen 2 leerlingen af waarbij ze binnen een bepaald tijdsbestek een opgelegde discipline moesten uitvoeren. Iedere deelnemer kreeg eenzelfde startpakket en moest volgens eigen creativiteit een unieke gourmetschotel bereiden en presenteren.

Deze demo werd mogelijk gemaakt door het team van 'De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België' en de vele sponsors. 
>>> Fotoalbum (klik hier)

Onze benjamins Arthur en Emiel, lieten zich van hun beste kant zien met hun nieuwste creaties voor het grote publiek en waren bijzonder fier met hun prijs. De leerlingen hadden op voorhand goed geoefend met hun vakleraar coach Edwin Ballière en voerden de opdracht feilloos uit.


Proficiat! 
Redactie, foto, film: Bertrand Vande Ginste – info https://sites.google.com/site/foodconsultplus/home

donderdag 12 september 2019

Uw e-stem is meer dan nodig… teken deze petitie


'RESERVEER TRADITIONELE VLEESSPECIFIEKE BENAMINGEN ALLEEN VOOR VLEESPRODUCTEN' 

(klik hier)

 
'De Belgische Beenhouwersbond' , Foodconsult Plus en het 'Algemeen Boerensyndicaat' (ABS) vragen je vriendelijk deze petitie te ondertekenen i.v.m. RESERVEER TRADITIONELE VLEESSPECIFIEKE BENAMINGEN ALLEEN VOOR VLEESPRODUCTEN’.
Er ligt een Europees wetsvoorstel op tafel ter bescherming van vleesproducten zodat vegetarische producten NIET naar vlees genoemd kunnen worden.


De petitie kan via deze link worden ondertekend

 “In de toekomst zullen benamingen zoals vieggieburger, veggiesteak, … zo goed als zeker verdwijnen. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch “vlees” nog onder de naam “burger” of “steak” in de winkel ligt. De verwijzing naar een vorm mag wel, (bv. rollade) maar een verwijzing naar een spierstuk of een diersoort kan evenwel niet. Wat volgens de organisaties bv. niet kan, is vegetarische ham, veganistische kipstukjes, vegetarisch spek, …Een ruime meerderheid stemde voor het verbod. Iets waar de organisatie ook jaren voor pleiten.
 “De vegan lobby heeft allerlei initiatieven genomen om dit wetsvoorstel te kelderen, onder meer door petities. Voor alle duidelijkheid: dit is geen petitie tegen vegetarische producten. Dit is enkel een petitie ter bescherming van de authentieke vleesproducten”

Duidelijker voor de consument
De consument moet zijn keuze kunnen baseren op betrouwbare informatie. De naam moet de productkenmerken weerspiegelen. Om eerlijke concurrentie en transparantie voor de consument te waarborgen, moet worden vermeden dat voor producten uit verschillende categorieën levensmiddelen dezelfde benamingen worden gebruikt.
Wij, ondergetekenden, steunen het voorstel van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement (amendement nr. 41 op 1 april) dat oproept tot een verbod op de benamingen van plantaardige voedingsmiddelen die verwijzen naar vlees of zuivelproducten.
De petitie kan via deze link worden ondertekend

Bedankt,
Namens Foodconsult Plus

maandag 9 september 2019

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

STEM NU voor het lokale streekproduct van: Willem, Roeland en Griet Dewicke - ’t Eendenhof in Avekapelle


Smout en kaantjes uit de Westhoek van ’t Eendenhof: “Producten uit ‘grootmoeders tijd’ zijn weer in trek”
Nee, ze hebben geen eenden bij ’t Eendenhof in Avekapelle. Willem Dewicke (52) en zijn kinderen Roeland en Griet beide oud-leerlingen van de Slagers-traiteursschool Diksmuide, kweken varkens op stro. Smout en kaantjes zijn erkende streekproducten die je nauwelijks nog vindt op de markt. “Al merk ik wel dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn”, zegt Willem.


