Nl - Fr - Eng – Deu….

zondag 27 december 2020

Doe mee aan de...Eindejaarsenquête?

Doe mee aan de...
Eindejaarsenquête? (klik hier)

Het jaar loopt alweer ten einde.

2020 was alweer een jaar vol verrassende wendingen en ingrijpende gebeurtenissen. We kijken even beschouwend achterom en blikken vooruit op wat komen zal komen. Graag uw antwoorden op de vragen

Alvast bedankt voor de moeite. 

Namens VZW Oud-leerlingen Slagers-traiteursschool Diksmuide 

Bertrand Vande Ginste

>>> Start de enquête

zaterdag 26 december 2020

Beste wensen voor 2021 ! - Doe mee aan de...Eindejaarsenquête?



2020 was een bewogen jaar, toch kunnen we samen het verschil maken

Het jaar 2020 was een jaar waarin veel dingen anders liepen dan we gedacht of gehoopt hadden, maar ook een jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.

Het jaar 2020 gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in als een bewogen jaar. 

Samen kunnen we voor zorgen dat 2021 een beter jaar wordt.

Doe mee aan de... Eindejaarsenquête? (klik hier)

Bedankt

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 13 december 2020

STEM … KRAK 2020 - Jolien Daelman (19), ambassadrice voor de ambachtelijke slagerij en landbouw.

Ik vraag 1 miniutje van je tijd om te stemmen op deze topmadam Jolien Daelman (19) zit in school in de Slagers-traiteursschool GO - in Diksmuide, waar ze de slagersopleiding volgt, ze zit nu in het zevende jaar traiteur. Tijdens het Festival van het Varkentje behaalde ze goud, en op Eurobeef zes keer goud, één keer zilver en één keer brons. Later wil ik een eigen hoeveslagerij en landbouwbedrijf.

Jolien Daelman dingt mee voor de KRAK 2020 ingericht door ‘De Krant van West-Vlaanderen’

Stem nu (klik hier)










Zeker doen! (STEM HIER)

Meer weten over Jolien… zie gerelateerde artikelen


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 12 december 2020

Slagers en traiteurs doen er alles aan om de COVID maatregelen inzake Kerst en Nieuwjaarsbestellingen strekt op te volgen!

 KLARE KIJK

Deze week was er heel wat te doen rond de Kerst en Nieuwjaarsbestellingen bij de ambachtelijke slager… Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs België en Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk gaven glasheldere duiding op radio en TV.

We moeten dit jaar Kerst en Nieuwjaar in beperkte kring vieren. Met ons eigen gezin, plus maximaal één extra persoon. Een slager uit de Kempen bond de koe de bel aan en stuurde zijn verhaal anoniem naar ‘De Inspecteur’ van Radio 2 (had zich beter bekend gemaakt!?). Hij merkt nu al dat er grote bestellingen worden geplaatst: "Porties van 20 tot 30 personen zijn geen uitzondering."

Vegen we met Kerst met z'n allen onze voeten aan de coronaregels, of staat onze Kempense slager alleen met z'n verhaal?  Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs - België verduidelijkte alles tijdens het Radio 2 programma ‘De Inspecteur’ en samen met Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk in het  ‘Het Journaal’  op één. 

Volgens hem is het ook niet altijd zo dat wie een grote portie koopt, de regels ook echt zal overtreden met de feestdagen. “Er zijn nu eenmaal grote gezinnen of mensen die een deel van hun voedsel afstaan aan goede doelen. Of grootouders die altijd het kerstfeest organiseerden, maar dit jaar die grote portie verdelen en gaan afzetten bij kinderen en kleinkinderen", zegt voorzitter Ivan Claeys. Hij  benadrukt dat er ook in het vakblad ‘De Belgische Beenhouwerij’ en op  www.bb-bb.be van de slagers  duidelijk wordt gevraagd om de klanten te informeren over de coronamaatregelen.

Marc Mylle, ambachtelijk slager uit  Kortrijk www.slagerij-mylle.be : “De bestellingen zijn echt heel klein. Zeer veel gourmet, fondue en kleine ovenklare schotels”.

Bij rondvraag bij mijn oud-leerlingen slagers kan ik dat alleen maar beamen!