De roots van Willem liggen in de boerderij. Omdat er op de ouderlijke hoeve in Oostkerke geen ruimte was om uit te breiden, nam hij in 1990 ’t Eendenhof in Avekapelle over. De naam behield hij, maar hij kweekt er wel varkens en runderen. “Een erkenning als streekproduct vind ik belangrijk omdat ik hiermee het ambachtelijke werk onderstreep. Zo’n label straalt ook vertrouwen uit naar de klanten”, beseft Willem. “Smout is gesmolten varkensvet van het bandspek dat ik na vijf uur koken door een zeef giet. Wat in de pot stroomt, is smout en wat in de zeef achterblijft, zijn de kaantjes. Die frituur ik nog, zodat we krokante vleesrestjes bekomen. Kaantjes, ook wel pietjes genoemd in de Westhoek, zijn heerlijk in bijvoorbeeld slaatjes. Smout wordt steeds meer gebruikt in het deeg van brood, waardoor het langer vers blijft. Kruiden doe ik niet. De klant moet zelf beslissen of hij zout, peper of nootmuskaat wil toevoegen. Ik merk trouwens dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn. Varkenshersenen, vette darmen en ouderwetse, grijze boerenpaté vliegen de deur uit.”

Eigen kweek

Bij Willem Dewicke komen de biggen van acht weken oud aan op ’t Eendenhof. Zoon Roeland (25) mest die vet tot ze ongeveer 110 kilogram wegen. Om de stress zo laag mogelijk te houden, worden ze in een slachthuis dichtbij gedood. “Om de kwaliteit van ons vlees hoog te houden, kweken we onze varkens op stro. We geven onze dieren natuurlijke voeding op basis van tarwe, gerst, erwten en lijnzaad. We zijn er voorstander van om zo weinig mogelijk voedselkilometers af te leggen. Dat is ook de reden waarom we in onze voeders werken met eigen erwten en niet met soja”, legt Willem uit. 

Zonder kleurstoffen

Naast smout en kaantjes ligt er nog een erkend streekproduct in de toonbank van ’t Eendenhof: hoofdvlees. “We laten de varkenskop zacht koken. Daarna ontdoen we het vlees van de beenderen en malen het fijn. Afkruiden doen we met peper, zout en nootmuskaat. Typerend is dat ons hoofdvlees grijs kleurt en niet roze, zoals je vaak ziet. Dat komt omdat we geen kleurstoffen gebruiken.”
Willem en zijn dochter Griet (27) verkopen hun ambachtelijke producten op zes markten in Veurne, Staden, Gistel, Hooglede, Middelkerke en Diksmuide en in de hoevewinkel in Avekapelle.
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Bron: HLN
Redactie: Bertrand Vande Ginste  - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

maandag 26 augustus 2019

SLACHTERIJ-SLAGERIJ VANDE WALLE - Een verdwijnende traditie, maar actueler dan ooit

Meer dan ooit bepalen ‘klimaat’ en duurzaamheid het economisch leven. En dat geldt ook voor de vleessector in het algemeen en de ambachtelijke slagerijsector in het bijzonder. Steeds meer immers laten steeds meer kritische consumenten hun keuze bepalen door kwaliteit, gezondheid, ecologisch voetafdruk én dierenwelzijn. Criteria die niet altijd in het voordeel pleiten van vlees en vleesproducten. Althans zo wil het de perceptie bij de mensen.
En dat de perceptie niet altijd strookt met de realiteit mag blijken uit de aanpak van Slagerij Vande Walle www.slagerijvandewalle.be uit Kluisbergen. De met respect voor het milieu gekweekte dieren worden er in het eigen slachthuis geslacht en in de slagerij ernaast volledig verwerkt tot kwaliteitsvolle producten. Alles in eigen beheer, met duurzaamheid als bindend element in elke stap van de productie.
Wat het de combinatie slachten-slagerij is Slagerij Vande Walle nog de enige in Vlaanderen. Wat jammer is omdat hierdoor voor de slager de band met het dier is verdwenen. Nochtans begint de kwaliteit van vlees met de kwaliteit van het slachtdier: het dier zelf én de manier van slachten. Deze werkwijze mag dan wel uniek zijn, gecombineerd met dierenwelzijn, is zij in het duurzaam produceren van tegenwoordig actueler dan ooit.

Bekijk de film...



Redactie: Bertrand Vande Ginste  - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

vrijdag 16 augustus 2019

’Biefstukje vormt geen klimaatgevaar’


De koe moet uit het verdomhoekje waar zij nooit geplaatst had mogen worden

Biefstukje vormt geen klimaatgevaar

Klimaatdrammers hebben de koe onder schot. Na vliegschaamte en dieselgêne wordt ons nu de vleeshuiver aangepraat. Maar het veganistisch tromgeroffel, aangezwollen na het laatste VN-klimaatrapport, blijkt loos alarm. „Het is onzin”, stelt onderzoeker Frank Mitloehner. „Iedereen die gelooft dat we het klimaat redden door vlees te laten staan, komt bedrogen uit.”


Deze Groninger Blaarkoppen vormen, net als alle andere koeienrassen, geen gevaar voor het klimaat. „Iedereen die gelooft dat we het klimaat redden door vlees te laten staan, komt bedrogen uit”, zo stelt de Duitse wetenschapper Frank Mitloehner. Hollandse Hoogte

Oer-Hollands melkvee grazend in de ochtendzon. Is er een rustieker en rustgevender beeld van Nederland voorstelbaar? Niet voor lang meer, als het aan een steeds luidruchtiger groep veganisten en klimaatridders ligt. Want die koe die boert! En zij laat vieze winden! Onze Klara’s stoten methaan uit dat een nog véél sterker broeikasgas is dan kooldioxide. En zo verzeilt de koe in het verdomhoekje.

De oorlog tegen vlees is begonnen’, constateerde de Britse krant The Telegraph deze week. En inderdaad, de aanvallen stapelen zich op. Eerst trachtte klimaatpaus Ed Nijpels ons te overtuigen terug te gaan naar maximaal twee keer vlees per week. Daarop financierde de Noorse miljardair (en veganist) Gunhild Stordalen de internationale EAT Lancet campagne tegen dierlijk eiwit. En vorige week toeterde een deel van de media dat de biefstuk nu echt in de ban moet. Want dat zou het laatste IPCC klimaatrapport beweren.

Activisme

„Echt flauwekul!”, reageert de Duitse wetenschapper Frank Mitloehner vanuit Californië, verbonden aan de UC Davis universiteit. „Dit IPCC-rapport gaat over landgebruik en hoe we verstandig om moeten gaan met vruchtbare grond. Slechts een klein zijpaadje betreft voeding. Maar nergens geeft de VN het advies om van vlees af te stappen. Nergens staat: let’s go vegan! Dat zou compleet onverantwoord zijn.”
Mitloehner specialiseert zich in de uitstoot van herkauwers. „In Californië is de veehouderij goed voor 5% van alle broeikasuitstoot. Dat zal in NL niet veel anders zijn. Auto’s zorgen hier voor 50%: tien keer zoveel. Als we transport, energieopwekking en de cementindustrie optellen, zit je samen op 80%, aldus het Milieuagentschap EPA. We weten dus dondersgoed wat de grootste uitstoters zijn. En toch willen sommigen jou aanpraten dat je je steak moet laten staan. Het is activisme, geen wetenschap.”

Kringloop

De koe vormt geen klimaatgevaar, legt Mitloehner uit. „De uitstoot van methaan door herkauwers is een andere cyclus dan de CO2-uitstoot door auto’s, schepen en vliegtuigen. De methaan die de koe via vooral boeren in de atmosfeer vrijlaat, is afkomstig uit gras en onkruid die eerder datzelfde broeigas uit de lucht hebben gehapt. Dit is een dichte kringloop, zonder dat er netto CO2 bij komt. Dat is compleet anders dan de gestage ophoping van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen in auto’s en ander verkeer.”
Martin Scholten, directeur Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit, verbleef laatst enkele dagen voor een congres in Brazilië. Vrijwel alle collega’s reageerden onthutst op de vega-draai die journalisten aan het IPCC-rapport gaven. ,,Ik begrijp dat de slogan lekker bekt: minder vlees, minder emissie en dus geen klimaatprobleem. Maar het klopt niet. Als je de wereld alleen plantaardig zou willen voeden, heb je nog vele malen méér landbouwgrond nodig.”
De uitdaging met een groeiende wereldbevolking is om op efficiëntere wijzen voedsel te produceren. Dat lukt niet zonder veehouderij. Scholten: ,,Twee derde van de biomassa die boeren nu produceren blijft ongebruikt. Deels door verspilling, deels door het niet gebruiken van bijproducten. Daar ligt de winst.” Koeien en varkens vetmesten met die gewasresten, is de kern van de kringlooplandbouw van minister Schouten.

Miskleun

Waarom dan toch die vleeshaat? Misschien is het de miskleun van VN-voedselorganisatie FAO uit 2006. In het rapport Livestock’s Long Shadow stelde zij dat landbouw ruim 18% van alle broeikasgassen uitstoot. ’Meer nog dan transport wereldwijd’. Het was Mitloehner die de FAO terecht wees. „Het bleek dat ze bij voeding de uitstoot van de complete keten van land tot bord hadden berekend. Maar bij transport alleen de brandstof. Niet de fabricage van auto’s of olieplatforms. Dat was appels met peren vergelijken.”
De FAO rectificeerde. Maar het kwaad was geschied. „Iedereen die slecht wilde spreken over landbouw ging met die cijfers aan de haal”, zegt de Duitser. Inmiddels spelen er meer belangen. Er groeit een industrie rond vleesvervangers.
Unilever is erin gestapt en onlangs ging het veganistische Beyond Meat naar de beurs. Mitloehner: „Er zijn belanghebbenden die de anti-vleesverhalen in elk geval niet zullen tegenspreken.”