Bekijk hier de TV reportage - ‘Het Journaal’ - één
 

Bekijk hier het interview Radio 2 programma ‘De Inspecteur’


Bron: VRT, Het één Journaal, De Inspecteur op Radio 2

Alvast veel succes en een voorspoedig 2021!

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zaterdag 5 december 2020

Pieter & Virginie openen na jaar verbouwen ‘Barisdam Bistro’

 Oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide in de kijker

Het voorbije anderhalf jaar verbouwden Pieter Puype (29), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide en Virginie Maertens (30) een prachtig herenhuis langs de Werkenstraat tot Bistro Barisdam. Daarmee gaat voor het hardwerkende horecakoppel een jarenlange droom in vervulling. Het koppel is helemaal klaar om hun horecadroom te realiseren, maar door corona kunnen Pieter en Virginie voorlopig takeaway doen. “We hadden nooit gedacht dat het zo zou lopen, maar staan te springen om aan dit avontuur te beginnen.”

Ondanks hun jonge leeftijd hebben Virginie Maertens en Pieter Puype hun strepen in de horeca al goed verdiend. Pieter volgde na de Slagers-traiteursschool in Diksmuide een koksopleiding aan Spermalie en Ter Duinen ...

Lees de volledige reportage (klik hier)

Info:

Barisdam Bistro

Werkenstraat 82, 8610 Werken
051 433 771 — info@barisdam.be

www.barisdam.be

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

vrijdag 20 november 2020

"Zet zwakke kleuters op dieet van rundvlees, boter en volle melk"

Bij het lezen van de krant 'Het Nieuwsblad' stuitte ik op een zeer interessant artikel. Een opvallende studie bij onze noorderburen: zogenaamde ‘kwakkelkleuters’ of kinderen die veel en vaak ziek zijn, zouden gebaat zijn bij een dieet met méér rundvlees, boter, volle melk én groene groenten. Tot die conclusie komt de Nederlandse pediater Ellen van der Gaag in haar doctoraatsstudie. 

Lees meer…



Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/






woensdag 18 november 2020

Hoe kunnen landbouwers investeren in groen als je rood staat?

De vraag naar lokale producten stijgt. Toch hebben landbouwers, de producenten van veel van die lokale producten, het lastig. Ze krijgen relatief weinig betaald, waardoor de marges laag zijn. Tegelijkertijd wordt er van ze verwacht dat ze investeren in een duurzame(re) bedrijfsvoering. Hoe kun je als ambachtelijke slager, horecaondernemer… lokale boeren supporten? Om te beginnen door een beetje te begrijpen in welke situatie ze zitten. Het vakmagazine Food Inspiration schetst daarom samen de stand van zaken in de food- en agrisector.


Kritiek op de landbouwsector 

Boeren in ons land krijgen al jaren veel kritiek. Ze zouden een te grote impact hebben op het landgebruik en op de uitstoot van broeikasgassen. Het is ook niet te ontkennen dat de food- & agrisector impact heeft op het klimaat, maar welke sector heeft dat niet? Boeren vinden het oneerlijk dat de kritiek vaak op hen gericht is en dat verwacht wordt dat zij zelf investeren in de verduurzaming van de sector, terwijl het rendement in de agrarische sector laag is. Hoe kan je investeren in groen als je rood staat? 

 

De rol van de overheid 

De toekomst van de landbouwsector is niet alleen afhankelijk van de ontwikkeling van boeren zelf. Ook de overheid speelt een belangrijke rol. Op dit moment hanteert het kabinet het zogenoemde generieke middelenbeleid. De overheid stuurt daarmee de bedrijfsvoering van de boer. Zo moeten boeren zich bijvoorbeeld houden aan verplichte mestinjecties en energieschermen. Veel boeren vinden dat hun ondernemerschap daarmee te veel wordt ingeperkt. Dat is voor sommigen zelfs de reden om het bedrijf te staken. 

Boeren lobbyen bij de overheid om over te schakelen op een beleid dat uitgaat van corporate farming. Daarmee worden doelen gesteld, en is er voor boeren meer vrijheid om zelf te bepalen op welke manier die doelen behaald worden.

Hoe kunnen boeren hun bedrijf overeind houden, winst maken en tegelijkertijd verduurzamen?