Rijkeluisfeestje

Toch is de vega-trend vooral een westers rijkeluisfeestje, zo merkt Kees Blokland als directeur van Agriterra, de ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd agrarische coöperaties helpt oprichten. „Zuidelijke boeren zijn juist blij als zij vlees en zuivel op tafel kunnen zetten. De veelzijdige nutriënten zorgen voor langere, sterkere kinderen en een betere ontwikkeling van hun brein. Misschien kunnen wij ietsje minderen, maar wereldwijd zal de vleesconsumptie toenemen.”
En ontbossing dan? Die wordt deels gestuwd, zo stelt het IPCC-rapport, door de intensieve veehouderij. Blokland: „Om zo zuinig mogelijk met het beschikbare land om te gaan, zullen we vlees moeten produceren op de meest efficiënte wijze. Dat betekent: met onze Nederlandse technologie.” Mitloehner onderschrijft dat. „De kennis uit de VS en West-Europa is nodig in de rest van de wereld. Het meest idiote is te zeggen dat je hier de veehouderij moet afschaffen.”

Optater

Er is nóg een reden om de koe dankbaar te zijn. „Van alle landbouwgebieden ter wereld bestaat 70% uit marginale grond”, zegt Mitloehner. „Dat betekent: te arm voor akkerbouw. Alleen herkauwers zijn in staat om het gras wat er groeit op te werken tot voor mensen eetbaar voedsel. Wie denkt dat we zonder veehouderij kunnen, heeft geen benul van ons voedselsysteem.”
In de Surprise Valley van Californië, op een stuk grond dat tot voor kort dorre woestijn leek, groeit nu weelderig gras. De veeboer past er de revolutionaire ideeën toe van het Savory Institute: niet minder koeien, maar juist méér per hectare. Door ze exact lang genoeg op een bepaalde plek te weiden, krijgt het grasland zo’n optater dat het aanzet tot extra wortelgroei en méér vastlegging van CO2.
De koe blijkt geen klimaatgevaar, ze verdient eerder een voetstuk. Mitloehner: „Iedereen die gelooft dat we het klimaat redden door vlees te laten staan, komt bedrogen uit.”

Bron: De Telegraaf - Edwin Timmer

Redactie: Bertrand Vande Ginste  - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

donderdag 25 juli 2019

Slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde op TV ÉÉN



De bekende ambachtelijke slager Hendrik Dierendonck uit St. Idesbald - Koksijde was te zien op TV ÉÉN in het  televisieprogramma ‘Wij zijn weg’ van zaterdagavond jl. Televisiepresentator Bartel Van Riet koos in ‘Weg zijn wij’ voor een workshop worsten draaien bij Hendrik Dierendonck. Zijn reisgenoten waren de bekende Vlaams actrice, Maaike Cafmeyer en zager Bart Kaëll. Bartel heeft een groot respect voor oude ambachten. Een goeie beenhouwer, die zijn ambacht beheert, daar loopt Bartel warm voor! Hendrik Dierendonck is Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool van Diksmuide.

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/
OBS Studio schermopname - Bertrand Vande Ginste - YouTube-kanaal

dinsdag 9 juli 2019

Artiesten Frank Galan & Christel stelen de show op het ABS hoevefeest te Diksmuide


Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) van groot Diksmuide vierde het voorbije weekend haar jaarlijkse hoevefeest met BBQ. De bekende Vlaamse zangers Frank Galan & Christel waren de absolute  blikvangers!  Veel leden en sympathisanten vonden de weg naar de hoeve van Joël, Rita en Joren Van Coppenolle-Vandeputte, aan de prachtige IJzerdijk in het pittoreske dorpje Kaaskerke, te midden de weidse stilte van de vette Westhoek Polders.

>>> Fotoalbum (klik hier)






























>>> Fotoalbum (klik hier)

Niet enkel het lekkere eten viel in de smaak maar ook de springkastelen voor de kinderen. 
Dat het ABS groot Diksmuide een heel erg hechte groep is, vertaalde zich eens te meer op de manier hoe alle bestuursleden, perfect aangestuurd door de plaatselijke voorzitter, Joël Van Coppenolle en aangevuld door menig helpende hand deze avond vlekkeloos lieten verlopen.




>>> Fotoalbum (klik hier)

Een 750 gasten schoven aan voor de ‘Oklahoma Joe barbecue Smoker' met de heerlijke Diksmuidse Polderhammen. “De hammen werden low & slow gegaard, echt uniek, de hammen blijven sappig en intens van smaak, doordat de kamers zorgen voor een indirecte verhitting” aldus Hans Vandewatere, van het Cateringspecialist ‘Traiteur Standaert’ uit Ichtegem. Hans is oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide.




>>> Fotoalbum (klik hier)

Film: Gezellige sfeer op het ABS Diksmuide hoevefeest



De Vlaamse Julio Iglesias, Frank Galan was top!

Tijdens de BBQ waren de artiesten Frank Galan & Christel top! Al jarenlang hebben we in Vlaanderen onze eigen Julio Iglesias, Frank Galan. Als Frank Galan het podium betreedt, mag je prat gaan op “magie” en absolute “overgave”!





>>> Fotoalbum (klik hier)


 Film: Frank Galan & Christel - ABS Diksmuide 


Samenwerken over de grenzen heen

Voorzitter Joël Van Coppenolle en tevens gemeenteraadslid wil onder het moto “respect... binnen en buiten de land- en tuinbouw!” zich ten dienste stellen van alle Diksmuidelingen.  Met zijn jaren lange agrarische ervaring zal hij tal van projecten ondersteunen. Het Algemeen Boerensyndicaat vzw (ABS) is één van de grootste landbouworganisatie in België. Het ABS in de eerste plaats een syndicaat dat ervoor zorgt dat de belangen van de leden (boeren en tuinders) zo goed mogelijk verdedigd worden. Het ABS is politiek neutraal en blijven ervan overtuigd dat zij deze neutraliteit hoog in het vaandel moeten blijven dragen. Als zij onze belangen, en deze van de leden, moeten verdedigen dan moet dit gebeuren bij alle politieke families. Landbouw is een primaire en belangrijke economische sector, die niet zomaar afhankelijk kan zijn van een of andere belangengroep of politieke partij. ABS telt momenteel ca. 4.000 leden en haar rangen staan open voor iedere land- en tuinbouwer die begaan is met de toekomst zijn familiebedrijf! 


>>> Fotoalbum (klik hier)


Warme oproep!

Voorzitter Joël Van Coppenolle doet samen met het 'Algemeen Boerensyndicaat' (ABS) en 'De Belgische Beenhouwersbond'  tot het ondertekenen van een petitie: ‘reserveer traditionele vleesspecifieke benamingen alleen voor vleesproducten’!
Er ligt een Europees wetsvoorstel op tafel ter bescherming van vleesproducten zodat vegetarische producten NIET naar vlees genoemd kunnen worden.


De petitie kan via deze link worden ondertekend

“In de toekomst zullen benamingen zoals vieggieburger, veggiesteak, … zo goed als zeker verdwijnen. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch “vlees” nog onder de naam “burger” of “steak” in de winkel ligt. De verwijzing naar een vorm mag wel, (b.v. rollade) maar een verwijzing naar een spierstuk of een diersoort kan evenwel niet. Wat volgens de organisaties bv. niet kan, is vegetarische ham, veganistische kipstukjes, vegetarisch spek, …Een ruime meerderheid stemde voor het verbod. Iets waar de organisatie ook jaren voor pleiten
 “De vegan lobby heeft allerlei initiatieven genomen om dit wetsvoorstel te kelderen, onder meer door petities. Voor alle duidelijkheid: dit is geen petitie tegen vegetarische producten. Dit is enkel een petitie ter bescherming van de authentieke vleesproducten”

Duidelijker voor de consument
De consument moet zijn keuze kunnen baseren op betrouwbare informatie. De naam moet de productkenmerken weerspiegelen. Om eerlijke concurrentie en transparantie voor de consument te waarborgen, moet worden vermeden dat voor producten uit verschillende categorieën levensmiddelen dezelfde benamingen worden gebruikt.

De petitie kan via deze link worden ondertekend

Het ABS-team kan terugblikken op een uitermate geslaagd feest met een zeer grote waardering voor hun enthousiaste en engagement.

Proficiat!

>>> Fotoalbum (klik hier)

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/