Vraaggestuurde ketens

Op dit moment wordt in de voedselketen sterk gedacht vanuit aanbod. Vanuit de gedachte: hoe meer productie, hoe beter. Voor de toekomst ligt de oplossing niet bij een aanbodgedreven productie, maar bij een productie vanuit de vraag. Op die manier wordt er niet overgeproduceerd, is er minder overschot, en gaat de prijs per product omhoog. 

Vijf mogelijkheden voor innovatie en ontwikkeling 

1. Realisatie kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw gaat uit van het idee dat de productie van landbouwproducten binnen de grenzen van het klimaat blijft. Er wordt gezocht  naar het antwoord op de vraag: hoe kunnen we de groeiende wereldpopulatie blijven voeden zonder extra beslag te leggen op het milieu?

2. Ruimtelijke ordening

Voor de productie van voedsel is land nodig. Land dat je maar op een manier kunt gebruiken. We willen af van fossiele brandstoffen, maar meer milieuvriendelijke oplossingen zoals windmolens vragen veel grond. Hoe gaan we onszelf en ons voedsel in de toekomst vervoeren? Allemaal vraagstukken die met elkaar samenhangen en die niet los staan van de landbouwsector. 

3. Precisielandbouw

Technologie is essentieel voor de verduurzaming van de voedselproductie. Met behulp van technologische innovatie kunnen boeren hun bedrijfsvoering slimmer inrichten. Robots, satellieten, drones en data kunnen helpen om op de weersomstandigheden in te spelen en optimaal rendement uit de grond te halen.

4. Versterken ondernemerschap

Boeren moeten tegenwoordig veel meer kunnen dan, simpel gezegd, een koe melken of een kool uit de grond halen. Voedsel produceren is topsport geworden; een boer moet marketeer zijn, lobbyist, bioloog en technicus in een. Van boeren wordt daarom een flexibele en ondernemende houding verwacht. Het is de taak van alle partijen in de keten om boeren te helpen om te komen tot betere individuele prestaties en het versterken van hun onderneming. 


5. Prognoses landbouwsector 

Voor de landbouw verwacht Rabobank dat de omzetten in 2020 grotendeels gelijk blijven aan 2019. De impact van de coronacrisis en het sluiten of beperken van de horeca in zowel Nederland als in de ons omliggende landen is voor de boerensector duidelijk voelbaar. Branches die veel afzetten aan foodservice, zoals de kalverhouderij, aardappelproducenten en vissers hebben hier het meeste last van. 

Bron: Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Martijn Rol, sectorspecialist Food bij Rabobank Nederland,  Maaike de Reuver,  Xiao Er Kong en Foodinspirationmagazine

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

zondag 8 november 2020

Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'… een korte keten verhaal

Media berichtten de jongste maanden heel vaak over winkels en bedrijven die moeten sluiten. Alexander Declerck (24), oud-leerling van de Slagers-traiteursschool Diksmuide en Melissa Derycke (27) varen echter tegen de stroom in. Zij openden hun eigen ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'. Het jonge koppel nam de zaak in de Stationsstraat te Gits over van voorgangers Pieter & Annelies.


Met een ‘brede ecologische’ visie…

Hun missie bestaat er in om klanten een duurzaam, veilig, kwaliteitsvol en met respect behandeld product af te leveren.  “Het rundvlees komt van Alexanders ouderlijke hoeve ‘t Ruitershof, in Hooglede waar aldaar de runderen met veel liefde en geduld gekweekt worden. Met alle aandacht voor de natuur om de ecologische voetafdruk  zo laag mogelijk te houden. “ Van onze weide tot op je bord… van topkwaliteit en  smaak,  zegt de fiere Alexander. “Dit alles maakt ons beiden gelukkig om actief de korte keten te kunnen steunen en mensen lokaal te doen kopen. Wij zijn ervan overtuigd dat je bij ons juist koopt”, aldus Melissa.

De aandacht voor ‘de korte keten neemt de laatste tijd sterk toe...

De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band ontstaat tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo'n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product, maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je als consument de locale economie en is het sociaal contact een meerwaarde.

Meer info:
Ambachtelijke slagerij 'Meat and Meal'
Stationsstraat 24
8830 Gits
Tel. 051 21 21 29
meatandmeal@hotmail.com
Facebook

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

dinsdag 27 oktober 2020

Het ‘BESTE KWALITEITSRUNDVLEES ’ komt van bij de ‘AMBACHTELIJKE SLAGER’ !

 

Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur - dinsdag 27 oktober 2020 - 07:45

Is rundsvlees van bij de slager echt lekkerder dan vlees van de supermarkt? En wat met bio?

Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.

Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende. Dat is een mager stukje vlees met relatief weinig vet en calorieën. "We kochten vlees bij 10 supermarkten, 11 biowinkels en 18 zelfstandige slagers waarvan 8 bioslagers," zegt woordvoerder Simon November. "Bijna alle stukken vlees waren van Belgische origine."

De test bestond uit twee delen. "Enerzijds deden we een labotest waarbij de kwaliteit van het vlees onderzocht werd. Anders hebben experten het rundsvlees beoordeeld op basis van versheid, malsheid, sappigheid en smaakintensiteit."

Vrouwelijke vlees is lekkerder

De resultaten van de test zijn volgens Simon November duidelijk. "De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."

Maar waarom is vlees van vrouwelijke runderen lekkerder? "Die dieren worden meestal op latere leeftijd geslacht. Nadat ze al gekalfd hebben. Daardoor is de smaak dus voller en rijper."

 “Vrouwelijke runderen worden op latere leeftijd geslacht. Daardoor is de smaak van het vlees voller en rijper”.

Simon November

Wat met de prijs?

Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. "Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder."

Biovlees is dus het duurste. Maar proef je dat verschil is? "Uit de test blijkt dat biovlees niet lekkerder of gezonder is. Er zit vaak zelfs iets meer vet in. Maar er zijn wel andere aspecten die meespelen. Er worden bijvoorbeeld geen pesticiden gebruikt in het veevoer en ook het welzijn van de dieren speelt een belangrijkere rol."

Een naam zegt niet alles

Test Aankoop pleit er ook voor om de benamingen van vlees duidelijker te regelen. "Er worden steeds meer culinaire benamingen gebruikt om het vlees te verkopen zoals steak van de chef of steak maître d'hotel. Maar die namen zeggen niet welk stuk van het rund ze bevatten."

Er moeten dus duidelijkere regels komen volgens Simon November. "We willen een duidelijke verplichte etikettering die zowel de officiële naam als de culinaire naam van het vlees vermeldt. Zo weet de consument welk vlees hij koopt."

Bron: Test Aankoop bij Radio 2 - De Inspecteur

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus/

 

zondag 20 september 2020

In het GO! Atheneum Diksmuide krijgen eerstejaarsleerlingen een “Buddy”

In het GO! Atheneum Diksmuide kunnen de eerstejaarsleerlingen bij de start van het nieuwe schooljaar opnieuw rekenen op de steun van een zogenaamde “buddy”. Dit zijn leerlingen van het vijfde of zesde secundair bij wie ze terecht kunnen met vragen en problemen. Zij ontfermen zich over de eerstejaarsleerlingen en staan ze bij met raad en daad, bieden een luisterend oor bij vragen en  problemen.

Het buddysysteem kadert in het schoolbeleid tegen pesten.  Dit heeft al talloze keren zijn nut bewezen. De stap zetten naar een oudere medeleerling is immers soms makkelijker dan onmiddellijk de hulp in te roepen van een leerkracht of volwassene.
Vorige week werd een eerste ontmoetingsmoment georganiseerd. Via loting werden buddy’s en pupillen aan elkaar gekoppeld en tekenden ze een buddy-engagement. Vervolgens werd het ijs gebroken tijdens een aantal leuke kennismakingsspelletjes waarbij de buddy’s dmv een doorschuifsysteem 3 activiteiten doorliepen samen met hun pupillen. (PVG)

zondag 6 september 2020

Broers Hillewaere brengen ‘ambachtelijke slagerskunst’ te Hooglede

Broers Pieter-Jan (21) en Lukas (25) Hillewaere openden op 20 augustus jl. met hun enthousiaste jong team de gloednieuwe, ambachtelijke slagerij in de gebouwen van de voormalige slagerij Ghekiere. Het oude hoekhuis aan de Bruggestraat en de Kerkstraat, waar Geert Ghekiere en Martine Vansevenant al jaren een slagerij runden werd volledig gerenoveerd en zelfs gedeeltelijk herbouwd. Er werd ook voldoende parkeergelegenheid voorzien. De broers kochten tevens de achterliggende Quirinuszaal. Grote festivals zijn nog niet toegestaan, maar ze concentreren zich eerst op de slagerij om later de ruimte in de toekomst te kunnen verhuren. Het podium is al reeds gerenoveerd.


Een duidelijke missie en visie

Pieter-Jan behaalde zijn diploma aan de bekende Slagers-traiteursschool van Diksmuide. Hiermee treedt Pieter-Jan in voetsporen van grootvader en grootoom. Hij was een zeer gedreven en leergierige leerling. Wist vanaf toen al dat hij een zelfstandige ambachtelijke slagerij ging starten. Pieter-Jan won verschillende prijzen op internationale vakwedstrijden. 

Online shop

De slagerij is alle dagen open behalve op woensdagnamiddag en zondagnamiddag. Zij hebben ook een online shop, klanten kunnen via de website vlees of gerechten bestellen die aan de automaat kunnen afgehaald worden. Wanneer men online bestelt, ontvangt je een code. Met deze code kan je één van de acht kluisjes openen.

Artisanale vleeswaren van voorganger Geert

Ze hebben veel tijd besteed aan het bereiden van de uitgebalanceerde  recepten. De beroemde ham en andere vleeswaren van de voorganger Geert, ook oud-leerling van de Slagers-traiteursschool van Diksmuide zullen verkrijgbaar zijn. De recepten uit de tijd toen hun grootouders nog een beenhouwerij hadden zullen in eigen atelier gemaakt worden.

Info: www.beenhouwerij-hillewaere.be

Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus


donderdag 3 september 2020

SLAGERS-TRAITEURS- & KAPPERSSCHOOL GO Atheneum Diksmuide spreidt praktijklessen in tijd en ruimte

Leerlingen en cursisten gingen dinsdag weer aan de slag in het GO Atheneum Diksmuide. De school start in code geel. 

Het lerarenteam heeft alle voorzorgen genomen om de praktijklessen slagerij-traiteur en haarzorg te kunnen organiseren, maar heeft ook al een draaiboek klaar in geval de situatie toch naar code oranje zou evolueren. De school wil vooral de praktijklessen in tijd spreiden en in verscheidene praktijklokalen.

Film


Circulatieplannen

In de hele school is eenrichtingsverkeer ingevoerd met aparte in- en uitgangen. Een deel van het  eerstejaars volgden vanaf 1 september  hun praktijklessen  in het GO Atheneum Diksmuide. En het aantal inschrijvingen voor de opleiding slagerij stijgt, voor het tweede jaar op rij met 13 %. De leerlingen mogen per twee het praktijklokaal binnen: eerst handen wassen, omkleden, elke dag andere kleren, opnieuw handen ontsmetten en dan de volgende twee. Ook in de praktijkles worden ze gescheiden gehouden.

In de opleiding haartooi komen leerlingen fysiek in contact met hun modellen, hun klanten, zeg maar. En hier zijn de praktijklokalen aangepast om zoveel mogelijk de leerlingen van elkaar te scheiden. De directie en leerkrachten zijn een groot deel van de vakantie bezig geweest met het opmaken van draaiboeken en circulatieplannen en aanbrengen van markeringen.

Lees in pdf (klik hier)


Bron: Focus TV – Het Nieuwsblad

Gerelateerde berichten: 

Eerste schooldag voor leerlingen slagersafdelingen (klik hier)

Info & inschrijvingen - Slagers-traiteursschool GO! Diksmuide… wij maken je dromen waar! (klik hier)


Redactie: Bertrand Vande Ginste - https://sites.google.com/site/foodconsultplus

 


donderdag 13 augustus 2020

Nicolas & Melissa openen nieuwe bistro ‘P’tit Boucher’ in Houthulst

 Nicolas Depoortere en zijn vrouw Melissa Casier openden woensdag jl. de deuren van hun nieuwe bistro ‘P’tit Boucher’ in het hartje van Houthulst . “Na het overlijden van ons zoontje Loïc hadden we ons kunnen wegstoppen, maar dat zal ons niet vooruit helpen. Het sociale contact in onze nieuwe zaak wel.”

Nicolas en Melissa kunnen rekenen op zus Isabelle Depoortere en schoonbroer Davy Cool. De bistro is genoemd naar de bijnaam van Loïc: P’tit Boucher.

Nicolas, Melissa en Isabelle zijn oud-leerlingen van de Slagers-Traiteursschool – Diksmuide.

Proficiat en veel succes met jullie nieuwe zaak. Info: www.bistroptitboucher.be

Bron: Het Nieuwsblad

Redactie: https://sites.google.com/site/foodconsultplus/  - B. Vande Ginste

vrijdag 17 april 2020

GAIA misbruikt de Corona pandemie!



Landbouworganisaties (Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS),  de ambachtelijke slagers, vleessector… zijn woedend over de wijze waarop Gaia de pandemie gebruikt om de veehouderij zwart te maken. In een paginagrote advertentie in landelijke kranten klaagt de dierenrechtenorganisatie de menselijke omgang met dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Daarbij suggereert ze dat veeteelt over de hele wereld en de omgang met wilde dieren 1 pot nat is.

Bij deze een weerwoord van een viroloog:

Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed. Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn de dupe van (i) Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens, (ii) de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een probleem met het voeder en (iii) vogelgriep die afkomstig is van wilde vogels. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen. Spijtig voorval…Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.

Prof. dr. Hans Nauwynck ViroloogFaculteit Diergeneeskunde - Universiteit Gent

Bron: Landbouwleven – Boerenbond - Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS)

zondag 29 maart 2020

Verbreek de Corona-ketting... 6 tips!

Verbreek de Corona-ketting met de onderstaande 6 punten.
Verhoog je weerstand met een lekker stukje kwaliteitsvlees van bij uw ambachtelijke slager!


adv. Bron Slagers Vlaanderen


maandag 23 maart 2020

wzc Zilvervogel Woumen - U kan ook helpen !




Beste Woumenaar, iedereen…

Mag ik even aankloppen bij u.
Om de gekende situatie hebben we, wzc Zilvervogel Woumen, drie vragen/verzoeken:

  • Mondmaskers gezocht
Wie thuis nog mondmaskers liggen heeft: bezorg ze aub aan ons. 1, 2 of meer exemplaren en vooral van het type FFP 1 en FFP 2 zijn welkom! We doen een bijzondere oproep naar iedereen werkzaam in de bouw. Daar worden dergelijke types mondmaskers ook gebruikt.
Een ander type zijn de zelfgemaakte mondmaskers. Wie creatief is kan de instructies voor het juiste model vinden op onze facebookpagina.

  • Wervingsreserve helpende handen
Om voorbereid te zijn bij mogelijke tekort aan helpende handen leggen we graag zelf een lijst aan van mensen uit de buurt van ons wzc.
  • Wie kan zich kandidaat stellen?
Iedereen met een hart voor ouderen tussen 18 en 65 jaar
Met diploma/werkzaam als zorgkundige, opvoeder, verpleegkundige, kinesist, ergotherapeut, leraar OF student in dergelijke opleiding
In goeie gezondheid
  • Wat zal je moeten doen?
Ingezet worden om een groep van bewoners te ondersteunen
Waarbij je steeds begeleiding krijgt van een professionele collega
Taken worden in onderling overleg bepaald
Vrijwilligersvergoeding en vrijwilligersverzekering zijn voorzien
  • Wanneer?
Tijdens de periode van opgelegde maatregelen ikv het coronavirus. Voor de woonzorgcentra ligt de einddatum (op vandaag) op het einde van de paasvakantie
Inzet (dagen en uren) wordt in overleg bepaald
Meld je aan via info.woumen@zilvervogel.be.
Alvast bedankt!!

  • Tot slot: kaartjes krijgen is leuk!
Een kaartje of brief vinden de bewoners (en de collega’s) altijd leuk. Je kan ze opsturen of posten aan de inkomdeur. 24u later worden deze bezorgd aan de bewoners.

Alvast bedankt!!

Met vriendelijke groeten


Silvie Vanhoutteghem
Strategisch Manager Zilvervogel vzw
         
 

vzw Zilvervogel | www.zilvervogel.be
Zilvervogel Rekkem | Priester Coulonstraat 9 | 8930 Rekkem
Zilvervogel Woumen | Iepersteenweg 6 | 8600 Woumen
Zilvervogel Reninge | Dorpplaats 14 | 8647 Lo-Reninge

Redactie: Bewonersplatform 'De Blankaartklok' - www.woumen.eu Bertrand Vande Ginst